Ticaret hukuku mahkemeleri avukatları; her özel hukuk dalında olduğu gibi ticaret ve şirketler hukuku kapsamında mevzuat ve kanunlar ile yakından ilgilenen uzman avukatlardan oluşmaktadır. Ticaret ile ilgili yaşanan uyuşmazlıkların çözümünde müvekkillerinin menfaatlerini korumak ve davanın takibini sürdürmekle görevli avukatlara; ticaret avukatı veya ticaret hukuku avukatı denmektedir. Ticaret Mahkemeleri’nde görülen her türlü ticari davada görev alabilen ticaret avukatlarının bu mesleği yapabilmeleri için herhangi özel eğitim ya da sertifika almaları şart değildir. Ticaret hukukunu görev alanı olarak seçen avukatlar, genellikle sadece ticaret hukukuna yoğunlaşmış, uzman avukatlardan oluşmaktadır. Ticaret hukuku kapsamında karşılaşılan uyuşmazlıkların çözümünde gündeme gelen ticari davalar; Türk Ticaret Kanunu’nun Kanun Uygulama…
Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır? Miras paylaşımı davası; mirasbırakanın (ölen ya da hakkında gaiplik ilamı verilen kişi) arkasında bıraktığı mal varlığı değerinin mirasçıları arasında bölüştürülmesinde yaşanan hukuki ihtilafların görüldüğü bir Miras Hukuku davası türüdür. Söz konusu mirasçılar, kanunen belirlenmiş “yasal mirasçılar” olabilirken bununla birlikte mirası bırakan kişi tarafından belirlenen “atanmış mirasçılar” da olabilmektedir. Miras paylaşımının ne şekilde ve hangi usul ve esaslara göre yapılacağı hukuk sistemimizde düzenlenmiştir. Kanunlar çerçevesinde belirlenen yasal mirasçılar mirasbırakanın alt soyu ve sağ olması halinde eşidir. Bu noktada altsoy olarak tabir edilen kişiler mirasbırakanın; Sağ olan çocukları, Torunları Torunlarının çocukları şeklinde soy devamı niteliğindeki kişilerden oluşmaktadır. Ancak altsoyun…
Sözleşmeye Aykırılık Nedeniyle Tazminat: Sözleşmeye aykırılık nedeniyle tazminat davası; borçlar hukuk kapsamında gayrimenkul satış vaadi, alım satım sözleşmesi veya tarafların özgür iradeleri ile imzaladıkları herhangi bir farklı sözleşmenin; taraflardan birinin yükümlülüklerini ifa etmemesi, eksik ifa edilmesi veya hukuka aykırı bir şekilde feshedilmesi durumlarında tarafların birbirinden maddi ve manevi tazminat talep edebildikleri Borçlar Hukuku dava türüdür. Sözleşme dahillinde borçlunun ifa etmekle yükümlü olduğu borcunu yerine getirememesi durumunda borca aykırılık gündeme gelmektedir. Bu noktada borca aykırı davranışta bulunan sözleşme tarafı, bu davranışı sebebiyle karşı tarafın karşılaştığı zararı tazmin etmekle yükümlüdür. Bu yükümlülük neticesinde doğan sorumluluğa, borca aykırı davranıştan doğan sorumluluk adı verilmektedir. Bu…
İcra Takibi Sonrası Menfi Tespit Davası: Menfi tespit davası, en basit tabiriyle “borçtan kurtulma” davası olarak kabul edilmektedir. Menfi tespit, kelime anlamı olarak olumsuz tespit demektedir. Bununla birlikte hukuki literatürdeki karşılığına bakıldığında “borçlu olunmadığının tespiti” anlamına gelmektedir. Menfi tespit davası hukuk sistemimizde oldukça sık başvurulan bir dava türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dava türünde pek çok ihtimal bulunmaktadır. Menfi tespit davası, İcra ve İflas Kanunu’nun 72. maddesinde yer alan hükümlerce görülmektedir. İlgili maddede; “Borçlu, icra takibinden önce ya da icra takibi sırasında borçlu bulunmadığını ispat etmek için menfi tespit davası açabilir” denmektedir. İcra takibinden önce açılan menfi tespit davasında, mahkeme talep…
Kaza Tespit Tutanağına İtiraz: Kaza tespit tutanağının iptali davası; meydana gelen trafik kazaları sonrasında trafik polisleri tarafından tutulan tutanakların geçersiz olması talebiyle yetkili mahkemede görülen dava türüdür. Nitekim trafik kazalarının ardından trafik polislerinin veya diğer kolluk kuvvetlerinin tutmuş olduğu kaza tespit tutanakları, hukuki açıdan kesinlik teşkil eden belgeler değillerdir. Bu tutanaklara birtakım usullere göre itiraz edilerek tutanak iptal edilebilir. Yaralamalı ya da ölümlü olan kazaların meydana gelmesinin ardından trafik ekipleri tarafından kazanın gerçekleştiği yerde bir inceleme yapılır. Kazaya karışan tarafların kazanın meydana gelmesindeki kusur durumları tutanak tutularak tespit edilir. Bu tutanaklarda ayrıca taraflara ait bilgiler, araç bilgileri ve meydana gelen kazanın…
