Aile Hukuku ve Boşanma Ankara- 2024 yılında boşanma davası açmak için yapılması gereken şey dilekçe ile aile mahkemesine başvurulmasıdır. Boşanma davaları iki şekilde açılabilir. Eğer boşanmak isteyen kişiler mal paylaşımı, nafaka, çocuk velayeti gibi konularda anlaşma sağlamışsa anlaşmalı boşanma davası açılabilir. Bunun için de protokol hazırlanmalı ve imzalanmalıdır. Bir konuda dahi anlaşma sağlanamıyorsa da boşanma davası açma dilekçesi ile beraber çekişmeli boşanma davası için aile mahkemesine gidilmelidir.
Aile Hukuku ve Boşanma Davası Diğer Makaleler
Evlenmeden önce evlilik sözleşmesi nasıl yapılır?
Aile ve Boşanma Hukuku
Anlaşmalı boşanma davası davanın kısa sürede sonuçlanabilmesi için başvurulması gereken yöntemdir. Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer konusu davanın zorluğuna göre değişmekle beraber iki yıla kadar uzayabilir. Bu kadar uzun dava ile uğraşmak istemeyen kişiler anlaşmaya varma yoluna gitmelidir.
Anlaşmalı boşanma davası açılırken de hak kaybı yaşanmaması için dikkatli davranılması gereklidir. Bunun için de uzman bir avukata vekalet verilebilir ya da avukattan danışmanlık alınabilir. Çekişmeli boşanma davası açılacaksa da mahkemeye güçlü kanıtların sunulması için uğraşılmalıdır. Kanıtların güçlü olması davanın kazanılması için oldukça önemlidir.
Aile Hukuku Dava Türleri Nelerdir?
Aile hukuku, aile bireyleri arasındaki ilişkileri ve bu ilişkilerden doğan hak ve yükümlülükleri düzenleyen hukuk dalıdır. Aile hukuku kapsamındaki dava türleri, evlilik, boşanma, nafaka, velayet ve diğer ailevi konularla ilgilidir. İşte aile hukuku kapsamında en sık karşılaşılan dava türleri:
Boşanma davaları, evlilik birliğinin sona erdirilmesi amacıyla açılan davalardır. Boşanma davası açmak için öne sürülen sebepler ve boşanma süreci, Medeni Kanun hükümlerine göre belirlenir.
Anlaşmalı Boşanma Davası: Tarafların boşanma ve boşanmanın tüm sonuçları konusunda mutabık kalmaları durumunda açılan davadır. Hızlı ve daha az masraflı bir süreçtir.
Çekişmeli Boşanma Davası: Tarafların boşanma ve/veya boşanmanın sonuçları konusunda anlaşamamaları durumunda açılan davadır. Delillerin toplanması ve tanıkların dinlenmesi gibi süreçler içerir.
Nafaka davaları, boşanma sonrası eş ve çocukların maddi ihtiyaçlarının karşılanması için açılan davalardır.
Yoksulluk Nafakası: Boşanma sonrası yoksulluğa düşecek eşin, diğer eşten talep ettiği nafakadır.
İştirak Nafakası: Boşanma sonrası velayeti kendisinde olmayan eşin, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine katkıda bulunmak için ödediği nafakadır.
Tedbir Nafakası: Boşanma davası süresince, dava sonuçlanana kadar ödenmesi gereken geçici nafakadır.
Velayet davaları, boşanma veya ayrılık durumunda çocukların velayetinin kime verileceğini belirlemek amacıyla açılan davalardır.
Velayet Değişikliği Davası: Çocuğun velayetinin verilmiş olduğu ebeveynden alınarak diğer ebeveyne verilmesi için açılan davadır.
Velayet Teslimi Davası: Çocuğun velayetinin mahkeme kararı ile belirlenmesinin ardından, çocuğun teslim edilmesi için açılan davadır.
- Mal Rejimi Davaları
Mal rejimi davaları, evlilik sırasında veya boşanma sürecinde eşlerin mal varlıklarının nasıl paylaşılacağını belirlemek için açılan davalardır.
Mal Ayrılığı: Eşlerin, evlilik süresince kazandıkları mal varlıklarının kendilerine ait olduğu bir rejimdir.
Edinilmiş Mallara Katılma: Evlilik süresince edinilen malların, boşanma durumunda eşit olarak paylaşılması esasına dayanır.
Mal Paylaşımı Davası: Boşanma sonrası eşlerin mallarının nasıl paylaşılacağını belirlemek için açılan davadır.
- Tanıma ve Tenfiz Davaları
Yabancı mahkemelerde verilen boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli olabilmesi için açılan davalardır.
Tanıma Davası: Yabancı mahkemede verilen boşanma kararının Türkiye’de tanınması için açılan davadır.
Tenfiz Davası: Yabancı mahkemede verilen boşanma kararının Türkiye’de icra edilebilmesi için açılan davadır.
- Evlat Edinme Davaları
Evlat edinme davaları, bir çocuğun başka bir aile tarafından yasal olarak evlat edinilmesi için açılan davalardır.
Küçüklerin Evlat Edinilmesi: Çocukların başka bir aile tarafından evlat edinilmesi sürecidir.
Reşitlerin Evlat Edinilmesi: 18 yaşını doldurmuş kişilerin evlat edinilmesi sürecidir.
- Aile Konutu Davaları
Aile konutu davaları, eşlerin birlikte yaşadıkları konutun hangi eşe tahsis edileceğini belirlemek için açılan davalardır.
Aile Konutunun Tahsisi Davası: Boşanma veya ayrılık durumunda, aile konutunun hangi eşe bırakılacağını belirlemek için açılan davadır.
Aile hukuku davaları, aile bireyleri arasındaki çeşitli hukuki meselelerin çözümüne yönelik olarak düzenlenmiştir. Her dava türü, kendi içinde farklı prosedürler ve yasal gereklilikler içerir. Aile hukuku ile ilgili bir sorunla karşılaşıldığında, doğru dava türünü belirlemek ve gerekli başvuru işlemlerini gerçekleştirmek önemlidir. Bu süreçte uzman bir aile hukuku avukatından destek almak, hakların korunması ve adaletin sağlanması açısından büyük önem taşır.
Boşanma Davası Gerekçeleri
Boşanma davası sebepleri, Medeni Kanun’da belirlenmiş olan sebeplerdir. Evli olan çiftlerin herhangi bir sebep göstermeden boşanma davalarını açmaları mümkün değildir. Medeni Kanun’da yer alan boşanma davaları gerekçeleri, boşanmanın yapılabilmesi için sağlanması gereken ön koşuldur. Buna göre kişilerin herhangi bir boşanma sebebi yoksa boşanmaları mümkün değildir. Türk Medeni Kanunu’nda genellikle ispata dayalı boşanma gerekçeleri kabul edilmektedir. Bu yüzden bu konuda bir aile avukatı ile çalışmak oldukça mühimdir.
Boşanma Davası Sebepleri Nelerdir?
Boşanma davasının açılabilmesi için Türk Medeni Kanunu’nda geçen gerekçelerden en az birine çiftlerin uyuyor olması gerekir. Belirlenmiş olan Medeni Kanun boşanma sebepleri şunlardır;
- Aldatma; eşlerden birinin sadakate aykırı olarak başka birisiyle birlikte olma durumudur.
- Cana Kasıt,
- Kötü Muamele,
- Ağır Derecede Onur Kırıcı Davranışlar,
- Suç İşlemek,
- Haysiyetsiz Bir Yaşam Sürme,
- Terk,
- Akıl Hastalığı,
- Şiddetli Geçimsizlik,
Gibi sebepler, boşanma davasının açılması için gereken nedenlerdir. Eğer çiftlerde yukarıda verilen sebeplerden en az biri dahi mevcut ise eşlere boşanma davası açmak için hak doğacaktır.
Boşanma Davası Devam Ederken Aile Konutu Şerhi
Aile konutu şerhi ve boşanma sürecinde taraflar tarafından anlaşmazlığa neden olan konular arasında yer almaktadır. Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen aile konutu maddesi nedeni ile bazı tartışmalar çıkabilmektedir. Aile konutu olarak isimlendirilen yer; boşanma davası açan çiftin yaşadığı ve hayatlarını idame ettirdikleri konuttur.
Aile konutu şerhi ise yasalar tarafından korunan bir maddedir. Bu maddeye göre, aile konutu olarak belirlenen yaşam alanını eşler birbirlerinin iznini almadan satamaz, kiralayamaz ya da konuta yönelik farklı işlemler gerçekleştiremez. Aile konutu şerhi bu neden ile boşanma davalarında sıkça karşılaşılan bir problem haline gelmekte ve dava sürecinin uzamasına neden olmaktadır.
Aile Konutu Şerhi ve Dava Süreci
Aile konutu şerhi mahkeme tarafından korunan haklar arasında yer almaktadır. Eşler boşansalar dahi aile konutu hakkında karşı tarafın iznini almadan mülkü satamaz, devredemez ve kiraya veremez. Bu neden ile davada aile konutu şerhine yönelik de yaptırımların uygulanması gerekmektedir.
İlkay Hukuk Ankara İletişim ve Adres Bilgileri
Strazburg Cad. Bina No: 10 Kat:3 Daire: 9-10-11-12 PK:06410 Sıhhiye – Çankaya – ANKARA
İLKAY HUKUK ANKARA AVUKAT TELEFONLARI
+90-312-229-2505 – RANDEVU
+90-312-995-0202
+90-545-229-2505
+90-554-831-8182
+90-554-831-8183
Boşanma – Miras – Tazminat ve Kira Hukuku Ankara Avukat