Menfi Tespit Davası İcra Takibini Durdurur Mu Menfi Tespit Davası İcra Takibini Durdurur Mu konusu ile ilgili açıklama ve yargıtay kararlarına yer verilmiştir. Menfi tespit davası, 2004 sayılı İcra İflas Kanunu (İİK)’nun 72. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, borçlu, icra takibinden önce veya takip sırasında borçlu bulunmadığını ispat için menfi tespit davası açabilir. İcra takibinden önce açılan menfi tesbit davasına bakan mahkeme, talep üzerine alacağın yüzde onbeşinden aşağı olmamak üzere gösterilecek teminat mukabilinde, icra takibinin durdurulması hakkında ihtiyati tedbir kararı verebilir.İcra takibinden sonra açılan menfi tesbit davasında ihtiyati tedbir yolu ile takibin durdurulmasına karar verilemez. Ancak, borçlu gecikmeden doğan zararları…
İşe Gelmeme Nedeniyle İş Akdinin Feshi Nasıl Olur? İş hayatında işveren ile işçi arasında karşılıklı yükümlülükler bulunmaktadır. İşçinin işe düzenli devam etme yükümlülüğü de bu sorumluluklardan biridir. İşçinin işe devamsızlık yapması, hem iş akdinin feshi hem de tazminat haklarının kaybı gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Ancak devamsızlık nedeniyle iş akdinin feshi için belirli şartların oluşması gerekmektedir. Peki, kaç gün devamsızlık işten çıkarılma sebebi sayılır ve hangi durumlarda işveren devamsızlık nedeniyle işçiyi işten çıkarabilir? İş Akdinin Devamsızlık Nedeniyle Feshi Nedir? 4857 sayılı İş Kanunu, işçilerin haklarını korurken işverenin de iş düzenini bozmadan faaliyetlerini sürdürmesine olanak tanır. İşçinin, belirli bir süre mazeretsiz olarak işe…
Sözleşmeye Dayalı İcra Takibi Sözleşmeye dayalı İcra takibi, alacağın tahsili amaçlı olup İcra İflas Kanunu’nun 42 ve onu takip eden maddelerinde yer verilmiştir. Sözleşmeye Dayalı İcra Takibi, İlamsız takip olarak başlatılır ve borçluya (49 örnek) ödeme emri tebliğ olunur.Bu ödeme emrinde alacaklı,borçlu,alacağın miktar ve niteliği ile alacağın dayanağı ,takibe alacağa yedi gün içerisinde itiraz olunabileceği ve mal beyanın yer aldığı bilgiler yer almaktadır. İcra takibine borçlu tarafından Sözleşmeye Dayalı İcra Takibine itiraz edilmez ise icra takibi devam eder. Borçlu tarafından alacağa itiraz edilmesi durumunda ise İcra İflas kanunu’nun 67 ve 68.maddeleri göre işlem yapılır. Yargıtay Kararı – Sözleşmeye Dayalı İcra Takibi T.C. YARGITAY 6.Hukuk Dairesi Esas:…
Kira Sözleşmesi İcra Takibi Kira Sözleşmesi İcra takibi, kira alacağın tahsili amaçlı olup İcra İflas Kanunu’nun 42 ve onu takip eden maddelerinde yer verilmiştir. Kira Sözleşmesi İcra Takibi, İlamsız takip olarak başlatılır ve borçluya (49 örnek) ödeme emri tebliğ olunur.Bu ödeme emrinde alacaklı,borçlu,alacağın miktar ve niteliği ile alacağın dayanağı ,takibe alacağa yedi gün içerisinde itiraz olunabileceği ve mal beyanın yer aldığı bilgiler yer almaktadır. İcra takibine borçlu tarafından Kira Sözleşmesi İcra Takibine itiraz edilmez ise icra takibi devam eder. Borçlu tarafından alacağa itiraz edilmesi durumunda ise İcra İflas kanunu’nun 67 ve 68.maddeleri göre işlem yapılır. Yargıtay Kararı – Kira Sözleşmesi İcra Takibi YARGITAY KARARI : KİRA SÖZLEŞMESİNE DAYALI İCRA…
Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır Kira sözleşmesi 6098 Türk Borçlar Kanunu Madde 299 şu şekilde yer almıştır. Kira sözleşmesi“Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği” sözleşme kira sözleşmesi denir. KİRA SÖZLEŞMESİ YENİLENMESİ DURUMUNDA ZAM ORANI Kira Sözleşmelerinin Yenilenmesi Durumunda Uygulanacak Kira Artış Oranı Borçlar Kanunu 344 maddesinde şöyle yer almıştır, “Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira…
İşyerinde Kalp Krizi iş Kazası Sayılır Mı İşçinin çalıştığı işyerinde, SGK dışarıdan bir etki veya herangi bir olayla ilgili olmaksızın sigortalıların işyerinde gerçirdiği bir kalp krizi vaya başka bir hastalık nedeniyle vefat etmesi durumunda sigortalı işçinin ölümünü İŞ KAZASI olarak kabul etmemekte idi. Ancak SGK son dönemde işçinin ve hak sahiplerinin mağduriyetlerinin önüne geçmek amacıyla bu görüşünde vazgeçmiştir. Bu görüşle işyerinde klap krizi geçirmesi nedeniyle ölen sigotalının eş ve çocuklarıyla, anne ve babalrına ölüm geliri bağlanması söz konusu olabilir. SGK bu kararına karşı Yargıtay karralarında da kalp krizinin, dıştan gelen bir etki sonucu işçinin geçirmiş olduğu kalp krizi sonucu vafat etmesi…
Taşeron İşçilerin İş Kazası Tazminat Sorumluluğu Taşeron İşçilerin İş Kazası Tazminat Sorumluluğu konusu ile ilgili olarak açıklamalı yargıtay kararlarına yer verilmiştir. YARGITAY KARARI: TAŞERON İŞÇİLERİN İŞ KAZASI TAZMİNAT SORUMLULUĞU T.C. YARGITAY 10.Hukuk Dairesi Esas: 2006/9448 Karar: 2006/15892 Karar Tarihi: 04.12.2006 RÜCUAN TAZMİNAT DAVASI – İŞ KAZASI SONUCU GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK DURUMU – ASIL İŞVEREN TAŞERON İLİŞKİSİNİN BULUNMASI – ASIL İŞVERENİN TAŞERONUN KUSUR PAYINDAN SORUMLU OLMASI GEREĞİ ÖZET: Mahkemece; davalılardan C… Anonim Şirketinin asıl işveren, A… Mühendislik A.Ş. ve G.. Ltd. Şirketinin alt işveren sıfatı ile sorumlu olduğu gözetilerek sonucuna göre hüküm kurmaktan ibarettir.Açıklanan maddi ve hukuki esaslar gözetilmeksizin, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme ile yazılı…
Hakaret Ceza Davası Hakaret Ceza Davası şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi hakkında C.Savcılığına, Kolluk kuvvetlerine başvuru yapılarak şikayette bulunur. Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye yönelik olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref,…
Telefonda Hakaret Davası YARGITAY KARARI: TELEFONDA HAKARET DAVASI T.C. YARGITAY Hukuk Genel Kurulu Esas: 2013/4-1183 Karar: 2014/960 Karar Tarihi: 26.11.2014 MANEVİ TAZMİNAT DAVASI – DAVALILARIN EYLEMLERİNİN DAVACININ KİŞİLİK HAKLARINA YÖNELİK SALDIRI OLUŞTURDUĞUNU KABUL EDEN DİRENME KARARININ YERİNDE OLDUĞU ÖZET: Görüşmeler sırasında bir kısım üyeler davalıların eylemlerinin davacının kişilik haklarına saldırı oluşturmadığı, bu nedenle davalıların tazminat ile sorumlu tutulmalarının yerinde olmadığını belirterek Yerel Mahkeme direnme kararının bozulması yönünde görüş beyan etmiş iseler de, bu görüş yukarıda belirtilen nedenlerle Kurul çoğunluğu tarafından kabul edilmemiştir. Açıklanan nedenlerle; davalıların eylemlerinin davacının kişilik haklarına yönelik saldırı oluşturduğunu kabul eden direnme kararı yerindedir. (2709 S. K. m. 38) (4721 S. K. m….
Nafakadan Feragat Etmek Hukuk Genel Kurulu’nun çoğunluğunca, tarafların boşanma sırasında nihai olarak anlaştıklarını bildirdikleri ve nafaka isteğinden feragat edildiği, davacının bu beyanında açıkça yoksulluk nafakasından sözedilmemiş ise de kendisini bağlayacağı, anlaşmalı boşanmanın kesinleşmesi ile istenebilecek tek nafakanın çocuklar için iştirak nafakası olduğu, somut olayda, davacının boşanma yüzünden yoksulluğa düştüğünden bahisle nafaka isteyemeyeceği, yerel mahkeme kararının usul ve yasaya uygun olduğu benimsenmiş ve bu nedenle direnme kararının onanması gerekmiştir. Yargıtay Kararı – Nafakadan Feragat Etmek T.C. YARGITAY Hukuk Genel Kurulu Esas: 2012/3-836 Karar: 2013/306 Karar Tarihi: 06.03.2013 YOKSULLUK NAFAKASI DAVASI – TARAFLARIN BOŞANMA SIRASINDA NİHAİ OLARAK ANLAŞTIKLARINI BİLDİRDİKLERİ VE NAFAKA İSTEĞİNDEN FERAGAT EDİLDİĞİ – DAVACININ BOŞANMA…
Strazburg Cad. Bina No: 10 Kat:3 Daire: 9-10-11-12 PK:06410 Sıhhiye - Çankaya - ANKARA