Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır?

Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır? Vesayet kararı verilmesi, Türk Medeni Kanunu çerçevesinde düzenlenmiştir. Bazı ergin kişiler ve küçüklerin korunması amacıyla getirilmiş olan bu kurum, bazen kanunen bazen iradi olarak doğabilmektedir. Vesayet gerektiren haller kanunda sırasıyla belirtilmiştir. Vasi atama işlemi genel olarak 2 yıllık süreyle yapılır. Ancak bu sürenin uzatılması mümkündür. 2 yıllık sürenin uzatılması için ilgili makamlara başvuru yapmak gerekir. Bazen de ilgili makamlar bu süreyi kendiliğinden uzatabilme yetkisine sahiptir.

Vesayet Gerektiren Haller:

Hangi hallerde vesayet kararın verileceği kanunda sayılmıştır. Türk Medeni Kanununda belirtilen bu durum, küçüğün veya kısıtlının korunmasını hedeflemektedir. Türk Medeni Kanununda sayılan vesayet halleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Kısıtlanma
  2. Yaş küçüklüğü
  3. Vesayet talebi
  4. Hapis cezası alma

İşte tüm bu hallerde vesayet kararının verilmesi mümkündür. Vesayet kararının kanundan doğan halleri olduğu gibi, talep üzerine de doğabileceği belirtilmiştir.

Vesayet Altına Alınma Usulü:

Vesayet işlemi yapılırken belirlenmiş bazı aşamalar vardır. Bu aşamalara uymak sürecin doğru gitmesini sağlamak önemlidir. Vesayet kararları genel olarak 2 yıllık süreyle verilmektedir. Vesayet altına alınma usulünde öncelikle ilgilinin dinlenmesi gerekmektedir. İlgilinin dinlenilmesi gerekliliği, kişinin hakkının ihlal edilmesinin önüne geçilmek içindir. Eğer ki kısıtlılık kararı verilen kişinin sebebi akıl hastalığı ya da zayıflığı üzerine kuruluysa, bu halde mutlaka sağlık raporlarının teslimi de gerekecektir. Vesayet altına alınma işlemi ile birlikte ilgili mercilere ilan yapılır. Nüfus Müdürlükleri bu durumdan haberdar olur ve ilan yapar.

Vesayet Süresi:

Vasilik, vesayet gibi işlemler çekişmesiz yargı işleridir. Çekişmesiz yargı işleri kural olarak Sulh Hukuk Mahkemesinde görülmektedir. Vasi atama işlemi kural olarak 2 yıl için yapılır. Ancak vesayet makamının bu süreyi uzatması mümkündür. Süre her uzatıldığında ikişer yıl için uzamaktadır. Eğer dört yıllık süre dolduysa, vasinin vesayetten kaçınma hakkı da saklı olacaktır. Vesayet süresinin uzatılması da talebe bağlı olarak yapılabilir. Eğer ki vasi, vesayet süresinin uzatılmasını istiyorsa, kararı veren mahkemeye başvurarak vesayet süresini uzatabilmektedir. Vesayet makamı vasinin iş ve işlemlerinden memnun kalırsa, bu süreyi kendiliğinden ve aynı süreyle uzatabilme yetkisine de sahiptir. Eğer ki vasilik görevinin süresi uzatılmazsa, sürenin dolmasıyla beraber vasilik kurumu da kendiliğinden sonra erecektir.

Vesayet Kararlarında Görevli Ve Yetkili Mahkeme:

Vesayet kararları genel olarak çekişmesiz yargı işleridir. Çekişmesiz yargı işlerinde davalı olarak biri gösterilmez. İşlemler genel olarak talep üzerine yürütülür. Çekişmesiz yargı işlerinin hemen hemen hepsi Sulh Hukuk Mahkemesinde görülmektedir. Bu yüzden vesayet kararında da görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi olacaktır. Yetkili mahkemenin belirlenmesinde de iki yetki söz konusudur. Vesayet kararında yetkili mahkeme talepte bulunanın veya ilgililerden birinin oturduğu yer mahkemesi olarak belirlenecektir. Burada kesin yetki hali söz konusu değildir.

Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır?

Vasilik vesayet işleri çekişmesiz yargı işidir. Çekişmesiz yargıda eğer özel bir düzenleme bulunmuyorsa, görevli mahkeme kural olarak sulh hukuk mahkemesi, yetkili mahkeme de talepte bulunanın veya ilgilerden birinin oturduğu yer mahkemesidir (6100 S. K. m. 383, 384). Ancak vesayet makamı, vasilik süresinin uzatılması istemi üzerine bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir. Vasi, kural olarak iki yıl için atanır.

Vesayet makamı vasiliğin uzatılması talebi üzerine, vasilik süresini her defasında ikişer yıl uzatabilir. Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.  Vesayet makamı vasinin işlerinden memnun kalırsa, görev suresini iki yılda bir aynı süreyle uzatabilecektir. Ancak dört yıldan sonra görev süresinin uzatılması vasinin isteğine bağlıdır. Vasilik görevi, uzatılmadığı takdirde, sürenin dolmasıyla sona erer.  Avukat ve Vekil tayini yapılmış ise, hangileri hakkında yetki verildiği açıklanmadıkça kişiye sıkı sıkıya bağlı haklarla ilgili davaları açamaz ve takip edemez.

(540) Kez Görüntülendi

0 SORULAR

  1. İmam ayaz dedi ki:

    Kısıtlı kardeşimin vasisi ankara ilindeki ablam. Vasilik kararı da Samsun asliye hukuk mahkemesi tarafından verildi. Kardeşim Muş iline benim yanıma geldi, dolayısıyla vasiliğini ben üstleneceğim. Bu durumda vasiliğin bana geçmesi için Muş Asliye hukuk mahkemesine başvurabilir miyim. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

  2. orhan G. dedi ki:

    4 yıllık zorunlu vasilik süresini dolduran vasi cayma hakkını nasıl kullanır (hakim tarafından 2 yıl daha uzatılmış)? Bunun için bir işlem yapmak gerekir mi? Hakim vasiye sormadan 2 yıl daha uzatır mı? Diğer aday vasinin halen vasi olan kişi cayma hakkı için başvurmadan vasiliği üzerine alma girişimi yapması gerekir mi? Cayma hakkı için mahkemeye başvurmak yeterli midir?

  3. SERRA KÖYBAŞIOĞLU dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Konuyla ilgili bilgi verirseniz ona göre bir yol izlemek isterim teşekkür ederim iyi çalışmalar.

  4. SUDE KARAPINAR dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır bu konu hakkında geri dönüş yaparsanız sevinirim iyi çalışmalar.

  5. ZEHRA KALENDER dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Bu duruma karşılık olarak dava açmak istiyorum.

  6. DİLA OĞUZ dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Makaleniniz davası ile ilgili net bir yazı olmuş.. teşekkürler..

  7. BİCEM BOLAYIR dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Davayı ben hangi mahkemede açabilirim.. Davanın yetkili mahkemesi neresidir.. Saygılarımla.

  8. İLAYDA KARACAKALE dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Sayın avukat Mevcut davanın açma şartları nelerdir.?

  9. TURGAY GÜROCAK dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Bu davada ben nasıl bir yol izlemeliyim lütfen yardımcı olurmusunuz ?

  10. CİHAT ÇELİK dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır hukuk mahkemesine temyiz dilekçesi örneği varmıdır. Bana yardımcı olurmusunuz..

  11. ATIL ARABACI dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Konuda belirttiğiniz dava hakkındaki makaleyi beğendim.

  12. GÖKŞAH MERİÇ dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Merhabalar. Garip bir durumumuz var size danışmak istiyorum.

  13. CENGİZHAN GÜMÜŞSU dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Acaba bu davayı avukatsız takip edebilirmiyim? Davanın dilekçe örneğini bulabilirmiyim..

  14. DÜRİYE ÇAĞIRGAN dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır bu konu hakkında geri dönüş yaparsanız sevinirim iyi çalışmalar.

  15. ARİ SUNGURTEKİN dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim.. Başarılar dilerim..

  16. HAMİT İÇTÜZER dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Öncelikle bu bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Ankara dışına hizmetiniz var mı?

  17. BİLAL DERYA dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Öncelikle bu bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Ankara dışına hizmetiniz var mı?

  18. GÖZDE YAVUZER dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Makalede belirttiğiniz dava Nasıl açılır? Süreci Hakkı’nda bilgi verirmisiniz.

  19. DORUK GÖZÜYUKARI dedi ki:

    iyi günler kolay gelsin. Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır hakkında sorum olucaktı ? Bilgi verebilirmisiniz.

  20. SUDE KARAPINAR dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Ben yurtdışında yaşıyorum Türkiyeye gelmem dava sürecini etkilermi

  21. AYHAN KESMEZ dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Davayı açma şartları nelerdir..

  22. BAYRAM YENAR dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Bu davada bir çok talebim oldu hiç bir şekilde sonuç alamadım bundan sonra ne yapılabilir.

  23. SAFİYE KURTÇA dedi ki:

    Vasilik Süresi Nasıl Uzatılır Davada zaman aşımı süresi var mı? Dava zaman aşımı süresini belirtirseniz sevinirim..

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




    [recaptcha]

    BİZE ULAŞIN

    İletişim Bilgileri