2016

Şirketlerin Manevi Tazminat Talebi

Şirketler manevi tazminat alabilir mi?

Şirketlerin Manevi Tazminat Talebi Nedir? Manevi tazminat, bir kişinin ya da tüzel kişinin kişilik haklarına yapılan saldırıdan doğan manevi zararların giderilmesi amacıyla açılan bir dava türüdür. Genel olarak manevi tazminat talepleri kişisel zararlarla ilişkilendirilse de, tüzel kişiler (şirketler, dernekler vb.) de manevi tazminat talep edebilir. Bu konu, hukuki açıdan dikkatle ele alınması gereken karmaşık bir yapıya sahiptir. Şirketler (Tüzel Kişiler) Manevi Tazminat Talep Edebilir mi? Tüzel kişilik, şirketler gibi yapıların hukuken gerçek bir kişi gibi işlem yapabilmelerini sağlar. Tüzel kişiler, şirket faaliyetleri, ticari itibarları veya kişilik hakları ihlal edildiğinde maddi zarara uğrayabilecekleri gibi, manevi zarara da uğrayabilirler. Manevi zararlar genellikle…

Kambiyo Senetlerine Özgü Takip İtiraz

Kambiyo Senetlerine Özgü Takip İtiraz

Kambiyo Senetlerine Özgü Takip İtiraz Nasıl Yapılır? Kambiyo senetleri, temel borç ilişkisine dayanan, ancak bu ilişkiden bağımsız olarak kayıtsız ve şartsız ödeme taahhüdü içeren belgeler olarak bilinir. Senedin alacaklıya sağladığı en büyük avantajlardan biri, İcra ve İflas Kanunu’nun 167. maddesinden itibaren düzenlenen kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla icra takibidir. Bu, alacaklının alacağına daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmasını sağlayan özel bir icra yoludur. Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yoluyla İcra Takibi Nasıl Başlatılır? Kambiyo senedine dayanarak haciz yoluyla icra takibi başlatmak için, alacaklı veya temsilcisi, zorunlu unsurları tam olan ve kayıtsız şartsız ödeme taahhüdü içeren senedi icra dairesine sunmalıdır. İcra memuru…

Resmi Tatilde Fazla Mesai Ücreti

Resmi Tatilde Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Resmi Tatilde Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır? Resmi tatil, bir ülkenin dini veya milli değerlerini yansıtan, ulusal öneme sahip günlerde kamu kurumları, okullar ve bazı özel sektör işletmelerinde çalışmaya ara verilmesi anlamına gelir. Türkiye’de dini bayramlar, milli bayramlar ve belirli özel günler resmi tatil olarak kabul edilmektedir. Bu tatiller, toplumsal dayanışma, dini inançlar veya milli kahramanlıklar anısına yapılır ve çalışanların izin yaparak bu günleri kutlamaları sağlanır. Örnek olarak 1 Ocak Yılbaşı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli…

Hakem Heyeti Kararının İptali Davası

Hakem Heyeti Kararının İptali Davası

Hakem Heyeti Kararının İptali Davası Hakem Heyeti Kararının İptali Davası, Taraflar heyetin verdiği kararlara karşı onbeş gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilirler. İtiraz, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Ancak, talep edilmesi şartıyla hakim, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir. Tüketici sorunları hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir Hakem Heyeti Kararının İptali Davası – Yargıtay Kararı YARGITAY : TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ KARARININ İPTALİ DAVASI T.C. YARGITAY 14.Hukuk Dairesi Esas:  2014/23288 Karar: 2014/22727 Karar Tarihi: 03.07.2014 HAKEM HEYETİ KARARINA İTİRAZ DAVASI – KREDİNİN TÜKETİCİ KREDİSİ OLMADIĞININ ANLAŞILMASI HALİNDE DAVAYA GENEL MAHKEME SIFATIYLA BAKILMASI GEREĞİ – MAHKEMECE…

İstirdat Davası Nasıl Açılır

Tenkis Davalarında Dikkate Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

İstirdat Davası Nasıl Açılır  İstirdat Davası, takibe itiraz etmemiş veya itirazının kaldırılmış olması yüzünden borçlu olmadığı bir parayı tamamen ödemek zorunda kalan borçlu şahıs, ödediği tarihten itibaren bir sene içinde, umumi hükümler dairesinde mahkemeye başvurarak paranın geriye alınmasını isteyebilir. İstirdat davası, Borçlunun ödeme emrine itiraz etmemesi veya itirazın icra mahkemesinde kaldırılmış olması halinde takip kesinleşecektir. İcra takibinden önce borçlu menfi testip davası da açıp tedbir almamışsa, borçlu icra takibindeki borcu ödeme zorunda kalacaktır. Buna rağmen borçlu gerçekten borçlu olmayabilir veya borcu olmadığını düşünebilir. Daha öncede itiraz konusunda dava açılmış olmadığından borçlu olmadığını gösteren bir mahkeme kararıda bulunmamaktadır. Böyle bir durumda…

İşçinin Üç Gün İşe Gelmemesi

İşçinin Üç Gün İşe Gelmemesi İşçinin 3 Gün İşe Gelmemesi, 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinin (g) alt bendinde, İşçinin 3 Gün İşe Gelmemesi  halinde, işverenin haklı fesih imkanının bulunduğu kurala bağlanmıştır. İşçinin 3 Gün İşe Gelmemesi sebebiyle işverenin haklı fesih kuralı herzaman geçerli olmayabilir. Çünkü işveren iş sözleşmesini sözlü olarak da bitirdiği durumlar olmaktadır. İşçi bu durumda 3 gün içinde işçi alacakları için  noterden ihtar veya iş mahkemesine dava açması gerekmektedir. Sözlü yapılan iş sözleşmesini fesih veya işden çıkarmalarada, iş sözleşmesini fesih tarihi belli olmadığından dolayı, işveren daha sonrada işçiye tutanak tutabilir. İşçinin Üç Gün İşe…

Meskeniyet İddiası Davası

Meskeniyet İddiası Davası Kanunun hallini mahkemeye bıraktığı hususlar müstesna olmak üzere İcra ve İflas dairelerinin yaptığı muameleler hakkında kanuna muhalif olmasından veya hadiseye uygun bulunmamasından dolayı icra mahkemesine şikayet olunabilir. Şikayet bu muamelelerin öğrenildiği tarihten yedi gün içinde yapılır. (2004 S. K. m. 16) Bir hakkın yerine getirilmemesinden veya sebepsiz sürüncemede bırakılmasından dolayı her zaman şikayet olunabilir. Meskeniyet İddiası Davası – Yargıtay Kararları YARGITAY: HALİNE MÜNASİP EVİN DEĞERİNİN TESPİTİ, HACZEDİLMEZLİK. T.C YARGITAY 12.Hukuk Dairesi Esas: 2013 / 12748 Karar: 2013 / 23128 Karar Tarihi: 20.06.2013 MEMUR MUAMELESİNİ ŞİKAYET DAVASI – BORÇLUNUN BULUNDUĞU YERDEN DAHA MÜTEVAZİ NİTELİKLERE SAHİP YERLERDE MESKENİ EDİNEBİLECEĞİ DEĞERİN…

Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatları

Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatları

Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatları Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatları konusu ile ilgili açıklama ve yargıtay kararlarına yer verilmiştir. Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatları konusu incelenirken Alt-Üst İşveren ilişkisini incelemek de fayda vardır.  Çünkü Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatları nda sorumluluk her iki taraftadır. Alt işveren yönetmeliği; Madde 3. (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Alt işveren: Bir işverenden, işyerinde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan, bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran gerçek veya tüzel kişiyi yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşları, b)…

Arnavutluk Tanıma Tenfiz Boşanma Davası

Arnavutluk Tanıma Tenfiz Boşanma Davası

Arnavutluk Tanıma Tenfiz Boşanma Davası Nasıl Açılır? Arnavutluk Tanıma Tenfiz Boşanma Davası için yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilamların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk Mahkemesi tarafından tanıma tenfiz kararı verilmesine bağlıdır. Yabancı mahkemelerin ceza ilamlarında yer alan kişisel haklarla ilgili hükümler hakkında da tenfiz kararı istenebilir Arnavutluk Tanıma Tenfiz Boşanma Davası için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfizi (hükmünü yürütme) MÖHUK. m:34/I’ de düzenlenmiştir. Arnavutluk Tanıma Tenfiz Boşanma Davası – Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır Arnavutluk Tanıma Tenfiz Boşanma Davası için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfiz davası dava dilekçesi aşağıdaki başlıklar doğrultusunda hazırlanır….

Danimarka Tanıma Tenfiz Boşanma Davası

Danimarka Tanıma Tenfiz Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Danimarka Tanıma Tenfiz Boşanma Davası Nasıl Açılır? Danimarka Tanıma Tenfiz Boşanma Davası için yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilamların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk Mahkemesi tarafından tanıma tenfiz kararı verilmesine bağlıdır. Yabancı mahkemelerin ceza ilamlarında yer alan kişisel haklarla ilgili hükümler hakkında da tenfiz kararı istenebilir Danimarka Tanıma Tenfiz Boşanma Davası için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfizi (hükmünü yürütme) MÖHUK. m:34/I’ de düzenlenmiştir. Danimarka Tanıma Tenfiz Boşanma Davası – Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır Danimarka Tanıma Tenfiz Boşanma Davası için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfiz davası dava dilekçesi aşağıdaki başlıklar doğrultusunda…

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




    [recaptcha]

    BİZE ULAŞIN

    İletişim Bilgileri