Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma Suçu Nedir? Bilişim suçları, bilişim sistemini engelleme, bozma, erişilmez kılma, verileri yok etme veya değiştirme suç ve hukuka aykırı çeşitli fiillerle bilişim sistemine zarar verilmesi sonucunda oluşan suçlardır. Bilişim Sistemi ise windows, linux gibi işletim programları, e-mailler, facebook, instagram, whatsapp, twitter gibi sosyal medya uygulamalarını da kapsayan her türlü bilgisayar ve veri sistemlerini içerisinde barındırır. Bilişim Sistemini Değiştirme Suçu Bilişim Sistemi’nin değiştirilmesi sonucunda verilen cezalar aşağıda şu şekilde anlatılır: Bilişim Sistemini Engelleme ve Bozma Suçunun Cezası: Bilişim Sistemi’ni engelleyen ve bozan kişilere 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir. Bilişim Sistemindeki Verileri Bozma, Yok…
İkale Sözleşmesi İşe İade: İkale sözleşmesi ve işe iade davası son yıllarda işçi ve işverenler arasında çeşitli tartışmalara neden olmaktadır. İkale sözleşmesi aynı zamanda bozma sözleşmesi olarak tanımlanabilmektedir. İşçi ve işveren arasında hür iradeleriyle hazırlanan iş sözleşmesinin her iki tarafında isteğiyle feshi olarak tanımlanabilmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında bu feshi türüne yer verilmemiştir. İş akdinin karşılıklı olarak feshine dayanan ikale sözleşmesinde, işverenin icabı ve işçinin kabulü aranmaktadır. İkale sözleşmesine dayalı olarak işçinin iş güvencesi hükümlerinden yararlanma hakları yasal olarak sınırlandırılmaktadır. Kanun ön gördüğü biçimde sonlandırılan sözleşmeye dayalı olarak kişinin işe iade veya tazminat talep etmesi mümkün değildir. Ancak ikale sözleşmesinden…
İşe İade Davası Nasıl Açılır? İşe iade davası, işinden geçerli sebeplerden dolayı istifa eden veya haksız yere işten çıkarılan kişilerin haklarını korumaları için açılan dava olarak adlandırılır. İşe iade davalarında, iş akdinin feshi tarihinden itibaren 1 ay içinde arabulucuya başvurmak zorunludur. Arabuluculuk olumsuz sonuçlanırsa, son tutanak tarihinden itibaren 2 hafta içinde dava açılmalıdır. İşe İade Davası İçin Hangi Şartlar İstenir? Çalışanların işe aide davası açabilmeleri için belli şartları yerine getirmeleri gerekir. Bu şartlar aşağıda detaylı bir şekilde verilir: Haksız yere iş akdinin işveren tarafından feshedilmesine maruz kalan kişiler, işe iade davası açabilme hakkına sahiptir. Bunun için en önemli şart, çalışanların…
Yabancı Mahkeme Kararlarının Türkiye’de Tanınması: Yabancı mahkemeler tarafından verilmiş kararların tanınması, Milletlerarası Özel Hukuk alanının en önemli konularından biridir. Yabancı bir mahkeme tarafından verilen kararın, yerli mahkeme tarafından da tanınması ve kesin hüküm teşkil etmesi için birtakım şartlar gerekmektedir. Kural olarak verilen mahkeme kararları, o ülkenin sınırları içerisinde geçerlidir. Ancak tanıma yoluyla, verilen kararın başka bir ülkede de kesin hüküm teşkil etmesi amaçlanmıştır. Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması: Yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de tanınması için bazı koşulların varlığı gerekmektedir. Her ne kadar hemen hemen her davada olduğu gibi burada da hakimin takdir yetkisi söz konusu olsa da, belli koşulların varlığı halinde hakimin tanıma…
Almanya Tanıma Tenfiz Davası Nedir? Almanya tanıma tenfizi, Almanya’da yaşayıp T.C. vatandaşı olan kişilerin boşanma davası açmak için Alman Mahkemelerine başvurarak mahkemeden boşanma kararı alıp Türkiye’de bu durumun geçerli olması için çiftlerin açtığı dava olarak adlandırılır. Alman Mahkemeleri bu boşanmayı Alman ve Türk mahkemelerine göre gerçekleştirir. Alman Mahkemelerinin boşanma ile ilgili verdiği kararların Türkiye’de geçerli olabilmesi için Türkiye’de tanıma ve tenfiz davasının açılması gerekir. Tanıma Tenfizi Yapılmazsa Ne Olur? Alman mahkemesinin boşanma kararının Türkiye’de geçerli sayılması için Türkiye’de tanıma tenfizinin yapılmaması durumunda bazı sorunlar meydana gelir. Tanıma Tenfiz davasının Türkiye’de açılmaması sonucunda aşağıda verilen sorunlar meydana gelir. Bu sorunlar şu şekildedir:…
Ziynet Eşyası Alacağı Davası Nasıl Açılır? Ziynet alacağı davası, düğünde gelin ve damada takılan değerli eşyaların; altın, küpe, bilezik, saat vb. tümü kadına aittir. Erkeğe takılmış olsa bile, eğer erkeğin kullanacağı nitelikte bir eşya değilse tüm ziynet eşyaları Türk hukuk sistemine göre kadının malı olarak sayılır. Ziynet eşyası alacağı davası boşanma davası sırasında veya boşanma davasından sonra açılabilir. Davayı açan kişinin söz konusu ziynet eşyalarının, kendisinde kalmadığını kanıtlaması, mahkemeye ispat etmesi gerekmektedir. Boşanma davalarında en çok karşılaşılan sorunlar arasında mal paylaşımı ve ziynet eşyalarından kaynaklanan konular gelmektedir. Düğün takılarına ilişkin açılacak ziynet davalarının kademeli olarak açılması davacı lehine avantaj sağlayacaktır. Eşyaların…
Alacaklıyı Zarara Uğratma Suçu Nedir? Alacaklının zarara uğraması suçu, özellikle haciz yolu ile takip konusunda gündeme gelmektedir. Burada borçlu, alacaklısını zarara uğratırken mallarını kaçırma, telef etme gibi yollara başvurmaktadır. Borçlu muvazaa, hile gibi yollara da başvurabilmekte ve sonucunda alacaklısını zarar uğratmaktadır. Burada suç İcra İflas Kanununda düzenlenmiştir. Suçun cezası ise Türk Ceza Kanununda belirlenmiştir. Alacaklının zarara uğradığını ispatında aleyhe aciz belgesi almak ve alacağını almadığını kanıtlamak gibi yollar bulunmaktadır. Söz konusu durum sadece hacizde değil, iflas durumunda da aynı şekilde uygulanacaktır. Bu düzenlemeyle hedeflenen amaç, borçlunun alacaklısını zarar uğratmaması ve borcunu hakkaniyetli bir şekilde ödemeye sevk ettirmektir. Alacaklıyı Zarara Uğratma Suçunun…
Mirasta Ortaklığın Giderilmesi Davası Nedir? İzale-i şüyu davası olarak da bilinen ortaklığın giderilmesi davası, paydaşlık durumunda çıkan sorunların kalkması için öngörülmüş bir yoldur. Mirasla beraber elbirliği ile mülkiye kavramı ortaya çıkar. Mirasçılar, taşınır veya taşınmaz mal üzerinde ortak bir mülkiyet hakkına sahip olur. Ancak bu durum bazı sıkıntıları da beraber getirir. Bu durumu düzeltmek için ortaklığın giderilmesi davası açılması gerekmektedir. Aynı zamanda paylı mülkiyette de bu sıkıntıya rastlanmaktadır. Ortaklığın Giderilmesi Davasının Açılması: Ortaklığın giderilmesi davası açılırken, paydaşlardan birinin talebi yeterlidir. Bu talepten önce ortakların söz konusu malı nasıl paylaşacakları yönünde anlaşma yapması gereklidir. Eğer ki ortaklar arasında anlaşmaya varılamazsa, izale-i şüyu…
Banka Ticari Davalar Nedir? Ticari konulu davalar genel olarak Türk Ticaret Kanunuyla düzenlenmiştir. Eğer ki davanın taraflarından her ikisinin de ticari işletmesiyle ilgili bir durum varsa, dava çekişmeli ya da çekişmesiz olsa bile ticari davadır. Burada tarafların tacir olup olmamasına bakılmamaktadır. Ticari davalar bazen kanunla gösterilir bazen de durumun gereği olarak doğar. Ticari davalar sadece Türk Ticaret Kanununda değil, başka özel kanunlarda da gösterilmiştir. Ticari davalar niteliklerine göre de ayrılmaktadır. Ticari Dava Türleri: Ticari davalardan bahsederken tek tip bir ticari dava söz konusu değildir. Ticari davaları şu şekilde ayırmak mümkündür: Mutlak Ticari Davalar Özel Kanun Hükümleri Gereği Ticari Sayılan Davalar Her…
Borçtan Kurtulma Davası Nedir? Borçtan kurtulma davası açılması İcra İflas Hukukunun konularından biridir. İcra takibi yapıldığında, borçlunun eline geçen ödeme emri üzerine, borçlunun 7 gün içerisinde çeşitli itirazlarda bulunma hakkı vardır. Bu itirazlardan biri de imzaya itirazdır. İmzaya itiraz, söz konusu borç için atılan imzanın borçluya ait olmadığı ya da borçlunun yetki dışında biri tarafından atıldığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bunun üzerine borçlu, imzaya itiraz edecektir. İtirazla sonucunda takip durur. Takibin durduğu esnasında İcra Mahkemesi bir karar verir ve bu karar borçlu aleyhine doğabilir. İşte bu durumda borçlu, borçtan kurtulma davası açabilecektir. Borçtan Kurtulma Davası Neden Açılır? Kendisine ödeme emri gelen borçlunun…
Strazburg Cad. Bina No: 10 Kat:3 Daire: 9-10-11-12 PK:06410 Sıhhiye - Çankaya - ANKARA