Ocak, 2016

Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır

Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır Kira sözleşmesi 6098 Türk Borçlar Kanunu Madde 299 şu şekilde yer almıştır. Kira sözleşmesi“Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği” sözleşme kira sözleşmesi denir. KİRA SÖZLEŞMESİ YENİLENMESİ DURUMUNDA ZAM ORANI Kira Sözleşmelerinin Yenilenmesi Durumunda Uygulanacak Kira Artış Oranı Borçlar Kanunu 344 maddesinde şöyle yer almıştır, “Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira…

İşyerinde Kalp Krizi iş Kazası Sayılır Mı

İşyerinde Kalp Krizi iş Kazası Sayılır Mı İşçinin çalıştığı işyerinde, SGK dışarıdan bir etki veya herangi bir olayla ilgili olmaksızın sigortalıların işyerinde gerçirdiği bir kalp krizi vaya başka bir hastalık nedeniyle vefat etmesi durumunda sigortalı işçinin ölümünü İŞ KAZASI olarak kabul etmemekte idi. Ancak SGK son dönemde işçinin ve hak sahiplerinin mağduriyetlerinin önüne geçmek amacıyla bu görüşünde vazgeçmiştir. Bu görüşle işyerinde klap krizi geçirmesi nedeniyle ölen sigotalının eş ve çocuklarıyla, anne ve babalrına ölüm geliri bağlanması söz konusu olabilir. SGK bu kararına karşı Yargıtay karralarında da kalp krizinin, dıştan gelen bir etki sonucu işçinin geçirmiş olduğu kalp krizi sonucu vafat etmesi…

Taşeron İşçilerin İş Kazası Tazminat Sorumluluğu

Taşeron İşçilerin İş Kazası Tazminat Sorumluluğu Taşeron İşçilerin İş Kazası Tazminat Sorumluluğu konusu ile ilgili olarak açıklamalı yargıtay kararlarına yer verilmiştir. YARGITAY KARARI: TAŞERON İŞÇİLERİN İŞ KAZASI TAZMİNAT SORUMLULUĞU T.C. YARGITAY 10.Hukuk Dairesi Esas:  2006/9448 Karar: 2006/15892 Karar Tarihi: 04.12.2006 RÜCUAN TAZMİNAT DAVASI – İŞ KAZASI SONUCU GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK DURUMU – ASIL İŞVEREN TAŞERON İLİŞKİSİNİN BULUNMASI – ASIL İŞVERENİN TAŞERONUN KUSUR PAYINDAN SORUMLU OLMASI GEREĞİ ÖZET: Mahkemece; davalılardan C… Anonim Şirketinin asıl işveren, A… Mühendislik A.Ş. ve G..  Ltd. Şirketinin alt işveren sıfatı ile sorumlu olduğu gözetilerek sonucuna göre hüküm kurmaktan ibarettir.Açıklanan maddi ve hukuki esaslar gözetilmeksizin, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme ile yazılı…

İstifa Halinde İşçinin Hakları

İstifa Halinde İşçinin Hakları

İstifa Halinde İşçinin Hakları İşçi işyerinde istifaya zorlanması ve istifa dilekçesi alınmasına yargıtay yeni bir karar vermiştir. İşçinin İstifasının irdelenmesi, işçinin çalışma şartlarını zorlaştırması, psikolojik baskısı üzerine istifa etmek zorunda kalması sebebiyle davacının iş sözleşmesini feshetmesinin haklı bir fesih sebebi olarak kabul edilmiştir.  Yani işçinin ne kadar istifa dilekçesi vermiş olsa dahi, işveren tarafından haksız olarak çıkarıldığı yargıtay tarafından kabul edilmektedir. İstifa halinde işçi haklarını bu karar çerçevesinde kıdem, ihbar ve diğer işçi alacaklarını talep edebilir. YARGITAY KARARI: İSTİFA HALİNDE KIDEM İHBAR TAZMİNAT HAKKI T.C. YARGITAY 22.Hukuk Dairesi Esas:  2014/946 Karar: 2015/12165 Karar Tarihi: 31.03.2015 İŞÇİLİK ALACAKLARI DAVASI – DAVACININ İŞVERENİN PSİKOLOJİK BASKISI İLE İSTİFA ETMEYE…

Hakaret Ceza Davası

Hakaret Ceza Davası Hakaret Ceza Davası şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi hakkında C.Savcılığına, Kolluk kuvvetlerine başvuru yapılarak şikayette bulunur. Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye yönelik olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kamu görevlileri veya sivil vatandaşa yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref,…

Telefonda Hakaret Davası

Telefonda Hakaret Davası YARGITAY KARARI: TELEFONDA HAKARET DAVASI T.C. YARGITAY Hukuk Genel Kurulu Esas:  2013/4-1183 Karar: 2014/960 Karar Tarihi: 26.11.2014 MANEVİ TAZMİNAT DAVASI – DAVALILARIN EYLEMLERİNİN DAVACININ KİŞİLİK HAKLARINA YÖNELİK SALDIRI OLUŞTURDUĞUNU KABUL EDEN DİRENME KARARININ YERİNDE OLDUĞU ÖZET: Görüşmeler sırasında bir kısım üyeler davalıların eylemlerinin davacının kişilik haklarına saldırı oluşturmadığı, bu nedenle davalıların tazminat ile sorumlu tutulmalarının yerinde olmadığını belirterek Yerel Mahkeme direnme kararının bozulması yönünde görüş beyan etmiş iseler de, bu görüş yukarıda belirtilen nedenlerle Kurul çoğunluğu tarafından kabul edilmemiştir. Açıklanan nedenlerle; davalıların eylemlerinin davacının kişilik haklarına yönelik saldırı oluşturduğunu kabul eden direnme kararı yerindedir. (2709 S. K. m. 38) (4721 S. K. m….

Nafakadan Feragat Etmek

Nafakadan Feragat Etmek

Nafakadan Feragat Etmek Hukuk Genel Kurulu’nun çoğunluğunca, tarafların boşanma sırasında nihai olarak anlaştıklarını bildirdikleri ve nafaka isteğinden feragat edildiği, davacının bu beyanında açıkça yoksulluk nafakasından sözedilmemiş ise de kendisini bağlayacağı, anlaşmalı boşanmanın kesinleşmesi ile istenebilecek tek nafakanın çocuklar için iştirak nafakası olduğu, somut olayda, davacının boşanma yüzünden yoksulluğa düştüğünden bahisle nafaka isteyemeyeceği, yerel mahkeme kararının usul ve yasaya uygun olduğu benimsenmiş ve bu nedenle direnme kararının onanması gerekmiştir. Yargıtay Kararı – Nafakadan Feragat Etmek T.C. YARGITAY Hukuk Genel Kurulu Esas:  2012/3-836 Karar: 2013/306 Karar Tarihi: 06.03.2013 YOKSULLUK NAFAKASI DAVASI – TARAFLARIN BOŞANMA SIRASINDA NİHAİ OLARAK ANLAŞTIKLARINI BİLDİRDİKLERİ VE NAFAKA İSTEĞİNDEN FERAGAT EDİLDİĞİ – DAVACININ BOŞANMA…

İş Davasında Islah Nasıl Yapılır

İş Davasında Islah Nasıl Yapılır İş Davasında Islah Nasıl Yapılır konusu ile ilgili açıklama ve yargıtay kararlarına yer verilmiştir. Taraflardan birinin usule ilişkin olarak yaptığı işlemi tamamen veya kısmen düzeltmesine “Islah” denir. İki taraftan her biri usule ilişkin olarak yaptığı işlemi tamamen veya kısmen ıslah edebilir. Aynı davada her bir kere ıslah hakkını kullanabilir. Yargıtay Kararı – İş Davasında Islah Nasıl Yapılır T.C. YARGITAY 9.Hukuk Dairesi Esas:  2014/25790 Karar: 2014/25766 Karar Tarihi: 09.09.2014 İŞÇİ ALACAKLARI DAVASI – BELEDİYEDE İŞ SÖZLEŞMESİ İLE VE SENDİKALI OLARAK ÇALIŞAN DAVACI – ISLAHIN TAHKİKAT BİTİNCEYE KADAR YAPILABİLECEĞİ – HUKUKEN GEÇERLİ OLMAYAN TALEP DİKKATE ALINARAK ISLAH KONUSU MİKTARLARIN HÜKÜM ALTINA ALINMASININ İSABETSİZ…

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri