Tanıma Ve Tenfiz Davası Nasıl Açılır? Mahkemelerin davalarda verdiği kararlar o ülke sınırları içerisinde geçerlidir. Fakat bazı koşullarda verilen kararlar başka ülkelerde de geçerli olabilir. Türkiye bu gibi durumlarda yabancı ülkedeki mahkemelerin kararlarının geçerli olması için açılan davalar tanıma ve tenfiz davalarıdır. Bu dava ile Türkiye öncelikli olarak yabancı mahkemelerin verdiği kararı tanır. Daha sonra o verilen kararlar tenfiz edilerek uygulamaya konulur. Tanıma Tenfiz Davası İçin İstenen Koşullar Aşağıda tanıma tenfiz davasındaki şartlar yer alır. Bu şartlar şunlardır: Tanıma Tenfiz Davası için davanın hükme bağlandığını gösteren resmi bir belge olması şartı aranır. Dava konusu ilham kesinleşmiş hüküm nitelikte olmalıdır. Açılan davanın…
Tüketici Hakem Heyetine Nasıl Başvurulur? Tüketici hakem heyetleri, satıcı ile tüketiciler arasında mal ve veya hizmetler konusunda anlaşmazlıklar yaşanması durumunda tüketicilerin masrafsız bir şekilde mahkemeden önce yardım alabilecekleri hizmet heyetidir. Tüketici hakem heyetleri, tüketicilerin tarafı olduğu ayıplı mal ve hizmetler, taksitle satış sözleşmeleri, tüketici kredisi sözleşmeleri, konut finansmanı sözleşmeleri, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, işyeri dışında kurulan sözleşmeler, mesafeli sözleşmeler, devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri, paket tur sözleşmeleri, abonelik sözleşmeleri, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet ve bankacılık sözleşmeleri gibi tüketici sözleşmeleriyle satış sonrasında meydana gelebilecek sorunlar konusunda destek sağlar. Tüketici Hakem Heyeti Başvurusunu Kimler Yapabilir? Tüketici hakem…
Vasilik Davası Nasıl Açılır? Vasilik davası açmak için medeni kanunun belirtiği bazı hallerin oluşması gerekmektedir. Bu haller dışında kişinin isteği üzerine de vasi ataması gerçekleştirilebilir. Velayeti olmayan çocukların haklarının korunması için açılabileceği gibi aşırı savurganlık ve madde bağımlılığı nedeniyle kötü hayat yaşayan kişilere karşıda vasi atanması talebiyle dava açılabilmektedir. Vesayeti gerektiren hallerin oluşmasının ardından, küçüklerin kişiliğinin, mal varlığının ve haklarının korunması adına veya akıl zayıflığı, madde bağımlılığı ya da savurganlık nedeniyle yine kısıtlının haklarının ve mal varlığının korunması adına vasi ataması gerçekleştirilmektedir. Vasilik Davası Nedir? Vasi davasına konu olacak unsurlar birbirinden farklıdır. Bunun için kanunda belirtilen şartları oluşması ve görevli, yetkili…
Mirastan Çıkarma Iskat Davası: Mirastan çıkarma sebepleri ve gerekli diğer şartların oluşması halinde ıskat davası açılarak, mirastan çıkarma işlemi yapılabilmektedir. Iskat en basit tabiriyle hükümsüz bırakma, düşürme olarak tanımlanmaktadır. Kelime manasına göre hukuki açından yorumlanacak olursa mirastan ıskat, kişinin mirastan el çektirilmesi yani çıkarılmasıdır. Mirasçılıktan çıkarma davalarının açılabilmesi için muris yani miras bırakanın, mirasçıları arasındaki sosyal, ekonomik ve aile bağı dikkate alınarak kapsamlı şartlara bağlanmıştır. Bu nedenle ıskat davaları zorlu bir süreci beraberinde getirmektedir. Iskat şartlarının oluşmaması halinde, murisin istemese bile saklı pay mirasçıları (eş, altsoy) söz konusu mirastan paylarını alırlar. Mirastan Çıkarma Iskat Davası Nedir? Mirastan ıskat, mirasçılıktan çıkarma davalarının…
Vasiyetnamenin İptali Davası: Vasiyetnamenin iptali davası yargılama usulü ve dava açma şartlarına ilişkin düzenlemeler Türk Medeni Kanunu içinde düzenlenmiştir. Ölüme bağlı tasarruf arasında sayılan vasiyetnameler tıpkı miras sözleşmelerinde olduğu gibi kanunda ön görülen yöntemlere göre yapılmalıdır. Ölüme bağlı tasarrufun iptali için, geçerlilik şartlarını taşımaması halinde mahkeme tarafından verilecek kararla söz konusu ölüme dayalı tasarrufun iptali yapılabilmektedir. Vasiyetin iptali için vasiyetin hazırlanmış olması yeterlidir. Vasiyetin düzenlenmesiyle veya ölümün gerçekleşmesinin ardından iptal davası açılarak düzenleme yapılabilmektedir. Vasiyetname için iptal kararının verilebilmesi için bazı şartların oluşması gerekmektedir. Örneğin, vasiyetnamenin şekil yönünden eksik olması bir iptal sebebidir. Vasiyetnamenin İptali Davası Nedir? Vasiyetnamenin iptali davası, ölüme…
Tenkis Davası Nasıl Açılır? Tenkis davası, kişinin saklı pay mirasçıları tarafından, murisin tasarruf edeceği kısmın aşılması durumunda açılabilmektedir. Miras bırakan kişinin, miras üzerindeki tasarruf hakkını aşmasıyla, saklı pay mirasçılarının haklarının ihlal edilmesi üzerine Türk Medeni Kanun tarafından tenkis davalarının açılması ön görülmüştür. Miras üzerindeki tasarrufun kanuni sınırları içine çekilerek saklı pay mirasçıların mirastan yararlanabilmeleri davanın başlıca hedefidir. Miras hukuku kapsamında değerlendirilen tenkis davaları, miras bırakan kişinin ölümü halinde açılabilir. Murisin sağ olması durumunda kişiler tenkis davası açamazlar. Özellikle mirastan mal kaçırma unsurunun engellenmesi adına, diğer mirasçılar aleyhine açılması yönünden tenkis davaları oldukça önemlidir. Tenkis Davası Nedir? Tenkis davası, miras bırakan kişinin…
Yurtdışı Borçlanması Nasıl Yapılır? Yurtdışı borçlanması, vatandaşların yurtdışında geçirdikleri sürelerin, Türkiye’de sigortalı olarak geçirilmiş gibi sayılmasına olanak tanıyan kanuni bir borçlanma türüdür. Özellikle yurtdışında yaşayan gurbetçiler tarafından sıklıkla başvurulan bu yöntem, yurtdışında geçirilen sürelerin kanıtlanması ile mümkündür. Yurtdışı borçlanması için gerekli hesaplamaların yapılması halinde SGK’ya borç ödenerek emekli olunabilir. Yurtdışında geçen sürelerin Türkiye’de borçlanılması için kanunlarımızda farklı şartlar sayılmıştır. Yurtdışı borçlanması yapabilmek için söz konusu sürelerin ve şartların taşındığının belgelenerek ilgili kuruma teslim edilmesi gerekmektedir. Yurtdışında geçirilen sürelerin SGK’ya bildirilmesi ile emeklilik hakkı elde edilebilir. Yurtdışı Borçlanması Nedir? Yurtdışında yaşamış ve yurtdışında kaldıkları sürelerin Türkiye’de geçmiş sigortalılık sürelerine eklenmesini isteyen vatandaşlar…
Tasarrufun İptali Davası Nasıl Açılır? Tasarrufun iptali davası, ortaya çıkan bir borç ilişkisinin ardından, borcun ödenmemesi halinde alacağın icra takibine dayanarak tahsil edilememesi ve borçlunun mal kaçırmak suretiyle yaptığı işlemlere karşı açılan davalardır. Daha basit bir ifadeyle, alacaklı tarafından borçlunun malı üzerindeki tasarrufunun geçersizliği istemiyle açılmaktadır. Genellikle icra takibinden kaçmak ve muvazaalı bir şekilde mallarını üçüncü kişilere devretmek süratiyle yapılan işlemler için bu dava açılabilmektedir. Borçlunun son 5 yıl içinde yapmış olduğu tasarruflara ilişkin, tasarrufun iptali davası açılabilmektedir. Alacaklı tarafından, borçlulara karşı yahut malın devredildiği üçüncü kişilere karşı açılabilmektedir. Tasarrufun iptali davası 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Tasarrufun…
Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanınması ve Tenfizi: Yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve Türkiye’de bu kararlarının hem uygulanabilmesi hem de geçerli olması için tanıma ve tenfizi gerekmektedir. Bağımsız ülke olmanın en önemli gerekliliklerinden biri olan yargı bağımsızlığı kapsamında tanıma ve tenfiz davalarının görülmesi zorunludur. Türk hukukunda yabancı mahkeme kararlarının etkili olması için davanın niteliğine göre tanıma ve tenfiz yapılması gerekir. Tanıma ve tenfiz kavramları yan yana anılan iki kavram olmasına rağmen temelde farklı niteliklere sahiptir. Tanıma, yabancı mahkeme kararının başka bir ülkede de kabulüdür. Ancak tenfiz, yabancı mahkeme kararının hükümlerinin Türkiye’de icra edilmesini ifade eder. Bu yönüyle herhangi bir yabancı mahkeme kararı için…
Taahhüdü İhlal Ceza Davası: Taahhüdü ihlal cezası suçu, ortaya çıkan herhangi bir borç ilişkisinden dolayı, borcunu ödeme sözünden dönme olarak tanımlanabilir. Borçlunun, borç ilişkisini doğuran senet veya borç sözleşmelerine uymayarak borcunu ödememesi durumunda, taahhüdü ihlal davası açılabilir. Taahhüdü ihlal suçu, Türk hukuk sistemi içinde İcra ve İflas kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Borç ödeme sözünden kaynaklanan suçlar arasında değerlendirilmektedir. Borçlu kişi için başlatılan icra takibinin ardından borcun ödemeyi taahhüt eden borçlu şayet kanunen geçerli haklı bir nedeni olmadığı halde borcu ödemezse suç ortaya çıkar. Bu suçlara karşı açılan davalar ise taahhüdü ihlal cezası davası olarak tanımlanmaktadır. Taahhüdü İhlal Cezası Davası Nedir? Taahhüt kelime…
Strazburg Cad. Bina No: 10 Kat:3 Daire: 9-10-11-12 PK:06410 Sıhhiye - Çankaya - ANKARA