Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma

Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma

Boşanma Sürecinde Mal Paylaşımını Engelleme

Evlilik birliği içinde yer alan çiftler boşanmaya karar verdikten sonra birbirleri üzerinde mal paylaşımından doğan hakları kendi taraflarına alabilmek için mal kaçırmaya çalışabilir. Boşanma sürecinde olan kişiler arasında yaşanan hukuksal sorunların en çok karşılaşılanlarından biri olan bu durum tarafların birinin hak kaybına uğramasına sebep olabiliyor. Hak kaybına uğrayan taraf bu tür mal kaçırma durumlarına karşı çeşitli önlemler alabileceği gibi aynı zamanda yapılanlar için karşı tarafa yaptırımlar da uygulayabilmektedir.

Boşanma sürecindeki mal kaçırma durumundan bahsedebilmek için bazı şartların oluşması gerekir. Bunlar eşlerden birinin diğerine pay düşmemesi adına malı elinden çıkarması, bunu yaparken çok ucuza malı satması ya da malın başka bir kişiye hileli bir biçimde devir edilmesi gibi şartlardır.

Evlilik birliğinin bozulması anlamına gelen her boşanma sonrasında taraflar yasalar gereği elde ettikleri haklardan dolayı mal rejimine tabi tutulup mal paylaşım sözleşmesine göre değerlendirilirler. Bu durumda herhangi bir tarafın malları kendine saklaması ve karşı tarafa mal bırakmaması gibi bir durumla karşılaşmak olası değildir. İşte bu tür durumlarda taraflardan biri mal kaçırma yoluna gidebiliyor.

Katkı Payı Alacağı Tedbir Kararı – Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma

Katılma alacağı veya katkı payı davası olarak da bilinen davanın,  evlilik içinde edilen malların paylaşımı için talepte bulunabilir.

Katkı payı veya katılma alacağı davasında, eşlerden biri elde edebileceği alacaklar yani malları güvence altına almak amacı ile ihtiyati tedbir talebinde bulunabilir. Buradaki amaçlanan; boşanma davası sürecinde mal kaçırmayı önlemektir.

Mal Kaçırmayı Önlemek için Yapılacaklar

Mal kaçırmak yönünde bir davranış gösteren tarafa karşı kişinin davranışlarını engellemek adına bazı hukuka uygun davranışlarla cevap verilebilir. Bunlardan ilki tarafların beraber ikamet etikleri yerlerle ilgili olarak bu yerin bir tarafın haberi olmadan satışının önlenmesi için aile konut şerhinin koyulmasıdır. Bunun dışında bir mal kaçırma durumu ile karşı karşıya kalınıyorsa bu durumda da taraflardan hak kaybı yaşayan taraf diğerine dava açabilmektedir. Dava sırasında önemli olan husus mal kaçırma olayının diğer eş tarafından gerçekleştiğinin ispatlanmasıdır. İspat sırasında malın kaçırılması ile ilgili olarak malın satıldığına, değerinden ucuza satıldığını ya da başka bir kişiye devredildiğini gösteren her türlü belge kanıt olarak gösterilebilmektedir. Tarafların hak kayıplarını ortadan kaldırabilmeleri için kendilerine yardım edecek bir boşanma avukatının desteği ile bu tür hukuksuzlukların önüne geçilmesi sağlanmalıdır. Boşanma sürecinde bir avukatın yardımının alınması ile taraflar evlilikten gelen malların paylaşımında kimin hak sahibi olduğu konusunda bilgilenebilirler.

Aile Konutu Şerhi Neleri Kapsar?

Evlilik boyunca ikamet edilen ortak ev üzerinde herhangi bir tarafın kendi başına karar alarak bu malla ilgili kaçırma yoluna gitmesinin önüne geçilmesi için aile konutu şerhi uygulanır. Aile konutu bir hukuk terimi olarak eşlerin yaşamlarını sürdürdükleri yer olarak tanılanmaktadır. Bu evin kira olması ya da taraflara ait olması şerhin konulmasında bir engelleme ortaya çıkarmaz. Kira ile ilgili olarak kira sözleşmesinin feshedilmesinin, eğer kişiler ev sahibi ise evin satılmasının önüne geçmek için bu şerhin konulması gerekir. Kişilerin konutları üzerindeki hareketlerini kısıtlayan bu şerh sayesinde tarafların herhangi birinin haberi olmadan diğer tarafın bu mal üzerinde herhangi bir satış ya da iptal işlemi yapması mümkün değildir.

Aile Konutu Şerhi için Ne Yapılmalı?

Kişinin kendi haklarını elde etmesinden çok karşı tarafın yapacağı mal kaçırma durumlarına karşı önlem alabilmek için gerçekleştirdiği aile konutu şerhi tapu sicil müdürlüğüne yapılan bir başvuru sonrasında konulabiliyor. Bunun gerçekleşmesi için şerhin konulmasını isteyen kişi evlilik cüzdanı, söz konusu malın ailenin yaşadığı bir yer olduğunu gösteren herhangi bir belge ile başvurularını yapması gerekir. Bu belgelerden ikincisi için mahalle muhtarlıklarından gerekli belgeler temin edilebiliyor. Bu tip bir aile konutu şerhinin koyulmasının dışında aynı zamanda dava sürecinde iken taraflar hakimden aile konutu şerhinin koyulması isteyebilmektedir.

Boşanma Avukatı

(23) Kez Görüntülendi

0 SORULAR

  1. DOĞAÇ AYDOĞDU dedi ki:

    Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma Aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim.. Başarılar dilerim..

  2. EFKAN KÖRHASANOĞULLARI dedi ki:

    Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma Davada zaman aşımı süresi var mı? Dava zaman aşımı süresini belirtirseniz sevinirim..

  3. YAŞAR ÜÇER dedi ki:

    Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma Öncelikle bu bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Ankara dışına hizmetiniz var mı?

  4. ESMA ÖKTE dedi ki:

    Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma Makalede belirttiğiniz dava Nasıl açılır? Süreci Hakkı’nda bilgi verirmisiniz.

  5. IRAZ CİVAN dedi ki:

    Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma Makaleniniz davası ile ilgili net bir yazı olmuş.. teşekkürler..

  6. UĞUR GÜLEN dedi ki:

    Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma Davayı açmak istiyorum süreç ne olur en acil davayı siz alırsanız masraflarım ne kadar tutar.

  7. EMRAH ÖZYILMAZ dedi ki:

    Boşanma Sürecinde Mal Kaçırma Davada zaman aşımı süresi var mı? Dava zaman aşımı süresini belirtirseniz sevinirim..

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




    [recaptcha]

    BİZE ULAŞIN

    İletişim Bilgileri