Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma

Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma Suçu Nedir? Bilişim suçları, bilişim sistemini engelleme, bozma, erişilmez kılma, verileri yok etme veya değiştirme suç ve hukuka aykırı çeşitli fiillerle bilişim sistemine zarar verilmesi sonucunda oluşan suçlardır. Bilişim Sistemi ise windows, linux gibi işletim programları, e-mailler, facebook, instagram, whatsapp, twitter gibi sosyal medya uygulamalarını da kapsayan her türlü bilgisayar ve veri sistemlerini içerisinde barındırır.

Bilişim Sistemini Değiştirme Suçu

Bilişim Sistemi’nin değiştirilmesi sonucunda verilen cezalar aşağıda şu şekilde anlatılır:

  • Bilişim Sistemini Engelleme ve Bozma Suçunun Cezası: Bilişim Sistemi’ni engelleyen ve bozan kişilere 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilir.
  • Bilişim Sistemindeki Verileri Bozma, Yok Etme, Değiştirme ve Erişilmez Kılma Suçunun Cezası: Bilişim Sistemi’ndeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılır. Bilişim suçları arasında en çok yer alan suçlardan birisidir. Bu bilişim suçunun yapılmasına sebep olan davranışlar vardır. Bunlar; başkasının e-mail adresine girerek yeni şifre oluşturmak, e-mail şifresi kırılarak kayıtlı arkadaşlara pornografik resim göndermek veya para, kontör, vs. gibi isteklerde bulunmak, internet ortamından sisteme girerek ders notlarının değiştirilmesi gibi davranışların yapılması Bilişim Sistemindeki verileri bozma, yok etme, değiştirme ve erişilmez kılma suçu içerisine girer.

Yukarıda verilen suç eylemlerinin banka veya kredi kurumunda ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinden yapılması durumunda kişiye verilecek ceza yarı katına çıkarılarak daha da arttırılır. Bu bilişim suçlarını işleyen kişilere iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilir.

Bilişim Sistemini Değiştirme Suçunun Zaman Aşımı

Bilişim Sisteminin işleyişini engelleme ve bozma gibi suçlar savcılık tarafından incelenir. Mağdur olan kişilerin şikâyetlerini geri alması durumunu ceza davasının gerçekleşmesini engellemez. Çünkü bilişim suçlarını savcılık sorgulayarak ceza dava sürecini başlatmaları gerekir. TCK’ya göre, Bilişim Sisteminin işleyişini engelleme ve bozma suçunun dava zaman aşım süresi 8 yıl olarak belirlenir. Mağdur kişiler, dava zaman aşımı süresini geçirdikten sonra hiçbir koşulda suç ihbarında bulunamaz. Bunun sonucunda dava zaman aşım süresi geçen suç davalarının soruşturulması ve araştırılması kesinlikle yapılamaz. Bilişim Sisteminin işleyişini engelleme ve bozma suçlarında asla uzlaşmaya gidilmez. Çünkü bu tarz bilişim sistemi suçları, uzlaşma suçları kapsamında yer alan suçlardan değildir.

Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma Suçlarının Kanıtlanması

Bilişim Sisteminin işleyişini engelleme veya bozma suçlarının kim tarafından işlendiğinin tespitinin yapılması için Microsoft Corporation şirketinden yardım alınır. Şirket, ilk olarak kullanıcıların IP adreslerini bularak bilgisayar harddisklerine el koyup inceleme ve denetleme işlemlerine başlar.  Daha sonra şüpheli olan kişilerinin bilgilerine erişilerek suçu işleyen kişiye hapis veya para cezaları verilir.

Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma

Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma

Yargıtay Kararı-Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma

BİLİŞİM SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİNİ BOZMA SUÇU – KATILANA AİT ELEKTRONİK POSTA HESABINA GİRİLDİĞİNE İLİŞKİN ARAŞTIRMA YAPILMASI – SANIĞIN ŞİFREYİ DEĞİŞTİRMEK SURETİYLE KATILANIN HESAPLARINA ERİŞİMİNİ ENGELLEDİĞİ – BERAAT HÜKMÜ KURULMASININ İSABETSİZLİĞİ

ÖZET: Oluşa, katılanın aşamalardaki anlatımlarına, sanığın da çalıştığı aile şirketine ait telefona bağlı internet hesabından katılana ait elektronik posta hesabına girildiğine ilişkin Microsoft şirketinden gelen yazı yanıtları ve kolluk araştırması sonuçlarına, katılanın … tarihli dilekçesi ekinde ibraz ettiği fotoğraflara ve tüm dosya kapsamına göre; katılana ait elektronik posta ve facebook hesaplarının şifresini ele geçirerek bu adreslere giren, facebook hesabında yazışmalar yapan ve şifreyi değiştirmek suretiyle katılanın anılan hesaplara erişimini engelleyen sanığın, eylemine uyan 5237 Sayılı Kanunun ilgili maddesi uyarınca cezalandırılmasına karar verilmesi gerekirken beraat hükmü kurulması yasaya aykırıdır.

BİLİŞİM SUÇU – SANIKLARIN KATILAN FİRMANIN İNTERNET BANKACILIK ŞİFRESİNİ KULLANMASI – İŞLEDİĞİ BİLGİLERİ OTOMATİK İŞLEME TABİ TUTULMUŞ BİR SİSTEMİ KULLANARAK HUKUKA AYKIRI YARAR SAĞLAMA – FAZLA PARA CEZASINA HÜKMETME – HÜKMÜN DÜZELTİLEREK ONANMASI GEREĞİ

ÖZET: Somut olayda, sanığın işlediği bilgileri otomatik işleme tabi tutulmuş bir sistemi kullanarak hukuka aykırı yarar sağlamak suçundan, 2 yıl hapis ve .. YTL adli para cezasından 1/6 oranında indirim yapılarak 1 yıl 8 ay hapis ve .. YTL adli para cezasıyla cezalandırılmasına karar verilmesi gerekirken, adli para cezasının, .. TL ağır para cezası olarak saptanıp, müteakip indirimlerin bu miktar üzerinden yapılması suretiyle fazla para cezasına hükmedilmesi isabetsiz ise de hükmün düzeltilerek onanmasına karar verilmedir.

(19) Kez Görüntülendi

0 SORULAR

  1. GONCAGÜL POLAT dedi ki:

    Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma Size email olarak gönderdiğim davamda zaman aşımı söz konusumudur. teşekkürler….

  2. PEYVENT AKKUTAY dedi ki:

    Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma Size email olarak gönderdiğim davamda zaman aşımı söz konusumudur. teşekkürler….

  3. BENGÜ DÖNMEZTÜRK dedi ki:

    Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma hukuk mahkemesine başvuru dilekçe örneği bulabilirmiyim..

  4. RASİM SOYKÖK dedi ki:

    Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma hukuk mahkemesine başvuru dilekçe örneği bulabilirmiyim..

  5. TUBA SAYGIN dedi ki:

    Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma Makaleniniz davası ile ilgili net bir yazı olmuş.. teşekkürler..

  6. HALİME AKINOĞLU dedi ki:

    Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma Bu davada bir çok talebim oldu hiç bir şekilde sonuç alamadım bundan sonra ne yapılabilir.

  7. MERT GÜNYOL dedi ki:

    iyi günler kolay gelsin. Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma hakkında sorum olucaktı ? Bilgi verebilirmisiniz.

  8. ONUR KESKİN dedi ki:

    Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma Bu konuda dava dilekçesi nasıl yazılır nedeniler nasıl açıklanır.

  9. CELAL BİRİ dedi ki:

    Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma bu konu hakkında geri dönüş yaparsanız sevinirim iyi çalışmalar.

  10. SEVCAN KOCABIYIK dedi ki:

    Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma bu konu hakkında geri dönüş yaparsanız sevinirim iyi çalışmalar.

  11. NADİDE SALTIK dedi ki:

    Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma Aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim.. Başarılar dilerim..

  12. BESTE EROĞLU dedi ki:

    Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme Veya Bozma Makalede belirttiğiniz dava Nasıl açılır? Süreci Hakkı’nda bilgi verirmisiniz.

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




    [recaptcha]

    BİZE ULAŞIN

    İletişim Bilgileri