Anlaşmalı Boşanma
Anlaşmalı boşanma, Türk medeni kanununun 166. Maddesinin 3. Fıkrasında yer alan ve aile yapısının temelden bozulması nedeniyle açılan davalardan olup, günümüzde sıkça açılan boşanma davalarının başında gelmektedir. Anlaşmalı boşanma ile evliliklerinde anlaşamayan eşler aralarında anlaşarak boşanabilirler. Anlaşmalı boşanmanın ilk şartı her iki tarafından karşılıklı olarak anlaşmaları ve boşanmayı kabul etmeleri gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Avukat
Anlaşmalı Boşanma ile ilgili olarak avukat desteği alınmasında, haklarınızın belirlenmesinde ve hak ettiklerinizin alınmasında önemli ölçüde faydası olacaktır.
Anlaşmalı boşanma öncesi avukat ile yapılacak görüşmede, evliliğin süresi, eşlerin ekonomik durumu, yaşı, varsa çocuklar ve ihtiyaçları ile eşlerin yeniden evlenme durumu, evliliği sarsan ve boşanmaya sebep olaylar, edinilmiş malların toplam değeri göz önünde tutularak, anlaşmalı veya çekişmeli boşanma halinde haklarınızı ayrı ayrı değerlendirilir.
Boşanma ile ilgili yapılan değerlendirme toplantısı sonu belirlenecek yol ve talepler tespit edildikten sonra, karşı eşin kendisi veya vekilleriyle görüşme yapılarak hak ve talepler müzakere edilerek anlaşma yolu sağlanmaya çalışılır. Karşı eş veya avukatları ile toplantının olumlu sonuçlanması durumunda, anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanarak taraflar arasında imza altına alınır. Avukat ile anlaşmalı boşanmanın takibinde, yukarıda ki aşamaların tamamlanması sonucu, davanın açılması, duruşmanın öne alınması için dilekçe verilmesi sağlanır. Açılan anlaşmalı boşanma davası, yapılan protokole göre karar verilmesi, kararın kesinleştirilmesi ve Nüfus müdürlüğüne gönderilmesi sağlanarak anlaşmalı boşanmanın sorunsuz sonuçlanmasını sağlar.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI ŞARTLARI NELERDİR
Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için kanun koyucu bazı şart ve düzenlemeler koymuştur. Örneğin eşlerin anlaşmalı boşanma davası açılmasınin ilk ve önemli şartı evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir. Eşler evliliklerini noktalayacak konularda karşılıklı olarak anlaşmaya varmış olması gerekiyor. Anlaşmaları gereken konulardan kısaca bahsedecek olursak, mal dağılımı, çocuğun velayeti ve tazminat, nafaka gibi konularda anlaşmış olmaları gerekiyor.
Boşanma konusunda anlaşan eşler anlaşmalarını protokole yazarak ve imzalıyarak mahkemeye sunulması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davasının açıldığı aile mahkemesinde tarafların mahkemenin olduğu gün ve saatte duruşma salonunda hazır olması gerekiyor. Eğer taraflardan bir tanesi dahi mahkeme gününde ve saatinde orda olmayacak olursa o zaman mahkeme herhangi bir sonuca bağlanmayacaktır.
Aile mahkemesi hakimi duruşmada anlaşmalı boşanma şartlarında değişikliğe gidebilir. Özellikle çocuğun velayeti söz konusu olduğu zaman mahkemeler istedikleri maddeleri değiştirebilirler. Tüm bu şartlar sağlandığı zaman mahkemeler eşlerin Anlaşmalı boşanma davalarını kabul edeceklerdir. Gerekli olan tüm prosedürlere uyulduğu zaman mahkemeler davayı anında sonuçlandıracaklardır.
Anlaşmalı boşanma davası açacağınız zaman hangi mahkemelere bu davayı açacağınızı bilmeniz gerekiyor. Boşanma davası açacağınız zaman her zaman Aile Mahkemelerine başvurmanız gerekiyor. Çünkü aile kavramını ilgilendiren her türlü davaya aile mahkemeleri bakıyor. Eğer Aile Mahkemesi bulamıyorsanız o zaman bu davalar için Asliye Hukuk Mahkemelerini tercih edebilirsiniz. Asliye Hukuk Mahkemeleri bu davalara Aile Mahkemeleri sıfatıyla bakmaktadır.
Kısacası anlaşmalı boşanma davası açacağınız zaman bunlara dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer eşiniz ile kısa sürede boşanmak istemiyorsanız ve bu süreci hızlandırmak istiyorsanız eşiniz ile karşılıklı olarak anlaşmanız gerekiyor. Gerekli olan evraklar ile avukatlara müracaat ettiğiniz zaman boşanma sürecini daha da hızlandırmış olacaksınız. Çünkü mahkemeler yoğun oldukları için boşanma davalarını 1 – 2 ay sonrasında verebilmektedirler. Ancak özel avukatlar aracılığı ile bu süreci 1 haftaya kadar indirebiliyorsunuz. Avukatlarınız ile dava açtıktan sonra mahkeme günü ve saatinde her iki tarafta duruşma salonunda yer alacak olursa hâkimler gerekli olan prosedürleri inceleyecek ve özel durumlar söz konusu olmadığı sürece boşanmayı kabul edeceklerdir. Uygun görüldüğü zamanda gerekli değişiklikler yapılacaktır. Daha sonrasında ise mahkemeler boşanma kararını nüfus memurluklarına iletecek ve yeni kimlikleriniz sizlere verilecektir. Yeni kimliklerinizde ise artık evli olarak görünmeyeceksiniz.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR
Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli olan boşanma davalarına göre çok daha kısa sürmektedir. Eğer taraflar mahkemeye usule uygun olarak ve hazır bir şekilde gelecek olurlarsa bu durumda dava tek celsede son bulacaktır. Anlaşmalı boşanma davası açıldığı zaman davalar genel olarak mahkemelerin yoğunluğuna göre 1 – 2 ay sonrasında verilmektedir. Ancak dava bir avukat aracılığı ile açılacak olursa bu durumda dava avukatın ve mahkemenin yoğunluğuna göre 1 – 2 haftada başlayacaktır.
Anlaşmalı boşanma davası açılıp sonuçlandıktan sonra mahkeme vermiş olduğu hükmü yazılı olarak her iki tarafa da 15 gün içerisinde temyiz edecektir. Eğer iki tarafta bu hakkından feragat edecek olursa bu durumda bu süreç daha da hızlanacaktır. İki tarafta bu hakkından feragat ettikten sonra mahkeme eşlerin boşanma süreçlerini hızlandıracak ve eşler arasındaki boşanma işlemi kısa sürede tamamlanacaktır.
ANLAŞMALI BOŞANMA SONUCU VE NÜFUSA YAZI YAZILMASI
Eşler boşandıktan sonra uygulanacak bir diğer prosedür ise bunun nüfus cüzdanlarına işlemesidir. Mahkemeler tarafından kesin kararın verilmesinden sonra mahkemeler kararı o bölgede bulunan en yakın nüfus müdürlüğüne yollar. Gerekli olan belgeler nüfus müdürlüğüne yollandıktan sonra nüfus müdürlükleri kişilerin yeni kimliklerini çıkartır ve bu kimliklerde eşler artık evli olarak görülmez.
0 SORULAR
Anlaşmalı Boşanma Bu davada ben nasıl bir yol izlemeliyim lütfen yardımcı olurmusunuz ?
Anlaşmalı Boşanma Bu konuda dava dilekçesi nasıl yazılır nedeniler nasıl açıklanır.
Anlaşmalı Boşanma Bu davanın Masrafı ne kadar? Bu dava maliyetli mi bilgi verirseniz sevinirim.
Anlaşmalı Boşanma hukuk mahkemesine başvuru dilekçe örneği bulabilirmiyim..
Anlaşmalı Boşanma Davada zaman aşımı süresi var mı? Dava zaman aşımı süresini belirtirseniz sevinirim..