Yurtdışı Boşanma İşlemleri Nasıl Olur? Yurt dışında boşanma kararlarının verilmesi, Türkiye’de de bu sonucu doğurur mu gibi sorular, birçok kişinin merak konusudur. Bu tip soruların cevabını genel olarak Milletlerarası Özel Hukuk vermektedir. Yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınması ve tenfizi olarak da bilinen bu husus, yurt dışında gerçekleşen bir işlemin Türkiye’de de hüküm teşkil etmesi için başvurulan bir yoldur. İcra müdürlükleri tarafından takip edilebilen işlemlerde tenfiz yapılması gerekirken, mümkün olmayan işlemlerde tanıma yapılması gerekmektedir. Boşana da tanıma yapılması gereken durumlardan biridir. Yurt Dışında Boşanma İşleminin Hükmü: Yurt dışında boşanan kişilerin, kararın Türkiye’de de etki etmesi için başvurduğu yol tanıma olacaktır. Aynı durum,…
Boşanma – Yargıtay Kararları Boşanma davaları Yargıtay önüne getirilen konulardan biridir. Boşanma, evliliğin sonlanmasını taraflardan birinin ya da ikisinin istemesi durumudur. Boşanma genel olarak çekişmeli ve çekişmesiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Çekişmesiz boşanma anlaşmalı boşanma adıyla da anılmaktadır. Bu dav tipinde, nafaka, tazminat, velayet gibi tüm konularda ortak bir iradede birleşilir. Çekişmeli davalarda ise söz konusu uyuşmazlıklara hakim karar verecektir. Yargıtay önüne getirilen boşanma davalarının çekişmeli boşanma davasının üzerine olduğunu söylemek mümkündür. Yargıtay Kararlarında Boşanma Sebepleri: Yargıtay kararlarına konu olan boşanma sebepleri, Türk Medeni Kanununda belirtilen boşanma sebepleridir. Bu kararlardan bazıları, diğerlerine göre daha sık Yargıtay’da görülmektedir. Yargıtay’a başvurma, ilk…
Basit Yaralama Ve Hakaret Davası Ceza Davası. Basit yaralama suçu kasten yaralama suçu içerisindeki suç tiplerinden biridir. Bu suç ve cezası ayrıntılı olarak Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir. Hakaret suçu da Türk Ceza Kanununda düzenlenen suçlardan biridir. Bu 2 suçun çoğu zaman beraber işlenebildiği görülmektedir. Bu durumda cezaların toplanıp toplanmayacağına dikkat edilecek ve doğru hüküm verilmeye çalışılacaktır. Basit yaralama suçu kasten işlenen suçlardandır. Birine tokat atmak dahi basit yaralama suçunu oluşturmaktadır. Hakaret suçunun oluşması için ise bazı şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Basit Yaralama Suçu: Basit yaralama suçunun en önemli ayırt noktası, söz konusu zararın basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilir olmasıdır. Basit tıbbi…
Kıymet Takdiri İhalenin Feshi Nasıl Yapılır? Kıymet takdiri itiraz davası, genellikle haczedilen malların ihale usulüyle veya farklı yöntemlerle satışı sırasında ortaya çıkmaktadır. İcra takibi nedeniyle borçlunun haczedilmek istenen malın değeri yetkili memur tarafından belgelere işlenmektedir. Mal değerinin memur tarafından belirlenememesi durumunda bilirkişiler araçlığıyla malın değerinin belirlenmesi gerekmektedir. Kıymet takdirinin yapılmasının ardından tebliğ işlemleri yapılarak satış sürecine başlanabilir. Kıymet takdirinin tebliğ edilmesinden itibaren 7 gün içinde kişinin itiraz hakkı bulunmaktadır. Bu süre içinde yapılan itirazlar yetkili ve görevli mahkeme tarafından incelenerek karara bağlanmaktadır. Kıymet takdirine itiraz söz konusu hacizli malın satışından hemen önce belirlenmiş olan fiyata karşı yapılmaktadır. Kıymet Takdirine İtiraz Davası…
Kira Avukatları Ankara: Kira tahliye davaları, kiracı ile kiraya veren arasındaki kira sözleşmesinin sona erdirilmesi ve kiracının kiralanan taşınmazdan tahliyesi amacıyla açılan davalardır. Bu yazıda, kira tahliye davalarının nasıl açılacağı ve bu süreçteki süreler hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Kira Tahliye Davası Açma Süreci 1.1. İhtarname Gönderilmesi: Kiraya veren, kira bedelinin ödenmemesi gibi bir nedenden dolayı tahliye davası açmadan önce kiracıya ihtarname göndermelidir. Bu ihtarname ile kiracıya, kira borcunu ödemesi veya belirli bir süre içinde kiralananı boşaltması gerektiği bildirilir. 1.2. Dava Dilekçesi Hazırlanması: İhtarnameye rağmen kiracı borcunu ödemez veya taşınmazı boşaltmazsa, kiraya veren tahliye davası açabilir. Dava dilekçesi, kiraya verenin veya…
Düğünde Takılan Altınların İspatı Nasıl Olur? Düğünde gelin ve damada takılan altınların ispatı, ziynet eşyası davasının bir konusudur. Ziynet eşyası kişisel mal olarak kabul edildiğinden, düğünün takı merasimi sırasında veya başka bir zamanda düğün hediyesi olarak gelin ve damada takılan takılar, kadına bağışlanmış sayılmaktadır. Altınlar hangi eşe, kim tarafından takılırsa takılsın kadına ait kabul edilmektedir. Söz konusu takılan takıların yalnızca erkeğin kullanımına özel olan (erkek kol saati, erkek yüzüğü vb ziynet eşyaları) takılar erkeğe ait sayılmaktadır. Boşanma davalarında kadın tarafından talep edilen düğünde takılan altınların yetkili mahkemeye ispat edilmesi gerekmektedir. Düğünde takılan altınların ispatı, ziynet eşyası davası için büyük önem taşıyan…
Hakaret Ve Tazminat Davası Nasıl Açılır? Hakaret eylemi nedeniyle tazminat davası, özellikle hukuk sistemimizde evrensel yasalarla da desteklenen “kişilik hakları” konusunu ele alan bir dava türüdür. Kişilik hakları kavramı, kişiliğe bağlı olan haklardır. Hukuk sisteminde bir başka ifadeyle kişinin, kişiliğini oluşturan tüm değerler üzerindeki hakları, onun kişilik haklarını oluşturmaktadır. Bu kapsamda kişinin şerefi, onuru, çevresindeki itibarı, namusu, lekelenmeme hakkı, özel hayatın gizliliği gibi tüm değerler kişilik haklarına dahil edilmektedir. Bununla birlikte hakaret eylemi de kişinin kişilik haklarına zarar verdiği gerekçesiyle özel hukuk bağlamında haksız fiil olarak nitelendirilmektedir. Bir haksız fiil, fiile uğrayan kişiye zarar verdiği için bu zararın karşılanması ya da…
Sigortalılık Başlangıcının Tespiti Davası Nedir Neden Açılır? Sigortalılık başlangıcının tespiti davası ve hizmet tespiti davası; sigortaya bildirim yapılmadan çalıştırılan ve sigorta primleri yatırılmadan çalıştırılmaya devam eden işçilerin, bu durumu öğrendikleri anda sigortasız olarak çalıştıkları süreleri, sigortalı hale getirebilmek için açtıkları bir dava türüdür. Sigortalılık başlangıç tespiti davası kapsamında işçi, sigortaya bildirimi yapılmış ancak çalışma hayatına başladığı tarihte yapılması gereken bu bildirimin olması gerekenden farklı bir tarihte yapıldığını öne sürerek yetkili mahkemeden bu tarihin tespit edilmesini talep etmektedir. Bu davada işçi, sigortaya bildirim yapıldığı tarihten daha önceki bir tarihte işe başlamış olduğundan bu durumun tespiti için dava yoluna başvurmuş sayılmaktadır. Hem hizmet…
Yanlış Tedavi Nedeniyle Tazminat, Yaptıkları iş bakımından görevleri kutsal aynı zamanda çok da hayati bir öneme sahip olan sağlı sektörünün tüm çalışanları için bazı ortak kurallar belirlenmiştir. Türk Tabipler Birliği Hekimlik Meslek Etiği başlığı altında belirlenmiş olan kurallar dikkate alındığında eğer hekim hatasından, bilgisizliğinden ya da deneyimsizliğinden dolayı ortaya çıkabilecek olan bir sağlık sorunu söz konusu olursa bu durum malpraktis olarak tanımlanmıştır. Böyle hallerin oluşması durumunda da kişilerin haklarının korunması hukuk sistemi içerisinde güvence altına alınmıştır. Sadece Türk Hukuk sistemi içerisinde değil uluslararası tüm belgelerde ortak olan insanın yaşama hakkının korunması malpraktis benzeri hatalar sonucunda yok edilebiliyor. Bu sebeple doktorlara, kurumlara…
Kredi Çeken Kişi Vefat Ederse Kefil Kredi çeken kişiye kefil olunması durumunda kişinin vefatı ile birlikte borcun ödenip ödenmeme durumu, kredi çeken kişinin hayat sigortası yaptırıp yaptırmadığına göre değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra vatandaşların olası diğer borç sorunlarının ortaya çıkmaması için kefil olmaları için o kişilerin güvendikleri kişiler olması gerekir. Hayat Sigortası Hayat sigortası yaptıran ve kredi borcu varken vefat eden kişilerin kalan borçları ailelerine yük olmaz. Çünkü sigorta tarafından borç ödenir. Hayat sigortasının poliçeleri farklılık gösterir. Yaptırılan sigorta poliçelerinden bazıları sadece kaza sonucunda ölünmesi durumunda borçları öderken bazıları da hastalık, vb. gibi durumlarda da vefat olduğu zaman borçların tahsilâtını…
Strazburg Cad. Bina No: 10 Kat:3 Daire: 9-10-11-12 PK:06410 Sıhhiye - Çankaya - ANKARA