Nafakanın Kaldırılması Nedenleri Nelerdir? Nafaka kaldırılması talebinde bulunmak, boşanmış çiftlerin sık karşılaştığı durumlardan biridir. Nafakanın kaldırılması mümkündür. Nafaka kaldırılması bazen kanunda belirtilen sebeplerle gündeme gelirken bazen dilekçe üzerine de gerçekleşebilmektedir. Nafaka kaldırılması, sosyal ve ekonomik sebeplerle gündeme gelmektedir. Nafakanın miktarının artırılması, azaltılması da mümkündür. Somut olayın özelliğine göre talepler değişiklik göstermektedir. Nafakaya hükmedilmesi sebebinin değişiklik göstermesi sonucunda nafaka kaldırılması mümkün olmaktadır. Nafaka Nasıl Kaldırılır? Nafaka kaldırılması sebepleri değişiklik göstermektedir. Bu sebepler bazen kanunen doğar bazen de dilekçeyle gündeme gelir. Nafakanın kaldırılması halleri şu şekilde sıralanabilir: Taraflardan birinin ölümü Alacaklı tarafın yeniden evlenmesi Yoksulluğun ortadan kalkması Alacaklının fiilen evliymiş gibi hayat sürmesi…
İcra Takibi Nasıl Açılır? İcra takibi nasıl yapılır sorusu, hem avukatların hem de alacaklıların merak ettiği konulardandır. İcra takibinin amacı, alacağın tahsil edilmesidir. Bunun için de icra müdürlüklerine başvurmak ve işlem başlatmak gerekmektedir. İcra takibinde bulunmak için avukat olmak gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak işlemin profesyonel çerçevede yürümesi için bir avukatla çalışmak en doğrusu olacaktır. İcra Takibi Türleri: İcra takibini başlatmadan evvel, öncelikle hangi tür icra takibi yapacağınızı bilmeniz gerekmektedir. İcra takibi nasıl başlar sorusundan önce, hangi icra takibini başlatmalıyım merak edilmelidir. İcra takip türleri üçe ayrılmaktadır: İlamlı İcra İlamsız İcra Kambiyo Senetlerine Özgü İcra Takibi Mahkeme kararına ilam denilmektedir. Bu…
Tüketici Mahkemesine Dava Nasıl Açılır? Tüketici hakem heyetine başvuruda bulunmak ya da tüketici mahkemesinde dava açmak, satın alınan malda çeşitli sıkıntılar çıkması üzerine gündeme gelen konulardır. Özellikle satıcı ve alıcı arasında hukuki bir anlaşmaya varılamazsa en sağlıklı yöntem tüketici mahkemesinde dava açmak olacaktır. Bu sayede tüketiciler haklarına kavuşabilecek ve hukuki sorunlar çözüm bulacaktır. Her ne kadar ayıplı mallar üzerine tüketici mahkemesine başvurmak sık karşılaşılan bir durum olsa da, tüketici mahkemesine başvuru yapılan tek durum bu değildir. Sözleşmenin hukuki noktalarında yaşanan anlaşmazlıklar, istenen masraflar, cayma hakkı gibi durumlar söz konusu olduğunda da tüketici mahkemesine başvurmak mümkündür. Tüketici Mahkemesine Başvuru: Alıcı, yaşadığı hukuki…
Kötü Niyet Tazminat Davası Nedir Nasıl İstenir? Kötü niyet tazminatı, iş güvencesine sahip olmayan işçilerin, işverenden talep edebileceği tazminat türlerinden biridir. Bu tazminat türü, kıdem ve ihbar tazminatından tamamen farklıdır. Kötü niyet tazminatında zikredilen kötü niyet kavramı, kanunda tam anlamıyla tanımlanmamıştır Ancak iş sözleşmesinin sona ermesinde işverenin objektif iyi niyet kurallarına ve dürüstlük ilkesine uymaması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Burada bir hakkın kötüye kullanılması söz konusudur. Kötü niyet tazminatının talep edilebilmesi için en önemli ön şart, iş güvencesi kapsamında olmamaktır. İş güvencesi kapsamında olan işçilerin özellikleri şunlardır: İşyerinde 30 ve daha fazla işçi çalıştırılması İşçinin en az 6 aylık kıdeme sahip olması…
Nafaka Alacağından Dolayı Emekli Maaşına Haciz Konur Mu? Nafaka alacağı için haciz istemi, nafaka alacaklılarının alacağını tahsil etmek amacıyla başvurmak istediği yöntemlerden biridir. Nafaka, boşanma sonucunda yardım edilmediği takdirde ekonomik açıdan güçsüzlüğe düşecek kişiye yapılan ödemedir. Nafaka, Türk Hukukunda 3 şekilde görülür: Tedbir nafakası Yoksulluk nafakası İştirak Nafakası Nafaka alacaklarının düzenli olarak ödenmesi gerekir. Ancak sık sık nafakanın ödenmemesi üzerine bazı uyuşmazlıklar doğar. İşte böyle durumlarda nafaka alacaklıları hukuki yollara başvurmaktadır. Bunun en tipik örneği hacizdir. Nafaka alacağı davası olarak da anılan bu durum, boşanmış çiftler arasında sıkça görülmektedir. Nafaka, boşanma sürecinde veya sonrasında bir tarafın, diğer tarafa ödemekle yükümlü…
Emekli Maaşına Konulan Haczin Kaldırılması Nedir? Emekli maaşında haciz kaldırılması, icra memurları tarafından yapılan hatalar ve emeklinin verdiği iznin irade dışı olması durumlarında gündeme gelmektedir. Emekli maaşına haciz konulduğu takdirde, haczin hangi sınırlamayla konulduğu önem taşımaktadır. Emekli maaşı ayrıcalıklı haklardandır ve bu maaşın üzerine herhangi bir haciz konulması mümkün değildir. Ancak bu durumun iki istisnası vardır: Emeklinin izni Nafaka alacakları Her 2 durumda da haciz konulması mümkündür ancak haczin emekli maaşının dörtte birini geçmemesi gerekmektedir. Bu sebeple, eğer ki konulan haciz dörtte birden fazlaysa, emekli maaşına konulan haczin kaldırılması söz konusu olacaktır. Emekli Maaşın Haciz Konulması Mümkün Müdür? Emekli maaşına haciz…
Kredi Kart Dolandırıcılığı Suçu ve cezası nedir? Banka kartı dolandırıcılığı veya kredi kartı dolandırıcılığı gibi suçlar, Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir. Bilişim Suçları başlığı altında düzenlenen bu suç tipi, bilişim suçları altındaki en ağır yaptırımla karşılaşmış suç tipidir. Özellikle kredi kartlarının kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber, bu kullanıma özgü suçlar da ortaya çıkmıştır. Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması olarak da bilinen suç tipinde en önemli nokta, kart sahibinin rızası olmamasıdır. Eğer ki kart sahibin rızası söz konusuysa ortada bir dolandırıcılık suçundan bahsetmek mümkün olmayacaktır. Kredi kartı dolandırıcılığı suçu sadece başkasına ait bir kartın kullanılması şeklinde ortaya çıkmaz, kanunda sayılan 3 hal mevcuttur. Türk…
Çekin Ödenmemesi İçin Menfi Tespit Davası Açılır MI? Menfi tespit davası açılması genellikle borçtan kurtulma ve borçlu olunmadığının tespiti olarak da bilinmektedir. Bu dava sayesinde, alacaklının elinde bulunun çek, borçlunun üzerinde hüküm doğurmayacaktır. Bunun olması için borçlunun icra takibinden önce de sonra da menfi tespit davası açması mümkündür. Önce ve sonra açılması durumunda teminat açısından fark vardır. Tüm bu durumlar İcra İflas Kanununda düzenlenmiştir. İcra İflas Kanunundaki düzenlemeye göre, borçlunun icra takibinden önce veya icra takibi sırasında borçlu bulunmadığının ispatı için menfi tespit davası açmasının önünde hiçbir engel yoktur. Çekin ödenmemesi hakkında menfi tespit davasının açılması için hukuki dayanak İcra İflas…
Teminat Senedi İtirazı Nasıl Yapılır? Teminat senedine itiraz edilmesi senet metnindeki geçersizliklere veya senedin geçersizliğine dayanılarak yapılabilir. Teminat senedi, iki tarafın anlaşması sonucunda bir mal veya hizmetin eksiksiz ve sorunsuz olarak teslim edileceği ve taahhüdün gerçekleşeceğini gösteren belgedir. Eğer ki aksi takdirde bir durum olursa, bu senede dayanılarak haklar ve sorumluluklar doğacaktır. Teminat senedi hem hukuki hem de bir ticari belgedir. Ancak borç senedinden farklıdır ve bu özelliği itibariyle kıymetli evrak niteliği taşımamaktadır. Bu belge sadece ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıklarda sorumluluğun kabulünü belirten belgedir. Teminat senedine itiraz da şartları varsa mümkündür. Teminat Senedinin Tarafları: Teminat senedinin tarafları alacaklı ve borçludur. Her…
Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi Davası Nasıl Açılır? Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi hukuken geçerli bir sözleşmedir. Nasıl ki bir gayrimenkulün satışı için sözleşme düzenlenebiliyorsa, gayrimenkulün satış vaadinin de düzenlenmesi mümkündür. Kanun koyucu, gayrimenkul satışına dair yapılacak her türlü işlemin resmi makamlar önünde icra edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Bunun sebebi, satış, satış vaadi gibi işlemlerin sözleşmenin tarafları açısından büyük maddi zararlara uğratmaya müsait olmasındandır. Kanun hükmünce bu sözleşmelerin yapılma yeri ve şekli, ispatı kolay olacak şekilde düzenlenmiştir. Hem gayrimenkul satışının hem de gayrimenkul satış vaadinin noter önünde resmi geçerlilikle yapılması gerekmektedir. Gayrimenkul Satış Vaadinde Yükümlülükler: Gayrimenkul satış vaadi bir sözleşmedir. Sözleşmeler, tarafların ortak iradeleri…
Strazburg Cad. Bina No: 10 Kat:3 Daire: 9-10-11-12 PK:06410 Sıhhiye - Çankaya - ANKARA