Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi

Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi? Karar düzeltme istemi, aynı mahkemenin vermiş olduğu herhangi bir kararın, yeniden incelenmesi ve söz konusu mahkeme kararındaki hataların giderilmesini sağlayan kanuni bir yoldur. Temyiz istemi ile bir iddiasının ileri sürülmesinin ardından mahkeme tarafından cevaplandırılmaması halinde karar düzeltme yoluna gidilebilir. Türk hukuk sistemi için 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu içinde karar düzeltmeye ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Konuya ilişkin yasal düzenlemelere eski Ceza Muhakemeleri Kanununda yer verişmiştir.

Kararın düzeltme istemi ile birçok farklı mahkeme tarafından verilen karar düzeltilmesi için üst mahkeme yoluna gidilebilir. Karar düzeltmeye ilişkin dikkat çeken en önemli detaylardan biri iş mahkemeleri tarafından verilmiş bir kararın temyiz edilmesi üzerine verilen Yargıtay kararı için düzeltme yolunun kapalı olmasıdır. Bunun dışında Yargıtay’ın bozma kararlarına karşı da karar düzeltme yoluna gidilebilir.

Karar Düzeltme İstemi Nedir?

Karar düzeltme, Türk yargı sistemi içinde olağan kanun yolları arasında yer almaktadır. Mahkemenin tesis etmiş olduğu bir kararın yeniden gözden geçirilmesi ve düzeltilmesini sağlayan hukuki bir yöntemdir. Karar düzeltme isteminin yapılması için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Özellikle mahkeme tarafından verilen kararın düzeltme yoluna açık olması oldukça önemlidir.

Karar düzeltme dilekçesi ve diğer prosedürlerin tamamı doğru olarak yapıldığı takdirde, temyiz yolundan daha kısa bir sürede davanın lehte sonuçlanması mümkündür. Yeni CMK’da karar düzeltmeye ilişkin düzenlemeler bulunmamaktadır. Oldukça kapsamlı ve karmaşık bir süreci beraberinde getirdiği için karar düzeltme başvurularının büyük ölçüde reddedilmesi de mümkündür.

Karar Düzeltme Başvuru Şartları Nelerdir?

Bir mahkeme kararına karşı karar düzeltme isteminin yapılabilmesi için birçok farklı şartın yerine getirilmesi gerekmektedir. Bazı mahkeme kararlarına karşı karar düzeltme yolu kapalıdır. Örneğin; iş mahkemesinin vermiş olduğu kararın temyiz edilmesinin ardından Yargıtay’ın verdiği kararlara karşı düzeltme yolu kanunen kapatılmıştır. Bunun yanı sıra, ilk derece mahkeme tarafından verilen kararlara karşı düzeltme yoluna gidilmesinin de önüne geçilmiştir.

Karar düzeltme istemiyle başvuru yapılabilmesi için gerekli şartlar arasında;

  • Asıl karara etkisi olan itirazın ve iddianın kararda karşılanması,
  • Söz konusu kararda aykırı iki hükme yer verilmesi,
  • Kanunlara ve usule aykırı karar verilmesi,
  • Kararın verilmesinde etkili belgelerde sahte beyanların bulunması

Yer almaktadır. Bu şartların ortaya çıkması halinde kanunların ön gördüğü biçimde karar düzeltme yoluna gidilebilir. Danıştay karar düzeltme dilekçesi ile Danıştay dava dairelerine karar düzeltme istemi yapılabilmektedir.

Karar Düzeltmede Süre Ne Kadardır?

Karar düzeltme istemi yapılması için Danıştay ilgili dairelerinin, kararların temyizi üzerine vermiş oldukları kararlarla birlikte, bölge idare mahkemelerinin itiraz üzerine vermiş oldukları mahkeme kararları hakkında, kanunun ön gördüğü biçimde, sadece bir kere olmak kaydıyla 15 gün içinde karar düzeltme yoluna gidilebilir. Bu süreler davanın ve kararın niteliğine göre değişiklik gösterebilmektedir.

Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi

Karar düzeltme istemine ilişkin dilekçe istemde bulunanın bulunduğu yer mahkemesine, asıl hükmü veren mahkemeye veya doğrudan temyiz merciine sunulabilir. Yargıtay kararlarına karşı tefhim veya tebliğden itibaren 15 gün içinde aşağıdaki sebeplerden dolayı karar düzeltilmesi istenebilir;

1- Temyiz dilekçesi ve kanuni süresi içinde verilmiş olması şartıyla karşı tarafın cevap dilekçesinde ileri sürülüp hükme etkisi olan itirazların kısmen veya tamamen cevapsız bırakılmış olması,

2- Yargıtay kararında birbirine aykırı fıkralar bulunması,

3- Yargıtay incelemesi sırasında hükmün esasını etkileyen belgelerde bir hile veya sahteliğin ortaya çıkması.

4- Yargıtay kararının usul ve kanuna aykırı bulunması.

5- Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi

Yargıtay evvelce cevapsız bırakılan itirazları kendi görüşüne göre hükme etki yapacak nitelikte bulmazsa karar düzeltilmesi isteği üzerine vereceği kararda bu itirazları reddederken her biri hakkında gerekçe göstermek zorundadır.

YARGITAY KARARLARI HAKKINDA KARAR DÜZELTME YOLUNA GİDİLMEYEN HUSUSLAR NELERDİR

Yargıtay’ın aşağıdaki kararları hakkında karar düzeltmesi yoluna gidilemez.

1- Miktar veya değeri 8.510 liradan az olan davalara ait hükümlerin onanması veya bozulmasına ilişkin kararlar

2- 1086 sayılı kanunun 8 inci maddesinde gösterilen davalara ait hükümlerin onanması veya bozulmasına ilişkin kararlar (8 inci maddenin II numaralı fıkrasının 5 nolu bendindeki davalar, bu fıkranın (1) numaralı bendindeki hüküm saklı kalmak koşuluyla; kira sözleşmesine dayanan tahliye ve akdin feshi davaları ile bu davalarla birlikte açılmış kira alacağı ve tazminat davaları ve bunlara karşılık olarak açılan davalar ve Kat Mülkiyeti Kanunundan doğan davalar hariç),

3- Görevsizlik, yetkisizlik, hakimin reddi, dava veya karşılık davanın açılmamış sayılması, davaların birleştirilmesi ve merci belirtilmesi kararları,

4- Hakemlerin verdiği hükümlerin ve bu Kanunun tahkim hükümlerine göre mahkemece verilecek kararların onanmasına veya bozulmasına ilişkin kararlar.

5- İş mahkemelerince verilen kararlara ilişkin temyiz incelemeleri sonu cerilen kararlar,

6- Sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırılmasına ilişkin olarak icra mahkemelerince verilen tasdik veya ret kararları,

Aynı ilam aleyhine bir defadan fazla karar düzeltme isteminde bulunulamaz. İstem üzerine verilen kararlara karşı tekrar karar düzeltme yoluna gidilemez.   İki taraftan biri karar düzeltme isteminde bulunursa dilekçenin tebliğinden itibaren onbeş gün içinde karşı taraf gerek cevaben gerekse ayrıca yazacağı dilekçeyle itirazlarını bildirip karar düzeltme isteminde bulunabilir.

Karar düzeltme talebi esbabı mezkureye mutabık görülmezse arzuhalin reddine ve istem sahibinden yüz liraya kadar para cezası alınmasına ve muvafık ise kabulüne karar verilir. Tashihi karar arzuhalinin kabulü, tashihi talep edilen karar hilafında karar verilmesini mucip addolunamaz. Tashihi karar icrayı tehir etmez. Yargıtay’ın karar düzeltme yolu açık olan bozma kararları, mahkeme başkatibince onbeş gün içinde kendiliğinden taraflara tebliğ edilir.  Yargıtay’ın onama veya onamaya karşı başvurulan karar düzeltme isteminin reddine ilişkin kararlarının sonucu da, mahkeme başkatibince on beş gün içinde kendiliğinden taraflara bildirilir. Karar düzeltme istemi duruşmalı olarak incelenemez.

Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Nasıl Olur

Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi ile ilgili diğer konu başlıkları, karar düzeltme istemi, karar düzeltme süresi, karar düzeltme dilekçe örneği, karar düzeltme dilekçesi, karar düzeltme sınırı, karar düzeltme sebepleri, karar düzeltme ceza, karar düzeltme nedir, idari yargıda karar düzeltme.

69 SORULAR

  1. hakan dedi ki:

    2 yıl 1 ay hapis cezamın yargıtayda da onaylanması üzerine bir avukata yakın bir arkadaşın referansıyla gittim, davayı anlattım dosyaya doğru düzgün bakmadan bana somut bir delil sunamazsan onama kararının bozulması binde bir ihtimal bile değil dedi. seni umutlandırmaya gerek yok geçmiş olsun dedi. bunun üzerine kendim detaylı bir karar düzeltme talep dilekçesi yazdım. 2-3 ay kadar sonra e-devletten Y.C.B. nın 5 sayfalık bir yazıyla, aldığım hükmün onama ve mahkeme kararlarının bozulması talebiyle itirazda bulunduğunu gördüm. şuan dosya ceza dairesinde ve tekrardan açık görünüyor. Haklı olduğunuza inanıyorsanız sakın pes etmeyin.

  2. EYYÜP GİRGİN dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Merhabalar. Garip bir durumumuz var size danışmak istiyorum.

  3. RECEP TUNCAY dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi bu konu hakkında geri dönüş yaparsanız sevinirim iyi çalışmalar.

  4. ALTUĞ GÜLSÜN dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Bu dava Hakkında bazı sorular aklıma takıldı.

  5. FERHAT KAYHAN dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Makalede belirttiğiniz dava Nasıl açılır? Süreci Hakkı’nda bilgi verirmisiniz.

  6. NESİBE DAYANIR dedi ki:

    iyi günler kolay gelsin. Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi hakkında sorum olucaktı ? Bilgi verebilirmisiniz.

  7. NUH BALİ dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Bu davaların konusunda, zarar görmem nedeniyle maddi ve manevi tazminat Nasıl isterim..

  8. DOĞAÇ AYDOĞDU dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Bu davada bir çok talebim oldu hiç bir şekilde sonuç alamadım bundan sonra ne yapılabilir.

  9. ENGİN ŞAŞMAZ dedi ki:

    iyi günler kolay gelsin. Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi hakkında sorum olucaktı ? Bilgi verebilirmisiniz.

  10. CAN SALMAN dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Bu dava için gerekli belgeler nelerdir..

  11. MAŞALLAH BOYLU dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Merhabalar. Garip bir durumumuz var size danışmak istiyorum.

  12. NURÇİN DEĞİRMENCİ dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Dava ve avukat masrafları konusunda bilgi verebilir misiniz?

  13. Derya dedi ki:

    Merhaba verdiğiniz değerli bilgiler için öncelikle teşekkür ederim .. yerel mahkeme boşanma davamı red etti şuan yargıtayda bir sene oldu yerel mahkeme kararına itiraz eden temyize giden taraf benim bu durumda yargıtaydan karar bozulmuş olarak gelirse karşı taraf tekrar temyize gide bilir mi ? Temyiz dosyası yerel mahkemeye gelmesi ve tekrar durusma görülmesi aşağı yukarı ne kadar süre alır ? Karşı taraf karar düzeltme isteminde buluna bilir mi ? Karar düzeltme isterse ne kadarlık bir süre kaybı olur davamız istanbuldan açıldı .. şimdiden teşekkür ederim ..

  14. FAHRİ GÖKŞEN dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Makalede belirttiğiniz dava Nasıl açılır? Süreci Hakkı’nda bilgi verirmisiniz.

