Avusturya Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

Avusturya Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

Avusturya Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Nedir Nasıl Açılır? Avusturya boşanma davası kararını onayladığında, bu kararın Türkiye’de tanınması gerekmektedir. Tanıma ve tenfiz, yurtdışı mahkeme kararlarının Türkiye’de de geçerlilik kazanması ve kesin hüküm teşkile etmesi için gereken yöntemlerden biridir.

Eğer ki evlenmenin taraflarından biri bile Avusturya vatandaşı ise, Avusturya mahkemesi boşanma mahkemesini Avusturya Hukukuna göre uygulayacaktır. Ancak Avusturya’da gerçekleşen boşanmanın Türkiye’de de tanınması gerekmektedir. 2012 yılında yapılan değişiklik ile (Boşanma ve Ayrılığa Uygulanacak Hukuk Alanında Güçlendirilmiş İşbirliğinin Uygulanmasına Dair Konsey Tüzüğü), boşanma kararları AB ülkelerinde verildiğinde, kararın Türk hukukunda uygulanması yansımamaktadır. Boşanma tanıma ve tenfiz davası işte böyle durumlarda söz konusu olmaktadır.

Boşanan Çiftler Tanıma İçin Dava Açmalı Mıdır?

Normal şartlarda herhangi bir mahkeme kararının tanınması için, Türkiye’de tanıma veya tenfiz davasının açılması gerekmektedir. Ancak bu durumun istisnası getirilmiştir. Bu istisnaya göre kişiler tanıma davası açmadan da Avusturya’daki boşanmalarını Türkiye’de geçerli sayabilecektir. İstisnaları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  1. Çifte vatandaş olmak
  2. Tarafların anlaşmış olması

Ancak bu durumda da beraber başvuru zorunluluğu bulunmaktadır. Yani taraflar başvuruya beraber gitmelidir. Başvuruda bulunulan Konsolosluk veya Nüfus Müdürlükleri de halen kararı ret edebilirler. Bu durumda da tanıma ve tenfiz davası açılması gerekmektedir.

Tanıma Ve Tenfiz Davası Nasıl Açılır?

Tanıma ve tenfiz davasının açılabilmesi için bazı şartlar gerekmektedir. Bu şartlar şu şekildedir:

  1. Savunma hakkının ihlal edilmemiş olması
  2. Kesinleşmiş bir mahkeme kararının bulunması
  3. Kararın Türk mahkemelerinin kesin yetkisi alnına giren bir konuda verilmemiş olması
  4. İlâmın dava konusu veya taraflarla gerçek bir ilişkisi bulunmadığı halde, kendisine yetki tanıyan bir devlet mahkemesince verilmiş olmaması
  5. Kararın kamu düzenine açıkça aykırı olmaması

İşte tüm bu şartlar sağlandığında, kararın Türkiye’de tanınması mümkündür. Tanıma ve tenfiz davası açılması için, yabancı memleket mahkemesi tarafından verilen kararla Türk mahkemelerine başvuru yapılmalı ve bu başvuru sonucunda kabul görülürse hakimin kararın altına tanımaya dair karar yazıp imzalaması gerekir.

Tanıma Ve Tenfiz Yapılmasının Önemi:

Tanıma ve tenfiz davasının aslında birçok yararı bulunmaktadır. Her ne kadar başka bir ülke tarafından karara bağlanmış bir durum olsa da, bu karar Türkiye’de tanınmadıkça birtakım sıkıntılar doğacaktır. Özellikle miras, evlilik, tebligat gibi birçok durumda sıkıntı çıkmaktadır. Bu yüzden kararın tanıma ve tenfiz usulünden geçirilmesi gerekmektedir. Eğer tanıma ve tenfiz yapılmazsa, taraflar her ne kadar Avusturya’da boşanmış olsa da Türk hukukunda halen evli görünecektir ve pek çok sorunla karşı karşıya kalacaktır.

Bu durumun önüne geçilmesi için tanıma ve tenfiz yolu öngörülmüştür. Ancak daha önce de belirtildiği gibi, eğer ki kişiler çifte vatandaşsa veya ortak karar alarak beraber başvuru yapılırsa, davaya gerek kalmaksızın tanıma yapılabilir.

AVUSTURYA BOŞANMA TANIMA VE TENFİZ DAVASI İÇİN GEREKLİ BELGELER

Avusturya Boşanma Tanıma Tenfiz için yabancı mahkeme kararlarının boşanma tanıma tenfiz davası dava dilekçesine aşağıdaki belgeler eklenir:

Avusturya Boşanma Tanıma Tenfiz için yabancı mahkeme ilâmının Avusturya makamlarınca usulen onanmış aslı veya ilâmı veren yargı organı tarafından onanmış örneği ve onanmış tercümesi.

İlâmın kesinleştiğini gösteren ve o ülke makamlarınca usulen onanmış yazı veya belge ile onanmış tercümesi

 

2 SORULAR

  1. CAN GÜRIŞIK dedi ki:

    Avusturya Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Sizden randevu almak istiyorum.Yardımcı olurmusunuz?

  2. ESER DEMİRBAĞ dedi ki:

    Avusturya Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Acaba bu davayı avukatsız takip edebilirmiyim? Davanın dilekçe örneğini bulabilirmiyim..

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri