Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçme
Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi gereğince boşanmalarına karar verilmiş, kararı davacı temyiz etmiştir. Davacı temyiz dilekçesinde boşanma davasından feragat ettiğine ilişkin bir beyanda bulunmamakta, eşi tarafından tazminatsız ve nafakasız olarak boşanma konusunda kandırıldığını, ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir. Anlaşmalı boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar, davacının bu yöndeki irade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDAN VAZGEÇME YARGITAY KARARI
YARGITAY: ANLAŞMALI BOŞANMA KARARI KESİNLEŞMEDEN, ANLAŞMALI BOŞANMA KARIRINDAN VAZGEÇİLEBİLİR
- T.C. YARGITAY 2.Hukuk Dairesi Esas: 2012/14467 Karar: 2012/31520 Karar Tarihi: 24.12.2012
- BOŞANMA DAVASI – DAVAYA ÇEKİŞMELİ OLARAK DEVAM EDİLMESİ – TARAFLARA DELİL GÖSTERMELERİ İÇİN İMKAN TANINMASI GEREĞİ – KANUNDA YER ALAN BOŞANMA SEBEBİNİN GERÇEKLEŞİP GERÇEKLEŞMEDİĞİ SAPTANIP KARAR VERİLMESİ GEREKTİĞİ – HÜKMÜN BOZULDUĞU.
- ÖZET: Anlaşmalı boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar, davacının bu yöndeki irade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Böyle bir durumda davaya, çekişmeli olarak devam edilmesi, buna bağlı olarak taraflara delil göstermeleri için imkan tanınması, göstermeleri halinde delillerinin toplanması ve kanunda yer alan boşanma sebebinin gerçekleşip gerçekleşmediği saptanıp sonucuna göre karar verilmesi gerekir. Açıklanan yönde araştırma ve inceleme yapılmak üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
- “...<boşanma ve=”” fer’ilerinde=”” anlaşmış=”” olmalarına=””> dayanılarak Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi gereğince boşanmalarına karar verilmiş, kararı davacı temyiz etmiştir. Davacı temyiz dilekçesinde boşanma davasından feragat ettiğine ilişkin bir beyanda bulunmamakta, eşi tarafından tazminatsız ve nafakasız olarak boşanma konusunda kandırıldığını, ileri sürerek kararın bozulmasını istemektedir. Anlaşmalı boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar, davacının bu yöndeki irade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Böyle bir durumda davaya, çekişmeli olarak devam edilmesi, buna bağlı olarak taraflara delil göstermeleri için imkan tanınması, göstermeleri halinde delillerinin toplanması ve Türk Medeni Kanununun 166/1-2. maddesinde yer alan boşanma sebebinin gerçekleşip gerçekleşmediği saptanıp sonucuna göre karar verilmesi gerekir. Açıklanan yönde araştırma ve inceleme yapılmak üzere hükmün bozulması gerekmiştir....”
- “…eş anlaşmalı boşanmada kendisinin Borçlar Kanunundaki irade bozukluğu hallerinden birinin etkisiyle beyanda bulunduğuna ilişkin kesin nitelikte bir delil bildirmeden eş söyleyişle …Davacı eş ettiğine dair bir beyanda bulunmamakta olup temyiz dilekçesinde açıklamaktadır. Anlaşmalı boşanma davalarında davalı eşin anlaşmalı boşanmada kendisini Borçlar Kanunundaki irade bozukluğu hallerinden birisinin etkisiyle beyanda bulunduğuna ilişkin kesin nitelikte bir delil bildirmeden anlaşmayı bozma hakkı var olduğundan aynı anlaşmanın diğer tarafı davacı eş de aynı hakları kullanabilir….”
0 SORULAR
Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçme Şahitlerim mevcuttur ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim ..
Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçme Bu dava açmak için bilmeniz gerekenler nelerdir. dava açmak için nasıl bir yol izlenir
Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçme hukuk mahkemesine başvuru dilekçe örneği bulabilirmiyim..
Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçme Davayı açma şartları nelerdir..
iyi günler kolay gelsin. Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçme hakkında sorum olucaktı ? Bilgi verebilirmisiniz.
Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçme Konuda belirttiğiniz dava hakkındaki makaleyi beğendim.