Tanıma Tenfiz Avukat

ankara tanıma tenfiz avukatı

Tanıma Tenfiz Avukat ve Tanıma ve tenfiz davaları, özellikle yabancı ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının sıklıkla başvurduğu hukuki yollar arasında yer almaktadır. Hukuk sistemimize göre yabancı ülke mahkemeleri tarafından verilen kararlar, Türkiye’de doğrudan geçerli sayılmamaktadır. Dolayısıyla yabancı mahkemelerce verilen kararların, ülkemizde hukuken geçerli statüsüne ulaşabilmeleri için Türk Mahkemeleri tarafından tanıma ve tenfizinin yapılması gerekmektedir.

Tanıma ve tenfiz davası; yabancı mahkeme tarafından verilen kararların Türkiye’de hukuki geçerliliğe kavuşması için açılan dava türüdür. Yerel mahkemede açılan bu davada, yetkili hakim hukuki usul ve esaslara göre belgeleri inceler ve davaya konu olan yabancı mahkeme kararını önce tanır ve daha sonra tenfiz ederek uygulamaya koyar.

Tanıma ve Tenfiz Davası Hangi Durumlarda Açılır?

Tanıma ve tenfiz davaları, hukuk sistemimizde en sık olarak boşanma davalarıyla ilgili kararlar için açılmaktadır. Zira yurt dışında görülen boşanma davalarında, Türk vatandaşı olan kişilerin ülkemizde de boşanmış sayılabilmeleri için bu davayı açmaları gerekmektedir. Dolayısıyla Türk vatandaşlığını bulunan kişiler, herhangi bir yabancı ülke mahkemesince boşanma kararını aldıktan sonra bu kararın Türk Mahkemeleri’nde tanıma ve tenfizini yaptırmaması durumunda Türkiye’de hala evli olarak gözükeceklerdir.

Yurt dışında boşanmış olmalarına rağmen ülkemizde evli gözükmeleri; miras, velayet ve malların satışı gibi pek çok konuda hukuki uyuşmazlıklar ile hak kayıpların yaşanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle yurt dışı mahkemesi tarafından Türk vatandaşlarının evlilik birliğinin sonlandırılması kararı kesinleştikten kısa bir süre içinde Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açmaları tavsiye edilmektedir.

Ancak tanıma ve tenfiz davaları yalnızca boşanma davaları için açılmamaktadır. Ceza hukuku alanına girmeyen her türlü özel hukuk davası kapsamında tanıma ve tenfiz davası açabilmek mümkündür. Örnek vermek gerekirse yabancı mahkemece verilen davalının Türkiye’deki mallarına ihtiyati haciz koyulması kararı Türkiye’de tanıma ve tenfize uğramadan aynen uygulanmaktadır.

Tanıma ve Tenfiz Davası Şartları Nelerdir?

Hukuk sistemimize göre tanıma ve tenfiz davası açılabilmesi için birtakım koşulların gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Söz konusu şartlar şunlardan oluşmaktadır:

  • Yabancı mahkeme tarafından verilmiş bir ilam olması,
  • Davaya konu olan ilamın mahkeme tarafından kesinleşmiş olması,
  • Davanın ceza davası olmayıp özel hukuk davası olması,
  • Türk Mahkemeleri’nin yetki alanına giren bir konusu olması,
  • Türk kamu düzenine aykırı bir nitelikte olmaması,
  • Kanunlar ihtilafı ilkelerine uygun olmasıdır.

Tanıma ve Tenfiz Davası Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Yabancı mahkeme ilamının aslı ya da tasdikli sureti,
  • Kararın kesinleşme şerhi,
  • Apostil şerhi,
  • Bu belgelerin yeminli tercüman tarafından Türkçe çevirisi,
  • Pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Noter tasdikli avukat vekaletnamesi

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının tanıma ve tenfiz davası için Türkiye’ye gelmelerine gerek yoktur. Hukuk büromuzun uzman avukatlarına vekalet vererek, kısa sürede yurt dışı mahkemesince verilen boşanma kararınızın Türk Mahkemeleri’nce tanıma ve tenfiz işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

Tanıma Tenfiz Avukat ve Tanıma ve Tenfiz Davaları. Tanıma ve tenfiz davaları Türk yargı sistemi içinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle yurtdışında yaşayan birçok Türk vatandaşının olduğu düşünülünce bu davaların önemi iki kat artmaktadır. Tanıma ve tenfiz davaları en basit tabiriyle; yurtdışında görülen ve karara bağlanan bir davanın, Türkiye’de de geçerli olabilmesi için, Türk mahkemelerinin bu kararı onaylaması anlamına gelmektedir.

Örneğin; Almanya’da bir Türk vatandaşının, eşiyle boşanmış olması halinde, Türkiye’de bu kararın geçerli sayılabilmesi için mahkemelere tanıma ve tenfiz davası açılmış olması gerekmektedir. Bu nedenle evliliğin bitmiş olmasına rağmen Türkiye’de mal satışı veya çocukların velayeti gibi birçok konuda tanıma ve tenfiz davası açılmadığı için sorunlar yaşamanız mümkündür.

Tanıma ve tenfiz davaları açılmadan önce davaların kısa sürede sonuçlanması için mutlaka belgelerin eksiksiz olarak ilgili mahkemeye sunulması gerekmektedir. Bu belgelerde herhangi bir yanlışlık ya da eksiklik olması halinde dava süresi oldukça uzun bir zamana yayılabilir.

Tanıma ve tenfiz davalarının Türkiye’de görülebilmesi için aranan öncelikli şart ise Türkiye ile davanın görüldüğü ülke arasında hukuki anlaşmaların olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra verilen kararın Türk kamu düzenine ve hukukuna aykırılık teşkil etmemesi gerekir. Devletlerin egemenlik hakları kapsamında, başka ülkelerde verilen bir hukuki kararın geçerli olması düşünülemez. Bu kararların geçerli olabilmesi ve tanınması için kanunlarda açıkça belirtilmiş olması gerekir.

Tanıma ve Tenfiz Davalarında İstenen Belgeler Nelerdir?

Tanıma ve tenfiz davalarının açılması, yurtdışında alınan bir kararın Türkiye’de geçerli olabilmesi için zorunluluk teşkil etmektedir. Aksi takdirde mahkeme kararı hangi ülkede alınmışsa karar o ülke için bağlayıcıdır. Bağımsız devletlerde alınan bu kararların tanınması için yeniden dava açılmalı ve kararların geçerliliğine ilişkin olumlu karar verilmelidir.

Tanıma ve tenfiz davalarında ihtiyaç duyulan en önemli belgelerden biri yabancı mahkemenin vermiş oldu kararın yazılı olduğu belgedir. Bu karar ıslak imzalı ve mühürlü olarak aslının tanıma ve tenfiz davasını görecek olan mahkemeye teslim edilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra davanın kesin olarak sonuçlandığına ilişkin yazı da mahkemeye sunulmalıdır. Türkiye’de görülen tanıma ve tenfiz davalarında henüz karara bağlanmamış olan davalar için başvuru yapılamamaktadır.

Tanıma ve tenfiz davalarında apostil belgesi en önemli unsurdur. Konsolosluklardan alınacak bu belge mahkeme kararının kesinleştiğinin onaylanması anlamına gelmektedir. Yurt dışında bulunan Türk temsilcilikleri, apostile ile kişilerin mahkeme kararlarının yetkili makamlarca verildiğine dair onay vermesi anlamına gelmektedir. Bu belge, Türkiye’de görülecek olan davanın seyrinde oldukça önemlidir. Türk konsoloslukları ya da büyükelçilik, davaya karar veren mahkemenin yetkili olduğunu bu belge ile onaylamaktadır.

Tanıma ve tenfiz davalarında gerekli olan bir diğer belge, mahkeme kararının yeminli bir tercüman tarafından Türkçeye çevrilmesidir. Türkiye’de yargı dili Türkçe olduğu için bu kararın hangi dilde olursa olsun Türkçeye uygun usullerle çevrilmiş olması gerekir.

Tanıma ve Tenfiz Davalarında Avukat Danışmanlığının Önemi!

Türk yargı sisteminde görülecek olan tüm davalar gibi tanıma ve tenfiz davaları içinde avukatlık danışma hizmetinin alınması elzemdir. Tanıma ve tenfiz davalarında yabancı bir ülkede alınan kararlar değerlendirileceği için bu davaların prosedürleri ve görülme biçimleri normal davlardan daha farklı bir seyir izleyebilir. Bunun için mutlaka avukatlık ve danışmanlık hizmetleri talep edilmelidir. Türkiye’de birçok avukatlık bürosu tanıma ve tenfiz avukatlığı hizmeti vermektedir.

Tanıma ve tenfiz davalarında avukatlara vekâlet verildiği takdirde davalara tarafların bizzat katılmasına gerek yoktur. Bu kapsam doğrultusunda yurtdışında alınan bir mahkeme kararının Türkiye’de de geçerli olmasını isteyen kişilerin Türkiye’ye gelmeden de mahkeme işlemlerini yapmaları mümkündür.

Tanıma ve tenfiz davalarının açılabilmesi için bazı ön şartların taşınması gerekmektedir. Tanıma ve tenfizin ön şartları arasında; yabancı mahkeme tarafından bir ilamın verilmesi, verilen kararın hukuk davası niteliği taşıması, kararın kesinleşmiş olması gerekmektedir. Bu ön şartların yanı sıra esasa ilişkin şartlarda tanıma ve tenfiz davaları için gereklidir. Esasa ilişkin şartlar; Türkiye ve kararın verildiği ülke arasında mütekabiliyetin olması, Türk mahkemelerinin yetkisi dışında bir kararın verilmiş olması, verilen kararın kamu düzenine aykırı olması ve kararın savunma haklarına riayet edilerek verilmiş olması gerekmektedir.

Tanıma ve tenfiz davalarının açılabilmesi için avukatlardan danışmanlık hizmeti alarak, söz konusu davanın esasa ilişkin ve ön şartları taşıyıp taşımadığı değerlendirilebilir. Kanunlarda belirlenen bu şartların taşınması halinde Türkiye’de yetkili olan mahkemelere tanıma ve tenfiz davası açmak mümkündür. Mahkeme eğer kararı tanıdığına dair karar verirse, yabancı ülkede alınan mahkeme kararı Türkiye’de de geçerli olmaktadır.

Tanıma ve tenfiz davalarında zaman aşımı süresi, davaya konu olan yabancı mahkeme kararının niteliğine göre değişebilmektedir. Bu davalar genellikle ilam niteliği taşıdığı için Türk mahkemelerinde zaman aşımı süresi ilam usulüne göre uygulanır. Bu kapsam doğrultusunda tanıma ve tenfiz davlarında zaman aşımının 10 yıl olduğu düşünülebilir. Tanıma ve tenfiz davalarının açılabilmesi için kişilerin bir avukat eşliğinde dava dilekçesi hazırlaması ve ilgili diğer belgelerle birlikte mahkemeye başvuru yapması gerekmektedir.

Tanıma Tenfiz Avukat ve Tanıma ve Tenfiz Davaları

Tanıma ve tenfiz davalarının açılması ve takip edilmesi esnasında Tanıma Tenfiz Avukat desteği ve danışmanlık alınmasını tavsiye ediyoruz.

Tanıma davası; yabancı bir mahkemeden bir hukuk davasına ilişkin olarak verilen ve verildiği mahkemenin tabi olduğu hukuk sistemi uyarınca kesinleşmiş olan mahkeme kararlarının Türkiye’de de “kesin delil” ve “kesin hüküm” teşkil etmesini sağlamaya yönelik davalardır.

Tenfiz davası ise; icra kabiliyetine sahip olan mahkeme kararlarının Türkiye’de de icra edilebilirliğini sağlamaya yönelik davalardır. Diğer bir deyişle tanıma davaları; yalnızca “kesin delil” ve “kesin hüküm” niteliği kazandıran davalar olup icra kabiliyeti kazandırma gücüne sahip değildir. Oysa tenfiz davaları; tanıma davalarının sağladığı etkilerin yanı sıra icra kabiliyetine de yol açar. Bu sebeple kararın tanınmasına ilişkin şartlar ile tenfizine ilişkin şartlar farklılık arz etmektedir.

Tenfiz yerine getirme ise, “yabancı memleketlerde hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilâmların Türkiye’de icra olunabilmesine, yetkili Türk Mahkemesi’nin karar vermesidir (MÖHUK. m. 34). Devletler özel hukuku uyarınca yabancı bir mahkeme kararının başka bir ülkede tenfizi (yerine getirilebilmesi ) yerine getirilecek ülke hakiminin kararına bağlıdır ki, buna Devletler özel Hukukunda Exaqvuatur kuralı denir. Milletlerarası özel hukukun Exaqvuatur kuralı uyarınca tenfiz kararıdır.

Tanıma Tenfiz Davası Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

Yurt dışında verilen mahkeme kararlarının Türkiye’de geçerli olabilmesi için tanıma ve tenfiz davası açılması gerekmektedir. Özellikle boşanma, evlat edinme gibi konularda sıklıkla başvurulan bu hukuki süreç, yabancı bir mahkeme tarafından verilen kararların Türkiye’de de tanınmasını ve uygulanmasını sağlar. İşte tanıma ve tenfiz davalarına ilişkin en sık sorulan sorular ve yanıtları:

  1. Tanıma ve Tenfiz Nereden Alınır?

Tanıma ve tenfiz davası, Türkiye’de Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılır. Eğer boşanma gibi aile hukukuna ilişkin bir kararın tanınması söz konusuysa, Aile Mahkemesi de yetkilidir. Yurt dışında verilen bir mahkeme kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi için bu davanın açılması zorunludur. Ayrıca davayı açmak için Türkiye’de ikamet eden avukatlarla çalışmak önerilir.

  1. Tanıma ve Tenfiz Davası Nerede Açılır?

Tanıma ve tenfiz davası, davalının Türkiye’deki yerleşim yeri mahkemesinde açılır. Eğer davalının Türkiye’de bir adresi yoksa, Türkiye’deki son yerleşim yeri mahkemesi ya da İstanbul, Ankara veya İzmir gibi büyük şehirlerde açılabilir. Mahkeme seçimi, davanın açılacağı yer açısından önemlidir, bu nedenle avukat yardımıyla en uygun mahkemenin seçilmesi önerilir.

  1. Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar?

Tanıma ve tenfiz davasının maliyeti, davanın karmaşıklığına ve mahkemenin iş yüküne bağlı olarak değişebilir. 2024 yılı itibarıyla avukatlık ücreti, mahkeme harçları, çeviri ve noter ücretleri gibi masraflar göz önünde bulundurulduğunda, bu tür davaların maliyeti ortalama 25.000-30.000 TL arasında olabilir. Ancak her davanın kendine özgü koşulları olduğu için kesin maliyet avukatınızla görüşülmelidir.

  1. Tanıma Tenfiz Davası Ne Kadar Sürer?

Tanıma ve tenfiz davalarının ne kadar süreceği, mahkemenin iş yüküne ve tarafların hızlı hareket etmesine bağlıdır. Genellikle, 4 ila 6 ay arasında sonuçlanması beklenir. Ancak itirazların olması ya da taraflardan birinin duruşmaya katılmaması gibi durumlarda süreç uzayabilir.

  1. Tanıma Tenfiz İçin Mahkeme Kararının Aslı Gerekli mi?

Evet, tanıma ve tenfiz davalarında mahkeme kararının aslı veya mahkeme tarafından onaylanmış Apostil olan bir sureti gereklidir. Ayrıca, kararın yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye çevrilmiş ve noter onaylı olması da şarttır. Bu belgeler, mahkeme sürecinin başlatılabilmesi için en önemli unsurlardandır.

  1. Tenfiz Davası Açılmazsa Ne Olur?

Yurt dışında boşanmış veya başka bir mahkeme kararı almış bir kişi, Türkiye’de bu kararın geçerli olmasını istiyorsa mutlaka tenfiz davası açmalıdır. Tenfiz davası açılmadığı takdirde, yabancı mahkeme kararı Türkiye’de geçerli sayılmayacak ve örneğin yurt dışında boşanan kişi Türkiye’de halen evli görünecektir. Bu da ileride tekrar evlenmek ya da mal paylaşımı gibi konularda sorunlara yol açabilir.

  1. Tenfiz Şartları Nelerdir?

Bir yabancı mahkeme kararının Türkiye’de tanınması için bazı şartlar vardır:

Mahkeme kararının yabancı bir ülkede verilmiş olması,

Kararın taraflarca itiraz edilmemiş ya da kesinleşmiş olması,

Kararın Türk kamu düzenine aykırı olmaması,

Kararın Türkiye’deki yetkili mahkemeye başvurulması. Bu şartların sağlanması halinde, yabancı mahkeme kararı Türkiye’de de uygulanabilir hale gelir.

  1. Evlat Edinme Tanıma mı Tenfiz mi?

Evlat edinme, yabancı mahkemede verilen bir karar olduğunda tenfiz davası ile Türkiye’de tanınır. Evlat edinme gibi aile hukukuna ilişkin bir kararın uygulanabilmesi için tenfiz davasının açılması şarttır. Böylece, evlat edinme işlemi Türkiye’de de resmi olarak geçerli hale gelir.

  1. Tenfiz Davaları Duruşmalı mı?

Tanıma ve tenfiz davaları genellikle duruşmalı olarak görülür. Davada, mahkeme tarafların beyanlarını alır ve tanınacak ya da tenfiz edilecek kararla ilgili inceleme yapar. Tarafların duruşmaya katılması, davanın hızlanmasını sağlayabilir.

  1. Almanya’da Boşanan Biri Türkiye’de Nasıl Boşanır?

Almanya’da boşanan bir kişi, bu boşanmanın Türkiye’de geçerli olabilmesi için tenfiz davası açmalıdır. Tenfiz davası açılmadığı takdirde, kişi Türkiye’de resmi olarak evli görünmeye devam eder. Bu durum, yeni bir evlilik yapmak ya da Türkiye’de mal paylaşımı gibi işlemleri gerçekleştirmek için sorun teşkil edebilir.

  1. Tanıma Davasını Kim Açabilir?

Tanıma davasını, yurt dışında verilen mahkeme kararıyla ilgisi olan kişi ya da kişiler açabilir. Boşanma, evlat edinme gibi davalarda, davanın taraflarından biri ya da vekilleri davayı açabilir. Avukatlar, süreçle ilgili danışmanlık ve dava takibi hizmeti verir.

  1. Tanıma Tenfiz Davası Adli Tatilde Görülür mü?

Evet, tanıma ve tenfiz davaları adli tatil döneminde de görülebilir. Acil nitelikteki davalar arasında yer aldığından, adli tatil süresince de duruşmalar yapılabilir ve davalar ilerleyebilir.

Tanıma ve Tenfiz Davasında Avukatın Rolü Nedir?

Ankara’da bir tanıma ve tenfiz davası açmayı planlıyorsanız, avukat rehberliği oldukça önemlidir. İşte avukatın bu süreçte oynadığı önemli roller:

Belgelerin Hazırlanması: Tanıma ve tenfiz davalarında, yabancı mahkeme kararının aslı ve Türkçe tercümesi gibi belgelerin eksiksiz hazırlanması şarttır. Avukat, bu belgelerin doğru bir şekilde temin edilmesini ve hazırlanmasını sağlar.

Mahkeme Süreci: Tanıma ve tenfiz davaları, Türkiye’deki Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir. Avukat, müvekkilini mahkemede temsil eder, duruşmaların takibini yapar ve mahkeme kararının en kısa sürede alınmasını sağlar.

Hızlı ve Sorunsuz İşleyiş: Avukatın bilgi ve deneyimi sayesinde davanın hızlı bir şekilde sonuçlanması mümkün olur. Belgelerin eksiksiz hazırlanması ve doğru zamanlama ile süreç daha etkili yönetilir.

Hak Kaybını Önleme: Özellikle boşanma ve mal paylaşımı gibi hassas konularda hak kaybı yaşamamak için bir avukatın yardımına başvurmak kritik öneme sahiptir. Yanlış yapılan başvurular ya da eksik belgeler yüzünden hak kayıpları yaşanabilir.

Tanıma ve Tenfiz Davası Avukat ve Danışmanlık Konuları Nelerdir?

Tanıma ve tenfiz davaları birçok farklı durumda açılabilir. İşte bu davalarda avukatın danışmanlık verdiği bazı önemli konular:

Yabancı Boşanma Kararlarının Tanınması ve Tenfizi: Almanya, Fransa, ABD gibi ülkelerde alınmış boşanma kararlarının Türkiye’de geçerli olabilmesi için tanıma ve tenfiz davası açılmalıdır. Bu davalar, evlilik durumunun resmi olarak Türkiye’de de sona ermesini sağlar.

Evlat Edinme Kararlarının Tanınması: Yurt dışında evlat edinme sürecini tamamlayan kişilerin, bu kararı Türkiye’de geçerli kılabilmesi için tenfiz davası açmaları gerekir. Avukatlar, sürecin sorunsuz işlemesi için gerekli tüm belgeleri hazırlayıp mahkemeye sunar.

Maddi ve Manevi Tazminat Kararlarının Tenfizi: Yabancı bir ülkede tazminat kazanan kişiler, bu kararın Türkiye’de icra edilebilmesi için tenfiz davası açmalıdır. Avukat, müvekkilinin alacağına en kısa sürede kavuşabilmesi için gerekli hukuki adımları atar.

Vasiyetname ve Miras Kararlarının Tanınması: Yurt dışında düzenlenen vasiyetnameler ya da mirasla ilgili mahkeme kararları, Türkiye’de geçerli olabilmesi için tanıma ve tenfiz davası açmayı gerektirir. Avukatlar, miras paylaşımı ve diğer süreçlerin hızlı ilerlemesini sağlar.

Ankara’da Tanıma ve Tenfiz Avukatı ile Çalışmanın Avantajları

Yerel Bilgi ve Deneyim: Ankara’daki avukatlar, yerel mahkemelerin işleyişine hakimdir ve tanıma ve tenfiz davalarında tecrübelidir. Bu da davanın hızlı ve doğru bir şekilde sonuçlanmasını sağlar.

Hızlı Sonuç: Avukatlar, belgeleri eksiksiz hazırlar ve dava sürecini hızlandırır. Böylece yurt dışında verilen mahkeme kararı Türkiye’de de en kısa sürede uygulanabilir hale gelir.

Hukuki Destek ve Rehberlik: Bir avukatla çalışarak, sürecin her aşamasında hukuki destek alabilirsiniz. Bu da hak kayıplarını önler ve sürecin sorunsuz işlemesini sağlar.

Tanıma Tenfiz Avukat – Yargıtay Kararları

TANIMA DAVASI – ANLAŞMALI BOŞANMADA TARAFLARIN YABANCI MAHKEMEDE BİZZAT DİNLENİLMEMİŞ OLMASININ KAMU DÜZENİNE AYKIRI OLMASI – DAVALININ YABANCI MAHKEMEDE AVUKAT İLE TEMSİL EDİLDİĞİ – İSTEĞİN REDDİNİN İSABETSİZ OLMASI – KARARIN BOZULMASI

ÖZET: Yabancı mahkeme ilamına konu anlaşmalı boşanmada, tarafların yabancı mahkemede bizzat dinlenilmemiş olmasının Türk kamu düzenine açıkça aykırı olduğundan söz edilemez. Ayrıca davalının, hükmü veren yabancı mahkemede de o yer kanunları uyarınca usulüne uygun şekilde avukat ile temsil edildiği de anlaşılmaktadır. O halde; yabancı mahkeme ilamını tanıma koşulları oluştuğu halde isteğin reddi doğru değildir.

Tanıma Tenfiz Avukat Ücreti Yargıtay Kararları

TANIMA DAVASI – TARAFLARIN TÜRK MAHKEMELERİNCE BOŞANMALARINA KARAR VERİLDİĞİ VE BUNUN NÜFUS KAYITLARINA İŞLENMİŞ OLDUĞU – YABANCI MAHKEME KARARININ TANINMASININ KAMU DÜZENİNE AYKIRILIK OLUŞTURACAĞI – DAVANIN REDDİ GEREĞİ – HÜKMÜN ONANDIĞI

ÖZET: Davacı vekili tarafından tarafların Weilburg Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararıyla boşandıkları, kararın kesinleştiği belirtilerek yabancı mahkeme kararının Türkiye’de tanınmasına, nüfus idaresindeki kaydın boşanmış olarak değiştirilmesine karar verilmesi talep edilmişse de, Kandıra Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararıyla tarafların boşanmalarına karar verildiği, kararın kesinleştiği, nüfus kayıtlarına işlendiği, tanınması istenen yabancı mahkeme kararının aynı konuda, aynı taraflar arasında, aynı sebebe dayanarak Türk Mahkemeleri’nden verilen bir kararla bağdaşmayacak nitelikte olmasının kamu düzenine aykırılık teşkil edeceği için tanıma ve tenfiz engeli olduğu tarafların Kandıra Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararıyla boşanmalarına karar verilmesi ve bunun nüfus kayıtlarına işlenmiş olduğu gözetildiğinde, bununla bağdaşmayacak şekilde yabancı mahkeme kararının tanınmasının kamu düzenine aykırılık oluşturacağı dikkate alınarak davanın reddine karar verilmesi isabetlidir. Karar tarihinde yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince avukat ….. avukatlık ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine,

Tanıma Tenfiz Avukat Ücreti Yargıtay Kararları

BOŞANMA KARARININ TANIMA VE TENFİZİ İSTEMİ – GENEL VEKALETNAME FOTOKOPİSİNDE DAVACIYA AİT FOTOĞRAF BULUNMADIĞI – DAVAYI TAKİP YETKİSİ KABUL OLUNMAYAN VEKİLİN MÜVEKKİLİNE DURUMUN BİLDİRİLEREK KENDİLİĞİNDEN DAVACIYA DAVETİYE GÖNDERİLMESİ GEREĞİ

ÖZET: Dava, davaya vekalet ehliyeti olan avukat tarafından açılmıştır. Ancak genel vekaletname fotokopisinde davacıya ait fotoğraf bulunmamaktadır. Mahkemenin, davayı takip yetkisi kabul olunmayan böyle bir vekilin müvekkiline (davacıya) durumu bildirerek bir defaya mahsus olmak üzere kendiliğinden davetiye göndermesi gerekir.

(24) Kez Görüntülendi

0 SORULAR

  1. AYDIN TUĞRUL dedi ki:

    Tanıma Tenfiz Avukat Aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim.. Başarılar dilerim..

  2. RUKİYE DUMLU dedi ki:

    Tanıma Tenfiz Avukat hukuk mahkemesine başvuru dilekçe örneği bulabilirmiyim..

  3. RECEP OKUYUCU dedi ki:

    Tanıma Tenfiz Avukat Bu dava için nasıl bir hazırlık aşaması vardır..Cevap verirseniz sevinirim..

  4. ZEKİYE OZULU dedi ki:

    Tanıma Tenfiz Avukat hukuk mahkemesine temyiz dilekçesi örneği varmıdır. Bana yardımcı olurmusunuz..

  5. ABDULGAFUR BAĞDATLI dedi ki:

    Tanıma Tenfiz Avukat bu konu hakkında geri dönüş yaparsanız sevinirim iyi çalışmalar.

  6. BENGİSU ÖĞÜT dedi ki:

    Tanıma Tenfiz Avukat Acaba bu dava ne kadar sürer veya sonuçlanır..

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




    [recaptcha]

    BİZE ULAŞIN

    İletişim Bilgileri