Şubat, 2016

Meskeniyet İddiası Davası

Meskeniyet İddiası Davası Kanunun hallini mahkemeye bıraktığı hususlar müstesna olmak üzere İcra ve İflas dairelerinin yaptığı muameleler hakkında kanuna muhalif olmasından veya hadiseye uygun bulunmamasından dolayı icra mahkemesine şikayet olunabilir. Şikayet bu muamelelerin öğrenildiği tarihten yedi gün içinde yapılır. (2004 S. K. m. 16) Bir hakkın yerine getirilmemesinden veya sebepsiz sürüncemede bırakılmasından dolayı her zaman şikayet olunabilir. Meskeniyet İddiası Davası – Yargıtay Kararları YARGITAY: HALİNE MÜNASİP EVİN DEĞERİNİN TESPİTİ, HACZEDİLMEZLİK. T.C YARGITAY 12.Hukuk Dairesi Esas: 2013 / 12748 Karar: 2013 / 23128 Karar Tarihi: 20.06.2013 MEMUR MUAMELESİNİ ŞİKAYET DAVASI – BORÇLUNUN BULUNDUĞU YERDEN DAHA MÜTEVAZİ NİTELİKLERE SAHİP YERLERDE MESKENİ EDİNEBİLECEĞİ DEĞERİN…

Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatları

Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatları

Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatları Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatları konusu ile ilgili açıklama ve yargıtay kararlarına yer verilmiştir. Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatları konusu incelenirken Alt-Üst İşveren ilişkisini incelemek de fayda vardır.  Çünkü Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatları nda sorumluluk her iki taraftadır. Alt işveren yönetmeliği; Madde 3. (1) Bu Yönetmelikte geçen; a) Alt işveren: Bir işverenden, işyerinde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan, bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran gerçek veya tüzel kişiyi yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşları, b)…

Arnavutluk Tanıma Tenfiz Boşanma Davası

Arnavutluk Tanıma Tenfiz Boşanma Davası

Arnavutluk Tanıma Tenfiz Boşanma Davası Arnavutluk Tanıma Tenfiz Boşanma Davası için yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilamların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk Mahkemesi tarafından tanıma tenfiz kararı verilmesine bağlıdır. Yabancı mahkemelerin ceza ilamlarında yer alan kişisel haklarla ilgili hükümler hakkında da tenfiz kararı istenebilir Arnavutluk Tanıma Tenfiz Boşanma Davası için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfizi (hükmünü yürütme) MÖHUK. m:34/I’ de düzenlenmiştir. Arnavutluk Tanıma Tenfiz Boşanma Davası – Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır Arnavutluk Tanıma Tenfiz Boşanma Davası için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfiz davası dava dilekçesi aşağıdaki başlıklar doğrultusunda hazırlanır. Boşanma…

Danimarka Tanıma Tenfiz Boşanma Davası

Danimarka Tanıma Tenfiz Boşanma Davası

Danimarka Tanıma Tenfiz Boşanma Davası Danimarka Tanıma Tenfiz Boşanma Davası için yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilamların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk Mahkemesi tarafından tanıma tenfiz kararı verilmesine bağlıdır. Yabancı mahkemelerin ceza ilamlarında yer alan kişisel haklarla ilgili hükümler hakkında da tenfiz kararı istenebilir Danimarka Tanıma Tenfiz Boşanma Davası için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfizi (hükmünü yürütme) MÖHUK. m:34/I’ de düzenlenmiştir. Danimarka Tanıma Tenfiz Boşanma Davası – Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır Danimarka Tanıma Tenfiz Boşanma Davası için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfiz davası dava dilekçesi aşağıdaki başlıklar doğrultusunda hazırlanır….

Lüksemburg Tanıma Tenfiz Boşanma Davası

Lüksemburg Tanıma Tenfiz Boşanma Davası

Lüksemburg Tanıma Tenfiz Boşanma Davası Lüksemburg Tanıma Tenfiz Boşanma Davası için yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilamların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk Mahkemesi tarafından tanıma tenfiz kararı verilmesine bağlıdır. Yabancı mahkemelerin ceza ilamlarında yer alan kişisel haklarla ilgili hükümler hakkında da tenfiz kararı istenebilir Lüksemburg Tanıma Tenfiz Boşanma Davası için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfizi (hükmünü yürütme) MÖHUK. m:34/I’ de düzenlenmiştir. Lüksemburg Tanıma Tenfiz Boşanma Davası – Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır Lüksemburg Boşanma Tanıma Tenfiz için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfiz davası dava dilekçesi aşağıdaki başlıklar doğrultusunda hazırlanır. Boşanma…

Hizmet Tespit Davasında İspat

Hizmet Tespit Davasında İspat Yasal dayanağı 506 sayılı Yasa’nın 79/10. ve 5510 sayılı Yasa’nın 86/9. maddeleri olan bu tür davalarda öncelikle davacının çalışmasına ilişkin belgelerin işveren tarafından verilip verilmediği ya da çalıştıklarının Kurumca tespit edilip edilmediği yöntemince araştırılmalıdır. Bu yasal koşul oluşmuşsa işyerinin o dönemde gerçekten var olup olmadığı, Kanun’un kapsamında veya kapsama alınacak nitelikte bulunup bulunmadığı eksiksiz bir şekilde belirlenmeli daha sonra çalışma iddiasının gerçeğe uygunluğu özel bir duyarlılıkla araştırılmalıdır. Çalışma olgusu her türlü delille ispatlanabilirse de çalışmasının konusu, sürekli kesintili mevsimlik mi olduğu, başlangıç ve bitiş tarihleri ve alınan ücret konularında tanıkların sözleri değerlendirilirken bunların inandırıcılığı üzerinde durulmalı,…

İş Davalarında Yetkili Mahkeme

İş Davalarında Yetkili Mahkeme

İş Davalarında Yetkili Mahkeme 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 5. maddesi uyarınca, iş mahkemelerinde açılacak her dava, açıldığı tarihte dava olunanın Türk Medeni Kanunu gereğince ikametgâhı sayılan yer mahkemesinde bakılabileceği gibi, işçinin işini yaptığı işyeri için yetkili mahkemede de bakılabilir. Bunlara aykırı sözleşme geçerli değildir. İş mahkemesinin görevi kapsamında bulunan bir dava, dava tarihinde davalının ikametgahının bulunduğu veya işçinin işini yaptığı yerdeki iş mahkemesi veya iş davalarına bakmakla görevli asliye hukuk mahkemesinde açılmalıdır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 19. maddesi uyarınca, gerçek kişi yönünden yerleşim yeri, sürekli kalma niyetiyle oturulan yerdir. Gerçek kişi işverenin başka bir yerde yerleşmek niyetiyle oturduğu…

İtalya Tanıma Tenfiz Boşanma Davası

İtalya Tanıma Tenfiz Boşanma Davası

İtalya Tanıma Tenfiz Boşanma Davası İtalya Boşanma Tanıma Tenfiz için yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilamların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk Mahkemesi tarafından tanıma tenfiz kararı verilmesine bağlıdır. Yabancı mahkemelerin ceza ilamlarında yer alan kişisel haklarla ilgili hükümler hakkında da tenfiz kararı istenebilir İtalya Boşanma Tanıma Tenfiz için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfizi (hükmünü yürütme) MÖHUK. m:34/I’ de düzenlenmiştir. İtalya Tanıma Tenfiz Boşanma Davası – Dava Dilekçesi Nasıl Yazılır İtalya Boşanma Tanıma Tenfiz için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfiz davası dava dilekçesi aşağıdaki başlıklar doğrultusunda hazırlanır. Boşanma tanıma tenfiz…

Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptali Ve Tescil Davası

Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptali Ve Tescil Davası

Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptali Ve Tescil Davası Uygulamada ve öğretide “muris muvazaası” olarak belirtilen muvazaa, özellik bakımından, nispi (nitelikli-vasıflı) muvazaa türüdür.  Söz hususu muvazaadan miras bırakan harbiden sözleşmeyi adına kayıtlı tapulu taşınmazını devretme arzusu içerisindedir. Ancak mirasçısını miras hakkından mahrum bırakmak, gerçek emelini gizleyerek, aslında bağış için düşündüğü tapulu taşınmazını, tapuda yaptığı resmi sözleşmede isteğini satış ya da ölünceye kadar bakma sözleşmesi yapılması suretiyle devretmektedir. Kanunda ki Maddeler incelendiğinde, öngörülen biçim koşullarından mahrum bulunduğundan, gizli hisse sahibi olsun ya da olmasın miras hakkı çiğnenen bütün mirasçılar dava açarak resmi sözleşmenin muvazaa sebebi ile geçersizliğinin tespitini ve buna dayanılarak yapılan tapu kaydının iptalini isteyebilirler. Muris Muvazaası nedeniyle uyuşmazlıkların sıhhatli, adaletli ve doğru bir çözüme ulaştırılabilmesi, davalıya uygulanan temliğin gerçek yönünün başka bir deyişle miras bırakanın esas istem ve emelinin duraksamaya yer bırakmayacak biçimde meydana çıkarılmasına bağlıdır. Muvazaa meselesi…

Mala Zarar Verme Suçu

Mala Zarar Verme Suçu

Mala Zarar Verme Suçu Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Bu suçtan dolayı yapılacak yargılama asliye ceza mahkemesinde görülür. Haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yaramayacak hale getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişi hakkında yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır. Mala Zarar Verme Suçu a) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında, b) Yangına, sel ve taşkına,…

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri