Konu: velayetin değiştirilmesi davası ne zaman açılır

Velayet Davası Nasıl Açılır

Velayet Davası Nasıl Açılır

Velayet davası, boşanma ya da ayrılık durumunda çocuğun velayetinin kime bırakılacağı konusunda yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için açılan hukuki bir süreçtir. Velayet, çocuğun eğitimi, bakımı, gözetimi, sağlığı ve genel olarak tüm ihtiyaçlarının karşılanması ile ilgili yetkiyi ifade eder. Ebeveynler arasında çocuğun velayeti konusunda anlaşmazlık yaşanması halinde, velayet davası devreye girer ve çocuğun yüksek menfaatini gözeterek karar verir. Velayet Davası Hangi Durumlarda Açılır? Velayet davası, genellikle şu durumlarda gündeme gelir: Boşanma veya Ayrılık: Boşanma davalarının ardından, çocuğun velayetinin kime bırakılacağı kararlaştırılmalıdır. Bu durumda, velayet kendisine verilmeyen taraf, velayetin kendisine verilmesi için dava açabilir. Evlilik Dışı Çocuklar: Ebeveynler evli değilse, velayet otomatik olarak…

Velayetin Değiştirilmesi Davası Nasıl Açılır

Velayetin-Degistirilmesi-Davasi

Velayetin Değiştirilmesi Davası Nasıl Açılır? Velayetin değiştirilmesi, özellikle evlilik birliğinin sonlandırılmasının ardından meydana gelen hukuki ihtilaflar arasında yer almaktadır. Bu noktada velayetin değiştirilmesi davası ve bununla ilgili detaylı bilgilere geçmeden evvel, velayet kavramının hukuki kapsamı irdelenmelidir. Dolayısıyla velayetin tanımı ve bu tanım üzerinde oluşturulmuş hukuki kuralların bilinmesi, velayet ile ilgili olarak kişilerin akıllarında yer alan soru işaretlerinin ortadan kalkmasına vesile olacaktır. Bu noktadan hareketle velayet; evlilik birliğinin hukuki zeminde sonlandırılmasının ardından söz konusu olan çocuğun korunması ve toplum nezdinde temsili için öngörülen hukuki haklardan biridir. Bu sebeple çocukların sağlıklı ve doğru bir şekilde gelişimi için, bu noktada ihtiyaç duydukları maddi ve…

Velayetin Değiştirilmesi

Velayetin Değiştirilmesi

Velayetin Değiştirilmesi Nedir neden Nasıl Açılır? Çocuğun velayetinin olduğu eşine karşı açılan davalara velayet davaları denir. Vatandaşlar, velayet davaları açmak istedikleri zaman Aile Mahkemeleri’ne müracaat etmelidir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 337, 340, 342 ve 346. maddelerinde yer alan açıklamalarda velayetin kapsamına çocukların bakım, eğitim, öğretim ve korunması ile temsil görevleri girer. Bunun yanı sıra velayetin içerisine çocukların kişiliklerine ve mallarına ilişkin hakları, ödevleri, yetkileri ve yükümlülükleri de girer. Mahkemelere velayet değişikliği için başvurulduğu zaman mahkeme tarafından verilen kararda çocuk için en faydalı ve sağlıklı durum göz önünde bulundurulur. Davalarda çocuklar da dinlenir ve onların olay hakkında görüşleri alınır. Yargıtay uygulamasına…

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




    [recaptcha]

    BİZE ULAŞIN

    İletişim Bilgileri