Kira Hukuku

Kira Hukuku – Kira Davası Nasıl Açılır? Kira davasının açılması için bazı şekil şartlarına uyulması ve davadan önce de bazı usul işlemlerinin yerine getirilmesi gerekmektedir. Kiracının tahliye edilmesi ya da kira miktarının belirlenmesinde yaşanılan uyuşmazlık nedeniyle kira davası açılması mümkündür. Fakat kira davası haklı bir sebebe dayanmalı ve kira sözleşmesi şartlarında yaşanılan aksaklıklar dava dilekçesinde dava açarken iyi ifade edilmelidir.

Kira davası nasıl açılır sorusu kadar kira davalarının hangi mahkemeye açılacağı da merak konusudur. Kira davalarında görevli ve yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesidir.

Kira Tespit Davası Nasıl Açılır?

Kira tespit davası kiracı ve kiralayan arasında kira bedeli artışında anlaşılamaması halinde gündeme gelen bir müessesedir. Kira artış oranları kira sözleşmesinde belirtilebileceği gibi yıllık tüketici fiyat endeksine de bakılarak (Tüfe) bu oranı geçmemek kaydıyla da belirlenebilmektedir. Kira tespit davasının açılması kira sözleşmesinin yenileneceği tarihe kadar olabileceği gibi yeni dönem kira sözleşmesinin geçerli olduğu tarihten başlayarak 30 gün içinde açılabilmektedir. Mahkeme uyuşmazlık olan konuda kira artış oranını belirlemekte ve taraflar bu miktarı kabul etmek zorundadır.

Kira tespit davaları geriye dönük kira tespit davası şeklinde de açılmakla birlikte Yargıtay tarafından verilen kararlarda bu davalar yeni kira dönemi başlangıcında açılmadığı gerekçesiyle reddedilmektedir. Evi kiralayan kiracıya yazılı olarak yeni dönem kira artış oranı bildirilmedikçe ev sahibi istediği artış oranında diretememektedir. Bu sebeple bazı şekil şartlarının ve mahkeme usul işlemlerinin doğru yapılabilmesi ve zararınızın önlenmesi bakımından kira davasının türü ne olursa olsun bu konuda deneyimli avukatlık bürolarından hukuki yardım almanızda fayda vardır.

Kiracı Tahliye Davası Nasıl Açılır?

Kiracı tahliye davası açmak için kiraya veren, malik veya kiracı tarafından birtakım sebeplerin varlığı söz konusu olmaktadır. Genellikle ev sahipleri kira sözleşmesi sona erdiğinde kiracıdan evi veya işyerini boşaltmasını istemektedir. Bu durum uygulama olarak kullanılsa da hukuki olarak doğru bir yöntem değildir.

Sözleşme sona erse dahi kiracının tahliye edilmesi için bazı usul işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Örneğin kiracıya 15 gün önceden bildirimde bulunmadan evi boşalt demek hukuki anlamda mümkün değildir.

Kira ödemesinin gerçekleştirilmemesinden dolayı kiracının tahliye edilmesi davası açılması için önceden kiracıya yapılmış haklı iki ihtar bulunmalıdır. Kira davalarında bazı püf noktaları atlamak hem davanın retle sonuçlanmasına hem de kira gelirinin elde edilmesine olumsuz etki edeceğinden bu konuda deneyimli avukatlık bürolarından yardım almak davanızın hızlı sonuçlanmasında ve konutunuzun tahliye edilmesinde faydalı olacaktır. Kiracı tahliye davası masrafları da davayı kazanmanız halinde kiracıya yüklenecek bu sayede masraflarınız azalacaktır.

Kira Davasında Avukatlık Ücretleri

Kira davasının türü ne olursa olsun bu davalar hukuki teknik donanım ve uzmanlık gerektiren davalardır. Kira davasının dilekçe vererek açılması mümkün olmakla birlikte davanın işleyişinin takip edilmesi, dava öncesinde ve dava sırasında gerekli olan usul işlemlerinin yerine getirilmesi hem davanın kazanılması hem de konutunuzun tahliye ve kira bedelinin hesaplanması bakımından önem arz etmektedir.

Mahkemenin kazanılması halinde avukata ödeyeceğiniz ücret kira kaybı ve mahkeme masraflarınızın karşı tarafa yüklenmesiyle kıyaslandığında bu konuda deneyimli avukatlık bürolarıyla çalışmak isabetli bir seçim olacaktır.

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri