2016

Ödeme Emrine İtiraz Nasıl Yapılır

Ödeme Emrine İtiraz Nasıl Yapılır Borçlu,kendisine gönderilen ödeme emri üzerine,borcun doğmadığı,borcun doğmadığı, borcun sona erdiği,zamanaşımına uğradığı,vadesinin gelmediği,şarta bağlı olduğu veya senet altındaki imzanın kendisine ait olmadığı,borcunun ödeme emrinde belirtildiği kadar olmadığı gibi sebeplerle itiraz etmek isteyebilir.Borçlu ödeme emrine karşı itiraz etmek istiyorsa,bu itirazını takip talebinin kendisine tebliğden itibaren yedi gün içinde icra dairesine bildirmelidir. Kendisine karşı yapılan takibe devamlı edilmemesini ve bu yöndeki itirazlarını bildirmek isteyen borçlu süresinde ödeme emrine itiraz etmelidir. Ödeme emrine itiraz üzerine takılıp itiraz bertaraf edilene kadar durur.Süresi içinde itiraz bertaraf edilirse takibe kaldığı yerden devam edilir.Ancak itiraz bertaraf edilmediği sürece takibe devam edilemez. Ödeme Emrine İtiraz…

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Fesih Davası

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin Feshi Davası Nasıl Açılır? Arabuluculuk Zorunlu Mu?

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Fesih Davası Nasıl Açılır, Nasıl Sonlandırılır? Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, arsa sahipleri ile müteahhitler arasında yapılan ve her iki tarafa da önemli sorumluluklar yükleyen bir anlaşmadır. Bu sözleşmelerde taraflar, sözleşme kapsamında verilen taahhütleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Ancak, sözleşmenin feshi gerektiğinde, taraflar arasında hukuki süreçler başlar ve sözleşmenin feshi ile mülkiyet hakları, maliyetler, tazminatlar ve diğer ayrıntılar çözülmek zorundadır. Bu yazıda, kat karşılığı inşaat sözleşmesinin sona erdirilmesi ve tarafların haklarına ilişkin bilgiler verilecektir. Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Nedir? Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahiplerinin arsalarını bir müteahhide verip, karşılığında belirli sayıda daire veya bağımsız bölüm almalarını sağlayan bir…

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Zamanaşımı Süresi

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Zamanaşımı Süresi Kaç Yıldır? 

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Zamanaşımı Süresi Kaç Yıldır?Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahipleri ile müteahhitler arasında yapılan, her iki taraf için de hak ve sorumlulukları barındıran bir sözleşmedir. Sözleşme taraflardan biri tarafından tek başına feshedilemez; belirli hukuki prosedürlere uyulması gerekmektedir. İşte bu yazıda kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi, davalarda arabuluculuk şartı ve mahkeme süreci gibi önemli konuları ele alacağız. Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Feshi Nasıl Yapılır? Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, tarafların aralarındaki mutabakatla sona erdirilebilir. Ancak taraflardan biri sözleşmenin feshi için tek başına bir irade ortaya koyamaz. Eğer taraflar karşılıklı olarak anlaşamıyorsa, fesih ancak mahkeme kararıyla mümkündür. Bu durumda, arsa…

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Gecikme Tazminatı

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Gecikme Tazminatı Nasıl Alınır?

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Gecikme Tazminatı Nasıl Alınır? Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, bir arsa sahibinin müteahhit ile anlaştığı ve arsanın belli bir kısmını müteahhide devrederek karşılığında konut veya ticari birimlerin elde edilmesini sağlayan bir sözleşme türüdür. Bu sözleşmeler, taraflar arasında belirlenen şartlara göre yapılır ve mülkiyet, maliyetler, tazminatlar gibi konular sözleşmenin sona erdirilmesi sürecinde önem arz eder. Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi Nedir? Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibinin arsa payı karşılığında müteahhitten belirli bir inşaat yapmasını talep ettiği, müteahhidin de karşılığında bağımsız bölümler ve arsa payına hak kazandığı bir eser sözleşmesidir. Bu sözleşme, arsa sahibinin ek maliyet ödemeden konut sahibi olmasını…

Miras Ortaklığına Temsilci Atanması Davası

Miras Ortaklığına Temsilci Atanması Davası Miras ortaklığına temsilci atanması istemi, Tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine ulaşmasını sağlamak için önlem alınması niteliğinde olup çekişmesiz yargı işidir. Çekişmesiz yargıda eğer özel bir düzenleme bulunmuyorsa, görevli mahkeme kural olarak sulh hukuk mahkemesidir. Miras Ortaklığına Temsilci Atanması Davası Yetkili Mahkeme Miras Ortaklığına Temsilci Atanması Davasında Yetkili mahkeme, miras bırakanın yerleşim yeri sulh hakimidir. (Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzük m. 54) Çekişmesiz yargı işlerinde, niteliğine uygun düştüğü ölçüde, basit yargılama usulü uygulanır.  Çekişmesiz yargı işleri adli tatilde de görülür Miras Ortaklığına Temsilci Atanması Davası Nasıl Açılır Görülür Birden çok mirasçı…

Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Yazılır

Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Yazılır Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Dilekçe bir davanın açılacağı zaman uyuşmazlığı, davacının iddiasını, iddiasının dayandığı vakaları içeren bir bütündür. Bir örnek verirsek insan vücudunun iskeleti diyebiliriz. Dilekçe safhası her dava için oldukça önem arz etmektedir. Dilekçe konusunu davanın türüne göre farklı kanunlar düzenler. Özel hukuk davalarının usulünü inceleyen ve düzenleyen kanunumuz Hukuk Muhakemeleri Kanunudur. Hukuk Muhakemeleri Kanununun 119. Maddesinde kanun koyucu özel hukuk davalarını açarken nasıl bir dilekçe yazılması gerektiği, içeriğinde neler olması gerektiğini ifade etmiştir. Özel Hukuk ve Anlaşmalı Boşanma Davalarında Dilekçe Yazımı İçin Kurallar: HMK m.119’a göre’(1) Anlaşmalı Boşanma Dava dilekçesinde aşağıdaki hususlar bulunur:…

Anlaşmalı Boşanma Velayet

Anlaşmalı Boşanma Velayet Anlaşmalı Boşanma Davalarında Velayet Boşanma sürecini en sancılı geçiren çiftler çocuğu olan çiftlerdir. Bunun sebebi aile birliği içinde yaşarken çocuğun velayetinin ortak kullanılması yani çocuğun üzerinde sadece bir ebeveynin değil iki ebeveyninde haklarının ve yetkilerinin olduğu idi. Fakat hukuki birliğin son bulması için açılan boşanma davası sonucunda artık velayet iki kişinin ortak hakimiyeti altından çıkarak çocuk veya çocuklar sadece bir ebeveynin altına girecektir. Bu velayet konusu özellikle çekişmeli boşanma davalarında ebeveynlerin birbirine düşman kesildiği, dava sürecinin kör düğüm haline gelme potansiyelinin oldukça yüksek olduğu bir konudur. Velayet konusunda anlaşmalı boşanma süreci nasıl işler? Anlaşmalı boşanma davası mahiyeti…

Hazinenin Mirasçılığı Mirasçılık Belgesi

Hazinenin Mirasçılığı Mirasçılık Belgesi T.C. YARGITAY 14.Hukuk Dairesi Esas: 2015/10655 Karar: 2016/411 Karar Tarihi: 14.01.2016 MİRASÇILIK BELGESİ VERİLMESİ İSTEMİ – HAZİNENİN MİRASÇILIĞININ ANCAK MURİSİN MİRASÇISI BULUNUP BULUNMADIĞINDA OLACAĞI – MURİSİN MİRASÇILARI BİLİNMEKLE HAZİNENİN MİRASÇILIK BELGESİNDE MİRASÇI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ VE PAY VERİLDİĞİ – HÜKMÜN BOZULMASI ÖZET: Miras, babanın üstsoyuna geçmez, zümre sistemi gereğince halefiyet ilkesi yukarı doğru uygulama görmez. TMK’nın 594. maddesi gereğince Hazinenin mirasçılığı ancak murisin mirasçısı bulunup bulunmadığı veya mirasçıların tamamı bilinmiyorsa söz konusu olacaktır. Murisin mirasçıları bilinmekle yanılgılı değerlendirme ile Hazinenin mirasçılık belgesinde mirasçı olduğunun kabul edilmesi ve pay verilmesi doğru görülmemiş, bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir. (4721 S. K. m….

Evlilik İptali Davası

Evlilik İptali Davası

Evlilik İptali Davası Nedir? İşte Evlilik İptali Konusunda Yapılması Gerekenler… Yasal olarak yapılan evlilikler yine yasal olarak sonlandırılabilmekte ve evlilikler iptal edilebilmektedir. Boşanma işleminden farklı olarak evlilik iptali konusunda belirli şartların yerine gelmesi gerekmektedir. Bu şartların oluşması durumunda evliliğin iptali davası açılabilmektedir. Bu davanın açılması konusunda gerekli olan evliliğin iptal edilmesi konusundaki haklı gerekçelerin sunulması gerekmektedir. Bu gerekçeler yasalarda belirtilmiş durumdadır. Yasalarda evliliğin iptali konusunda gerekçeler mutlak ve nispi olarak ayrılmış durumdadır. Mahkemeye evliliğin iptali konusunda yasalarda belirtilen geçerli bir sebebin sunulmaması veya bunun oluşmamış olması durumunda evlilik iptali gerçekleşmeyecektir. Evliliğin İptal Sebepleri Evlilik İptali İçin Belirlenen Mutlak Sebepler Evliliklerin iptal edilmesi…

Boşanma Sonrasında Bekleme Süresi

Boşanma Sonrasında Bekleme Süresi Boşanma davalarının açılması sonrasında mahkemenin vereceği karar ile taraflar boşanabilmektedir. Boşanma işleminden sonra her iki tarafta yeniden evlenmek isteyebileceklerdir. Boşanan kişilerin farklı kişiler ile evlenmek istemişi durumunda kadınların boşanma sonrasında bekleme süresi tamamlaması gerekmektedir. Bu süre yasalarda belirtilmiştir ve kadınların yeniden evlenmesi için bu sürenin tamamlanmasının gerekliliği belirtilmiştir. Boşanma Sonrasında Bekleme Süresi – İddet Müddeti Nedir? Boşanma davalarının görülmesi ve mahkemenin tarafların boşanmasına karar vermesinden sonra boşanmış sayılacaklardır. Boşanma işleminin gerçekleşmesinden sonra taraflar başkaları ile yeniden evlenmek isteyebileceklerdir. Bu konuda kadınların yeniden evlenmek için beklemesi gereken bir süre bulunmaktadır. Bu sürenin tamamlanması ile yeniden evlenmeleri mümkün…

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




    [recaptcha]

    BİZE ULAŞIN

    İletişim Bilgileri