Hakaret Boşanma Sebebi Midir

Hakaret Boşanma Sebebi Mi? Evli çiftlerin evlilikleri esnasında birbirlerine karşı sarf ettikleri hakaretler sonucunda çiftler, Aile Mahkemelerine giderek boşanma davası açabilir. Bir evlilikte uygulanan sözlü şiddetler kişinin onurunu, gururunu, karakterini yıpratacak ve sarsacak konumdaysa mağdur olan taraf geçerli sebepler ve delillerle beraber karşı tarafa hem maddi hem de manevi tazminat davası açabilir. Bunun için mağdur tarafın boşanma davasını bir an önce açması gerekir. Çünkü, Aile Mahkemeleri evlilikte uygulanan sözlü veya fiziksel şiddetin hiçbir şekilde kabul edilemez bir davranış olduğunu ve bu eylemleri yapan tarafa cezai işlemler uygulanması gerektiğini mahkeme huzurunda bildirir.

Anlaşamama Durumu

Karı-kocanın evliliklerinin üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra aralarında yüksek seviyede bir tartışma veya anlaşmazlıklar meydana gelebilir. Bu anlaşmazlıkların birçok nedeni olabilir. Bu anlaşamama sonucunda çiftler Aile Mahkemelerine giderek boşanmak için talepte bulunur. Boşanma talebinde taraflar, birbirlerinden maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir. Bu tazminatı almak için tarafların mahkemeye çok geçerli sebepler sunması gerekir. Aşağıda evlilik boyunca çiftlerin anlaşamamalarına sebep olan davranışlar ve olaylar detaylı bir şekilde verilmektedir:

  • Çiftlerin evliliklerinde anlaşamamalarının en büyük sebebi, belli bir süreden sonra bir tarafın eşine ve çocuklarına yeteri kadar sevgi gösterememesidir.
  • Bunun dışında evlilik boyunca bir tarafın ekonomik gelirinin olmaması sebebiyle yani çalışmaması durumunda çalışan tarafın bunu sürekli dile getirmesi de evlilikte en büyük sorun hale gelir.
  • Bir tarafın kavga esnasında karşı tarafa hem fiziksel şiddet hem de sözlü şiddet uygulaması durumunda karşı tarafın kişilik haklarını ve kendini koruyabilmesi için boşanma davası açar.
  • Ayrıca bir tarafın evli oldukları zamanda başka biri ile eşini aldatması gibi sebeplerden meydana gelen olaylar sonucunda mağdur olan taraf boşanma davası açarak karşı taraftan ruhsal ve bedensel anlamda gelen zararların bedelini ödemesini yeterli sebepler doğrultusunda talep eder.

Çekişmeli Boşanma Davası

İki çift arasında aşırı derecede problemler ve sorunlar meydana geldiği zaman çiftler birbirlerine çekişmeli boşanma davası açabilir. Çekişmeli boşanma davasının açılması için öncelikle çiftlerin arasında hiçbir şekilde anlaşma veya uzlaşma olmaması gerekir. Bu doğrultuda taraflar boşanma avukatlarıyla birlikte mahkemeye evlilikleri boyunca anlaşamadıklarını ve çok problemler yaşadıklarını dile getirdiği zaman evlilikte en çok hatası olan tarafa maddi ve manevi tazminat davası açılabilir. Özellikle bir tarafın diğer tarafa aşırı derecede hakaret etmesi sonucunda, tarafın ruhsal ve psikolojik açıdan çok darbe almasından dolayı manevi tazminat davası kesinlikle alabilir. Çekişmeli boşanma davalarının daha kısa bir şekilde bitmesi ve mağdur tarafın bireysel haklarını koruma altına alabilmesi için mahkemeye çok geçerli sebepler sunması gerekir.

 Hakaret Olan Sebepler

Evlilikte çiftlerin birbirlerinden çabuk bir şekilde boşanabilmesi için bir tarafın karşı tarafın onuruna, gururuna, kişiliğine ve namusuna aşırı derecede hakaret ederek onların psikolojisinin bozulmasına sebep olması gerekir. Bu koşulda çiftlerden biri, böyle bir aşağılayıcı muameleye maruz kaldığı zaman gereken haklarını koruyabilme şansını elde eder.

Hakaret Boşanma Sebebi Midir

T.C. YARGITAY 2.Hukuk Dairesi Esas Kararı

BOŞANMA DAVASI – KADIN VE KOCANIN BİRBİRLERİNE VE YAKINLARINA HAKARET ETTİKLERİ – HER İKİ DAVA YÖNÜNDEN DE BOŞANMAYA KARAR VERİLMESİ GEREĞİ

ÖZET: Davalı-karşı davacı (kadın)’ın, eşine “sen ne işe yararsın”, eşinin kardeşine de “sen kendine yalnız parayla koca bulabilirsin, siz paranızla bakacak adam bulabilirsiniz” demek suretiyle aşağılayıp hakaret ettiği, buna karşılık davacı-karşı davalı (koca)’nın da, eşine ve eşinin annesine “hepiniz bu evden siktir olup gideceksiniz” demek suretiyle hakaret edip, kovduğu anlaşılmaktadır.

Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında her iki tarafta dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri beraber yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, her iki dava yönünden de boşanmaya karar verilmesi gerekir.

T.C YARGITAY 2.Hukuk Dairesi Esas Kararı

BOŞANMA DAVASI – KADININ ERKEĞİN ANNESİNE HAKARET ETTİĞİ AİLESİNE SOĞUK DAVRANDIĞI – ERKEĞİN AİLESİNİN MÜŞTEREK EVDE KALMALARINA TEPKİSİZ KALDIĞI VE KADININ BOĞAZINI SIKTIĞI – TARAFLARIN EŞİT KUSURLU OLDUKLARI – NAFAKASI İSTEMİNİN REDDİNİN İSABETSİZLİĞİ

ÖZET: Mahkemece davacı kadın ağır eksiklik kabul edilerek tarafların boşanmasına karar verilmiş ise de, yapılan tahkîkat ve toplanan delillerden; davacı kadının davalı erkeğin annesine hakaret ettiği, davalının ailesine soğuk davrandığı, davalı erkeğin babasının cenazesine katılmadığı, buna karşılık davalı erkeğin de ailesinin uzun süre müşterek evde kalmalarına, müşterek konutun kilidini değiştirdiği ve kadının boğazını sıktığı anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu durum karşısında; evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına ve boşanmaya neden olan olaylarda tarafların eşit eksiklik olduklarının kabulü gerekir.

T.C YARGITAY 2.Hukuk Dairesi Esas Kararı

BOŞANMA DAVASI – ERKEĞİN EŞİNE VE MÜŞTEREK ÇOCUKLARA SÜREKLİ FİZİKSEL ŞİDDET UYGULADIĞI VE HAKARET ETTİĞİ EŞİNİN HASTALIĞIYLA İLGİLENMEDİĞİ – BOŞANMAYA KARAR VERİLECEK YERDE YETERSİZ GEREKÇEYLE DAVANIN REDDİNİN İSABETSİZ OLUŞU – HÜKMÜN BOZULDUĞU.

ÖZET: Olayların akışı karşısında davacı dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri beraber yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, boşanmaya karar verilecek yerde, yetersiz gerekçeyle davanın reddi doğru bulunmamıştır.

6 SORULAR

  1. NAZİRE ATAÇ dedi ki:

    Hakaret Boşanma Sebebi Midir Konuyla ilgili bilgi verirseniz ona göre bir yol izlemek isterim teşekkür ederim iyi çalışmalar.

  2. BEYZA CENGİZ dedi ki:

    Hakaret Boşanma Sebebi Midir Davanın açılabilmesi için avukata vekalet versek daha hızlı sonuçlanır mı?

  3. MİNA GÜNTÜRK dedi ki:

    Hakaret Boşanma Sebebi Midir Bu konuda dava dilekçesi nasıl yazılır nedeniler nasıl açıklanır.

  4. DORUK GÖZÜYUKARI dedi ki:

    Hakaret Boşanma Sebebi Midir Makaleniniz davası ile ilgili net bir yazı olmuş.. teşekkürler..

  5. RASİM GÖKCESU dedi ki:

    Hakaret Boşanma Sebebi Midir Konuda belirttiğiniz dava hakkındaki makaleyi beğendim.

  6. AKIN TOPBAŞ dedi ki:

    Hakaret Boşanma Sebebi Midir Bu konu Hakkında güncel Yargıtay kararlarına ihtiyacım var, yardımcı olurmusunuz.

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri