Tanıma ve Tenfiz İçin Gerekli Belgeler: Tanıma ve tenfiz davası için gerekli evraklar; Yabancı mahkeme kararının aslı ya da tasdikli sureti, Kararın kesinleştiğini gösteren şerh, Temsilciliklerden alınacak apostil şerhi, Nüfus cüzdanı veya pasaport fotokopisi, Avukat vekâletnamesi, Yabancı mahkeme tarafından verilen kararların ve apostil şerhinin Türkçe tercümesi Olarak belirlenmiştir. Tanıma ve tenfiz davası kısaca, yabancı mahkeme tarafından verilen bir kararın mahkeme hükmünün zorla icrasının kabul edilmesi ve mahkeme hükmünün kabul edilmesi olarak tanımlanabilir. Tanıma ve tenfiz davası açılmadığı sürece yabancı mahkeme tarafından verilen bir kararın Türkiye sınırları içinde geçerliliğinin ve uygulama alanın olması mümkün değildir. Tanıma ve Tenfiz Davası Neden Açılır? Tanıma…
Tanıma ve Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer: Tanıma tenfiz yönetmeliği ve kanunlarımızda söz konusu davaların sonuçlandırılmasına ilişkin herhangi bir süre belirtilmemiştir. Türk hukuk sisteminde birçok farklı dava türünde olduğu gibi tanıma ve tenfiz davaları içinde ortalama sürelerden bahsetmek mümkündür. Bu sürelerin belirlenmesinde dava niteliği ve tarafların turumu etkili olmaktadır. Yabancı mahkeme tarafından verilmiş kararın Türkiye’de geçerliliğinin sağlanması için en fazla 45 gün içinde davaların sonuçlandırılması hedeflenmektedir. Tarafların tutumuna göre; 1 – 3 ay 3 – 6 ay 6 – 12 ay Arasında davalar görülebilir. Şayet tarafların birinin veya her ikisinin de avukatlara vekâlet vermemesi halinde süreler uzamaktadır. 1 haftada davalar sonuçlandırılabileceği…
Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi? Karar düzeltme istemi, aynı mahkemenin vermiş olduğu herhangi bir kararın, yeniden incelenmesi ve söz konusu mahkeme kararındaki hataların giderilmesini sağlayan kanuni bir yoldur. Temyiz istemi ile bir iddiasının ileri sürülmesinin ardından mahkeme tarafından cevaplandırılmaması halinde karar düzeltme yoluna gidilebilir. Türk hukuk sistemi için 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu içinde karar düzeltmeye ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Konuya ilişkin yasal düzenlemelere eski Ceza Muhakemeleri Kanununda yer verişmiştir. Kararın düzeltme istemi ile birçok farklı mahkeme tarafından verilen karar düzeltilmesi için üst mahkeme yoluna gidilebilir. Karar düzeltmeye ilişkin dikkat çeken en önemli detaylardan biri iş mahkemeleri tarafından verilmiş bir…
Güvence Hesabına Nasıl Başvurulur? Güvence hesabı nedir sorusu, trafik kazaları sonucunda zarar gören kişilerin, zararını tazmin etme amacıyla gündeme gelmektedir. Bazı durumlarda kişiler, trafik kazası sebebiyle uğradığı bedensel zararın tazminini sigorta teminatı aracılığıyla elde edemez. Böyle durumlarda zarar gören sadece zararı meydana getiren kişi ile karşı karşıya kalmaktadır. Günümüzde bu tip olaylar genellikle kazaya sebebiyet veren aracın bulunamaması ya da söz konusu aracın sigortalı olmaması gibi durumlarda söz konusu olmaktadır. Güvence hesabı tam da bu noktada devreye girmektedir. Zarar görenlerin teminat altına alınması amacıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği ‘’Güvence Hesabı’’ kurumunu oluşturmuştur. Güvence Hesabı Kapsamındaki Sigortalar: Güvence hesabı, sosyal…
Taahhüt Nedeniyle Tahliye Davası: Kiracının tahliyesi çeşitli sebeplerle olabilmektedir. Kiralananın tahliyesi belirli bir süreye bağlı olarak belirlenebildiği gibi, belirli sebeplerle de söz konusu olabilmektedir. Bu durum Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir. Taahhüt nedeniyle tahliye davası açılması durumu, kiracının kiralananı teslim almasından sonra söz konusu olacaktır. Eğer ki kiracı belli bir tarihte kiralananı tahliye edeceğini yazılı olarak kabul etmişse, söz konusu tarih geldiğinde bu yükümlülüğüne uygun davranmalıdır. Aksi takdirde kiralayan, taahhüt nedeniyle tahliye davası açabilecektir. Taahhüt Nedeniyle Tahliye Davası Nasıl Açılır? Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen taahhüt nedeniyle tahliye davası, kiralayana tahliye ettirme hakkı doğurmaktadır. Bu sayede sözleşmenin tarafları tarafından belirlenen sürede kiralanan yer tahliye…
Askerlik Nedeniyle Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Askerlik sebebiyle kıdem tazminatı alma konusu, askere gidecek birçok kişi için önem arz etmektedir. Normal şartlarda kıdem tazminatına hak kazanılabilmesi için, kişinin sigortalı bir işte en az 1 yıl süreyle çalışmış olması gerekmektedir. Aynı zamanda iş sözleşmesinin işveren tarafından da feshedilmesi gerekir. Ancak askerlik nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanma bu durumun istisnalarındandır. Eski İş Kanunu Madde 14’te düzenlenmiş olan bu durum, askere gidecek kişilerin hak kaybı yaşamaması için öngörülmüştür. Aynı ayrıcalık evlenme sebebiyle işten ayrılan kadınlar ve emeklilik aylığına hak kazananlar için de söz konusudur. Buna göre kişi askerlik sebebiyle işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak…
Ankara’da avukat arıyorsanız, aşağıdaki yöntemleri kullanarak bir avukat bulabilirsiniz: Baro İnternet Sitesi: Ankara Barosu’nun resmi internet sitesi üzerinden avukat arama özelliğini kullanabilirsiniz. Bu site üzerinden avukatları isim, uzmanlık alanı veya bölgeye göre arayabilirsiniz. Avukatlık Büroları: Ankara’da birçok avukatlık bürosu bulunmaktadır. İnternet üzerinden bu büroların iletişim bilgilerini ve uzmanlık alanlarını araştırabilirsiniz. Avukatlık Hizmeti Sağlayıcıları: Çeşitli online avukatlık hizmeti sağlayıcıları da mevcuttur. Bu platformlar aracılığıyla Ankara’da bulunan avukatları inceleyebilir ve iletişime geçebilirsiniz. Arkadaş Tavsiyeleri: Eğer çevrenizde Ankara’da bir avukatla çalışmış olan birisi varsa, onların tavsiyelerini alabilirsiniz. Kişisel deneyimler genellikle güvenilir bir yol sağlar. Yasal Danışmanlık Hattı: Bazı barolar veya hukuk dernekleri, yasal…
Evrakta Sahtecilik Davaları ve cezası nedir? Evrakta sahtecilik suçu Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir. Bu suç genel manada ikiye ayrılmaktadır: Resmi evrakta sahtecilik suçu ve özel evrakta sahtecilik suçu. Evrakta sahtecilik davası, Türk Ceza Kanunu’nun Kamu Güvenine Karşı Suçlar bölümünde düzenlenmiştir. Resmi evrakta sahtecilik suçunun işlenebilmesi için 3 hal söz konusudur: Sahte resmi belge kullanmak Gerçek resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek Sahte bir resmi belge düzenlemek veya mevcut bir resmi belgeyi sahte olarak düzenlemek Bu 3 halde de resmi evrakta sahtecilik suçu söz konusu olacaktır. Özel belgede sahtecilik suçunda ise; Sahte olduğunu bilerek özel belge kullanma Gerçek bir özel belgeye başkalarını…
Bilişim Suçları Davaları ve cezası Nedir? Bilgisayar suçları davaları gibi isimlerle de anılan bilişim suçları, hayatımıza son 15-20 yıl içerisinde girmiştir. Her ne kadar yeni bir alan olsa da, Türk Ceza Kanununda da yerini bulmuştur. Bu suçun işlenmesinde; bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi araçlar kullanılmaktadır. Suçun işlenmesinde çeşitli hareketler tespit edilmiş ve cezanın belirlenmesinde de bu hareketlerden yola çıkılmıştır. Bilişim suçları davalarında şu hareketlerden söz etmek mümkündür: Bilişim sistemine girme suçu Sistemi engelleme, bozma, erişilmez Kılma, verileri yok etme veya değiştirme Suçu Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu Yasak cihaz veya program kullanma suçu Bilişim suçları Türk Ceza Kanunda genel…
Eşe Karşı Basit Yaralama Davası Nasıl Açılır? Genellikle vatandaşların kendi aralarında kullandıkları ‘darp etme” tabiri, yani erkeğin eşine uyguladığı fiilen fiziksel şiddet, ceza hukukunda kasten yaralama olarak kabul edilir. Kasten yaralama davranışlarında karşı tarafın vücutlarında sağlığını bozacak veya karşı tarafın duyu organlarında algılama sorunlarına neden olacak olaylar meydana gelmiş ise, kişi darp etme suçundan bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Fakat kasten yaralama davranışında karşı tarafın vücudunda ufak bir tedavi ile sorunların giderilmesi durumunda ise darp eden kişi, 4 aydan bir yıla kadar hapis cezası alır veya adli para cezasına çarptırılır. Kamu Darp Davaları Kamu darp davaları, erkeğin eşine…
Strazburg Cad. Bina No: 10 Kat:3 Daire: 9-10-11-12 PK:06410 Sıhhiye - Çankaya - ANKARA