2016

Tazminat Davası Nasıl Açılır

Tazminat Davası Nasıl Açılır Tazminat davasında Tazminat, gerek kasten, gerekse ihmal ve savsama, veyahut tedbirsizlik ile haksız bir surette diğer kimseye bir zarar veren kişi, o zararın tazminine mecburdur. Bu zarar karşılığında ödenen miktara tazminat denir. Ahlaka aykırı bir fiil ile başka bir kimsenin zarara uğramasına bilerek sebebiyet veren şahıs, o zararı tazmine mecburdur. Kasten veya ihmal yahut tedbirsizlikle bir kişinin malına veya canına yahut kişiliğine zarar verilmesine Haksız Eylem denir. Tazminat Davası Nasıl Açılır sorusuna bir açıklık getirecek olursak, Haksızlıktan dolayı zarar gören kişiler Hak eşitliği ve haksızlığın önüne geçilmesi amacıyla, tazminat davaları açılabilmektedir. Maddi manevi her konuda tazminat davası…

Tazminat Davasını Nasıl Açarım ?

tazminat avukatı, avukatları ankara

Tazminat Davasını Nasıl Açarım ? Tazminat, davalara konu olan davada çekişmeler yaşatan önemli konudur. Tazminat hakkında toplumun bilinçlenmesi, hukukun bilinirliği ile her geçen gün miktarı ile, ve davada kişilerin tanınır olması ile gündemin önemli parçası olmaya devam edecektir. Tazminat bir alacak hakkı olduğu için ortada bir borç münasebetinin ve bu münasebetten doğan bir zararın olması gerekir. Borçlar Kanununda borç münasebeti doğuran durumlar; akit (sözleşme) haksız fiil ve haksız zenginleşme olarak zikredilmiştir. Haksız Fiil Nedeniyle tazminat Nedir – Şartları Nelerdir 1) Zarar verici bir fiil, 2) Fiilin hukuka aykırılığı, 3) Kusur, 4) Fiil sonucu doğan bir zarar, 5) Zararla fiil arasında bir…

Aldatma Nedeniyle Boşanma

Aldatma Nedeniyle Boşanma Aldatma Nedeniyle Boşanma konusu ile ilgili olarak açıklayıcı bilgi ve yargıtay kararlarına yer verilmiştir. Evlilik birliğini bitiren ve eşlerin evlenmeden önceki sahip olduğu hukuktaki statülerine yani bekar hallerine dönmesini sağlayan boşanma kanun koyucu 2001 tarihli güncellediği Medeni Kanunda yazan sebeplere dayanılarak açılır. Kanun koyucunun boşanmak için sebep gördüğü konulardan bir tanesi de zinadır yani diğer adı ile aldatmadır. Aldatma (zina) nedeni ile boşanma kanun koyucunun madde de saydığı şartların gerçekleşmesi dahilinde açılabilecek bir davadır. Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. evlilik birliğinin devamında çocukların bakımından korunmaya değer…

Taksirle Yaralanmaya Sebebiyet Verme Suçu

Taksirle Yaralanmaya Sebebiyet Verme Suçu ve Cezası Nedir?

Taksirle Yaralanmaya Sebebiyet Verme Suçu ve Cezası Nedir? Taksirle Yaralanmaya Sebebiyet Verme Suçu ile ilgili açıklama ve yargıtay kararlarına yer verilmiştir. Taksirle Yaralanmaya Sebebiyet Verme Suçu, Taksirle işlenen fiiller, kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılır. Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir. Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır. Taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza failin kusuruna göre belirlenir. Taksirle yaralama: MADDE 89  (1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan…

Ticari Dava Nasıl Açılır

Ticari Dava Nasıl Açılır

Ticari Dava Nasıl Açılır? Ticari Dava Öncesi Arabuluculuk Nasıl Olur? Ticari konulu davalar; Türk Ticaret Kanunu’nun 4. maddesinde açıkça düzenlenen temel ticari davalar ve çekişmesiz yargı işleri kapsamında görülen davalar arasında yer almaktadır. Fakat ticari davalar söz konusu maddede belirtilen hükümlerden ibaret değildir. Genel itibarıyla ticari ilişkilerde yaşanan ihtilafların kukui yollarla çözülebilmesi için başvurulan yöntemlere ticari davalar denilmektedir. Bununla birlikte her ticari faaliyet, ticari davanın konusunu oluşturmamaktadır. Çünkü ticari davanın konusu tespit edilirken, ticari iş kavramından öte tacir ve ticari işletme kavramları üzerinde durulmaktadır. Ticari davalarda genel olarak ticari faaliyetten çok işletmeler ve işletme sahipleri tarafından gündeme getirilen uyuşmazlıklar ele alınmaktadır….

Aile Konutu İpoteğin Kaldırılması

Aile Konutu İpoteğin Kaldırılması Aile Konutu İpoteğin Kaldırılması konusu ile ilgili olarak açıklama ve yargıtay kararlarına yer verilmiştir. Aile Konutu İpoteğin Kaldırılması Talebi, Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hakimin müdahalesini isteyebilir. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir (TMK. m. 194). Kanunun açık metninden de anlaşıldığı üzere, aile konutunun üzerindeki hakkın sınırlandırılması sonucunu doğuran ipotek işlemine karşı malik olmayan eş dava…

Aile Konutu Ecrimisil

Aile Konutu Ecrimisil Aile Konutu Ecrimisil Kira Alacağı ile ilgili açıklamalara ve yargıtay kararlarına yer verilmiştir. Aile Konutu Ecrimisil davasında boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren ecrimisil talep edebilir. Yargıtay Kararı – Aile Konutu Ecrimisil T.C. YARGITAY 1.Hukuk Dairesi Esas: 2014/18485 Karar: 2015/1523  Karar Tarihi: 29.01.2015 ECRİMİSİL DAVASI – DAVACI TARAFIN FAZLAYA İLİŞKİN HAKLARINI SAKLI TUTTUĞU DA GÖZETİLEREK BOŞANMA KARARININ KESİNLEŞTİĞİ TARİHTEN İTİBAREN ECRİMİSİL HESAPLANMASI VE HASIL OLACAK SONUCA GÖRE BİR KARAR VERİLMESİ GEREKTİĞİ – YANILGILI DEĞERLENDİRME ÖZET: Davacı tarafın fazlaya ilişkin haklarını saklı tuttuğu da gözetilerek boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren ecrimisil hesaplanması ve hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirmeyle karar…

Boşanma Avukatı Çayyolu Ümitköy Ankara

Boşanma davası

Boşanma Avukatı Çayyolu Ümitköy Ankara Evlilik evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği kurulmuş olur. Evlilik, eşlere  karşılıklı sadakat sorumluğunu yükler.  Eşler, bu birliğin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler. Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar. Boşanma davasında aldatma nedeniyle ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Yani bu durumda Boşanma davasında tazminat talep edilir. Kişilik hakkının zedelenmesinden zarar gören, uğradığı manevi zarara karşılık manevi tazminat adı altında bir miktar para ödenmesini isteyebilir. Boşanma Davası Nasıl Açılır…. İşte O Aşamalar Boşanma davası açmak için izlenmesi gereken…

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer Boşanma Davası Ne Kadar Sürer veya süreceği boşanma davasının açıldığı adliyedeki aile mahkemesinin iş yoğunluğuna, iş yüküne bağlıdır. Ayrıca boşanma davasında ki süre boşanma davasının türüne, davanın ispatınada bağlıdır. Boşanma davası anlaşmalı ve çekişmeli olarak açılır davanın özelliğine göre, ne kadar sürer sorusunun cevabı alınmış olur. Boşanma davasında ne kadar sürer sorusunun en kısa sürede sonuçlanan dava şeklidir. Anlaşmalı boşanma davası ilk duruşma sonunda eksik hususun bulunmaması durumunda sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma davası 3 gün ile 15 gün içerisinde sonuçlanan davalardandır. Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin birlikte müracaat ederek yada bir eşin açtığı boşanma davasını diğer eş tarafından da kabul edilmesi durumunda…

Menfi Tespit Davası İmzaya İtiraz

Mirasçılık Belgesinin İptali Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Menfi Tespit Davası ve İmzaya İtiraz Nasıl Yapılır? Menfi tespit davası ve imzaya itiraz, borçlu ile alacaklı arasındaki hukuki uyuşmazlıkların çözümünde sıkça başvurulan yollardan biridir. Bu davalar, özellikle borçlu olduğunu düşünen kişilerin haklarını koruma amacı taşır. Bu yazıda, menfi tespit davası ve imzaya itiraz sürecinin nasıl işlediğini detaylı bir şekilde ele alacağız. Menfi Tespit Davası Nedir? Menfi tespit davası, bir kişinin, borçlu olmadığına veya mevcut bir borç ilişkisinin geçersiz olduğuna dair tespit istemiyle açtığı davadır. Borçlu, alacaklının iddialarını kabul etmediğinde, borcun hukuki dayanağının olmadığını kanıtlamak için bu davayı açabilir. Menfi Tespit Davasının Amacı Nedir? Menfi tespit davası, borçlunun haksız yere icra…

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




    [recaptcha]

    BİZE ULAŞIN

    İletişim Bilgileri