Konu: avukat

Asliye Hukuk Mahkemesine Dava Nasıl Açılır?

Asliye Hukuk Mahkemesine Dava Nasıl Açılır?

Asliye Hukuk Mahkemesine Dava Nasıl Açılır? Asliye hukuk mahkemesine dava açma uygulamasıyla ilgili hükümler Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda düzenlenmiştir. Hukuk sistemimizde davalar; hukuk ve ceza davaları olarak ikiye ayrılmaktadır. Ceza davalarının açılması için suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir. Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan suç duyurularının ardından yetkili makamlarda ceza davaları açılabilmektedir. Ancak hukuk davaları başvuru yoluyla açılabilmektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na tabi hukuk davalarının usul ve esasları belirli bir çerçeve içine alınmıştır. Asliye hukuk mahkemesine dava açmak, mahkeme huzurunda bir hakkın talep edilmesi anlamına gelmektedir. Söz konusu hak talebi bir kişiye yöneltilmiş olabileceği gibi aynı zamanda bir kuruluşa karşı da yöneltilmiş olabilmektedir. Asliye hukuk mahkemesine dava…

Bağışlamanın İptali Davası Nedir?

Bağışlamanın İptali Davası Nedir? Bağışlama iptali davası, bağışlama sözleşmesinin gerçekleşmemesi durumunda ortaya çıkmaktadır. Bağışlama sözleşmesi, bağışlayanın malvarlığından özgür bir şekilde tasarruf etmesi sonucunda oluşur. Bir bağışlama sözleşmesinden bahsedebilmek için, edinilmiş bir haktan söz etmek gerekir. Henüz sahip olunmayan bir hakkın bağışlanması ya da bir görevin sonucunda bağışlama yapılması, bağışlama sözleşmesi değildir. Bağışlama sözleşmesinin mutlaka yazılı şekilde olmalıdır. Bağışlamanın bir koşula bağlanması da mümkündür. Taraflar arasında önemli oransızlıklar bulunduğu ve ispat edildiği takdirde, bağışlamanın iptali davası açmak mümkündür. Bağışlama Sözleşmesi Nasıl Kurulur? Bağışlama sözleşmesinden söz edebilmek için, bazı geçerlilik şartlarının varlığı gerekmektedir. Bağışlama sözleşmesi kurulurken mutlaka yazılı şekil şartına uymak gerekmektedir….

Çek Ödeme Yasağı Nasıl Alınır?

Çek Ödeme Yasağı Nasıl Alınır? Çekte ödeme yasağı alınması, hamilin elinden rızası dışında çıkan ya da kaybolan çeklerde söz konusu olmaktadır. Bir çekin hamili kim ise, çekin müracaat borçlularından çekte yazılı bedeli isteyebilme hakkına sahiptir. Çekte hak ve borçlar sıkı sıkıya bağlıdır. Çek olmadan hak ve borçların ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak bazı durumlarda hamilin elindeki çek kaybolur. Böyle hallerde çek için ödeme yasağı alınması gerekir. Bu şekilde çeki elinde bulunduran kişi kim ise, ödeme alması mümkün olmayacaktır. Çekte Ödeme Yasağı Hükümleri: Çekte ödeme yasağına ilişkin tüm düzenlemeler Türk Ticaret Kanununda düzenlenmiştir. Türk Ticaret Kanununda düzenlenen ödeme yasağı ve iptal…

İhalenin Feshi Davası Usulsüz Tebligat

İhalenin Feshi Davası Usulsüz Tebligat Nedir? İhalenin feshi davasında tebligat yapılırken doğru yere yapılması önemlidir tebligatın doğru adrese, kişiye yapılması ve usule uygun olması pek çok açıdan önem taşır. İhalenin feshi kurumu İcra İflas Kanununda düzenlenmiştir. İcra İflas Kanunun 134.maddesinde durumun ayrıntılarına yer verilmiştir. Eğer ki bir kimsenin malları cebri icra yoluyla alınmışsa ve satışı gerçekleştiriyorsa ihaleden söz edilir. İşte bu satışta yaşanan usulsüzlükler sonucunda ihalenin feshine başvurmak mümkündür. İhalenin Feshi Davasının Görülmesi: İhalenin feshi davası açılabilmesi için öncelikle görevli ve yetkili mahkeme tayininde bulunmak gerekir. İhalenin feshi davasında görevli mahkeme İcra Mahkemesidir. Yetkili mahkeme somut olayın özelliklerine göre değişiklik gösterse…

Tapu İptal Davası Kime Karşı Açılır?

Tapu İptal Davası Kime Karşı Açılır? Tapu iptali davası açılması, mülkiyet hakkına dayanmaktadır. Mülkiyet, şahsa sıkı sıkıya bağlı haklardandır. Bu yüzden mahkeme kesin bir hüküm vermeden, talep de kesinleşmeyecektir. Tapu iptali davasında, tapuda halihazırda görülen bir malik vardır. Ancak bu kaydın değiştirilmesi veya iptali istenmektedir. Bu yüzden tapu iptali davasında tapuda görülen kişiye karşı dava açılması gerekecektir. Tapuda sadece taşınmazlar bulunmamaktadır. Aynı zamanda tapuda kayıtlı olan taşınmaza bağlı haklar da yer almaktadır. Bu haklar taşınmazın malikinden başka bir kişiye aitse, davanın bu kişilere karşı da açılması gerekmektedir. Tapu İptal Davası Nerede Açılır? Tapu iptal davası açılırken, söz konusu mal bir taşınmazdır….

Ayıplı Mal Nedeniyle Alacak Davası Nedir?

Ayıplı Mal Nedeniyle Alacak Davası Nedir? Ayıplı mal üzerine açılacak davalar alacak davası konusuna girmektedir. Özellikle Avrupa Birliğinin yaptığı düzenlemelerle birlikte, Türk kanunları güçsüz tarafta olanın güçlenmesi amacıyla düzenlemelere gitmiştir. İşçi ve işveren, tüketici ve satıcı gibi ilişkilerde zayıf tarafın korunması amaçlanmıştır. Tüketici davalarında da yasaların ve kanun yollarının tüketici lehine düzenlendiği kolaylıkla görülebilmektedir. Ayıplı mal nedeniyle açılacak davalarda da Tüketici Mahkemeleri görevli olacak ve Tüketici Kanunlarına göre karara gidilecektir. Ayıplı Mal Nedir? Ayıplı mal, satıcı ve alıcının anlaşmasının aksine, söz konusu malın hatalı, eksiz, bozuk gibi özelliklere sahip olmasında söz konusu olur. Burada tarafların iradesine aykırı bir durum doğar ve…

Nesebin Düzeltilmesi Davası

Nesebin Düzeltilmesi Davası Nedir? Soy bağının düzeltilmesi davası olarak da bilinen bu dava, doğan çocuk üzerinde iddia edilen durumlara göre şekillenmektedir. Aileye ve soy bağına ilişkin her türlü dava, Türk Medeni Kanunu çerçevesinde düzenlenmiştir. Türk Medeni Kanununda düzenlenen hükümlere göre, evlilik sürecinde veya evliliğin sona ermesinden itibaren 300 gün içinde doğan çocuğun babası koca sayılmaktadır. Her ne kadar kanun gereğince böyle bir kabul söz konusu olsa da, bazı durumlarda koca ile çocuk arasında böyle bir ilişki olmayabilir. İşte böyle durumlarda itiraz edilmesi ve nesebin düzeltilmesi mümkündür. Nesebin Düzeltilmesi Davası Kime Karşı Açılır? Nesebin düzeltilmesi davasında söz konusu olan hak, şahsa sıkı…

Boşanma Protokolü Tapu İptal Tescil

Boşanma Protokolü Tapu İptal Tescil Nasıl Yapılır? Boşanma davasında tapu iptali istemi, sık karşılaşılan durumlardandır. Boşanma talebiyle mahkemeye başvuran kişilerin, taleplerine ek olarak tapudaki kayıtlara dair istemlerde de bulunması mümkündür. Bunun için ayrı bir dava açmaya gerek olmaması sebebiyle, usul ekonomisine uygun düşen bir uygulamadır. Boşanma protokolü hazırlanırken, boşanmanın anlaşmalı ya da çekişmeli olup olmamasını önemlidir. Anlaşmalı boşanma protokolünde tapu iptal ve tescil işlemleri çok daha hızlı çözüm bulmaktadır. Yargıtay kararlarında da boşanma protokolünde tapu iptal ve tescil konularına rastlanmaktadır. Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir? Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için, en az 1 yıl sürmüş bir evlilik gerekmektedir. Eşlerden birinin başvurmasında dahi…

İşe İade Davası Yargıtay Kararları

İşe İade Davası Yargıtay Kararları İşe iade davaları, geçerli bir neden olmaksızın işten çıkarılan işçilerin, işe geri dönme isteğiyle açtığı davadır. İşe iade davasının açılması için, işçinin belli şartları taşıyor olması gerekir. Bu şartların en önemlisi, iş güvencesi kapsamında olmaktır. İş güvencesi kapsamında olmayan kişilerin işe iade davası açması mümkün değildir. Bir işçinin iş güvencesi kapsamında değerlendirilmesi de belli şartlara tabidir. Yargıtay kararlarına da sık sık konu olan işe iade davaları, tüm şartlarıyla beraber değerlendirilmelidir. İşe İade Davasında Gereken Şartlar: İş akdi geçerli olmayan bir sebeple feshedildiği takdirde, işçinin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla işe iade talep etmesi mümkündür. İşe iade davasını…

Ceza Hukuku Yargıtay Kararları

Ceza Hukuku Yargıtay Kararları Yargıtay karalarında ceza davaları konusu sık sık işlenmektedir. Ceza davalarında verilen karaların birçok davaya etki edecek güçte emsal karar olma özelliği vardır. Bu niteliği itibariyle, derinlemesine inceleme yapılarak kararlar verilmelidir. Dava incelenirken suç tipinden cezaya, failden mağdura kadar bütün denklemler hassasiyetle incelenmelidir. Ceza Hukuku kararları ilk derece mahkemelerinden çıkmaktadır. İlk derce mahkemelerinin kararlarına karşı istinaf ve temyiz yolu açıktır. İstinaf ve temyiz yoluna başvurarak ilk derece mahkemesinin verdiği karara itiraz edilebilmektedir. Ceza Hukuku Davalarında İtiraz Yolu: Yargıtay Karlarına en sık konu olan hukuk alanlarından biri Ceza Hukukudur. Ceza Hukukunun suç ve ceza tanımlamaları Türk Ceza Kanununda…

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




    [recaptcha]

    BİZE ULAŞIN

    İletişim Bilgileri