Boşanma davası, evlilik birliğinin sona erdirilmesi için açılan ve hukuki sonuçları olan bir süreçtir. Türk Medeni Kanunu, evliliğin sona erdirilmesine ilişkin birçok ayrıntılı düzenlemeye sahiptir. Bu düzenlemeler, evliliğin butlanı, boşanma sebepleri, boşanma süreci ve yargılama usulüne dair detayları içerir. İşbu blog yazısında, boşanma davalarının temel unsurlarını ve sürecin nasıl işlediğini ele alacağız. Boşanma davası, evlilik birliğinin yasal olarak sona erdirilmesi amacıyla açılan bir dava türüdür. Türk Medeni Kanunu’na göre, boşanma; eşlerin, evlilik süresince ortaya çıkan geçimsizlik, sadakatsizlik, hayata kast, haysiyetsiz yaşam, terk, akıl hastalığı gibi özel nedenlerle ya da evlilik birliğinin temelden sarsılması gibi genel nedenlerle mahkemeye başvurması sonucu gerçekleşir….
Boşanma davası açmak isteyen eşler, yazılı bir boşanma dilekçesi ile yetkili aile mahkemelerine başvurmalıdır. Yetkili mahkemelerden biri, eşlerden birinin (karı ya da koca) yerleşim yeri yani ikametgahının bulunduğu mahkemedir. Diğer bir yetkili mahkeme ise eşlerin son altı aydan beri birlikte yaşadıkları yer mahkemesidir. Anlaşmalı boşanma davalarında ise Türkiye genelinde herhangi bir aile mahkemesinde dava açılabilir. Eğer yerleşim yerinde aile mahkemesi bulunmuyorsa, dava asliye hukuk mahkemesine başvurularak açılabilir. Boşanma Davası Nasıl Açılır? Boşanma davaları iki ana kategoride açılmaktadır: anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma. Anlaşmalı boşanmalarda eşler, boşanma ve sonuçları konusunda uzlaştıkları için süreç daha hızlı ilerlerken, çekişmeli boşanmalarda taraflar nafaka, tazminat,…
Yabancı Eşten Anlaşmalı Boşanma Mümkün mü? İki Yabancı Türkiye’de Anlaşmalı Boşanabilir mi? Anlaşmalı boşanma, eşlerin boşanma, mal paylaşımı, nafaka, tazminat ve çocukların velayeti gibi tüm konularda uzlaşarak, kısa sürede ve daha az stresle evliliklerini sona erdirmeleri anlamına gelir. Anlaşmalı boşanma, Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. maddesi uyarınca düzenlenmiştir ve eşlerin en az bir yıl evli olmaları şartıyla gerçekleştirilir. Yabancı Uyruklu Eşten Nasıl Boşanılır? Yabancı uyruklu bir eşten boşanmak için Türkiye’de genel boşanma prosedürleri uygulanır. Boşanma davası, Türkiye’de açılabilir ve Türk hukukuna göre yürütülür. Yabancı eşin ikametgahı, ülkesindeki hukuk sistemi gibi unsurlar da davanın seyrini etkileyebilir. Eğer eş Türkiye’de bulunuyorsa, davayı Türkiye’de…
Strazburg Cad. Bina No: 10 Kat:3 Daire: 9-10-11-12 PK:06410 Sıhhiye - Çankaya - ANKARA