Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim? Boşanma davasında nafaka talebi, belirli sebeplerle eşlerinden boşanmak isteyen pek çok kişinin mercek altına aldığı bir konudur. Boşanmanın maddi sonuçlarından biri olan nafaka talebi, hukuk sistemimizde belirli koşulların gerçekleşmesi durumunda hükmolunan bir uygulamadır. Bu kapsamda boşanma davasında nafaka taleplerinin hukuki prosedürlere uygun bir şekilde oluşturulmasına dikkat edilmelidir.
Boşanma davası, Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan hükümlere göre boşanmaya sebep görülen birtakım gerekçelerin olması durumunda, eşlerden birinin veya her ikisinin yetkili aile mahkemesine başvuruda bulunarak evlilik birliğinin sonlandırılmasını talep etmelerini konu almaktadır.
Boşanma davasının akabinde kesinleşmiş karar verilmesiyle birlikte eşlerin medeni durumlarında farklılık yaşandığı kadar hayat standartlarında ve maddi yaşamlarında da birtakım farklılıklar gündeme gelmektedir. Dolayısıyla boşanma davasının maddi sonuçlarından biri olarak nafaka talepleri ortaya çıkmaktadır.
Nafaka Nedir, Türleri Nelerdir?
Boşanma davası sürerken ya da boşanma davasının sona erip evlilik birliğinin sonlandırılmasına hükmolunduktan sonra maddi açıdan zorluğa düşecek olan kişiye bağlanan ve her ay ödenmesi gereken para olarak ifade edilen nafaka; birtakım koşulların da mevcut olmasını gerektiren bir özelliğe sahiptir. Dolayısıyla birbirinden farklı maddi gerekçeler için talep edilen nafaka türlerinin her birinde, söz konusu gerekli görülen şartların yerine getirişmiş olması büyük önem taşımaktadır.
Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim?
Nafaka türleri; tedbir, yoksulluk, iştirak ve yardım nafakası olarak belirlenmiştir. Tedbir nafakası, boşanma davasında henüz nihai karar verilmemişken yani boşanma davası sürerken eşlerden birinin maddi anlamda zor duruma düşme durumunun mevcut olması halinde boşanma davalarında hakimden talep edilen nafaka türüdür. Bu sayede boşanma davası boyunca maddi olarak geçim zorluğu yaşayan eşin tedbir nafakası talebi, yetkili aile mahkemesi hakimi tarafından değerlendirilir ve uygun görülmesi durumunda onaylanarak bu kişiye tedbir nafakası bağlanır. Tedbir nafakası yalnızca boşanma davası sürerken alınabilir, dava karara çıktıktan sonra bu nafakanın alınması mümkün değildir.
Diğer nafaka türlerine de kısaca değinmek gerekirse yoksulluk nafakası, evlilik birliği içinde maddi bir gelire sahip olan eşin, boşanma sonrasında bu maddi durumunu kaybetmesi ve yoksulluğa düşmesi olarak belirlenmektedir. Boşanmayı gerektiren olaylarda kusuru olamayan veya eşinden daha az kusuru bulunan kişiler yoksulluk nafakası alabilmektedir.
Kimler Nafaka Alabilir?
Boşanma sürecinde ve boşanma davasının karara çıkmasından sonra nafaka alabilecek olan kişiler, hukuk sistemimizde şu şekilde belirtilmiştir:
- Düşük gelire sahip olan ya da hiç geliri olmayan kişiler
- İş akdi sona erdirilmiş (işten kovulmuş) kişiler
- Ev hanımları
- Asgari ücretli çalışan eşler
- Geçici işlerde sigortasız olarak çalışan veya düzenli bir geliri olmayan eşler
Kimler Nafaka Alamaz?
Öte yandan nafaka almak için gerekli olan birtakım şartların oluşmasına dikkat edilmelidir. Boşanma davası sonrasında nafaka hakkı bulunmayanlar şu şekilde belirtilmiştir:
- Resmi olmasa da başka biriyle evli gibi yaşayanlar
- Belirli bir gelire sahip yoksulluk çekmeyecek kişiler
- Sosyal yardım alan, kira geliri olan veya işsizlik maaşı olan kişiler
- Eşi ile aynı gelire sahip eşler
- Kumar bağımlısı eşler
Nafaka Türk Medeni Kanunu tarafından düzenlenmiş ve belirli şartlara haiz olan kişilere boşanma davası sırasında ve sonrasında bağlanan farklı türlere sahip ödeme olarak açıklanır. 3 Ayrı türde nafaka bulunur ve bu nafaka türlerinin verilme zamanları, süreleri ile birlikte verilme şartları da farklılık gösterir. Boşanma davasının açılmasıyla birlikte bu durumdan ekonomik olarak etkilenen, dava süresince yoksulluk çeken eşe talebi halinde bağlanan nafaka türüne Tedbir nafakası denir
Tedbir Nafakası Nedir, Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim
Tedbir nafakası boşanma davası sırasında, bu durumdan ekonomik olarak etkilenmiş eşe talep etmesi halinde bağlanabilir. Nafakanın ne kadar olacağına hakim karar verir ve tedbir nafakasının bağlanabilmesi için, talep eden kişinin boşanmana sebep olan olaylarda kusursuz veya daha az kusurlu olması şartı aranır. Boşanma davasının sonuca bağlanmasıyla birlikte Tedbir Nafakası’ nın ödenmesi kesilir.
Yoksulluk Nafakası Nedir, Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim
Bir diğer nafaka türü olan yoksulluk nafakası, yine talep edilmesi halinde, boşanma davasının sonucunda bağlanabilir. Yoksulluk nafakasının bağlanabilmesi için, boşanma sonrasında eşin yoksulluk çekeceği, ekonomik olarak durumunun kötüleşeceği şartı aranır. Aynı zamanda Yoksulluk nafakasının bağlanabilmesi için, talep eden kişinin eşine göre boşanma ya neden olan olaylarda daha az kusurlu olması veya tamamen kusursuz olması gereklidir.
Yoksulluk nafakası bağlandıktan sonra, belirli bir süresi yoktur. Bununla birlikte ekonomik şartlara bağlı olarak ve talep edilmesi halinde arttırabilir, düşürülebilir veya tamamen kesilebilir. Yoksulluk nafakası alan kişinin ekonomik durumunda yaşanan olumlu gelişmeler, sigortalı bir işe girmesi, evlilik dışı da olsa biriyle evli gibi yaşamak gibi nedenlere bağlı olarak kesilebilir. Yanı sıra değişen gün şartları ve ekonomik koşullara paralel olarak, yoksulluk nafakasında artış talebinde de bulunulabilir.
İştirak Nafakası Nedir, Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim
İştirak nafakası diğer bir tür nafakadır. İştirak nafakasının diğer nafaka türlerine göre farkı, eşlerin varsa çocuklarının bakımı ve eğitim masrafları için ödenen nafaka türü olmasıdır. Ayrıca iştirak nafakasının bağlanma şartı yoktur. Velayeti alan kişiye çocuğun diğer ebeveyni tarafından ödenir. Bu nafaka çocuk 18 yaşına gelinceye kadar ödenir ve istisnai olarak çocuğun üniversite ve benzeri eğitim sürecinin devam etmesine bağlı olarak bu süre boyunca da 18 yaşından sonra da devam edebilir. İştirak nafakası çocuk veya çocukların eğitim masrafları, bakım masrafları için bağlanır ve değişen ekonomik koşullara göre artışı istenebilir.
Nafaka bağlanabilmesi hakkı Türk Medeni Kanunu tarafından düzenlenmiş olmakla birlikte, nafakanın alınabilmesi için gerekli şartlar arasında bulunan daha az kusurlu olmak veya kusursuz olmak kuralının, talep eden kişi tarafından dava süresince mahkemeye kanıtlamak suretiyle oluşturulması önemlidir.
Bu sebeple mahkeme sürecinin başından itibaren boşanma davasının çok iyi bir şekilde yönetilmesi, boşanmaya konu olaylar olan kusurun azlığının veya kusursuzluğun kanıtlanması ve tüm olaylara bakıldığında da daha az kusurlu olduğunun kanıtlanması gereklidir. Bu aşama da özellikle tedbir ve yoksulluk nafakası haklarının detayları hakkında danışmanlık için bir boşanma avukatı yardımı alınması önemlidir.
0 SORULAR
Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim Şahitlerim mevcuttur ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim ..
Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim Sayın avukat Mevcut davanın açma şartları nelerdir.?
Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim Bu konuda dava dilekçesi nasıl yazılır nedeniler nasıl açıklanır.
Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim Davanın açılabilmesi için avukata vekalet versek daha hızlı sonuçlanır mı?
Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim hukuk mahkemesine başvuru dilekçe örneği bulabilirmiyim..
iyi günler kolay gelsin. Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim hakkında sorum olucaktı ? Bilgi verebilirmisiniz.
Boşanırsam Nafaka Alabilir Miyim Davanın açılabilmesi için avukata vekalet versek daha hızlı sonuçlanır mı?