  15. AYBİKE GÜNALAN dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Konuyla ilgili bilgi verirseniz ona göre bir yol izlemek isterim teşekkür ederim iyi çalışmalar.

  16. SELAHADDİN KÜÇÜKFIRAT dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Acaba bu dava ne kadar sürer veya sonuçlanır..

  17. YURDAGÜL KALAY dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Bu davada bir çok talebim oldu hiç bir şekilde sonuç alamadım bundan sonra ne yapılabilir.

  18. SABİHA İSPİR dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Merhabalar. Garip bir durumumuz var size danışmak istiyorum.

  19. Anonim dedi ki:

    Merhabalar ;

    Fili bir birliktelik olmadı eşit kusurla onadı yerel mahkeme ve yargıtayda yerel mahkemenin verdiği kararı onadı Benim dosyam yargıtaydan onandı geldi karar düzeltme için dilekçe vermiş karşı taraf ne kadar süreden gelir yargıtaydan dosyam ve ondan sondaki süreç nasıl olacak yargıtay karara bağladıktan sonra tekrar itiraz etme hakları varmı yoksa başka yapacakları bana karşı birşey varmı?Yargıtay’dan gelen kararı tekrar yargıtay geldikten sonra süreç nasıl olacak tamamen boşanmış olacakmıyım birdaha itiraz hakları kalmayacaktır umarım.

    Ne kadar sürede sonuçlar ve birdaha itiraz hakları var mı?

  20. BÜŞRA HACIOĞLU dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Size email olarak gönderdiğim davamda zaman aşımı söz konusumudur. teşekkürler….

  21. NEBİ USLU dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Bu davada bir çok talebim oldu hiç bir şekilde sonuç alamadım bundan sonra ne yapılabilir.

  22. SELÇUK ETYEMEZ dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Bu davanın Masrafı ne kadar? Bu dava maliyetli mi bilgi verirseniz sevinirim.

  23. BERFİN BİLGİN dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim.. Başarılar dilerim..

  24. BEYHAN SERDAROĞLU dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Şahitlerim mevcuttur ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim ..

  25. MEVLÜT YEĞEN dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Sayın İlkay hukuk bürosu, bu davayı açmayı düşünüyorum..

  26. MERİÇ PEKCAN dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Makalede belirttiğiniz dava Nasıl açılır? Süreci Hakkı’nda bilgi verirmisiniz.

  27. AZRA YAĞAN dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Bu davanın Masrafı ne kadar? Bu dava maliyetli mi bilgi verirseniz sevinirim.

  28. OLGAÇ AKSAKAL dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Davada zaman aşımı süresi var mı? Dava zaman aşımı süresini belirtirseniz sevinirim..

  29. SAADET SOLAK dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Davayı açma şartları nelerdir..

  30. Gürkan GÜRKAN dedi ki:

    danıştayda lehimize bozulan dosyada, idarenin vermiş olduğu karar düzeltme de lehimize çıkarsa bu kesinmidir. Yoksa ilk yer mahkemesi uymanın haricinde ısrar da edebilirmi.
    teşekkürler

  31. YEŞİM ATEŞLİ dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Sayın İlkay hukuk bürosu, bu davayı açmayı düşünüyorum..

  32. SERKAN ABAR dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Bu davada ben nasıl bir yol izlemeliyim lütfen yardımcı olurmusunuz ?

  33. SEREN SONGÜR dedi ki:

    Karar Düzeltme Nedir, Nasıl Yapılır bilgi verirmisiniz…

    • İlkay Hukuk Bürosu dedi ki:

      Karar düzeltme, yargıtayın temyiz incelemesi sonucunda vermiş olduğu kararlarına karşı tanınmış olan normal bir kanun yoludur.

  34. EMRAH GEREM dedi ki:

    Karar Düzeltmeye kimler niçin gider. Burdaki amaç nedir

    • İlkay Hukuk Bürosu dedi ki:

      davanın tarafları başvurabilir. Karar düzeltme yoluna başvuran tarafın hukuki yararının bulunması gerekir. Kendi temyizi üzerine hüküm bozulmuş olan taraf karar düzeltme yoluna gidemez, fakat hukuki yararı varsa gidebilir.

  35. ALPER TUNAOĞLU dedi ki:

    Karar Düzeltme ne zaman yapılır, bir süresi varmıdır.

    • İlkay Hukuk Bürosu dedi ki:

      Karar düzeltme süresi tabi ki vardır. bu süre 15 gündür. Bu süre yargıtay kararının tebliğ edildiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Bu süre geçtikten sonra karar düzeltme yoluna başvurulamaz.

  36. MUTLU AKKURT dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır, inceleme işlemini hangi daire yapar. bilgi verirmisiniz..

    • İlkay Hukuk Bürosu dedi ki:

      Karar düzeltme talebi aynı yargıtay dairesinde, yani temyiz incelemesini yapmış ve karar bağlamış olan yargıtay dairesinde veya HGKda incelenir. Yargıtay incelemesini dosya üzerinde yapar. Karar düzeltme safhasında
      duruşma yapılmaz.

  37. ZEKİYE OZULU dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Öncelikle bu bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Ankara dışına hizmetiniz var mı?

  38. TUTKU ÖZSOY dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Konuda belirttiğiniz makaleyi beğendim.

  39. SEDA TANIŞIK dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi için bilmeniz gerekenler nelerdir, nasıl bir yol izlenir.

  40. EMİRHAN KIZILCA dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır acaba bu durumu avukatsız takip edebilirmiyim? dilekçe örneğini bulabilirmiyim..

  41. ECEM BAŞAR dedi ki:

    karar düzeltme talebinin esastan reddedilmesi nedir

    • İlkay Hukuk Bürosu dedi ki:

      yagıtay mevcut olduğu kanısına vardığı karar düzeltme sebebini temyiz incelemesi sonucunda vermiş olduğu kararının esasını etkileyecek nitelikte bulmazsa karar düzeltme talebini reddeder.

  42. ZEYNEP GÜNDÜZ dedi ki:

    Karar Düzeltmede karar düzeltme talebinin esastan kabul edilmesi ne demektir.

    • İlkay Hukuk Bürosu dedi ki:

      Karar düzeltme talebini esastan kabul eden yani karar düzeltme sebebini temyiz incelemesi sonucunda vermiş olduğu kararı etkileyici nitelikte bulan yargıtay, bunun üzerine temyiz incelemesi sonucunda vermiş olduğu eski kararını düzeltir. Bu düzeltme yargıtayın kendi kararına ilişkin olabileceği gibi mahalli mahkemenin hükmüne de ilişkin olabilir.

  43. RENAN HOCAOĞLU dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Ben yurtdışında yaşıyorum Türkiyeye gelmem dava sürecini etkilermi

  44. MERVENUR ARPACI dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Bu davanın sonuçlanması ve süresini merak ediyorum..

  45. MERVENUR ARPACI dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Bu davanın sonuçlanması ve süresini merak ediyorum..

  46. ILGIN BAYAV dedi ki:

    iyi günler kolay gelsin. Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi hakkında sorum olucaktı ? Bilgi verebilirmisiniz.

  47. ŞEVKET DİNÇ dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Konuda belirttiğiniz dava hakkındaki makaleyi beğendim.

  48. BAHATTİN ÖZCÜRCÜ dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Bu konuda dava dilekçesi nasıl yazılır nedeniler nasıl açıklanır.

  49. KADİR FİDAN dedi ki:

    Hak deyince akan sular durur.

  50. AYTEKİN ZOBU dedi ki:

    Karar Düzeltme Nasıl Yapılır İstemi Bir yanı dinlemeden karar veren, doğru karar vermiş olsa bile adaletsizlik etmiş sayılır.

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri