İş Kazası Ceza Davası

İş kazası davası

İş Kazası Ceza Davası Nedir? İş kazası sonucunda ceza davası açılması söz konusu olabilir. Ancak bu ihtimalin gerçekleşmesi için bazı şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Cezadan söz edebilmek için mutlaka ölüm olayı gerekmektedir. Ölüme sebebiyet veren durumda, işverenin kusuru veya ağır ihmali belirlenmelidir. Bunun için bir ceza soruşturması yapılacaktır. Ceza soruşturması neticesinde işverenin kusuru ya da ağır ihmal olduğu sonucuna varılırsa, ceza davası açılması mümkün olacaktır. Soruşturma sürecinde doğru bilgilere ulaşılması ve olayın aydınlatılmasında yardımcı olacak tüm etkenlerin incelenmesi önemlidir.

İş Kazasında Ceza Soruşturması Nasıl Yürütülür?

İş kazası sonucunda ceza soruşturması yapılması mümkündür. Soruşturmanın usulüne uygun bir şekilde yürütülmesi gerekir. Ceza soruşturması jandarma, mahkeme veya polislerce yapılabilir. Öncelikle bir kaza dosyası açılır. İnceleme yapılırken işverene ve işyerine dair her türlü durum derinlemesine incelenir. Soruşturmada dikkat edilen durumlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  1. Kazanın meydana gelmesine sebep olan faktörler
  2. İşverenin sorumluluğu çerçevesinde kazaya sebebiyet veren faktörler
  3. Kazanın meydana gelmesinde etkili olan süreç
  4. İşçinin kaza sırasındaki durumuna dair incelemeler

İş kazası ceza soruşturmasında tüm bu etkenlere dikkat edilecektir. İncelemeler sonucunda olayın cezai bir yönü olduğuna karar verilirse, iş kazası ceza davası açılması mümkün olacaktır.

İş Kazasının Ölümle Sonuçlanması Durumunda Ödeme Yapılması:

İş kazası sonucunda, işçiye yapılacak birtakım ödemeler bulunmaktadır. Bu ödemeler somut olayın özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak iş kazalarının sebebi her zaman işveren ihmalkarlığı ve işyerindeki teknik problemler olmayabilir. Bazı durumlarda tamamen işçinin ya da üçüncü kişinin sebep olduğu bir hata sonucunda iş kazası doğmaktadır.

İşçinin ölümüyle beraber, geride kalan ailesinin duruma göre de bir ödeme yapılması gerekecektir. Bu tazminatın hükmedilmesinde mahkeme etkili olmaktadır. Hükmedilen tazminata ilişkin olarak şu özellikler belirtilebilir:

  1. İşçinin ailesinin mağduriyeti önlenmeye çalışılır
  2. İşçinin ailesi lehine karar verilir
  3. Haklı tarafın menfaatleri gözetilir

Hakkaniyetli bir tazminatın belirlenmesinde, tüm bu koşullar etkili olacaktır.

İş Kazası Ceza Davalarında Mahkeme Tayini:

İş kazası sonucunda ceza davasının doğması mümkündür. Ancak normal şartlarda, iş kazlarına dair talep edilen tüm tazminatlar için İş Mahkemelerinde dava açılmaktadır. Eğer ki kaza ölüm ile sonuçlanmışsa ve yapılan soruşturma neticesinde kazanın ceza davasına sebebiyet verildiği görülürse, Ceza Mahkemelerinde de dava açılması mümkündür. İş kazaları sonucunda ceza davası doğması ve mahkemenin yargılama sonucunda cezaya hükmetmesi için, mutlaka kast ya da kusur gerekmektedir. Kastın veya kusurun belirlenmesinde birçok faktör önem taşımaktadır. Olay incelemesinde işverenin sebep olduğu kusur varsa ya da işçinin bile bile zararına hareket edildiyse, ortada bir ceza davası olduğunu söylemek kolay olacaktır. Olay sonucunda hükmedilecek ceza, Türk Ceza Kanunu çerçevesinde değerlendirilecektir. Olayın sorumlusuna adam öldürme suçuna dair ceza hükmedilecektir.

İş Kazası Ceza Davası

İş kazası ceza davası sigortalı veya sigortasız olarak çalışan bir işçinin ölmesi ve yaralanması durumunda Cumhuriyet Savcılık tarafından işvereni veya işletmeyi kusurlu görmesi durumunda ceza davası açabilir. İş kazası ceza davasında şirkete karşı açılan davalarda,  şirketin imzaya yetkilileri hakkında TCK madde 85’e göre tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu insan ölümüne sebebiyet verme suçu ceza davası, işçi yaralanmışsa bu defa tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu insan yaralamaya sebebiyet verme suçundan  TCK  89. madde göre ceza davası açmaktadır. İş kazası ceza davasında sonucu ÖLÜM ile sonuçlanmış ise ceza davası kamu davası niteliğinde görüldüğünden işçinin ailesi şikâyetçi olmasa dahi yargılama devam etmektedir. Ölüm halinde, şikâyetçi olmama veya şikâyetten vazgeçme davayı düşürmemektedir.

İş kazası tazminat davası nedir, iş kazası tazminat nasıl hesaplanır, iş kazası tazminat davaları nasıl nerede açılır konuları hakkında iş kazası tazminat sayfamızda geniş bilgi alabilirsiniz.

YARGITAY KARARI : İŞ KAZASI CEZA DAVASI

T.C. YARGITAY 12.Ceza Dairesi Esas Kararı

TAKSİRLE ÖLDÜRME SUÇU – TEMEL CEZANIN BELİRLENMESİNDE FAİLİN GÜTTÜĞÜ AMAÇ VE SAİK GEREKÇESİNE DAYANILAMAYACAĞININ GÖZETİLMEMESİNİN İSABETSİZLİĞİ – HÜKMÜN BOZULDUĞU
ÖZET: Taksirli suçlar açısından temel cezanın belirlenmesinde TCK’nın 61/1. maddesinin (g) bendinde yer alan “failin güttüğü amaç ve saik” gerekçesine dayanılamayacağının gözetilmemesi kanuna aykırıdır.

6 SORULAR

  1. RABİA ÜBEYLİ dedi ki:

    İş Kazası Ceza Davası Davayı açmak istiyorum süreç ne olur en acil davayı siz alırsanız masraflarım ne kadar tutar.

  2. ÇAĞLA LEVENT dedi ki:

    iyi günler kolay gelsin. İş Kazası Ceza Davası hakkında sorum olucaktı ? Bilgi verebilirmisiniz.

  3. BURHAN TAVİL dedi ki:

    İş Kazası Ceza Davası Bu konu Hakkında güncel Yargıtay kararlarına ihtiyacım var, yardımcı olurmusunuz.

  4. İMREN AYDINCI dedi ki:

    İş Kazası Ceza Davası Davanın açılabilmesi için avukata vekalet versek daha hızlı sonuçlanır mı?

  5. IŞILAY SELÇUK dedi ki:

    İş Kazası Ceza Davası Davanın şekli zamanı ve basarı olanağımız tam olarak nedir sizden bilgi rica edebilirmiyim…

  6. ZÜBEYDA TURHAN dedi ki:

    İş Kazası Ceza Davası Konuda belirttiğiniz dava hakkındaki makaleyi beğendim.

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri