İlkay Hukuk Blog

Boşanma Davasında Sadakatsizlik

Boşanma Davasında Sadakatsizlik Nedeniyle Boşanma Davası Nasıl Açılır? Boşanma davasında sadakatsizlik durumu, evlilik birliğinin doğal bir gerekliliği olan eşlerin birbirlerine sadık kalma yükümlülüğüne aykırılık içeren bir olgudur. Hukuk sistemimizde 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 185. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Evliliğin Genel Hükümleri” başlığı altında bulunan maddelerde yer alan hükümlere eşlerin birbirlerine sadık kalma yükümlülüğünün genel hatları belirlenmiştir. Sadakat yükümlülüğü nedir? Söz konusu maddede, “Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar.” hükmü açıkça belirtilmiştir. Fakat dikkat edilirse bu hükümde sadakat yükümlülüğünün tanımı yapılmamıştır. Bu bağlamda boşanma davasında sadakatsizlik olgusundan önce, sadakat yükümlülüğün tanımının irdelenmesi gerekir. Her ne kadar…

Mirasçılardan Mal Kaçırma Davası

Mirasçılardan Mal Kaçırma Davası

Mirasçılardan Mal Kaçırma Davası Mirastan mal kaçırma diğer bir ifadeyle muris muvazaası davası; bir kimsenin yasal olarak mirasçısı olan kimseyi miras hakkından yoksun bırakmasının akabinde gündeme gelen tapu iptali ve tescili gibi pek çok farklı dava türünü de bünyesinde barındıran önemli bir miras hukuku davasıdır. Miras hukuku kapsamında ele alınan bazı durumlarda miras bırakan kişiler, iradelerini kullanarak yaptıkları tasarruflarla mirasçılarından hukuka aykırı olarak mallarını kaçırmakta ve onları miras haklarından mahrum etmektedirler. Bu doğrultuda muris muvazaası ya da mirasçılardan mal kaçırma davası, pek çok nedene dayanarak gerçekleştirilebilen mirastan mal kaçırma uygulamasıdır. Miras üzerinde hak sahibi olan mirasçıların mağdur olmasına neden olan…

Boşanma Davasında Mesaj Arama Kayıtları

Boşanma Davasında Mesaj Arama Kayıtları Neden Önemli? Boşanma davasında kısa mesaj ve arama kayıtları talebi, genellikle eşlerin boşanma davalarında dava sebebi olarak öne sürdükleri aldatma gerekçesine kanıt oluşturması bakımından gündeme getirilmektedir. Boşanmanın genel sebepleri arasında yer alan sadakatsizlik ve zina davranışını hukuki alanda ispatlamak adına boşanmada kusuru bulunan tarafın telefonla gerçekleştirdiği arama kayıtları ile kısa mesaj içeriklerine ulaşmak isteyen davacılar bu talepleri sonucu elde edilen dökümleri davada delil olarak öne sürebilme hakkına sahiptir. Boşanma davasında mesaj arama kayıtları istenilse de Aile Mahkemesi tarafından bu kayıtların içeriğine erişilmesi mümkün değildir. Bilindiği üzere ülkemizde telekomünikasyon sektöründe faaliyetlerini sürdüren GSM operatörleri, müşterilerinin telefonla yapmış…

Boşanma Protokolü Avukat İle Hazırlanmalı

Boşanma Protokolü Avukat İle Hazırlanmalı

Boşanma Protokolünü Kimler Hazırlar? Boşanma davalarının en önemli belgelerinden biri boşanma protokolüdür. Boşanma protokolü, boşanmak üzere olan eşler arasında, boşanmaya ilişkin doğacak tüm unsurların taraflar tarafından kabul edildiğini gösteren yazılı bir belgedir. Boşanma protokolü kapsamında eşlerin boşanmadan sonra doğacak olan tüm sorunlara ilişkin konularda anlaşmaya varmış olmaları gerekmektedir. Boşanma protokolünün konusu genellikle; nafaka, tazminat, mal paylaşımları, varsa çocukların velayeti vb. unsurları oluşturmaktadır. Boşanma davalarında en fazla sorunun yaşandığı konular, boşanma protokolü imzalanarak karara bağlanabilir. Boşanma Protokolü Avukat İle Hazırlanmalı Boşanma protokolü çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davalarında fark etmeksizin, boşanma davasının açılmasının ardından boşanmanın eki niteliğinde bir öneme sahiptir. Boşanma protokolünün avukatlar…

Tazminat Davalarında Zaman Aşımı 10 Yıl!

Tazminat Davalarında Zaman Aşımı 10 Yıl! 9 yıl önce trafik kazası nedeniyle hayatını kaybeden bir kişinin yakınları tarafından açılan tazminat davası gündeme; tazminat davalarında zaman aşımı sürelerini getirdi. Ölümlü trafik kazaları için, trafik kazasında ölen kişinin bakmakla yükümlüğü olduklarının hayatlarını idame ettirebilmeleri için tazminat ön görülmektedir. Ancak, kazanın üzerinden 10 yıl geçmişse bu davalar için artık herhangi bir tazminat davası söz konusu değildir. Tazminat davalarında zaman aşımı süresi ülkemizde şuan için 10 yıldır. 10 yıllık zaman aşımı süresi geçmediği takdirde kişiler kazaya neden olan sürücülerden ya da kurumlardan, kaza nedeniyle yoksun kaldıkları sürenin tazminini talep etmeleri mümkündür. Tazminat Davalarında Zaman Aşımı…

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri