Terk Sebebiyle Boşanma Davası Nasıl Açılır

Terk Sebebiyle Boşanma Davası Nasıl Açılır

Terk Sebebiyle Boşanma Davası Nasıl Açılır? Terk sebebiyle boşanma davası açılmasına ilişkin söz konusu eylem, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu özel ve mutlak boşanma şartları arasında sayılmıştır.

Terk etmeye bağlı olarak eşlerden birinin dava açabilmesi için gerekli şartların oluşması gerekmektedir. Diğer boşanma davalarından farklı olarak terk nedeniyle boşanma davası için mahkeme tarafından terk eden eşe ihtar yapılır. Mahkeme tarafından yapılan ihtarın ardından kanuni sürelerin tamamlanması ile dava açılabilir.

Boşanma davası açmakta haklı olan eşin başvurusu üzerine mahkeme tarafından terk eden eşe ihtar gönderilir. 2 ay içinde dönme çağrısına uymayan eş için ihtarın yapılmasının ardından 2 aylık süre geçmeden dava açılamaz.

Terk Nedeniyle Boşanma Davası Nedir? Nasıl Açılır?

Evliliğin getirdiği en önemli yükümlülüklerden biri “birlikte yaşama” olgusudur. Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 185. maddesine göre, “Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar.” Bu düzenleme ile birlikte, terk edilen eşin bazı hakları doğmaktadır.

Terk nedeniyle boşanma, terk edilen eşin dava açabileceği özel ve mutlak bir boşanma sebebidir. Bu makalede, terk nedeniyle boşanma davasının şartları, süreci ve sonuçları detaylıca ele alınacaktır.

Terk Nedir?

Terk, evlilik birliği devam ederken eşlerden birinin, ortak konutu isteyerek ve süreklilik arz edecek şekilde terk etmesidir. Ancak terk, sadece fiziksel ayrılmayı ifade etmez; eşini ortak konuttan kovmak veya diğer eşin ortak konuta dönmesini engellemek de “terk” olarak değerlendirilir. Bu durumda, terk edilmeyen eş ortak konutta kalmaya devam ediyor olsa bile, diğer eşin terk olarak nitelendirilebilecek bir davranışta bulunduğu kabul edilir.

Terk Sebebiyle Boşanma Davası Nedir?

Evlilik birliğinden dolayı ortaya çıkan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde bu unsur boşanma sebebi olarak sayılmıştır. Haklı bir nedene dayanmadan müşterek konutun terk edilmesi halinde en az 6 aylık sürenin geçmesi ile terk edilen eş tarafından boşanma istemi ile ihtar yapılır. Mahkeme tarafından yapılan ihtarın sonuçsuz kalması halinde kişi terk etmiş sayılacağı için boşanma davası açılabilir.

Mahkeme tarafından yapılan ihtarda, eve dön çağrısına uymayan eş için kanunu süreler gözetilerek dava açılır. Türk Medeni Kanunu içinde boşanma sebepleri arasında sayılan terk etme eylemi, aynı kanunun 164’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Bu doğrultuda boşanma davası açılabilir.

Terk Nedeniyle Boşanma Davası Şartları Nelerdir?

Terk nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için bazı şartları sağlanması gerekmektedir. Söz konusu şartların olmaması ve yeterli sürenin takip edilmemesi halinde bu gerekçeye dayanarak dava açılamaz. Mahkeme tarafından terk sebebiyle boşanma davasına karar verilmesi için gerekli şartlar;

  • Eşlerden birinin müşterek hayattan ayrılmış olması,
  • Terkin hukuka aykırılık teşkil etmesi,
  • Terk eden eşin, evliliğe veya ortak yaşama son vermek istemesi,
  • Mahkeme ihtarının sonuçsuz kalması,

Olarak belirlenmiştir. Dört temel şartın sağlanamaması halinde boşanma, terk etme unsuruna bağlı olarak boşanma davası açılamaz. Evi terk eden kadının boşanma davası açması için terk etme nedenine bakılması gerekir. Haksız nedenle bir ayrılık söz konusu ise bu durumda dava farklı usuller kullanarak açılabilir.

Terk Nedeniyle Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?

Terk nedeniyle boşanma, TMK m.164’te düzenlenmiştir. Terk sebebiyle boşanmanın gerçekleşebilmesi için şu şartların bir arada bulunması gerekir:

Ortak Konutun Terk Edilmesi Şartı Nedir?

Terk nedenine dayalı olarak boşanma davası açılabilmesi için, eşin ortak konutu terk etmesi gerekir. Terk, çeşitli şekillerde gerçekleşebilir:

Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek amacıyla diğer eşi terk etmek.

Ortak konutu terk etme amacı olmaksızın, haklı bir sebep olmaksızın geri dönmemek.

Ortak konutta kalan eşin, diğer eşi ortak konuttan ayrılmaya zorlaması.

Ortak konuta dönmek isteyen eşin, diğer eş tarafından haklı bir sebep olmaksızın geri dönmesinin engellenmesi.

Kanunda açıkça belirtildiği gibi, “ortak konuttan kovulan veya ortak konuta girmesi engellenen eş”, terk edilen eş olarak kabul edilir ve bu nedenle boşanma davası açma hakkına sahiptir.

Terk Eden Eşin Kusurlu Olması Şartı Nedir?

Terk nedeniyle boşanmanın gerçekleşebilmesi için, terk eden eşin kusurlu olması şarttır. Örneğin, askerlik hizmeti nedeniyle veya sağlık sorunları gibi haklı nedenlerle evden ayrılan eş, kusurlu sayılmaz. Ancak, haklı neden sona erdikten sonra ortak konuta dönmeyen eş, terk eden eş olarak değerlendirilir ve kusurlu sayılır.

Terk Durumunun En Az 6 Ay Boyunca Devam Etmesi Şartı Nedir?

Boşanma davasının açılabilmesi için terk durumunun en az 6 ay boyunca devam etmesi gerekir. Bu süre içinde, gerçek anlamda evlilik birliğinin gereklerine uygun bir şekilde eve dönülmemesi şarttır. Terk eden eş, 6 aylık süre dolmadan samimi olmayan bir şekilde eve dönüş yapar ve ardından tekrar ayrılırsa, bu durum hakkın kötüye kullanılması olarak kabul edilir ve süre kesintisiz şekilde işlemeye devam eder.

Terk Eden Eşin Dönmesi İçin Çağrı Yapılmış Olması Şartı Nedir?

Terk nedeniyle boşanma davası açmadan önce, terk eden eşin ihtar yoluyla eve dönmeye çağrılması zorunludur. İhtar, terk eden eşin adresi biliniyorsa noter aracılığıyla, bilinmiyorsa ilan yoluyla yapılır. Bu ihtarın geçerli olabilmesi için terk eden eşe en az iki ay süre verilmelidir. Yargıtay, 60 günlük bir süre verilmediği takdirde ihtarın geçersiz olacağını belirtmektedir.

Çağrılan Konutun Uygun Olması Şartı Nedir?

Eve dönüş çağrısında, çağrılan konutun bağımsız ve eşlerin beraberce seçtiği bir konut olması gerekir. Terk eden eşin, ailesiyle birlikte yaşanılan bir eve çağrılması, bağımsız konut şartını sağlamaz ve ihtar geçerli sayılmaz.

İhtarın Haklı ve Samimi Olması Şartı Nedir?

Terk nedeniyle yapılacak ihtarın, samimi ve haklı olması gerekmektedir. Eşine şiddet uygulayan veya evden kovup kilidi değiştiren bir eşin “geri dön” çağrısı samimi kabul edilmez. Ayrıca, ihtarın yapıldığı andan itibaren, terk eden eşin daha önceki kusurlu davranışlarına dayanarak dava açma hakkı da ortadan kalkar.

Eğer eşler arasında boşanma veya nafaka davası mevcutsa, birlikte yaşama yükümlülüğü ortadan kalkar ve bu süre zarfında yapılan ihtar geçersiz kabul edilir. Boşanma davasının reddedilmesinin ardından 4 ay geçmedikçe terk eden eşe ihtar gönderilemez.

Terk Sebebiyle Boşanma Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme

Terk nedeniyle boşanma davalarında görevli ve yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son altı ay boyunca birlikte oturdukları yerin aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde, asliye hukuk mahkemesi aile mahkemesi sıfatıyla davaya bakar.

Terk Sebebiyle Boşanma Davası Aşamaları Nelerdir?

Eşlerden birinin evlilik ile ortaya çıkan yükümlülükleri yerine getirmemek ve müşterek yaşama son vermek adına terk etmesi halinde boşanma davası açılabilmektedir. Terk nedenine bağlı olarak boşanma davası açılması için farklı şartlar ve hukuki aşamalar bulunmaktadır. Terk sebebiyle boşanma davasının aşamaları;

  • Kanuni süre içinde ihtar istemi yapılır,
  • İhtarda davet edilen ev uygun ve bağımsız olmalıdır,
  • İhtarın karşılıksız kalması halinde dava açılır.

Temelde bu iki aşamanın ardından boşanma davası süreci başlar. Terk edilen eşin ihtarda samimi olması ve haklı gerekçeyle ihtar istemi yapması temel şarttır. Evi terk eden koca ağır kusurlu sayılması için yine kanunda belirlenen şartların oluşması gerekmektedir.

Terk Sebebiyle Boşanma Davası Nasıl Açılır

Terk nedeniyle boşanma davası açılmadan önce, terk eden eşe noter aracılığıyla ihtar çekilmelidir. Bu ihtarda, eşe en az 2 ay süre tanınmalı ve bu sürede eve dönmesi talep edilmelidir. Süre sonunda terk eden eş eve dönmezse, terk edilen eş aile mahkemesine başvurarak boşanma davası açabilir.

Davanın açılması sürecinde, ihtarın çekildiği tarihler, ortak konuttan ayrılma ve dönmeme nedenleri gibi deliller, dava dilekçesine eklenmelidir. Davanın kabul edilmesi durumunda, mahkeme boşanma kararı verir ve evlilik birliği sona erer.

TERK NEDENİYLE BOŞANMA DAVASI KANUN MADDESİ : Madde 164 – Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az 6 ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hakim (EKLENMİŞ İBARE RGT: 14.04.2011 RG NO: 27905 KANUN NO: 6217/19) (YÜR. TAR.: 01.10.2011) veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.

Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hakim (EKLENMİŞ İBARE RGT: 14.04.2011 RG NO: 27905 KANUN NO: 6217/19) (YÜR. TAR.: 01.10.2011) veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilan yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.

Terk Nedeniyle Boşanma Davasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Samimi ve Geçerli İhtar: İhtarın samimi ve haklı olması, davanın kabul edilmesi için şarttır. Aksi takdirde ihtar geçersiz sayılabilir.

Süre: Terk durumunun en az 6 ay boyunca devam etmesi ve ihtar sonrası verilen 2 aylık sürenin dolması gerekmektedir.

Çağrı: Terk eden eşin bağımsız bir konuta çağrılması gerekir. Aileyle birlikte yaşanılan bir eve çağrı geçerli sayılmaz.

Terk Nedeniyle Boşanma ve Diğer Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Terk, özel ve mutlak bir boşanma sebebidir. Bunun dışında, zina, hayata kast, pek kötü muamele, onur kırıcı davranış, haysiyetsiz yaşam sürme, küçük düşürücü suç işleme gibi durumlar da Türk Medeni Kanunu’nda özel boşanma sebepleri arasında sayılmıştır.

TERK SEBEBİYLE BOŞANMA DAVASI NASIL GÖRÜLÜR

  1. Boşanacak eşlerin iddia ve savunmaları dinlenir.
  2. Terk sebebiyle ilgili gösterilecek şahitler aile hakimi tarafından dinlenilir.
  3. Terk sebebi mutlak boşanma sebebi olduğu için, aile hakimin, terk sebebiyle ortak hayatın diğer eş için çekilmez hale gelip gelmediğini araştırmasına gerek yoktur.

TERK SEBEBİYLE BOŞANMA DAVASI

  1. Terk filinin ortak hayata son verecek şekilde gerçekleşmiş olmalıdır.
  2. Evlilik birliğinde doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadı bulunması,
  3. Ayrı yaşamanın en az 6 ay sürmüş ve halen devam ediyor olması.
  4. Terk eden eşe ihtarda bulunulması, Terk olayından sonraki dördüncü ayın sonunda hakime ihtar için başvurabilir.
  5. Davacının, eşinin eve dönmesi için gerekli masrafları ödemesi, davet edilen evin her yönü ile bağımsız bir ev olması, eve dönmemek için haklı bir sebebin olmaması şarttır.
  6. İhtar kararı, terk eden eşe tebliğ edilmesine rağmen, davalı 2 ay içinde evine dönmezse, terk sebebiyle boşanma davası açılır.

Terk Sebebiyle Boşanma Davası Nasıl Açılır – Nereye Açılır

Ülkemizde son dönemlerde eşlerin ekonomik özgürlüğü, eşe tahammülsüzlük ve bir çok sebeplerden dolayı  evlilikde terk olayları yaşanmaktadır.  Sıkça karşılaştığımız Terk nedeniyle boşanma davası nasıl açılır sorusuna, yukarda anlattığımız kanun maddesi ışığı altında hasas bilgilere yer  vererek sorulara yanıt aramaya çalıştık.

Terk sebebiyle boşanma davası, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa 6 aydan beri birlikte oturdukları yer  Aile Mahkemesi’nde/yoksa Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır.

terk sebebiyle boşanma davasında Aile Mahkemesi hakimi davanın süresinde açılıp açılmadığını, yani terkin gerçekleştiği günden itibaren 4 ay geçip geçmediğini araştırır.

Yukarda belirtilen kanun maddesi  gereği bütün işlemler yapıldığında terk edilen eş terk sebebiyle boşanma davası açabilir. Ayrıca diğer eşi ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eşe de terk sebebiyle boşanma davası açabilir.

TERK SEBEBİYLE İHTAR İSTEMİ NEDİR

Terk edilen eşin terk sebebiyle ihtar istemli olarak aile hakimine talepte bulunulur. Aile hakimi dosyanın esasını incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe  2 ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiğini, ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Terk eden eşin adresi bilinmiyorsa ihtar ilan yolu ile yapılır.

Terk eden eş, ihtara rağmen 2 aylık sürenin sonunda ortak konuta dönmezse, terk edilen eş, terk sebebiyle boşanma davası açabilir.

İlkay Hukuk Bürosu İletişim Bilgileri

✅ Boşanma Hukuku – Avukat İlkay Uyar Kaba

✅ Telefon: 0312 229 25 05 – +90-545-229-2505

✅ Adres: Eti Mahallesi Strazburg Cad. 10/9 Çankaya/Ankara

✅ Mail: avilkayuyarkaba@gmail.com

✅ Hizmet Alanları: Tanıma ve Tenfiz davası, Anlaşmalı Boşanma Davası, Çekişmeli Boşanma Davası Ankara, Boşanma Nedeniyle Tazminat, Velayet, Nafaka, Sözleşmeler, Dilekçeler

(4) Kez Görüntülendi

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




    [recaptcha]

    BİZE ULAŞIN

    İletişim Bilgileri