Boşanmada Tazminat Davaları Genel Anlamda Maddi ve Manevi Tazminat Davaları Tazminat davaları bireylerin hukuki sürece dönüşen olaylar karşısında maddi olarak veya manevi olarak uğradığı zararlar ve yıpranmaların bedeli olarak davalıdan istedikleri parasal olarak istedikleri bedellerdir. Tazminat davaları maddi tazminat davaları ve manevi tazminat davaları olmak üzere ikiye ayrılır. Biz tazminat davalarını alacaklı ve borçlu arasında boşanan eşler arasında, hakaret suçu gibi suçlamalarda görürüz. Maddi tazminat bireyin gerçek yaşamda elle tutulur gözle görülür bir şekilde maddeye bağlı olarak uğradığı zararların tazminini ödemek için açılan dava türüdür. Manevi tazminat ise bireyin hukuki süreç içerisinde olsun hukuki süreç başlamadan önce bu hukuki sürecin…
Boşanma Davasında Avukat Şart Mı Avukat Kimdir, Boşanma Davalarında Avukat Ne İş Yapar? Yaşamımızda birçoğumuz bir şekilde hukuki müesseselerin yürüttüğü hukuki işlemlere maruz kalırız ve bu işlemleri elbette ki hepimiz bilemeyeceğimizden bir bilene danışmak ve onun yardımı ile bu süreci atlatmak isteriz. Hukuki süreci bize ifade eden ve gidilecek yolları anlatan bunu meslek edinmiş, 4 yıllık hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra bir süre stajlık yaparak tecrübe kazanarak davalarda müvekkilini savunan ve onun haklılığını ispat etmeye çalışan kişilere avukat denir. Hukuki süreçlerin hiç birisinde yani uğradığımız, davalısı veya davacısı olduğumuz hiçbir davada avukat tutmamız için bir zorunluluk kanunlarda bulunmamaktadır lakin hukuki…
Taraflardan Biri Boşanmak İstemezse Taraflardan Biri Boşanmak İstemezse Süreç Nasıl İlerler? Boşanma sürecinin sonlanabilmesi için tarafların birinin ya da her ikisinin bu istekle ve geçerli bir boşanma sebebi ile birlikte mahkemelere başvuru yaparak dava açması gerekmektedir. Sürecin en hızlı şekilde sonlandırılması adına pek çok zaman taraflar daha önceden anlaşarak mahkemeye geldiği için boşanmalar gerçekleşse bile bazı durumlarda taraflardan biri boşanmak istemeyebilir. Bu durumun ortaya çıkması halinde iki farklı boşanma davası türünün iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Eğer tarafların her ikisi de boşanma konusunda fikir birliği halindeler ise bu durumda evlilik sürecinde edinilmiş olan tüm ortak haklar arasında bir paylaşım yapılarak…
Boşanma Davası Ücreti Boşanma Davası Ücreti Ne Kadardır? Evliliğinin sağlıklı bir şekilde yürümediğini düşünen kişiler boşanmak istedikleri zaman kendilerini maddi anlamda zorlayacak her detay hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar. Bu konuda en çok merak edilen gider, boşanma davası için ödenecek olan toplam para miktarı olmaktadır. Pek çok değişken göz önüne alınarak oluşturulduğu için boşanma davalarında belirli bir fiyattan söz etmek mümkün değildir. Boşanma Davasının Ücretini Belirleyen Hususlar Boşanma davası tarafların birbirleri ile çeşitli konular üzerinde uzlaşmaları ya da anlaşmazlıklarla karşılaşmaları sonucunda çekişmeli veya anlaşmalı olarak yapılabilmektedir. Boşanma ücretinin belirlenmesinde öncelikle bu iki dava çeşidine göre bir fiyat belirlemesi yapılır. Çekişmeli…
Boşanma Davasında Altınlar İstenebilir Mi Boşanınca Takılar Ne Yapılır? Boşanma kararı alındıktan sonra tarafların en çok zorlandığı ve hakkında en fazla tartışma çıkan durumlardan biri evlilik birliğinin kurulması sırasındaki düğünlerde elde edilen takıların nasıl bir paylaşıma tabi tutulacağı olmaktadır. Düğün takılarının zaman zaman evlilik birliği içindeyken taraflar arasında bir problem yaratabiliyor olması bile dikkate alındığı takdirde boşanmanın ardından bu mallara karşı anlaşmazlıkların ortaya çıkışı kaçınılmaz olmaktadır. Takıların evlilik içerisinde harcanma şekli ya da bu takıların biriktirilmiş olması gibi tüm durumlarda yasalar tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda anlaşmazlıkların ortadan kalkması sağlanabiliyor. Boşanınca Düğün Takıları Kime Kalır? Yasalarla belirlenmiş olan kurallar çerçevesince erkek…
Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma Boşanma Sürecinde Mal Paylaşımını Engelleme Evlilik birliği içinde yer alan çiftler boşanmaya karar verdikten sonra birbirleri üzerinde mal paylaşımından doğan hakları kendi taraflarına alabilmek için mal kaçırmaya çalışabilir. Boşanma sürecinde olan kişiler arasında yaşanan hukuksal sorunların en çok karşılaşılanlarından biri olan bu durum tarafların birinin hak kaybına uğramasına sebep olabiliyor. Hak kaybına uğrayan taraf bu tür mal kaçırma durumlarına karşı çeşitli önlemler alabileceği gibi aynı zamanda yapılanlar için karşı tarafa yaptırımlar da uygulayabilmektedir. Boşanma sürecindeki mal kaçırma durumundan bahsedebilmek için bazı şartların oluşması gerekir. Bunlar eşlerden birinin diğerine pay düşmemesi adına malı elinden çıkarması, bunu yaparken…
İş Kazası Sonucu Tazminat Davası İş Kazası Sonucu Tazminat Davası ile ilgili olarak, tazminatın hesaplanmasın da ve bilirkişi incelemeleri ile ilgili olarak örnek yargıtay kararı verilmiştir. İş Kazası Sonucu Tazminat Davasında kural olan işverenlerin kusurlu eylemlerinden sorumu tutulmalarıdır. Bu nedenle bu tür davalarda yargılama konusu edilen zararlandırıcı olayın İş Kanunu’nun 77. maddesinin öngördüğü koşulların göz önünde tutularak ve özellikle işverenin niteliğine göre, iş yerinde uygulanması gereken İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü’nün ilgili maddelerini incelemek suretiyle, işverenin iş yerinde alması gerekli önlemlerin neler olduğu, hangi önlemleri aldığı, hangi önlemleri almadığı, alınan önlemlere işçinin uyup uymadığı gibi hususlar ayrıntılı bir biçimde…
İhtarname Nasıl Çekilir İhtarname, alacaklının, borcunu tahsil etmek için kanuni yaptırım uygulamadan önce, ona borçlu olan kişiye borcunu belirli bir süre içerisinde ödemesi gerektiği hakkında uyarı niteliğindeki belgedir. Genellikle noter aracılığı ile gönderilir. Talep sonucunda, alacağın ödenmemesi durumunda karşılaşacağı hukuki işlemlere karşı bir uyarı niteliğindedir. İhtarnamenin hukuki bir sonuca ulaşabilmesi için, yasaya uygun olması gerekmektedir. Örneğin arasında dava arkadaşlığı bulunan kişiler varsa, ihtarnamenin her birine gönderilmesi gerekmektedir. İhtarnamenin çekilmesi için, sözleşmede bir ödeme zamanı olması ve o ödeme zamanının geçilmiş olması gerekmektedir. Eğer ödeme zamanı geçmemişse, ihtarnameyi yollanması hukuki anlamda hiçbir şey ifade etmemektedir. Eğer alacaklı, alacağına ihtarname çekmezse, alacağına…
Velayet Davaları Velayet Nedir Velayet çocuğun bakımı korunması ve temsil edilmesi için verilmiş hukuksal bir haktır. Çocuklarda velayet hakkı anne babaya aittir. Eşlerin boşanmasından sonra çocukların kiminle kalacağı, velayetin kimde olacağı gibi kararların verildiği aile mahkemelerine velayet davası açılmaktadır Velayet davaları ne kadar sürer? Velayet davaları, hukuk içerisinde yer alan diğer davalar gibi ne kadar süreceği belirlenemez. Bu konuda davanın açıldığı şehir ve oradaki iş yükü etkili olduğu gibi, dava sırasında sunulacak deliller ve tanıkların dinlenmesi gibi sebepler davanın seyrinin değişmesine ve uzamasına neden olabilmektedir. Çocuğun anneye ya da babaya verilmesi aşamasında ki anne ve babanın yaşam şartlarının değerlendirilmesi gibi seçenekler…
Adli Yardım Talepli Dava Nasıl Açılır Kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler. Kamuya yararlı dernek ve vakıflar, iddia ve savunmalarında haklı göründükleri ve mali açıdan zor duruma düşmeden gerekli giderleri kısmen veya tamamen ödeyemeyecek durumda oldukları takdirde adli yardımdan yararlanabilirler. Yabancıların adli yardımdan yararlanabilmeleri ayrıca karşılıklılık şartına bağlıdır. Adli yardım kararı, ilgiliye, aşağıdaki hususları sağlar: a) Yapılacak tüm yargılama ve takip giderlerinden geçici olarak muafiyet….
Strazburg Cad. Bina No: 10 Kat:3 Daire: 9-10-11-12 PK:06410 Sıhhiye - Çankaya - ANKARA