İpotek alacağının temliki, Türk Borçlar Kanunu’nun 183 ve 194. maddeleri arasında yer alan hükümlerce düzenlenmiştir. Her ne kadar ilgili Kanun’da alacağın temliki konusunda düzenlemeler yer alsa da bu uygulamanın tanımı yapılmamıştır. Doktrinde yer almasa da uygulamada hem devir hem de temlik kelimesi aynı anlama gelecek şekilde kullanılmaktadır. Alacağın temliki; mevcut bir alacağın alacaklısının değişmesi işlemine denmektedir. İlgili Kanun’un 183. maddesi uyarınca, alacaklının bir borç ilişkisinden doğan alacağını, borçlunun herhangi bir etkisinin veya rızasının olmada bir sözleşmeye dayanarak üçüncü bir kişiye devretmesine hukuki literatürde alacağın temliki adı verilmektedir. Alacağın temlikine borçlu katılmamaktadır. Bu sebeple söz konusu alacaklının devrine borçlunun rızasının gerekli…
İnanç Sözleşmesi: İnanç sözleşmesi veya inanç anlaşması; inananın herhangi bir eşya üzerinde bulunan bir ayni hakkı ya da bir alacak hakkının sahipliğini, inanılana tam olarak devretmeyi, bunun karşılığındaysa inanılan kişinin işe kendisine devredilen bu şeyi tarafların arasındaki anlaşmanın şartlarına göre idare etmeyi ya da korumayı taahhüt etmiş olduğu sözleşme türüdür. İnanılan kişi, sözleşme gereğince, sözleşmenin bitişiyle birlikte devir aldığı eşyayı, inanan kişiye geri vermekle yükümlüdür. Hukuk sistemimizde yer alan ilgili kanunlara göre, yasalara aykırı olmamak kaydıyla taraflar istedikleri amaçlara ulaşmak için karşılıklı güvene dayalı bir inanç anlaşması ya da inanç sözleşmesi oluşturabilirler. İnanç sözleşmesinin tarafları; inanan ile inanılandır. Bu kişiler arasında…
Trafik Kazasında Ölen Kişi İçin Tazminat: Trafik kazasında ölen kişinin yakınlarına tazminat davası açma hakkı tanınmıştır. Kişiler trafik kazası nedeniyle maddi veya manevi tazminat davası açabilecekleri gibi hem maddi hem de manevi tazminat davasını birlikte açabilirler. Bu davaların lehte sonuçlanması için kazada kusurunuzun olmaması gerekmektedir. Trafik kazalarında tazminat davaları hem fiziksel (bedensel) hem de maddi zarar için açılabilmektedir. Ölümlü trafik kazaları için kazada hayatını kaybeden kişinin yakınları tarafından destekten yoksun kalma tazminatı başta olmak üzere birçok farklı tazminat davası açılabilir. Oluşan zararın karşılanması veya ölen kişiden sonra yoksulluğa düşme tehlikesi yaşamaları halinde dava açılabilmektedir. Ölümlü Trafik Kazası İçin Tazminat Davası Nasıl…
İhalenin Feshi Satış İlanı: İhalenin feshi satış istemi süresi içinde kanuna aykırı şekilde yapılan ihalenin sonlandırılmasını ifade etmektedir. İhalenin feshi, icra mahkemelerinden şikâyet yoluyla talep edilebilmektedir. Kanunlarımızda ihalenin feshini gerektiren unsurların ortaya çıkması halinde, kanunsuz durumun ortadan kaldırılması için ihalenin feshi davası açılabilmektedir. İhalenin feshi için tarafların genel mahkemelere dava yoluyla değil icra mahkemelerinden şikâyet yoluyla yapılmaktadır. Yapılan şikâyetin ardından 20 gün içinde görevli ve yetkili mahkeme tarafından karar verilmelidir. Taraflar duruşmaya katılmamış olsa bile mahkeme tarafından karar verilmek zorundadır. İhalenin Feshi Davası Nedir? İhalenin feshi davası için kanunda sayılan bazı şartların oluşması ve belirlenen süre içinde yargı yoluna gidilmesi gerekmektedir….
Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? İşveren tarafından 4857 Sayılı İş Kanunun 17’ inci maddesi doğrultusunda çalışanın imzaladığı sözleşmeyi iptal etmesi koşulunda kıdem tazminatı ödenir. Kıdem tazminatının ödenmesi için ihbar süresi kadar çalışılması gerekir. Bu süreden sonra çalışan kişiler, sözleşmeyi feshetme hakkına sahip olur. Bu fesih durumunun geçerli bir sebep ile gerçekleşmesi için çalışanın mantıklı bir sebep sunması gerekir. İşveren, çalışanının mazeretini kabul ettikten sonra ihbar tazminatını ödemek veya ihbar süresini başlatmak için hukuksal yollara başvurur. İhbar tazminatının ödenmesi durumu işverenin kendi tercihine göre şekillenir. Kıdem Tazminatı İçin İstenen Şartlar Çalışanın çalıştığı yerden çıkmak istemesinden dolayı sözleşmeyi feshetmesi durumunda kıdem tazminatı alabilme…
Strazburg Cad. Bina No: 10 Kat:3 Daire: 9-10-11-12 PK:06410 Sıhhiye - Çankaya - ANKARA