İlkay Hukuk Blog

Boşanma Dava Dilekçesi

Boşanma Dava Dilekçesi  Nasıl Yazılır, Nasıl Olmalı? Boşanma dava dilekçesi örneği, Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan hükümler gereğince boşanmaya sebebiyet veren haklı nedenleri oluşması durumunda, eşlerinden boşanmak isteyen kişilerin, aile mahkemesine sunmaları gereken dilekçenin ne şekilde yazılması gerektiğini belirtmesi bakımından önemlidir. Bu nedenle boşanma davası açmayı düşünen kişilerin, hukuki prosedürlere uygun olarak boşanma dava dilekçesi hazırlamaları gerekmektedir. Boşanma dava dilekçesi, hukuk sistemimizde iki farklı yol ve yöntemi bulunan boşanma davalarının niteliğine göre değişiklik gösterebilmektedir. Boşanma Dilekçesi Ne Demek? Boşanmayı düşünen eş veya eşlerin, boşanmanın maddi ve manevi sonuçları üzerinde karşılıklı mutabakata vararak anlaşmalı boşanma yolunu seçmeleri halinde yetkili aile…

Velayetin Kötüye Kullanılması Davası

Velayetin Kötüye Kullanılması Davası

Velayetin Kötüye Kullanılması Davası Nasıl Hangi Şartlarda Açılır? Velayet görevinin kötüye kullanılması davası, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan velayet görevleri, çocukların bakım, öğretim ve korunması ile temsil görevlerinin gerektirdiklerine göre yapılmaması durumunda velayetin değiştirilmesi davası ile birlikte veya ayrı ayrı açılabilmektedir. Velayetin kötüye kullanılması Ne Demek? Velayetin kötüye kullanılması davası temel anlamda evlilik birliğinin sonlandırılmasının ardından tarafların müşterek çocuklarının velayetini elinde bulunduran anne ya da babanın, kanunen yerine getirmesi gereken yükümlülüklerinin getirmemesine işaret etmektedir. Velayet görevinin kapsamına bakıldığında, anne ve babanın velayeti altındaki çocukların kişiliklerine ve mallarına ilişkin hakları, ödevleri, yetkileri ve yükümlülükleri de içerdiği görülmektedir. Bu…

Arsa Davalarına Bakan Avukatlar

Arsa Davalarına Bakan Avukatlar

Arsa Davalarına Bakan Avukatlar Hukuk sistemimizde emlak avukatı, gayrimenkul avukatı, tapu avukatı gibi nitelemelerle tabir edilen avukatlar, tapu ve arsaya ilişkin davalarda müvekkillerine profesyonel hukuki destek sunmaktadır. Bunlar arasında yer alan arsa davalarına bakan avukatlar, müvekkillerinin arsa hakkındaki davalarında mahkemeye sunulacak dava dilekçesinin hazırlanmasından davanın hak kayıplarına uğranmadan sonuçlanmasına kadar tüm hukuki işlemlerde üzerlerine düşen görevleri yerine getirmektedir. Gayrimenkul avukatı olarak da tanımlanan bu avukatlar; arsa, tarla ve ev hakkında meydana gelen hukuki uyuşmazlıkların dava yolu ile çözülmesinde önemli görevleri üstlenmektedir. Gayrimenkul hukukunda tapu ile ilgili işlemler Medeni Kanun kapsamında eşya hukuku konusuyla ilgilidir. Her ne kadar gerekli mesleki eğitimlerini…

Yurtdışında Boşandım Ama Türkiye’de Evli Görünüyorum

Yurtdışında Boşandım Ama Türkiye’de Evli Görünüyorum Yurtdışında boşanan çiftlerin yurtdışında verilen kararın Türkiye’de geçerli olabilmesi için tanıma tenfiz davasını açmaları gerekir. Eğer Türkiye’de tanıma tenfiz davası açılmazsa yurtdışında boşanan çiftler, Türkiye’de evli olarak gözükür. Bunun dışında çiftler Türkiye’de evli gözükmelerinden dolayı birbirlerinin mal varlıklarının mirasçı olabilme hakkına da sahiptir. Tanıma Tenfiz Davası İçin İstenen Belgeler Yurtdışında evliliklerini sonlandıran kişilerin Türkiye’de bu durumun geçerli sayılması için tanıma tenfiz davasını açmaları gerekir. Tanıma tenfiz davasının açılması için gerekli evraklar vardır. Bu evraklar aşağıda şu şekilde yer alır: Yurtdışında Boşandığına Dair Belge: Yabancı ülkede çiftlerin boşanması konusunda alınan mahkeme kararının kanıtıdır. Bu belgenin…

Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim

Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim

Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim? Boşanma davasında nafaka talebi, belirli sebeplerle eşlerinden boşanmak isteyen pek çok kişinin mercek altına aldığı bir konudur. Boşanmanın maddi sonuçlarından biri olan nafaka talebi, hukuk sistemimizde belirli koşulların gerçekleşmesi durumunda hükmolunan bir uygulamadır. Bu kapsamda boşanma davasında nafaka taleplerinin hukuki prosedürlere uygun bir şekilde oluşturulmasına dikkat edilmelidir. Boşanma davası, Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan hükümlere göre boşanmaya sebep görülen birtakım gerekçelerin olması durumunda, eşlerden birinin veya her ikisinin yetkili aile mahkemesine başvuruda bulunarak evlilik birliğinin sonlandırılmasını talep etmelerini konu almaktadır. Boşanma davasının akabinde kesinleşmiş karar verilmesiyle birlikte eşlerin medeni durumlarında farklılık yaşandığı kadar hayat standartlarında…

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri