İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı Emsal Karar

İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı

Yargıtay’dan Emsal Niteliğinde Karar: İstifa Durumunda Kıdem Tazminatı Emsal Karar.

Zonguldak’ta bir bankada çalışan gişe görevlisi vatandaş, çalıştığı kurum tarafından başka bir şubeye tayin edildi. Gişe görevlisi, bankanın Ereğli şubesinde göreve devam etmek istemediği gerekçesiyle istifa etti. Bunun ardından ilgili kurumdan davacı olan gişe görevlisi vatandaş kıdem tazminatı almaya hak kazandı.

Yargıtay tarafından sonuçlanan davada birçok çalışanı yakından ilgilendiren emsal niteliğinde bir karar ortaya çıktı. Buna göre bir işçi, ortada gerekli sebepler olmadan çalıştığı kurum tarafından, kurumun başka bir şubesine tayin edildiğinde istifa ederse kıdem tazminatı almaya hak kazanacak.

Emsal kararın çıkmasında yaşanan dava süreci şöyle gelişti: Zonguldak’ta bir bankada bir süredir görev yapmakta olan gişe görevlisi vatandaş, ortada hiçbir gerekli sebep yokken tayin edildi. Banka yönetimi tarafından geçerli nedenler ortaya koyulmadan yapılan bu tayin gişe görevlisi işçiyi memnun etmedi. Bu sebeple, çalıştığı bankanın Ereğli şubesinde görevine devam etmek istemeyen gişe görevlisi vatandaş banka yönetimine istifasını sunarak işinden ayrıldı.

Gişe Görevlisi İstifasının Ardından İş Mahkemesi’ne Başvurdu

Zonguldak il merkezinden, Ereğli şubesine tayin edilen gişe görevlisi vatandaş yaşanan bu durumu İş Mahkemesi’ne taşıdı. İş Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinde, Ereğli şubesine yapılan tayin işleminin hiçbir gerekçeye dayanmadığını ve bu kararın objektif bir karar olmadığını belirterek kendi iradesiyle istifa etmesine rağmen kıdem tazminatı talebinde bulundu. Başvuruyu tüm detaylarıyla inceleyen İş Mahkemesi hâkimleri, davacının haksız sebeple tazminat talebinde bulunduğuna hükmederek davayı reddetti. Bu dava sonucuna itiraz hakkı bulunan gişe görevlisi vatandaş, davayı temyiz mahkemesine taşıdı.

Yargıtay’dan Tüm Çalışanları İlgilendirecek Nitelikte Emsal Karar

Yargıtay’a taşınan davada, başvuru Yargıtay 22. Hukuk Dairesi tarafından incelendi. Bu inceleme sonucunda gişe görevlisi vatandaş haklı bulundu. Yargıtay’ın emsal niteliğindeki bu kararında: “Sözleşmede bulunan nakil yetkilisinin, işverene görevin makul sınırlarını aşar nitelikte yetki tanımaz.” denilerek gişe görevlisi vatandaşın kıdem tazminatı talebini geçerli buldu. Bu karar neticesinde kendi iradesiyle istifa etmiş olan gişe görevlisi vatandaş, istifa ettiği banka kurumundan kıdem tazminatı almaya hak kazandı.

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri