Konu: Velayetin Değiştirilmesi Davası

Velayetin Değiştirilmesi Davası Nasıl Açılır

Velayetin Değiştirilmesi Davası Nasıl Açılır

Velayetin Değiştirilmesi Davası Nasıl Açılır? Velayetin değiştirilmesi, özellikle evlilik birliğinin sonlandırılmasının ardından meydana gelen hukuki ihtilaflar arasında yer almaktadır. Bu noktada velayetin değiştirilmesi davası ve bununla ilgili detaylı bilgilere geçmeden evvel, velayet kavramının hukuki kapsamı irdelenmelidir. Dolayısıyla velayetin tanımı ve bu tanım üzerinde oluşturulmuş hukuki kuralların bilinmesi, velayet ile ilgili olarak kişilerin akıllarında yer alan soru işaretlerinin ortadan kalkmasına vesile olacaktır. Bu noktadan hareketle velayet; evlilik birliğinin hukuki zeminde sonlandırılmasının ardından söz konusu olan çocuğun korunması ve toplum nezdinde temsili için öngörülen hukuki haklardan biridir. Bu sebeple çocukların sağlıklı ve doğru bir şekilde gelişimi için, bu noktada ihtiyaç duydukları maddi ve…

Velayetin Kötüye Kullanılması Velayetin Değiştirilmesi Davası

Velayetin Kötüye Kullanılması Velayetin Değiştirilmesi Davası

Velayetin Kötüye Kullanılması Velayetin Değiştirilmesi Davası. Velayet hakkının kötüye kullanılması ve velayetin değiştirilmesi istemi, boşanma davası akabinde aile mahkemesi hakimi tarafından hükmedilen velayet kararı ile doğrudan ilgilidir. Velayet kavramı; yasalar nezdinde reşit olmayan çocuğun, anne ve babasının bakım ve gözetiminde olduğunu ifade etmektedir. Yasal sebep olmadıkça anne ve babasını velayeti altında olan çocuğu, anne ve babasından almak mümkün değildir. Dolayısıyla hakimin vasi atamasına gerek görmediği müddetçe kısıtlanan ergin çocuklar da anne ve babanın velayeti altında kalmaya devam ederler. Bu kapsamda velayet davası; çocuğun velayetinin kendisinde olmayan eşin diğer eşe karşı açtığı bir aile hukuku davası türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Hukuki çerçevesi…

Velayetin Değiştirilmesi

Velayetin Değiştirilmesi

Velayetin Değiştirilmesi Nedir neden Nasıl Açılır? Çocuğun velayetinin olduğu eşine karşı açılan davalara velayet davaları denir. Vatandaşlar, velayet davaları açmak istedikleri zaman Aile Mahkemeleri’ne müracaat etmelidir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 337, 340, 342 ve 346. maddelerinde yer alan açıklamalarda velayetin kapsamına çocukların bakım, eğitim, öğretim ve korunması ile temsil görevleri girer. Bunun yanı sıra velayetin içerisine çocukların kişiliklerine ve mallarına ilişkin hakları, ödevleri, yetkileri ve yükümlülükleri de girer. Mahkemelere velayet değişikliği için başvurulduğu zaman mahkeme tarafından verilen kararda çocuk için en faydalı ve sağlıklı durum göz önünde bulundurulur. Davalarda çocuklar da dinlenir ve onların olay hakkında görüşleri alınır. Yargıtay uygulamasına…

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri