2016

Miras Davası Hangi Mahkemeye Açılır

Miras Davası Hangi Mahkemeye Açılır

Miras Davası Hangi Mahkemeye Açılır Miras Davaları için Hangi Mahkemeye Başvurmak Gerekir? Hukuk sistemi içerisinde işleyişin kusursuz olması adına hukuk içerisinde bölümlendirmeye gidilmiş ve bunun sonucunda mirası konu edinen hukuk dallarının arasında mahkeme ayrımları ortaya çıkarılmıştır. Buna göre tapu iptal ve tescili söz konusu olduğunda asliye hukuk mahkemeleri; tereke ile ilgili işlemler ve vasiyetname söz konusu olduğunda ise sulh hukuk mahkemeleri görev alıyor. Miras Davası Açmada Dikkat Edilecek Noktalar Miras davası açmak isteyen kişilerin dava açmak için başvuru yapmadan önce bazı gereklilikleri yerine getirmesi gerekmektedir. Öncelikle kişilerin miras hukuku hakkında kendi işlemlerini yapabilecek kadar yeterli bir bilgiye sahip olması gerekiyor….

Mirastan Mal Kaçırma Davası Nasıl Açılır

Mirastan Mal Kaçırma Davası Nasıl Açılır

Mirastan Mal Kaçırma Davası Nasıl Açılır Mirastan Mal Kaçırma Davaları ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Hayatını kaybeden kişilerin mal varlığını yasal mirasçılarına bırakması işlemi olarak adlandırılan miras sürecinde kişiler hangi haklara sahip olduklarını bilmek istiyorlar. Bu konuda mirastan mal kaçırma davaları en sık karşılaşılan vakalar da söz konusu olabilmektedir. Mirastan mal kaçırmanın ne olduğu ve bu durumlarda neler yapılması gerektiği ile ilgili her türlü bilgiden haberdar olarak kişilerin davaların yürütülebilmesine devam etmesi mümkün oluyor. Pek çok değişkenin bir arada yer aldığı bu davalarda teknik detaylardan dolayı neler yapılması gerektiğinin iyi bir şekilde bilinmesi dava süreçlerine doğrudan etki etmektedir. Mirastan mal kaçırma…

Kıdem Tazminat Davası Nasıl Açılır

Kıdem Tazminat Davası Nasıl Açılır Kıdem Tazminat Davası Nasıl Açılır konusu ile ilgili açıklama ve yargıtay kararları yazımızda yer almıştır. Kıdem Tazminat Davası Nasıl Açılır sorusuna cevap ararken, kıdem tazminatı ile ilgil bilgi verecek olursak, Kıdem tazminatı, bir işçinin her yıl artan bir oranda çalışmasının sonucunda kazandığı maddi bir haktır. Çalışanlar açısından uzun yıllardır verdikleri emeğin sonucu biriken kıdem tazminatı haklarını kullanmak oldukça önemli olmaktadır.  Ancak bazı durumlarda işçilere hakları olan kıdem tazminatları ödenmemekte veya belirli yollarla bu hakları ellerinden alınmaya çalışılmaktadır. Böylesi durumlarda işçiler, çalıştıkları yerin veya çalıştıkları şirketin merkez işyerinin bulunduğu iş mahkemesine açabilmektedirler. Kıdem tazminatı hakkına sahip olabilmek için…

Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır

aldatma ile açılan boşanma davaları

Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Türk Medeni Kanununun 161. Maddesinde eşlerden birinin zina etmesi durumunda diğer eşin boşanma davası açabileceği belirtilmektedir. Bu konuda dava açma hakkı olan bu davayı sebebi öğrendikten sonra altı ay içinde açması gerekmektedir. Bunun yanında zina eylemi üzerinden beş sene geçmeden önce zina aldatma halinde boşanma dava açılmalıdır. Aksi durumlarda dava düşecektir. Ayrıca zina konusunda affedilmesi durumunda dava açma hakkı bulunmamaktadır. Yasalarda belirtilen zina konusunda bir açıklama net olarak getirilmemiştir. Ancak evli olan erkeğin bir başka kadınla cinsel ilişkiye girmesi ve evli olan kadının bir başka erkek ile cinsel ilişkiye girmesi zina olarak kabul edilmektedir. Bu durumun…

Gayrimenkul Hukukunda Avukat Ve Danışmanlık

Gayrimenkul Hukukunda Avukat Ve Danışmanlık

Gayrimenkul Hukukunda Avukat Ve Danışmanlık Gayrimenkul hukukunda bir çok davalara konu olan hukuk davaları mevcut olup, belirtilen davalarda kanuni süreler, zaman aşım süreleri, yetkili ve görevli mahkemelerin belirlenmesi, dava masraf ve harçların miktarı, davanın ilk etapta ki talep ve davanın amacının belirlenmesi önemlidir. Bu tarz davaların kazanılmasında ve kaybedilmesinde her iki sonuç için önemli artılar ve kayıplar yaşanmaktadır. Gayrimenkul davalarında avukat ve danışmanlık ile bu mağduriyetler daha aza inecek ve davanız daha doğru ilerleyecektir. Avukat dışında yetkisiz kişilerden danışmanlık ve hukuki yardım almanız her zaman zararınıza olacaktır. Gayrimenkul konusunda birçok hukuki alanın bilinmesi gerekmektedir. Bu konuda uzmanlaşmak için Medeni Kanun,…

Taşeron İşçi Kıdem Tazminatı Davası

Taşeron İşçi Kıdem Tazminatı Davası Taşeron işçilerle ilgili olarak yasalarda ve kanunlarda gelişmelere açık olmak şartıyla iş davalarının yürütülmesine devam edilmektedir. Hemen hemen tüm çalışma alanları içinde önemli olan devlette ya da özel sektörde olması fark etmeksizin tüm kıdem durumları çalışma alanları içinde bazı sorunlar ortaya çıkarabiliyor. Bu sebeplerle taşeron işçiler için özellikle kıdem tazminatı ayrı bir anlam ifade etmektedir. Taşeron İşçilerin Kıdem Tazminatı Hakkı Bulunuyor Mu? Çalışma alanlarındaki faaliyetleri ve işçi ile işveren arasındaki ilişkileri düzenleyen kanunlar ve esaslar İş Kanunu içerisinde açık bir şekilde ifade edilmiştir. Kanun içerisinde kıdem tazminatı ile ilgili hususlar da kesin olarak belirtilmiş ve…

Doktor Hatası Nedeniyle Tazminat Davası

Doktor Hatası Nedeniyle Tazminat Davası Doktor Hatası Nedeniyle Tazminat Davası açılması durumunda, Kanunda belirtildiği gibi kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar verenler, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile, ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Bedensel zararlardan bahsedecek olursak, Tedavi giderleri, Kazanç kaybı, Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar, Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar olarak sıralayabiliriz. Doktorlara ve Hastanelere Karşı Dava Açmak Mümkün Müdür? Doktorlar ve hastaneler tarafından işlenen bazı kusurlar sonrasında bu durumlardan mağdur olan ve buna ek olarak maddi ya da manevi tazminatlar aracılığı ile hakkını…

Evlilik Dışı Çocuğun Miras Hakkı

Evlilik Dışı Çocuğun Miras Hakkı  Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Ana ve Baba ile Soy Bağının Oluşması Öncelikle şunu ifade etmek gerekir ki evlilik dışı doğan çocuğun soy bağı konusu baba konusunda sıkıntılıdır. Baba ile soy bağının kurulması için birtakım yapılması gereken hukuki işlemler vardır. Anne ile soy bağı doğum ile kurulduğundan çocuk ister evlilik birliği içerisinde doğmuş olsun isterse evlilik birliği dışında doğmuş olsun çocuk doğduğu an annesi ile soy bağı direk kurulur. Annenin doğurduğu çocuğu reddetme gibi bir durumu söz konusu olamaz. Lakin baba ile soy bağının kurulması konusunda sorunlar yaşanmaktadır. Evlilik birliği içerisinde doğan çocuk ister o erkeğe…

Anlaşmalı Boşanma Yetkili Ve Görevli Mahkeme

Anlaşmalı Boşanma Yetkili Ve Görevli Mahkeme Anlaşmalı Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkemeler Hangileridir? Davaların Açılacağı Mahkemelerin Tespitinde Anayasanın ve Medeni Usul Kanununun İçerdiği Kurallar: Medeni Usul Hukuku Özel hukuk dallarının dava sürecini, uyuşmazlık sürecini ve davaların görüldüğü mahkemeler ile davalara bakan hakimlerin kimler olduğunu yani usule ilişkin hükümleri anlatan hukuk dalıdır. Usulü düzenleyen kanunumuz ise Hukuk Muhakemesi Kanunudur. Hukuk Muhakemesi Kanunun 1. Maddesi mahkemelerin görevinin ve görevine ilişkin kuralların kanun koyucunun koyacağı kurallar yani kanunlar ile düzenleneceğini dile getirmiştir. Gerekçesinde bu kuralı oluştururken Anayasanın 142. Maddesinin birinci fıkrasını dayanak olarak aldığını dile getirmiştir. Anayasa 142. Madde’ Mahkemelerin kuruluşu, görev…

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nereye Verilir

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi Nereye Verilir Anlaşmalı boşanma dilekçesinin verildiği yeri izah etmeden önce anlaşmalı boşanma nedir ve süreç nasıl işler kısa bir şekilde özetlersek şunları söyleyebiliriz: Evlilik birliğini hukuki yollarla bitirmek için boşanma davası açan bireylerin boşanma davasını açmak için kullandığı sebepler vardır. Medeni Kanun bu sebepleri kendi nezdinde saymış ve bunlar dışında nedenler kabul etmemiştir. Bu nedenlerden biri olan anlaşmalı boşanmada eşler boşanmaya ve boşanmadan sonra oluşacak hukuki durum ve sonuçlar üzerine ortak bir karar alırlar ve beraber bir şekilde mahkemeye başvururlar ya da bir diğerinin başvurusunu öteki taraf kabul eder. Genel hukuk davalarında özellikle özel hukuk davalarında davanın…

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri