Suçluyu Kayırma Suçu ve cezası nedir? Herhangi bir suç işleyen kişinin işlediği suçu kayırma, tutuklanmasına sebep olacak delilleri yok etmek ya da mahkûm olduğu hükmün infazından kurtulmasını sağlamak için yapılan eylemlerdir. Suç Kayırma Suçunun Cezası Nedir? Suçu işleyen kişilerin kayıranlarının aldıkları cezalar aşağıda yer alır. Bu cezalar şu şekildedir: Yetkili makamlara, gerçeğe aykırı olarak, suçu işlediğini veya suça katıldığını bildiren kimse iki yıl kadar hapis cezasına çarptırılır. Fakat bazı durumlarda ceza indirimleri de bulunur. İşlenilen suçun üstsoy, altsoy, eş veya kardeşi cezadan kurtarmak için yapılması durumunda alınan ceza dörtte üçe indirilebilir. Bazı durumlarda verilen cezanın tamamının ortadan kalkması da mümkündür. Trafik…
Geç Teslimden Doğan Kira Kaybı Nasıl İstenir? Vatandaşlar aldıkları taşınmaz varlığın kendilerine geç teslim edilmesinden dolayı müteahhit ya da sorumlulara karşı dava açabilir. Satın alınmak istenen evlerin inşaatı sırasında ya da evlerin inşaatı başlamadan önce vatandaşlar ile taşınmaz vaadi sözleşmesi yapar. Bu sözleşme ile birlikte ev alacak kişilerin hakları yasal çerçevede korunmuş olur. Ev sahiplerinin dava açması durumunda sözleşme delil olarak mahkemeye sunulması açısından da vatandaşlar içim önem taşır. Evin Geç Teslim Edilmesinden Dolayı Tazminat Davası Açılması Evini geç teslim alan kişiler karşılaştıkları maddi zararlar için müteahhitlere tazminat davası açma hakkına sahiptir. Bu dava süreci boyunca bir avukat ile birlikte çalışılması…
Velayetin Değiştirilmesi Nedir neden Nasıl Açılır? Çocuğun velayetinin olduğu eşine karşı açılan davalara velayet davaları denir. Vatandaşlar, velayet davaları açmak istedikleri zaman Aile Mahkemeleri’ne müracaat etmelidir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 337, 340, 342 ve 346. maddelerinde yer alan açıklamalarda velayetin kapsamına çocukların bakım, eğitim, öğretim ve korunması ile temsil görevleri girer. Bunun yanı sıra velayetin içerisine çocukların kişiliklerine ve mallarına ilişkin hakları, ödevleri, yetkileri ve yükümlülükleri de girer. Mahkemelere velayet değişikliği için başvurulduğu zaman mahkeme tarafından verilen kararda çocuk için en faydalı ve sağlıklı durum göz önünde bulundurulur. Davalarda çocuklar da dinlenir ve onların olay hakkında görüşleri alınır. Yargıtay uygulamasına…
Senette Tahrifat Suç Duyurusu nasıl yapılır? Resmi evraklarda yapılan sahtecilikten dolayı vatandaşlar suç işler. Bu suçlar temel olarak üç şekildedir. Bunlar: Sahte resmi belge üretilmesi veya mevcut resmi belgenin gerçeğe aykırı düzenlenmesi Gerçek bir resmi belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi Sahte resmi belgenin kullanılması Senette Tahrifat Suçunda Nitelikli Haller Nelerdir? Evrakta sahtecilik suçunda bazı durumlarda verilen cezanın arttırılması durumu söz konusu olabilir. Bu durumlar aşağıda şu şekilde verilir: Kamu görevlisinin resmi belgeyi sahte olarak düzenlemesi, değiştirmesi, kullanması (TCK 204/2), Belgenin sahteciliği ispatlanıncaya kadar geçerli belgelerden olması (TCK 204/3). Verilen Cezalar Nelerdir? Belgelerde sahtecilik yapılmasından dolayı alınan cezalar şu şekilde açıklanabilir: Resmi…
Ayıplı Hizmet Nedeniyle Tazminat Davası Nasıl Açılır? Alınan ürününün etiketinde, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında belirtilen özelliklerin bulunmaması durumunda ayıplı mal satın alınmış olunur. Bu durumlarda vatandaşların bir takım hakları vardır. Bu haklar aşağıda yer alır: Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme hakkı bulunur. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme hakkı bulunur. Bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme hakkı bulunur. Satılan malın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme hakkı bulunur. Yukarıda yer alan durumların çözümsüz kalması durumunda vatandaşların haklı oldukları durumlarda tazminat davası açma hakları bulunur. Dava açmak için Tüketici Mahkemeleri’ne…
Çek Keşide Tarihinin Değiştirilmesi Suçu Davaları. Evrakta yapılan suçlar yazılı, okunabilir ve hukuki bir değere sahip olan belgelerde yapılan değişikliklerdir. Senette sahteciliğin belirlenmesi durumunda yapan kişilerin yargılanma süreci başlar. Çekin Yasal Unsurları Nelerdir? Aşağıda çekte yer alan yasal unsurlar verilir. Bu unsurlar şu şekilde sıralanır: Çek kelimesi başka bir dilde yazılsa da Türkçe’ de olduğu gibi aynı anlama gelmelidir. Ödenecek bedeller için havale belirtilmelidir. Çeki ödeyecek olan kişinin adı ve soyadı yazılmalıdır. Bunun yanı sıra varsa ticaret unvanı da belirtilmelidir. Çekin ödeme yerinin neresi olduğu çekte yazılmalıdır. Çekin keşide tarihi ve yeri belgeye yazılmalıdır. Keşidecinin imzasını, ihtiva etmelidir. Yukarıda belirtilen unsurların…
Senette Tahrifat Borca İtiraz nasıl yapılır? Senet bilgilerinde yapılacak değişiklikler ancak iki tarafın da anlaşması durumunda suç olmaz. Bunun aksine senette yapılan değişiklikler senette tahrifat suçudur ve Türk Ceza Kanunu’na göre belgede sahtecilik suçu olarak kabul edilir. Davalar Asliye Ceza Mahkemeleri’ne yapılır. İtiraz sonucunda senette sahtecilik işlemi yapan kişiler, mahkeme tarafından cezalandırılabilir. Verilen Cezalar Nelerdir? Aşağıda senette sahtecilik yapan kişilere uygulanacak cezalar ile ilgili kanun maddeleri yer alır. Bu maddeler şu şekildedir: Resmi belgede sahtecilik suçu, resmi bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi veya kullanılması şeklindeki suçun basit haliyle işlenirse sanığa verilecek ceza 2 yıldan 5 yıla kadar…
Muris Muvazaası Nasıl İspatlanır? Muvazaa, herhangi bir gerçeklik barındırmayan 3. kişilerin aldanması amacıyla oluşturulmuş anlaşmadır. Bunun gibi durumlarda Asliye Hukuk Mahkemesi’ne muris davası için de başvurulabilinir. Bu davada aşağıda yer alan unsurlar araştırılır: Görünüşteki işlem (sözleşme) Muvazaa anlaşması Üçüncü kişileri (mirasçıları) aldatma amacı Gizli sözleşme Muris Muvazaası Davasının Açılması Mirastan mal kaçırma davasını yasal mirasçılar, atanmış mirasçılar veya evlatlıklar açabilir. Bunun aksine mirası reddeden, miras hakkından feragat eden ve mirastan çıkarılan kişilerin bu davayı açma hakları yoktur. Muris Muvazaası Davasında Nelere Dikkat Edilmelidir? Davada dikkat edilmesi gereken unsurlar aşağıda yer alır. Bu unsular şunlardır: Muris muvazaası nispi muvazaa çeşididir. Muvazaalı sözleşmenin düzenlendiği…
İftira Suçu Ve İftira Suçunun Unsurları Nelerdir? İftira suçunun unsurları ve cezası gibi tüm konular Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir. İftira suçunun oluşması için, hukuka aykırı bir fiilin birine isnat edilmesi gerekmektedir. Burada önemli olan husus, suçun isnat edildiği kişinin masum olmasıdır. İftira suçunun hem basit hem de nitelikli halleri Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir. Suçun haline göre öngörülen cezalar farklılık göstermektedir. İftira suçunun en önemli özelliği, suçun özel kast ile işlenmesi gerekliliğidir. Yani kişiye hukuka aykırı bir fiil isnat edilirken, bu isnadı yapan kişinin özel bir kastla hareket etmesi gerekmektedir. Hata veya yanılma gibi durumlarla iftira suçu oluşmaz çünkü özel kast bulunmamaktadır….
Nafakanın Kaldırılması Nedenleri Nelerdir? Nafaka kaldırılması talebinde bulunmak, boşanmış çiftlerin sık karşılaştığı durumlardan biridir. Nafakanın kaldırılması mümkündür. Nafaka kaldırılması bazen kanunda belirtilen sebeplerle gündeme gelirken bazen dilekçe üzerine de gerçekleşebilmektedir. Nafaka kaldırılması, sosyal ve ekonomik sebeplerle gündeme gelmektedir. Nafakanın miktarının artırılması, azaltılması da mümkündür. Somut olayın özelliğine göre talepler değişiklik göstermektedir. Nafakaya hükmedilmesi sebebinin değişiklik göstermesi sonucunda nafaka kaldırılması mümkün olmaktadır. Nafaka Nasıl Kaldırılır? Nafaka kaldırılması sebepleri değişiklik göstermektedir. Bu sebepler bazen kanunen doğar bazen de dilekçeyle gündeme gelir. Nafakanın kaldırılması halleri şu şekilde sıralanabilir: Taraflardan birinin ölümü Alacaklı tarafın yeniden evlenmesi Yoksulluğun ortadan kalkması Alacaklının fiilen evliymiş gibi hayat sürmesi…
Strazburg Cad. Bina No: 10 Kat:3 Daire: 9-10-11-12 PK:06410 Sıhhiye - Çankaya - ANKARA