Konu: iş hukuku

İşe Gelmeme Nedeniyle İş Akdinin Feshi

İşe Gelmeme Nedeniyle İş Akdinin Feshi

İşe Gelmeme Nedeniyle İş Akdinin Feshi İşverenin ücretli ya da ücretsiz olarak izin verdiği bir işçinin izin süresince işyerine gitmesi beklenemeyeceğinden, bu durumda bir devamsızlıktan söz edilemez. Ancak yıllık izin zamanını belirlemek işverenin yönetim hakkı kapsamında olduğundan, işçinin kendiliğinden ayrılması söz konusu olmaz. İşçinin yıllık iznini kullandığını belirterek işyerine gelmemesi, işverence izinli sayılmadığı sürece devamsızlık halini oluşturur. (9.HD. 2009/3160 E. 2011/1069 K.) İşe Gelmeme Nedeniyle İş Akdinin Feshi İhtarname Nasıl Çekilir İşe Gelmeme Nedeniyle İşçiye ihtaname konusu ile ilgili olarak ihtarnamenin ne anlama geldiğini açıklamakda fayda var, her türlü hukuki işlemlerde muhatabına kanun, sözleşme, örf ve adetten doğan hak ve…

İşçi Rekabet Yasağı Sözleşmesi

İşçi Rekabet Yasağı Sözleşmesi YARGITAY KARARI: İŞÇİ REKABET YASAĞI SÖZLEŞMESİ T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU ESAS: 2008/9-517  KARAR: 2008/566 TARİH: 22.9.2008 ÖZET : Dava, rekabet yasağı sözleşmesinden kaynaklanan cezai şartın ödetilmesi istemine ilişkindir. Borçlar kanununun 348 ve devamı maddelerine dayalı olarak İş Kanunu kapsamında işçi sayılan kişinin, rekabet yasağı sözleşmesinin ihlali nedeniyle açılan cezai şartın tahsiline ilişkin davalarda iş mahkemelerinin görevli olduğu kabul edilmelidir. Rekabet etmeme sözleşmesinde yer alan cezai şartın istenebilmesi için, işverenin uğramış olduğu zarar miktarı, cezai şartın indirilmesinde dikkate alınmalıdır. Somut olayda, davacı bankada müfettiş yardımcısı olarak görev yapan davalının, ne tür bir ticari sırra vakıf olduğu ve bu bilgilerin kullanılmasının işverene…

İş Mahkemesi Temyiz Süresi

İş Mahkemesi Temyiz Süresi YARGITAY KARARI: İŞ MAHKEMESİ TEMYİZ SÜRESİ T.C. YARGITAY 21. HUKUK DAİRESİ ESAS NO. 2013/20237 KARAR NO. 2014/15776 KARAR T. 01.07.2014 İŞ MAHKEMELERİ KARARLARI-TEMYİZ SÜRESİNİN BAŞLANGICI-HÜKMÜN TEFHİMİ-SÜRE TUTUM VEYA GEREKÇELİ TEMYİZ DİLEKÇESİ VERİLMESİ-GEREKÇELİ KARARIN TEBLİĞİ-HÜKMÜN GEREKÇESİNİN TEMYİZİ ÖZET : Tarafların, gerekçeli karar tebliğ edilmeden önce, temyiz süre tutum dilekçesi veye gerekçeli temyiz dilekçesi sunmak suretiyle kararı temyiz ettikleri hallerde dahi, kararın gerekçesini dikkate alarak yeni temyiz gerekçelerine dayanmaları mümkün olduğundan, bu gibi hallerde bile gerekçeli kararın taraflara tebliği gerekir. Davanın tümden kabulü yada reddi söz konusu olsa bile tarafların kararın gerekçesini temyiz etmekte hukuki yararları bulunabileceğinden, bu gibi durumlarda bile gerekçeli kararın…

İşçi Alacakları Belirsiz Alacak Davası

İşçi Alacakları Belirsiz Alacak Davası Alacağın hangi hallerde belirsiz, hangi hallerde belirli ya da belirlenebilir olduğu konusunda net bir sınıflandırma yapılması mümkün olmayıp, her bir davaya konu alacak bakımından somut olayın özelliklerinin nazara alınarak sonuca gidilmesi gerekmektedir. 6100 sayılı Kanun’un 107/2. maddesinde, problemin çözümünde yol gösterici mahiyette ölçütlere yer verilmiştir. Anılan madde fıkrasında, karşı tarafın verdiği bilgi ya da tahkîkat sonucu alacağın miktarı ya da dşayetinin tam ve net olarak belirlenebilmesinin mümkün olduğu anda davacının, iddianın genişletilmesi yasağına tâbi olmaksızın davanın başında belirtmiş olduğu isteğini artırabileceği hüküm altına alınmış, madde gerekçesinde de “karşı tarafın verdiği bilgiler ve sunmuş olduğu delillerle veya…

İş Kazası Tazminatı

İş Kazası Tazminatı 5510 sayılı Yasa’nın 13. maddesinde İş kazasının 4 ncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile 5 nci madde kapsamında bulunan sigortalılar bakımından bunları çalıştıran işveren tarafından, o yer yetkili kolluk kuvvetlerine derhal ve Kuruma en geç kazadan sonraki üç işgünü içinde iş kazasıve meslek hastalığı bildirgesi ile doğrudan ya da taahhütlü posta ile bildirilmesinin zorunlu olduğu, iş kazasının işverenin kontrolü dışındaki yerlerde meydana gelmesi halinde iş kazasının öğrenildiği tarihten başlayacağı, Kuruma bildirilen olayın iş kazası sayılıp sayılmayacağı hakkında bir karara varılabilmesi için gerektiğinde, Kurumun denetim ve kontrol ile yetkilendirilen memurları tarafından veya Bakanlık İş Müfettişleri vasıtasıyla soruşturma…

İşçi Alacağı Kısmi Dava

İşçi Alacağı Kısmi Dava YARGITAY KARARI: İŞÇİ ALACAĞI KISMİ DAVA ŞARTLARI T.C. YARGITAY 22.Hukuk Dairesi Esas:  2014/32302 Karar: 2014/33972 Karar Tarihi: 01.12.2014 İŞÇİ ALACAKLARI DAVASI – DAVACININ DAVALI İŞVERENİN TUTTUĞU KAYITLARIN GERÇEĞİ YANSITMADIĞINI İLERİ SÜRDÜĞÜ – ŞAHİT ANLATIMLARI – YAPILACAK TAKDİRİ İNDİRİM ORANININ BAŞTAN BELİRLENEBİLİR OLMADIĞI – BELİRSİZ ALACAK DAVASI AÇILMASINDA HUKUKİ YARAR BULUNDUĞU ÖZET: Somut olayda; davacı, davalı işverenin tuttuğu kayıtların gerçeği yansıtmadığını, haftanın yedi günü 09:00-21:00 saatleri arasında ve haftada en az dört gün 23:00’a kadar, dini bayramların birinci günü hariç tüm ulusal bayram genel tatil günlerinde çalıştığını belirterek fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücreti alacaklarının tahsilini istemiştir. Yukarıda…

İş Davası Görevli Mahkeme

İş Davası Görevli Mahkeme YARGITAY KARARI: İŞ DAVASI GÖREVLİ MAHKEME TAZMİNAT DAVASI – DAVALININ DAVACI İŞVERENİN İŞYERİNDE ÇALIŞAN OLDUĞU – HİZMET SÖZLEŞMESİ – TARAFLAR ARASINDA HİZMET SÖZLEŞMESİ BULUNDUĞU KONUSUNDA ÇEKİŞME BULUNMADIĞI – İŞ MAHKEMESİNİN GÖREVLİ OLDUĞU – HÜKMÜN ONANMASI ÖZET: Göreve ilişkin kurallar, kamu düzenine ilişkin olup mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. İş Kanununda işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında iş akdinden kaynaklanan veya iş kanununa dayanan her türlü hukuksal uyuşmazlıkların çözülmesi iş mahkemelerinin görevine gireceği 5521 sayılı Yasanın 1. Maddesinde İş Mahkemelerinin görevleri açıkça gösterilmiştir. Mahkememize açılan işbu davada davalı, davacı işverenin…

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri