Konu: avukat

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır? Çekişmeli boşanma davasının tanımı, evliliğin taraflarının boşanmanın temel unsurları ile maddi ve manevi sonuçları olarak öne çıkan müşterek çocuğun velayeti, maddi ve manevi tazminat talepleri, nafaka gibi konularından en az biri nedeniyle uzlaşamaması durumunda görülen aile hukuku davası olarak belirlenmiştir. Çekişmeli boşanma davası, bir boşanma sırasında davanın tarafı olan eşlerden birinin boşanmayı istiyor ancak diğer taraf istemiyorsa; çocukların velayetinin her iki taraf da talep ediyorsa ya da boşanma sonucu tazminat ile nafakanın miktarı üzerinde bir uyuşmazlık söz konusu olduğunda gündeme gelmektedir. Çekişmeli Boşanma Nedir? Çekişmeli boşanma davası, aile hukuku kapsamında tarafların evlilik birliğini sonlandırmak için yetkili…

Boşanma Davasında Sadakatsizlik

Boşanma Davasında Sadakatsizlik

Boşanma Davasında Sadakatsizlik Nedeniyle Boşanma Davası Nasıl Açılır? Boşanma davasında sadakatsizlik durumu, evlilik birliğinin doğal bir gerekliliği olan eşlerin birbirlerine sadık kalma yükümlülüğüne aykırılık içeren bir olgudur. Hukuk sistemimizde 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 185. maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Evliliğin Genel Hükümleri” başlığı altında bulunan maddelerde yer alan hükümlere eşlerin birbirlerine sadık kalma yükümlülüğünün genel hatları belirlenmiştir. Sadakat yükümlülüğü nedir? Söz konusu maddede, “Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar.” hükmü açıkça belirtilmiştir. Fakat dikkat edilirse bu hükümde sadakat yükümlülüğünün tanımı yapılmamıştır. Bu bağlamda boşanma davasında sadakatsizlik olgusundan önce, sadakat yükümlülüğün tanımının irdelenmesi gerekir. Her ne kadar…

Mirasçılardan Mal Kaçırma Davası

Mirasçılardan Mal Kaçırma Davası

Mirasçılardan Mal Kaçırma Davası Mirastan mal kaçırma diğer bir ifadeyle muris muvazaası davası; bir kimsenin yasal olarak mirasçısı olan kimseyi miras hakkından yoksun bırakmasının akabinde gündeme gelen tapu iptali ve tescili gibi pek çok farklı dava türünü de bünyesinde barındıran önemli bir miras hukuku davasıdır. Miras hukuku kapsamında ele alınan bazı durumlarda miras bırakan kişiler, iradelerini kullanarak yaptıkları tasarruflarla mirasçılarından hukuka aykırı olarak mallarını kaçırmakta ve onları miras haklarından mahrum etmektedirler. Bu doğrultuda muris muvazaası ya da mirasçılardan mal kaçırma davası, pek çok nedene dayanarak gerçekleştirilebilen mirastan mal kaçırma uygulamasıdır. Miras üzerinde hak sahibi olan mirasçıların mağdur olmasına neden olan…

Boşanma Davasında Mesaj Arama Kayıtları

Boşanma Davasında Mesaj Arama Kayıtları Neden Önemli? Boşanma davasında kısa mesaj ve arama kayıtları talebi, genellikle eşlerin boşanma davalarında dava sebebi olarak öne sürdükleri aldatma gerekçesine kanıt oluşturması bakımından gündeme getirilmektedir. Boşanmanın genel sebepleri arasında yer alan sadakatsizlik ve zina davranışını hukuki alanda ispatlamak adına boşanmada kusuru bulunan tarafın telefonla gerçekleştirdiği arama kayıtları ile kısa mesaj içeriklerine ulaşmak isteyen davacılar bu talepleri sonucu elde edilen dökümleri davada delil olarak öne sürebilme hakkına sahiptir. Boşanma davasında mesaj arama kayıtları istenilse de Aile Mahkemesi tarafından bu kayıtların içeriğine erişilmesi mümkün değildir. Bilindiği üzere ülkemizde telekomünikasyon sektöründe faaliyetlerini sürdüren GSM operatörleri, müşterilerinin telefonla yapmış…

Sigorta Primine Esas Ücretin Tespiti Davası

Sigorta Primine Esas Ücretin Tespiti Davası

Sigorta Primine Esas Ücretin Tespiti Davası Nedir Nasıl Açılır? Sigorta primine esas gerçek kazancın tespiti davası, Sigorta Hukuku kapsamında çalışana ait sigorta priminin eksik gösterilmesi durumunda açılan dava türüdür. Gerçek ücret, sigortalı olarak çalışma hayatını sürdüren işçinin kıdemi, yaptığı işin özelliği ve niteliğine göre çalışana ödenmesi gereken ücrettir. İş sözleşmesinin tarafları, görünüşte belirli bir ücret üzerinde anlaşmış olsalar da bu ücretin tarafların kendi aralarında kararlaştırdıkları gerçek ücret olmayabilir. Dolayısıyla uygulamada bazen taraflar arasında kararlaştırılan ügerçek ücret bordroya yansıtılmamakta ve daha düşük gösterilmektedir. Bu durumda Yargıç tarafından gerçek ücretin saptanması yoluna gidildiğinde; sigorta primine esas ücretin tespiti davası gündeme gelmektedir. Genellikle SSK…

Velayetin Kötüye Kullanılması Davası

Velayetin Kötüye Kullanılması Davası

Velayetin Kötüye Kullanılması Davası Nasıl Hangi Şartlarda Açılır? Velayet görevinin kötüye kullanılması davası, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan velayet görevleri, çocukların bakım, öğretim ve korunması ile temsil görevlerinin gerektirdiklerine göre yapılmaması durumunda velayetin değiştirilmesi davası ile birlikte veya ayrı ayrı açılabilmektedir. Velayetin kötüye kullanılması Ne Demek? Velayetin kötüye kullanılması davası temel anlamda evlilik birliğinin sonlandırılmasının ardından tarafların müşterek çocuklarının velayetini elinde bulunduran anne ya da babanın, kanunen yerine getirmesi gereken yükümlülüklerinin getirmemesine işaret etmektedir. Velayet görevinin kapsamına bakıldığında, anne ve babanın velayeti altındaki çocukların kişiliklerine ve mallarına ilişkin hakları, ödevleri, yetkileri ve yükümlülükleri de içerdiği görülmektedir. Bu…

Yurtdışında Boşandım Ama Türkiye’de Evli Görünüyorum

Yurtdışında Boşandım Ama Türkiye’de Evli Görünüyorum Yurtdışında boşanan çiftlerin yurtdışında verilen kararın Türkiye’de geçerli olabilmesi için tanıma tenfiz davasını açmaları gerekir. Eğer Türkiye’de tanıma tenfiz davası açılmazsa yurtdışında boşanan çiftler, Türkiye’de evli olarak gözükür. Bunun dışında çiftler Türkiye’de evli gözükmelerinden dolayı birbirlerinin mal varlıklarının mirasçı olabilme hakkına da sahiptir. Tanıma Tenfiz Davası İçin İstenen Belgeler Yurtdışında evliliklerini sonlandıran kişilerin Türkiye’de bu durumun geçerli sayılması için tanıma tenfiz davasını açmaları gerekir. Tanıma tenfiz davasının açılması için gerekli evraklar vardır. Bu evraklar aşağıda şu şekilde yer alır: Yurtdışında Boşandığına Dair Belge: Yabancı ülkede çiftlerin boşanması konusunda alınan mahkeme kararının kanıtıdır. Bu belgenin…

Apartman Site Görevlisi Kıdem Tazminatı

Apartman Site Görevlisi Kıdem Tazminatı

Apartman Site Görevlisi Kıdem Tazminatı Nedir Nasıl Alınır? Apartman site görevlisi kapıcıların kıdem tazminatı hakkı, aynen diğer işçilerde olduğu gibi 4857 sayılı İş Kanunu’na dayanan yasal bir haktır. Dolayısıyla kanuna tabi olan diğer konularda olduğu gibi kapıcının iş akdinin feshedilmesi söz konusu olduğunda apartman site görevlisi kıdem tazminatı hakkı doğmaktadır. Bu durumda kapıcıları işe alan apartman ya da site yöneticisi, kapıcının işvereni olarak kabul edilmektedir. İş akdine son verilen kapıcının, İş Kanunu’nda belirtilen sebeplere dayanarak kıdem tazminatını hak etmesi durumunda, kendisine kıdem tazminatının ödenmesi gerekmektedir. Apartman Site Görevlisi Kıdem Tazminatı Nedir? Bilindiği üzere kıdem tazminatı; kanunlar tarafından belirlenmiş bir süre çalıştıktan sonra…

Kefil Hakkında İhtiyati Haciz Kararı

Kefil Hakkında İhtiyati Haciz Kararı Alacaklının karşı taraftan alması gereken borcu zamanında alamaması durumunda borçlu kişinin gösterdiği kefilin mal varlığını alabilme hakkına sahip olur. Bunun için alacaklı kişi, alacakları bütün hakları ihtiyaten haczettirebilir. Ödenme günü gelmemiş borçları alacaklının ihtiyaten haczettirebilmesi için aşağıda verilen sebeplerin meydana gelmesi gerekir. Bu sebepler şu şekildedir: Borçlunun muayyen ikametgâhı yoksa Borçlu taahhütlerinden kurtulmak maksadı ile mallarını gizlemeye, kaçırmaya veya kendisi kaçmaya hazırlanır yahut kaçarsa alacaklı kişi yasal yollarla borçlunun mallarına el koyma hakkına sahip olur. Verilen Haciz Kararı Alacaklının ihtiyati haciz talebine yetkili mahkemeler tarafından karar verilir. Alacaklının ihtiyati haciz talebinin olumlu karşılanması için alacaklının…

Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma

Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma Nedir? Akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 165. maddesinde yer alan hükümlere göre düzenlenmiştir. Bu maddede, eşlerden birinin akıl hastalığı yaşaması durumunda diğer eşin özel ve mutlak boşanma sebepleri arasında yer alan bu durumu kullanabilmesi söz konusudur. İlgili kanunun 161. maddesinde “Boşanma Sebepleri” başlıklı maddesi uyarınca akıl hastalığı nedeniyle boşanma şu şekilde hukuki çerçeveye oturtulmaktadır: Eşlerden birinin akıl hastası olması sonucu ortak hayatın diğer eş için çekilmez bir hale gelmesi Hastalığın geçmesine veya tedavi edilmesine olanak bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmesi Yukarıdaki şartların mevcut durumda oluşması halinde eş, akıl hastalığı yaşayan…

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




    [recaptcha]

    BİZE ULAŞIN

    İletişim Bilgileri