Boşanma Davasında Kusur Oranı Neden Önemli? Boşanma davasında kusur oranı, evlilik süreçleri boyunca karı-kocanın birbirleri üzerinde olan sevgi ve saygılarını gerektiği şekilde yapamamaları durumunda boşanma davalarında boşanmanın gidişatını etkileyen en önemli oranlardan birisidir. Çiftlerin boşanma davalarında kusur oranlarına bakılarak bir tarafın evlilik süreci boyunca çok kusurlu olması durumunda karşı tarafa hem maddi hem de manevi tazminat davası açılabilir. Bu yüzden evlikte kusur oranı boşanma davasının ne şekilde sonlanacağını önemli derecede etkiler. Bunun için çiftler Aile Mahkemelerinde birbirlerine gösterilen kusurları yeterli deliller ve sebepler sunarak kanıtlamaları durumunda en çok kusurlu olan taraf mahkeme tarafından yargılanabilir. Boşanma Davasında Kusur Türleri Nelerdir? Boşanma davalarında…
Bilirkişi Ücretinin Süresinde YatırılmamasıDurumunda ne olur? Bilirkişi ücreti, bir davada mahkeme tarafından yargılama ve soruşturma işleminin yapılabilmesi için davacının mahkemeden önce mahkeme veznesine belli bir miktar ödediği ücret olarak bilinir. Bilirkişi ücretinin ödenmesi durumunda mahkeme açılan davada karşı taraf hakkında yargılama ve ceza işlemleri yapabilir. Bilirkişi ücretinin davacı tarafından uzun süre sonra yatırılması veya hiç yatırılmaması durumunda görülmesi gereken dava zamanında görülemez ve davanın görülme süresi bilirkişi ücretinin ödenmesine kadar uzar. Bu yüzden davacının davasının görülebilmesi için bilirkişi ücretini zamanında ödemesi gerekir. Mahkeme Gider Masrafları Gider masrafları, her davada ödenmesi gereken ücretler arasındadır. Davada meydana gelen masraflardan dolayı davalı veya davacının…
Babalığın Tespiti Ve Nafaka Davası Nasıl Açılır? Babalık davası, evlilik dışında kadın ve erkeğin dünyaya çocuk getirmesi durumunda çocuğun, babasının nüfusuna geçmek için açtığı dava olarak adlandırılır. Babanın öldüğü durumlarda ise gayrimeşru olan çocuk babanın mirasını bıraktığı kişilere babalık davası açabilir. Babalık davasını annenin çocuğunun doğumundan önce veya sonra açabilme hakkı vardır. Mahkeme çocuğun doğumundan itibaren gerekli süreleri tespit edip çocuğun babasının kim olduğuna karar verdikten sonra çocuk ve anne babalık davası açma hakkını elde eder. Nafaka Davası Açılabilir Mi? Gayrimeşru bir şekilde dünyaya gelmiş olan çocuğun ve annesinin babasına DNA testi sonucundan sonra babalık davası açma hakkı bulunur. Babalık davasında…
Ceza Hukukunda Cezada Yaş İndirimi Nedir? Cezada yaş indirimi, yasalar doğrultusunda uygulamaya geçirilir. Çocuk yaşta suça karışmış olan vatandaşların, yaşlarının durumlarına göre alacakları cezalar düşürülerek çocuklara cezai işlemler uygulanır. Çocuk yaşta işlenen suçlardan dolayı çocukların cezalarının düşürülmesindeki en büyük etken çocukların suçu işlerken bilinçli bir şekilde yapmamış olmalarıdır. Çünkü küçük yaştaki bir çocuk suç işlemişse, yaşın verdiği algılamalarının doğrultusunda o suçu kendi iradeleri dışında işlediği açık bir şekilde gözle görülür. Bu durumda çocukların zorla veya bilinçdışında işlemiş oldukları suçlarda cezalarının indirilmesi yasa olarak en doğru verilen bir karardır. Bu yüzden yasalar doğrultusunda işlenen suçların yaşlara göre ceza oranları belirlenir. Çocuklar Hangi…
Terekenin Tespiti Davası Terekenin tespiti davası, mirasçılardan birinin veya hepsinin isteği doğrultusunda terekedeki mallarını ve haklarını devletin desteği ile korunması için açtıkları davadır. Dava Sulh Mahkemeleri tarafından yürütülür. Terekedeki malların ve hakların korunması için mirasçılar talepte bulunmadan önce mahkemeler tarafından korunmaya alınan malların ve hakların tüm masrafları devlet öder ve daha sonra terekeden hiçbir şekilde istekte bulunulmaz. Davanın Açılma Süreci Mirasçıların terekedeki mallarını ve haklarını korumak istemesi üzerine terekenin tespiti davasını açmak için Sulh Mahkemelerine müracaatta bulunur. Terekenin tespiti davasının açılmasından sonra terekede bulunan mal ve hakların Sulh Mahkemeleri tarafından kontrolü yapılır. Terekenin tespiti davası sayesinde bütün mirasçılar terekede bulunan…
Tefecilik Cezası Suçu Cezası Şikayet Hakkında Merak Edilen Konular Nelerdir? Tefecilik suçu, yasal olmayan yollarla kazanç sağlamak amacıyla, doğrudan para verme, kredi kartıyla veya senetle para çekme işlemlerinden doğan, ödünç para verme yöntemi ile oluşan suçlardır. 5237 sayılı Türk ceza Kanunu kapsamında tefecilik suçu için hapis ve adli para cezası ön görülmüştür. Türk hukuk sistemi içinde tefecilik nedeniyle kişilerin hakları koruma altına alınmıştır. Tefecilik suçu üç farklı şekilde işlenebilmektedir. Suç unsuru teşkil eden yöntemler kendi içinde farklı başlıklarla incelenerek yargıya taşınabilir. TCK dokuzuncu bölümde, Ekonomi, Sanayi ve Ticarete İlişkin Suçlar başlığı altında tefecilik suçuna karşı uygulanabilecek cezalar açıkça belirtilmiştir. Tefecilik…
89 Haciz İhbarnamesine İtiraz nasıl yapılır? Birinci haciz ihbarnamesi içeriği İcra ve İflas Kanunu’nun 89. maddesinde ve İcra İflas Kanunu Yönetmeliğinin 42. maddesinde düzenlenmiştir. Birinci haciz ihbarnamesi ile üçüncü kişiye, bundan böyle haczedildiği bildirilen miktarı (borcunu) yalnız icra dairesine ödemesi gerektiği, borçluya yapılacak ödemenin geçerli olmayacağı, aksi halde borcu icra dairesine tekrar ödemek zorunda kalacağı ihtar edilir. Ayrıca yine üçüncü kişiye yapılan haciz ihbarnamesinde; takip borçlusunun kendisinden alacağı bulunmadığı, takip borçlusuna daha önce ödediği, borcun emrettiği kişiye ödendiği gibi iddialarının bulunması durumunda icra dairesine giderek söz konusu haciz ihbarnamesine itiraz edebileceği belirtilmektedir. Haciz ihbarnamesi ile 3. kişinin ihbarnameye itiraz etmemesi halde…
Adli Sicil Arşiv Kaydı Nasıl Silinir Alınır? Adli sicil kayıtları hakkında, kayıt tutulan yer bilgisi Adli Sicil Kanunu’nda açıklanmıştır. Bu kanunun 2. maddesinde gerekli açıklamalar bulunmaktadır. Buna göre kayıtların tutulmasında, netleşmiş ve kesin mahkûmiyet kararları, ister Türk mahkemelerince isterse yabancı mahkemelerce verilmiş olsun fark etmemektedir. İki durumda da kayıtlar aynı yerde tutulur. Aynı zamanda Türk kişiler ya da Türkiye’de suç eyleminde bulunmuş yabancılar ile ilgili Türk hukukuna göre verilmiş bir mahkûmiyet kararı varsa, bunun ile ilgili kayıtlar da aynı yerde tutulur. Suçlar ile ilgili kayıtlar ve kişilerin bütün adli sicil bilgileri, ilk olarak yerinde bilgisayara transfer edilir. Tüm kayıtlar, Adalet Bakanlığı…
Hakaret Tazminat Davası Nasıl Açılır? Hakaret tazminat davası; Türk Ceza Kanunu’nun “Şerefe Karşı Suçlar” başlığı altında 125. madde hükümlerinde düzenlenmiş hakaret suçundan mağdur olan kimsenin, yaşadığı bu mağduriyetin giderilmesi talebiyle açtığı maddi ve manevi tazminat türüdür. Hakaret davasında her ne kadar manevi tazminat talebi yaygın bir şekilde görülse de maddi tazminat talebi de mümkün olabilmektedir. Hakaret suçu, bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını zedeleyebilecek şekilde somut bir fiil ya da olgu isnat etmekle sözlü, yazılı, hareketli bir şekilde saldırmaktır. Hakaret suçunda mağdura isnat edilen fiilin gerçeğe uygun olması ve yani gerçekleri yansıtması ya da yansıtmaması önemli değildir. Fakat isnat edilen olgunun…
Velayetin Kötüye Kullanılması Velayetin Değiştirilmesi Davası. Velayet hakkının kötüye kullanılması ve velayetin değiştirilmesi istemi, boşanma davası akabinde aile mahkemesi hakimi tarafından hükmedilen velayet kararı ile doğrudan ilgilidir. Velayet kavramı; yasalar nezdinde reşit olmayan çocuğun, anne ve babasının bakım ve gözetiminde olduğunu ifade etmektedir. Yasal sebep olmadıkça anne ve babasını velayeti altında olan çocuğu, anne ve babasından almak mümkün değildir. Dolayısıyla hakimin vasi atamasına gerek görmediği müddetçe kısıtlanan ergin çocuklar da anne ve babanın velayeti altında kalmaya devam ederler. Bu kapsamda velayet davası; çocuğun velayetinin kendisinde olmayan eşin diğer eşe karşı açtığı bir aile hukuku davası türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Hukuki çerçevesi…
Strazburg Cad. Bina No: 10 Kat:3 Daire: 9-10-11-12 PK:06410 Sıhhiye - Çankaya - ANKARA