Ekim, 2016

Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Yazılır

Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Yazılır Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Dilekçe bir davanın açılacağı zaman uyuşmazlığı, davacının iddiasını, iddiasının dayandığı vakaları içeren bir bütündür. Bir örnek verirsek insan vücudunun iskeleti diyebiliriz. Dilekçe safhası her dava için oldukça önem arz etmektedir. Dilekçe konusunu davanın türüne göre farklı kanunlar düzenler. Özel hukuk davalarının usulünü inceleyen ve düzenleyen kanunumuz Hukuk Muhakemeleri Kanunudur. Hukuk Muhakemeleri Kanununun 119. Maddesinde kanun koyucu özel hukuk davalarını açarken nasıl bir dilekçe yazılması gerektiği, içeriğinde neler olması gerektiğini ifade etmiştir. Özel Hukuk ve Anlaşmalı Boşanma Davalarında Dilekçe Yazımı İçin Kurallar: HMK m.119’a göre’(1) Anlaşmalı Boşanma Dava dilekçesinde aşağıdaki hususlar bulunur:…

Anlaşmalı Boşanma Velayet

Anlaşmalı Boşanma Velayet Anlaşmalı Boşanma Davalarında Velayet Boşanma sürecini en sancılı geçiren çiftler çocuğu olan çiftlerdir. Bunun sebebi aile birliği içinde yaşarken çocuğun velayetinin ortak kullanılması yani çocuğun üzerinde sadece bir ebeveynin değil iki ebeveyninde haklarının ve yetkilerinin olduğu idi. Fakat hukuki birliğin son bulması için açılan boşanma davası sonucunda artık velayet iki kişinin ortak hakimiyeti altından çıkarak çocuk veya çocuklar sadece bir ebeveynin altına girecektir. Bu velayet konusu özellikle çekişmeli boşanma davalarında ebeveynlerin birbirine düşman kesildiği, dava sürecinin kör düğüm haline gelme potansiyelinin oldukça yüksek olduğu bir konudur. Velayet konusunda anlaşmalı boşanma süreci nasıl işler? Anlaşmalı boşanma davası mahiyeti…

Hazinenin Mirasçılığı Mirasçılık Belgesi

Hazinenin Mirasçılığı Mirasçılık Belgesi T.C. YARGITAY 14.Hukuk Dairesi Esas: 2015/10655 Karar: 2016/411 Karar Tarihi: 14.01.2016 MİRASÇILIK BELGESİ VERİLMESİ İSTEMİ – HAZİNENİN MİRASÇILIĞININ ANCAK MURİSİN MİRASÇISI BULUNUP BULUNMADIĞINDA OLACAĞI – MURİSİN MİRASÇILARI BİLİNMEKLE HAZİNENİN MİRASÇILIK BELGESİNDE MİRASÇI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ VE PAY VERİLDİĞİ – HÜKMÜN BOZULMASI ÖZET: Miras, babanın üstsoyuna geçmez, zümre sistemi gereğince halefiyet ilkesi yukarı doğru uygulama görmez. TMK’nın 594. maddesi gereğince Hazinenin mirasçılığı ancak murisin mirasçısı bulunup bulunmadığı veya mirasçıların tamamı bilinmiyorsa söz konusu olacaktır. Murisin mirasçıları bilinmekle yanılgılı değerlendirme ile Hazinenin mirasçılık belgesinde mirasçı olduğunun kabul edilmesi ve pay verilmesi doğru görülmemiş, bu nedenle kararın bozulması gerekmiştir. (4721 S. K. m….

Evlilik İptali Davası

Evlilik İptali Davası Evlilik İptali Konusunda Yapılması Gerekenler Yasal olarak yapılan evlilikler yine yasal olarak sonlandırılabilmekte ve evlilikler iptal edilebilmektedir. Boşanma işleminden farklı olarak evlilik iptali konusunda belirli şartların yerine gelmesi gerekmektedir. Bu şartların oluşması durumunda evliliğin iptali davası açılabilmektedir. Bu davanın açılması konusunda gerekli olan evliliğin iptal edilmesi konusundaki haklı gerekçelerin sunulması gerekmektedir. Bu gerekçeler yasalarda belirtilmiş durumdadır. Yasalarda evliliğin iptali konusunda gerekçeler mutlak ve nispi olarak ayrılmış durumdadır. Mahkemeye evliliğin iptali konusunda yasalarda belirtilen geçerli bir sebebin sunulmaması veya bunun oluşmamış olması durumunda evlilik iptali gerçekleşmeyecektir. Evliliğin İptal Sebepleri Evlilik İptali İçin Belirlenen Mutlak Sebepler Evliliklerin iptal edilmesi…

Boşanma Sonrasında Bekleme Süresi

Boşanma Sonrasında Bekleme Süresi Boşanma davalarının açılması sonrasında mahkemenin vereceği karar ile taraflar boşanabilmektedir. Boşanma işleminden sonra her iki tarafta yeniden evlenmek isteyebileceklerdir. Boşanan kişilerin farklı kişiler ile evlenmek istemişi durumunda kadınların boşanma sonrasında bekleme süresi tamamlaması gerekmektedir. Bu süre yasalarda belirtilmiştir ve kadınların yeniden evlenmesi için bu sürenin tamamlanmasının gerekliliği belirtilmiştir. Boşanma Sonrasında Bekleme Süresi – İddet Müddeti Nedir? Boşanma davalarının görülmesi ve mahkemenin tarafların boşanmasına karar vermesinden sonra boşanmış sayılacaklardır. Boşanma işleminin gerçekleşmesinden sonra taraflar başkaları ile yeniden evlenmek isteyebileceklerdir. Bu konuda kadınların yeniden evlenmek için beklemesi gereken bir süre bulunmaktadır. Bu sürenin tamamlanması ile yeniden evlenmeleri mümkün…

Boşanmada Tazminat Davaları

Boşanmada Tazminat Davaları Genel Anlamda Maddi ve Manevi Tazminat Davaları Tazminat davaları bireylerin hukuki sürece dönüşen olaylar karşısında maddi olarak veya manevi olarak uğradığı zararlar ve yıpranmaların bedeli olarak davalıdan istedikleri parasal olarak istedikleri bedellerdir. Tazminat davaları maddi tazminat davaları ve manevi tazminat davaları olmak üzere ikiye ayrılır. Biz tazminat davalarını alacaklı ve borçlu arasında boşanan eşler arasında, hakaret suçu gibi suçlamalarda görürüz. Maddi tazminat bireyin gerçek yaşamda elle tutulur gözle görülür bir şekilde maddeye bağlı olarak uğradığı zararların tazminini ödemek için açılan dava türüdür. Manevi tazminat ise bireyin hukuki süreç içerisinde olsun hukuki süreç başlamadan önce bu hukuki sürecin…

Boşanma Davasında Avukat Şart Mı

Boşanma Davasında Avukat Şart Mı Avukat Kimdir, Boşanma Davalarında Avukat Ne İş Yapar? Yaşamımızda birçoğumuz bir şekilde hukuki müesseselerin yürüttüğü hukuki işlemlere maruz kalırız ve bu işlemleri elbette ki hepimiz bilemeyeceğimizden bir bilene danışmak ve onun yardımı ile bu süreci atlatmak isteriz. Hukuki süreci bize ifade eden ve gidilecek yolları anlatan bunu meslek edinmiş, 4 yıllık hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra bir süre stajlık yaparak tecrübe kazanarak davalarda müvekkilini savunan ve onun haklılığını ispat etmeye çalışan kişilere avukat denir. Hukuki süreçlerin hiç birisinde yani uğradığımız, davalısı veya davacısı olduğumuz hiçbir davada avukat tutmamız için bir zorunluluk kanunlarda bulunmamaktadır lakin hukuki…

Taraflardan Biri Boşanmak İstemezse

Taraflardan Biri Boşanmak İstemezse Taraflardan Biri Boşanmak İstemezse Süreç Nasıl İlerler? Boşanma sürecinin sonlanabilmesi için tarafların birinin ya da her ikisinin bu istekle ve geçerli bir boşanma sebebi ile birlikte mahkemelere başvuru yaparak dava açması gerekmektedir. Sürecin en hızlı şekilde sonlandırılması adına pek çok zaman taraflar daha önceden anlaşarak mahkemeye geldiği için boşanmalar gerçekleşse bile bazı durumlarda taraflardan biri boşanmak istemeyebilir. Bu durumun ortaya çıkması halinde iki farklı boşanma davası türünün iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Eğer tarafların her ikisi de boşanma konusunda fikir birliği halindeler ise bu durumda evlilik sürecinde edinilmiş olan tüm ortak haklar arasında bir paylaşım yapılarak…

Boşanma Davası Ücreti

Boşanma Davası Ücreti Boşanma Davası Ücreti Ne Kadardır? Evliliğinin sağlıklı bir şekilde yürümediğini düşünen kişiler boşanmak istedikleri zaman kendilerini maddi anlamda zorlayacak her detay hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar. Bu konuda en çok merak edilen gider, boşanma davası için ödenecek olan toplam para miktarı olmaktadır. Pek çok değişken göz önüne alınarak oluşturulduğu için boşanma davalarında belirli bir fiyattan söz etmek mümkün değildir. Boşanma Davasının Ücretini Belirleyen Hususlar Boşanma davası tarafların birbirleri ile çeşitli konular üzerinde uzlaşmaları ya da anlaşmazlıklarla karşılaşmaları sonucunda çekişmeli veya anlaşmalı olarak yapılabilmektedir. Boşanma ücretinin belirlenmesinde öncelikle bu iki dava çeşidine göre bir fiyat belirlemesi yapılır. Çekişmeli…

Boşanma Davasında Altınlar İstenebilir Mi

Boşanma Davasında Altınlar İstenebilir Mi Boşanınca Takılar Ne Yapılır? Boşanma kararı alındıktan sonra tarafların en çok zorlandığı ve hakkında en fazla tartışma çıkan durumlardan biri evlilik birliğinin kurulması sırasındaki düğünlerde elde edilen takıların nasıl bir paylaşıma tabi tutulacağı olmaktadır. Düğün takılarının zaman zaman evlilik birliği içindeyken taraflar arasında bir problem yaratabiliyor olması bile dikkate alındığı takdirde boşanmanın ardından bu mallara karşı anlaşmazlıkların ortaya çıkışı kaçınılmaz olmaktadır. Takıların evlilik içerisinde harcanma şekli ya da bu takıların biriktirilmiş olması gibi tüm durumlarda yasalar tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda anlaşmazlıkların ortadan kalkması sağlanabiliyor. Boşanınca Düğün Takıları Kime Kalır? Yasalarla belirlenmiş olan kurallar çerçevesince erkek…

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri