Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal Suçu ve Cezası Nedir? İcra İflas Kanunu 344 ncü maddesine göre, Mahkeme kararıyla ödemeye mahkum olduğu nafaka miktarını kararda belirtildiği şekilde ödenmemesi durumunda, nafaka ödeme yükümlüsünün yapmış olduğu eylemi suç sayılmıştır.
İcra İflas Kanunun 344 ncü maddesine göre, nafaka alacaklısının nafakanın ödenemediğine dair açmış olduğu icra takibinin yapıldığı yerdeki İcra Mahkemesi’ne Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal gerekçesiyle şikayet dilekçesi ile başvuru yapılır. Yapılan başvuru üzerine, nafaka ödemeyen borçlu 3 aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Tazyik hapsinde uygulanmasına başlandıktan sonra karar gereği yerine getirilir, borç ödenirse, borçlu tahliye edilir.
İİK madde 344/2 gereğince, Nafaka borçlusunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması ile ilgili dava açmış ise, ileri sürdüğü nafakanın kaldırılması veya azaltılması İcra Mahkemesi’nce, cezanın ertelenmesi istemin kabul edilmesi nitelikte görmesi durumunda, tazyik hapsinin uygulanması yargılama sonuna bırakılabilir.
Ödenmeyen Nafaka: Nereye Şikayet Edilir ve Hangi Hukuki Yollar İzlenir?
Nafaka, boşanma sonrasında bir tarafın, diğer tarafa mali destek sağlaması için mahkeme kararıyla belirlenen ödemedir. Ancak, nafaka yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişilerle karşılaşılması sıkça görülen bir durumdur. Nafaka alacaklısı olan kişiler, bu durumda ne yapacaklarını ve hangi hukuki yolları izlemeleri gerektiğini merak edebilirler. Ödenmeyen nafaka, hem icra takibi hem de cezai yaptırımlarla sonuçlanabilen ciddi bir konudur. Peki, nafaka ödenmezse ne yapılabilir? Nafaka ödemeyen kişiye karşı hangi hukuki süreçler başlatılabilir?
Ödenmeyen Nafaka İçin Nereye Şikayet Edilir?
Nafaka borcunu ödemeyen kişiler için nafaka alacaklısı, öncelikle icra takibi başlatabilir. Nafaka ödenmediği takdirde, mahkeme kararı bir ilam niteliğinde olduğu için ilamlı icra takibi yoluna başvurmak mümkündür. İcra takibi, nafaka borçlusunun yerleşim yerinde bulunan icra dairesine başvuru yapılarak başlatılır.
İcra takibi sonucunda nafaka borcu hâlâ ödenmezse, nafaka alacaklısı İcra Ceza Mahkemesi’ne şikayet dilekçesi ile başvurarak nafaka borçlusunun cezai yaptırımla karşılaşmasını sağlayabilir. İcra Ceza Mahkemesi’ne yapılacak şikayet, borçlunun tazyik hapsi ile cezalandırılması talebini içerir.
Nafaka Kaç Ay Ödenmezse Dava Açılır?
Nafaka borçlusunun nafakayı ödememesi durumunda, nafaka alacaklısı yasal olarak icra takibi yoluna başvurabilir. İcra ödeme emrinin tebliğ edilmesinden itibaren borçlunun 7 gün içerisinde nafakayı ödemesi gerekir. Eğer bu süre içerisinde nafaka ödenmezse, icra takibi devam eder ve alacaklı, şikayet yoluyla nafaka borçlusunu mahkemeye verebilir.
Ayrıca nafaka ödenmediğinde, şikayet dilekçesi verilmesi için üç aylık süre bulunmaktadır. Bu süre içinde şikayet edilmediği takdirde, nafaka borcu için tazyik hapsi talep edilemeyebilir.
Nafaka Ödenmezse Ne Olur?
Nafaka ödenmediği durumda, nafaka alacaklısı icra yoluyla nafaka alacağını tahsil edebilir. Nafaka borçlusu, icra takibi sırasında borcunu ödemediği takdirde, nafaka alacaklısı nafaka borçlusunun maaşının dörtte birine kadar haciz koydurabilir. Emekli maaşı da nafaka borçları için haczedilebilir.
Nafaka ödemeyen borçlu, borcunu ödememekte ısrar ederse tazyik hapsi cezası ile karşı karşıya kalabilir. Tazyik hapsi, nafaka borcunu ödememekte direnen borçluya verilen bir ceza türüdür ve 3 aya kadar hapis cezası öngörülmektedir.
Nafaka Ödememenin Cezası Nedir?
Nafaka borcunun ödenmemesi durumunda uygulanan ceza, tazyik hapsidir. İcra ve İflas Kanunu’nun 344. maddesi, nafaka borcunu ödemeyen borçlular için üç aya kadar tazyik hapsi cezası öngörmektedir. Tazyik hapsi, nafaka borcu ödenene kadar uygulanan bir yaptırımdır ve borçlu, nafaka borcunu ödediğinde ceza son bulur.
Bu hapis cezası, bir ceza davası değil, bir icra davası sonucu verildiği için adli sicil kaydına işlenmez. Ancak, tazyik hapsi kararı verildikten sonra borçlunun hapse girmemesi için borcunu ödeme yoluna gitmesi gerekmektedir.
Nafaka Borcunu Ödemeyen Baba Hapse Girer Mi?
Evet, nafaka borcunu ödemeyen baba veya nafaka yükümlüsü tazyik hapsi ile cezalandırılabilir. İcra Ceza Mahkemesi, nafaka alacaklısının şikayeti üzerine nafaka borçlusuna üç aya kadar tazyik hapsi cezası verebilir. Ancak bu ceza, borcun ödenmesi ile sona erer. Tazyik hapsi, nafaka borcunun tahsil edilememesi durumunda alacaklıyı korumak amacıyla uygulanır.
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal – Yargıtay Kararları
- T.C YARGITAY 3.Hukuk Dairesi Esas: 2013 / 15229 Karar: 2013 / 13652 Karar Tarihi: 01.10.2013
- NAFAKA DAVASI – KANSER HASTASI OLAN KİŞİNİN YENİDEN ÇALIŞMA ŞARTLARINI KAYBETTİĞİ – DAVACININ ALDIĞI MAAŞLA KÜÇÜK İÇİN HÜKMEDİLEN NAFAKAYI ÖDEMESİNİN MÜMKÜN OLMAMASI – NAFAKANIN UYGUN MİKTAR İNDİRİLMESİ GEREĞİ – DAVANIN REDDİNİN İSABETSİZ OLMASI.
- ÖZET: Mahkemece, her ne kadar, davacının gelir durumunda önceki nafaka takdirine göre bir değişiklik olmadığı belirtilerek, nafakanın indirilmesi talebi de red edilmiş ise de; davacının kanser hastası olduğu, bu nedenle malulen emekli olduğu anlaşılmaktadır. Kanser hastası olan bir kişinin yeniden çalışma şartlarını kaybettiği, bu nedenle, aldığı emekli maaşıyla geçinmek zorunda bulunduğu da bir gerçektir. Davacının (nafaka yükümlüsünün) aldığı maaşla küçük için hükmedilen nafakayı ödemesi ve kendi geçimini sağlaması mümkün gözükmediğine göre, açıklanan ilkeler doğrultusunda, nafakanın bir miktar indirilmesi hakkaniyet icabıdır. Mahkemece, açıklanan hususlarda yanılgılı değerlendirme ile davanın reddine dair hüküm tesisi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
YARGITAY: İŞTİRAK NAFAKASINDAKİ ARTIŞIN HAKKANİYETE UYGUNLUĞU
- T.C YARGITAY 3.Hukuk Dairesi Esas: 2013 / 12153 Karar: 2013 / 14690 Karar Tarihi: 23.10.2013
- YOKSULLUK NAFAKASININ KALDIRILMASI DAVASI – İŞTİRAK NAFAKASININ ARTIRILMASI İSTEMİ – NAFAKA YÜKÜMLÜSÜNÜN GELİRİ GÖZETİLEREK ARTIRILAN İŞTİRAK NAFAKASI MİKTARININ AZ OLDUĞUNUN GÖRÜLMESİ – FAİZ HAKKINDA HÜKÜM KURULMAMIŞ OLMASININ İSABETSİZLİĞİ
- ÖZET: Somut davada, tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumları, nafakanın niteliği, müşterek çocuğun yaşı, eğitim durumu, ihtiyaçları, ekonomik göstergelerdeki değişim ile TÜİK’in yayınladığı ÜFE artış oranı ve nafaka yükümlüsünün (davalı babanın) gelir durumu nazara alındığında; artırılan iştirak nafakası miktarı az olup, 4721 Sayılı Kanunun ilgili maddesinde vurgulanan hakkaniyet ilkesine uygun bulunmamıştır. Ayrıca davacının dava tarihinden itibaren faiz talebi bulunmasına rağmen, mahkemece faiz hakkında hüküm kurulmamış olması da hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
YARGITAY: TEDBİR NAFAKASININ HANGİ SÜRE İÇİNDE DEVAM EDECEĞİ
- T.C YARGITAY 2.Hukuk Dairesi Esas: 2013 / 8897 Karar: 2013 / 22360 Karar Tarihi: 30.09.2013
- BOŞANMA DAVASI – KADININ SÜREKLİ VE DÜZENLİ BİR İŞİNİN BULUNMADIĞI – KİŞİNİN BOŞANMAKLA YOKSULLUĞA DÜŞECEĞİNİN NAZARA ALINMASI – KADININ YOKSULLUK NAFAKASI TALEBİNİN REDDİNİN HATALI OLMASI – KARARIN BOZULMASI GEREĞİ.
- ÖZET: Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşulu ile geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Davalı kadının sürekli ve düzenli bir işinin bulunmadığı, iş bulduğunda düşük ücretlerle çalıştığı, bu ücretlerin davalı-davacı kadını yoksulluktan kurtaramayacağı, boşanmakla yoksulluğa düşeceği ve Türk Medeni Kanununun ilgili madde şartlarının oluştuğu halde kadının yoksulluk nafakası talebinin reddi doğru olmamıştır.
0 SORULAR
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal Sayın İlkay hukuk bürosu, bu davayı açmayı düşünüyorum..
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal hukuk mahkemesine temyiz dilekçesi örneği varmıdır. Bana yardımcı olurmusunuz..
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal Sayın İlkay hukuk bürosu, bu davayı açmayı düşünüyorum..
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal Acaba bu dava ne kadar sürer veya sonuçlanır..
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal Konuyla ilgili bilgi verirseniz ona göre bir yol izlemek isterim teşekkür ederim iyi çalışmalar.
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal Davanın açılabilmesi için avukata vekalet versek daha hızlı sonuçlanır mı?
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal Davayı açma şartları nelerdir..
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal Şahitlerim mevcuttur ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim ..
iyi günler kolay gelsin. Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal hakkında sorum olucaktı ? Bilgi verebilirmisiniz.
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal Şahitlerim mevcuttur ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim ..
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal Bu davada ben nasıl bir yol izlemeliyim lütfen yardımcı olurmusunuz ?
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal Davanın açılabilmesi için avukata vekalet versek daha hızlı sonuçlanır mı?
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal hukuk mahkemesine başvuru dilekçe örneği bulabilirmiyim..
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal Bu konu Hakkında güncel Yargıtay kararlarına ihtiyacım var, yardımcı olurmusunuz.
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal Davayı açma şartları nelerdir..
Nafaka Ödeme Yükümlülüğünü İhlal Dava ve avukat masrafları konusunda bilgi verebilir misiniz?
Yasalar insanı kontrol etmek için gereklidir. (Han Fei)