Boşanma Davasında Ayrılık Kararı Boşanma Davasında Ayrılık Kararı verilmesi hususunda, boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma, dilerse ayrılık isteyebilir. Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri resen alır. Boşanma sebebi ispatlanmış olursa, hakim boşanmaya veya ayrılığa karar verir. Dava yalnız ayrılığa ilişkinse, boşanmaya karar verilemez. Dava boşanmaya ilişkinse, ancak ortak hayatın yeniden kurulması olasılığı bulunduğu takdirde ayrılığa…
Ayıplı Malın Değiştirilmesi Davası Ayıplı Malın Değiştirilmesi Davası, dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir. (6100 S. K. m. 2) (13. HD. 2005/8954 E. 2005/16418 K.; 19. HD. 2005/2116 E. 2005/10774 K.; 20. HD. 2002/8260 E. 2002/9761 K.; 19. HD. 2001/1782 E. 2001/5240 K.) Ayıplı Malın Değiştirilmesi Davasında genel yetkili mahkeme, davalı gerçek veya tüzel kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir. Yerleşim yeri, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre belirlenir. Ayıplı Malın Değiştirilmesi Davası – Nasıl Açılır Ayıplı Malın Değiştirilmesi Davasında, Satıcı,…
Ankara Avukat Arama Ankara, Türkiye’nin neredeyse tüm devlet işlerinin yürütüldüğü yer olarak bilinmektedir. Bu durumun ortaya çıkmasında, Ankara’nın başkent olmasının payı elbette ki büyük olacaktır. Hukuk konusunda da çok fazla imkanların bulunduğu bu şehirde, yasal konularda ihtiyacınız olan her şeyde aradığınızı bulmanız mümkün olacaktır. Ankara avukat arama konusunda size çok fazla imkan sunacaktır. Hangi konuda hukuksal olarak yardıma ihtiyacınız olduğunu belirlediğiniz takdirde, avukat bulmanız daha kolay bir hal alacaktır. Ankara Avukat Arama konusunda en çok tercih edilen yöntemlerin başında Ankara Barosu web sitesinden, İnternette avukat kişisel Web sayfalarından ve çeşitli güvenli internet sayfalarından faydalanabilirsiniz. Ankara Avukat Soru Sor: TIKLAYINIZ En…
Manevi Tazminat Şartları Manevi tazminat zenginleşme aracı olmamakla beraber, bu yöndeki talep hakkındaki hüküm kurulurken olay sebebiyle duyulan acı ve elemin kısmen de olsa giderilmesi amaçlanmalı ve bu sebeple tarafların sosyal ve ekonomik durumları ile birlikte olayın meydana geliş şekli de gözönünde tutularak, hak ve nesafet kuralları çerçevesinde bir sonuca varılmalıdır. Manevi tazminat MADDE 56 Hakim, bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda, olayın özelliklerini göz önünde tutarak, zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir. Ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilir. Manevi…
Sahte Senet Menfi Tespit Davası Menfi Tespit Davalarında genel olarak, Borçlu, icra takibinden önce veya takip sırasında borçlu bulunmadığını ispat için menfi tespit davası açabilir. İcra takibinden önce açılan menfi tespit davasına bakan mahkeme, talep üzerine gösterilecek teminat mukabilinde icra takibinin durdurulması hakkında ihtiyati tedbir kararı verebilir. İcra takibinden sonra açılan menfi tespit davasında ihtiyati tedbir yolu ile takibin durdurulmasına karar verilemez. Ancak, borçlu gecikmeden doğan zararları karşılamak ve alacağın yüzde onbeşinden aşağı olmamak üzere göstereceği teminat karşılığında, mahkemeden ihtiyati tedbir yoluyla icra veznesindeki paranın alacaklıya verilmemesini isteyebilir. Menfi Tespit Davası alacaklı lehine neticelenirse ihtiyati tedbir kararı kalkar. Buna dair hükmün kesinleşmesi halinde…
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır Aile Hukuku’nun en önemli kısmını oluşturan boşanmanın kanunda sayılan genel boşanma sebeplerinden anlaşmalı boşanma ve Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır başlıkları altında incelenmiştir. Uygulamada fazlaca karşımıza çıkan anlaşmalı boşanma müessesinin tarihi sürecine kısaca değinilmiş olup, Türk Hukukunda 1988 yılında yapılan değişikliklerle kanunlaşmış ve günümüze kadar gelmiştir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. maddesinde yer alan hükme göre anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için şartlar sayılmıştır. Bu şartların tümü aynı anda sağlanması gerekir. Aksi takdirde açılan dava TMK m.166/1,2 hükümlerine göre değerlendirilerek sonuçlandırılır. Madde hükmü gereğince anlaşmalı boşanmanın taşıması gereken şartlar aşağıda açıklanmış, doktrindeki görüşler ve Yargıtay kararları ile somutlaştırılmaya…
İş Sözleşmesinin Fesih Usulü İş Sözleşmesinin Fesih Usulü Yargıtayca verilen kararda açıklanmıştır. 4857 sayılı Kanun’un 18. maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. İşletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan sebepler, sürüm ve satış imkanlarının azalması, talep ve sipariş azalması, enerji sıkıntısı, ülkede yaşanan ekonomik kriz, piyasada genel durgunluk, dış pazar kaybı, hammadde sıkıntısı gibi işin sürdürülmesini imkansız hale getiren işyeri dışından kaynaklanan sebeplerle yeni çalışma yöntemlerinin uygulanması, işyerinin…
Şirketin Devri Kıdem Tazminatı İşçi alacakları ile ilgili olarak iş mahkemesine açılan tazminat davalarının sonuçlanması ortalama 6 ya ile 12 ay sürmektedir. İş davalarının ortalama 1 sene sürmesi şirket devri kıdem tazminatı sorunu ortaya çıkmaktadır. İşçinin Tazminat davasının sonuçlanması İcra aşamasına kadar geçecek sürede şirketin devri, şirketin isim değişikliği veya şirketin mali durumlarında ki değişiklik nedeniyle iflas ertelemesine gitmektedir. Bu anlattığımız durumlarda işçinin büyük emek harcadığı tazminat hakkını hukuksal olarak da büyük mücadeleler sonucu iş mahkemesinde karar ile hak ettiğini belgelemesine rağmen alamamaktadır. Bu konu ile ilgili yargıtay kararları mevcut olup incelenmesinde fayda vardır. Şirketin Devri Kıdem Tazminatı – Yargıtay Kararları T.C. YARGITAY 8.Hukuk Dairesi Esas:…
Konut Kredisi Yapılandırma Ücreti İadesi Konut Kredisi Yapılandırma Ücreti İadesi konusu yargıtay kararlarında, kredi veren bankayı yeniden yapılandırmaya zorlamak yasal olarak mümkün olmayıp bankanın kendi inisiyatifiyle yapılandırma işlemini kabul ettiğinin anlaşılmış olmasına göre, borç yapılandırmasını kabul eden bankanın, yapılandırma esnasında bu kez başka bir seçeneği bulunmayan tüketicilerin eli ürünü olarak temin ettiği ve taraflar arasındaki asıl sözleşmeye ek niteliğindeki “yapılacak faiz indirimi neticesinde komisyon ödemesinin kabul edildiğine dair” tüketicinin sözleşmeden doğan yükümlülüklerinde iyiniyet kuralına aykırı düşecek şekilde aleyhte değişiklik içeren dilekçe içeriklerini de gerekçe göstermek suretiyle tüketicilerden erken ödeme komisyonu, ödeme plan değişikliği, yapılandırma komisyonu adı altında yeniden ücret talep…
Çek Ödeme Yasağı ÇEK ÖDEME YASAĞI KONULMASI İSTEMİ Türk Ticaret Kanunu MADDE 757: Önleyici önlemler : MADDE 757 (1) İradesi dışında poliçe elinden çıkan kişi, ödeme veya hamilin yerleşim yerindeki asliye ticaret mahkemesinden, muhatabın poliçeyi ödemekten menedilmesini isteyebilir. (2) Mahkeme, ödemeyi meneden kararında muhataba, vadenin gelmesi üzerine poliçe bedelini tevdi etmeye izin verir ve tevdi yerini gösterir. Çek Ödeme Yasağı – Yargıtay Kararları T.C. YARGITAY 12.Hukuk Dairesi Esas: 2014/15130 Karar: 2014/18567 Karar Tarihi: 25.06.2014 ÇEK ÖDEME YASAĞI NEDENİYLE ÇEK TAZMİNATI DAVASI – ÖDEME YASAĞI KARARI NEDENİYLE MÜŞTEKİ BORÇLU TARAFINDAN KARŞILIĞI BULUNDURULAN ÇEK BEDELİNİN ÖDENMEMESİNDEN DOLAYI ÇEK TAZMİNATINDAN SORUMLU TUTULAMAYACAĞI – TAKİBİN İPTALİNE KARAR VERİLMESİ GEREKTİĞİ ÖZET:…
Strazburg Cad. Bina No: 10 Kat:3 Daire: 9-10-11-12 PK:06410 Sıhhiye - Çankaya - ANKARA