Boşanmada Velayet Hangi Durumlarda Anneye Verilir?

hangi-durumlarda-velayet-anneye-verilir

Boşanmada Velayet Hangi Durumlarda Anneye Verilir? Boşanma sonrasında velayetin anneye verilmesi için babanın velayet hakkını uzun süreli olarak ihlal etmiş veya hayatında çocuğun iyiliği ve geleceği için olumsuz olacak şekilde hayatında keskin bir değişim olmuş olması gerekir.

Velayetin anneye verilmesini gerektirecek diğer durumlar ise babanın ölümü, başka bir ülkeye veya şehre taşınması, çocuğunun menfaatini gözetmeden hareket etmesi ve velayet hakkını ihmal etmiş olması olabilir.

Annenin Evlenmesi Durumunda Velayet Babaya Geçer Mi

Velayetin anneden babaya verilmesi için annenin yeni bir evlilik yapmış olması tek başına geçerli bir velayet değişikliği sebebi değildir. Velayet değişikliği olabilmesi için velayeti alan kişinin hakları uzun süreli olarak ihlal veya ihmal etmiş olması gereklidir.

Yani yeniden evlenmenin velayet değişikliği için bir sebep olabilmesi için yeniden evlenmiş olan ebeveynin sorumluluklarını yerine getirmemesi ve çocuk için olumsuz getirileri olacak davranışlarda bulunması gerekir. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çocuğu uzun süre başka bir kişide bırakmak
  • Çocuğa ihtiyacı olan bakımı ve düzeni sağlamamak
  • Çocuğu maddi ve manevi olarak yıpratmak
  • Çocuğa fiziksel veya ruhsal şiddet uygulamak

Velayet Davası Kaç Yıl Sürer?

Velayet davasının süresinin en az 1 yıl sürebilmesi için taraflar arasında bir anlaşma sağlanmamış olması gerekmektedir. Ayrıca bir tarafın velayet konusunda avantaj kazanabilecek kadar kuvvetli bir delilinin olmaması anlamına gelir.

Eksik delillerin olması ve sunulan iddiaların kanıtlanamaması durumunda, aynı zamanda bu iddialar çürütülemez ise dava için bir sonra duruşma tarihi belirlenir. Bu tür anlaşma sağlanamayan ve iki tarafın da geri adım atmadığı velayet davaları sonuçlanması uzun sürebilir.

Velayet Davaları En Kısa Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Velayet davaları; basit ve anlaşmalı bir velayet davası olması durumunda 90 gün gibi bir süre içerisinde sonuçlanır. Tek duruşma gerçekleşir. Kararın tebliğ edilmesi gibi evrak ve dosya işleri süreyi 90 güne kadar uzatmış olur. Fakat normal bir velayet sürecinde, taraflar anlaşma sağlamamış ve taraflar arasında çekişme yok ise; velayet davasının ortalama süreci 209 günü bulur.

Bu tür davalarda genelde ikinci bir duruşma daha yapılır. Eğer var ise şahitlerin dinlenmesi, hakimin talep ettiği eksik delillerin sunulması ve çocuğa kimde kalmak istediğinin sorulması bu duruşmada gerçekleşir.

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri