Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır

araç kazalarında değer kaybı nasıl hesaplanır

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır? Modern teknoloji dünyasında artış gösteren bireysel araç sayısı ile birlikte paralel olarak yeni sorunlarda ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar modern çağ konforunu toplumun her kesimine ulaştırıyor olsa da beraberinde pek çok önemli problemi getirmekte olan araç kullanımı trafik kazaları ile önemli bir problemi meydana getiriyor.

Günümüzde sıklıkla araç sahiplerinin karşı karşıya kaldıkları araç değer kaybı, hasar görmüş olan aracın her ne kadar onarım görmesine karşın yine de 2. El piyasasında onarım görmüş araç sınıfında bulunarak ‘Tramer’ kaydının gerçekleştirilmesi dolayısı ile değer kaybı yaşamasına yol açmaktadır.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır

Orijinal yedek parça kullanımı ve kaliteli onarım gibi ilk günkü performans ve kalitesine yakın seviyede bir onarım işleminden geçse de onarım gören her aracın 2. El piyasa değeri ciddi seviyede düşüş yaşar. Bu noktada trafik kazası dolayısı ile boya işlemi gören bir araç parçasının yeniden bir kaza görmesi ardından yeniden değer kaybı yaşanması söz konusu olmazken, hasarlı parça değişimi değer kaybı yaşanmasına yol açar.

Bu durumda günümüzde araç sahipleri tarafından araç değer kaybı nasıl hesaplanır konusunun gündeme getirilmesine yol açıyor. Pek çok araç sahibinin ciddi zararlar ve mağduriyetler ile karşı karşıya kalmasına yol açan bu duruma yönelik olarak araç değer kaybı hesaplama konusunda söz konusu olan kriterlerin bilinmesi gerekliliği bulunuyor.

Araç Değer Kaybı Davası

Araç değer kaybı davası görevli mahkeme davanın türüne ve taraflarına göre değişiklik gösterebilir. Trafik kazası sonucunda aracın değerinin düşmesi ve ikinci el piyasasında yaşanan bu değer kaybının belirlenmesi için araç değer kaybı davası açılabilmektedir. Değer kaybının tespiti aynı zamanda uğradığınız maddi zararın karşılanması içinde yardımcı olmaktadır. Bu tanımlamalara göre araç değer kaybı tazminat davaları için görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olarak belirlenmiştir. Ancak, zarar gören kişi sigorta şirketine dava açması halinde bu dava Tüketici Mahkemelerinde görülecektir.

Araç değer kaybının tespiti yaşanan değer kaybının tazmini için oldukça önemlidir. Araç değer kaybı tazminat davası, sigorta şirketi ve kazaya karışan kişiler arasında görülebilir. Bu durumda söz konusu değer kaybının sigorta şirketi tarafından ödenmesi gerekmektedir.

Araç Değer Kaybı Nedir?

Trafik kazası nedeniyle hasar görüp, ikinci el piyasada aracın mevcut değerinin bu kaza ile düşmesi araç değer kaybı olarak ifade edilmektedir. Kazada kişinin kusurunun olmaması halinde araç değer kaybı davası açılarak bu zararın karşılanması mümkündür. Bunun için en öneli unsurlardan biri tarafların kusur oranıdır.

Kaza nedeniyle zarar görüp değiştirilen parçalar değer kaybına yol açmaktadır. Ancak, yaşanan bir kaza sonucunda aracın işlem gören parçası, başka bir kaza nedeniyle hasar görmüşse bu durum değer kaybı olarak nitelendirilmemektedir. Araç değer kaybı davası dilekçesi ile mahkemelere başvuru yaparak söz konusu zararın karşılanmasını sağlamanız mümkündür.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır

Araç Değer Kaybı Talebi İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Araç değer kaybı davası açılması için bazı şartların oluşması gerekmektedir. Araç değer kaybını talep edebilmek için;

  • Kazaya sebebiyet vermiş ve kusurlu olmamak
  • 2 yıllık zamanaşımı süresi içinde başvuru yapmış olmak (hak düşürücü süredir)
  • Araçta maddi zararın oluşması

Gibi unsurlar dikkate alınmaktadır. Araç değer kaybı talebi şartları bu temel unsurlara göre belirlenmektedir. Kaza nedeniyle aracınızda bir değer kaybı yaşandığı takdirde, kaza tarihinden itibaren iki yıl içinde başvuru yapmanız gerekmektedir. Karşı taraf veya sigorta şirketi tarafından ödenmeyen değer kaybı için mahkeme yoluna başvurabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılır?           

Araç değer kaybı hesaplaması birçok farklı unsur dikkate alınarak yapılmaktadır. Değer kaybının tespiti için söz konusu bu değişkenler zararın tespiti için yetkili kişilerce yapılmaktadır. Araç değer kaybı hesaplaması yapılırken dikkate alınan bazı unsurlar doğrudan araçla ilgiliyken, bazıları aracın kullanımıyla ilgili olmaktadır. Araç değer kaybının tespiti için;

  • Araç üretim yılı
  • Kilometre
  • Hasar geçmişi
  • Marka ve model
  • Trafiğe çıkış tarihi
  • İkinci el piyasa değeri vb.

Unsurlar dikkate alınmaktadır. Araç değer kaybının belirlenmesinde etkili olan bu unsurların dikkate alınması için öncelikle kazada herhangi bir kusurunuzun olmaması gerekmektedir. Kazada kusurlu taraf olmanız halinde araç değer kaybına ilişkin herhangi bir talep bulunmanız mümkün değildir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Kriterleri

Bir aracın geçirdiği kaza ardından gördüğü onarım işlemi ile 2. El piyasasındaki değerinde ciddi seviyelerde düşüşler meydana gelmektedir. Ancak bu değer kayıplarının her araç ve model açısından ya da onarım işlemi açısından aynı veya standart bir düzeyde olması söz konusu olamaz. Bu çerçevede de her aracın onarım sonrasındaki araç değer kaybı önemli değişiklikler gösterebilmektedir.

Bu çerçevede de araç değer kaybı hesaplama işlemlerinde etkili olan çok sayıda değişken bulunur. Bu değişkenlerin bazıları doğrudan aracın kendi özellikleri ile ilgili bazıları ise aracın kullanım biçimi ile ilgilidir. Araç değer kaybı hesaplamasında etkili olan hususlar;

*Aracın üretim yılı

*Aracın tüm hasar geçmişi ve yapısı

*Aracın mevcut kilometre sayacı

*Aracın marka ve model detayları

*Aracın trafiğe çıkış yılı

*Aracın mevcut onarımsız Pazar değeri gibi faktörler şeklinde sıralanabilmektedir.

Araç Değer Kaybı Zamanaşımı

Trafik kazasında kusuru bulunmayan araç sahipleri tarafından söz konusu kazadan sonra onarım gören aracın yaşadığı değer kaybının karşılanması amacı ile mahkemeye karşı tarafa yönelik olarak dava açabilme hakkına sahiptir. Araç değer kaybının tanzim edilmesi amacı ile araç sahiplerinin açabileceği dava için belirlenen süre 2 yıldır.

Zamanaşımı süresi için kazanın yaşandığı tarih dikkate alınmaktadır. Araç sahibinin aracında yaşanan değer kaybının tanzim edilmesi için 2 yıllık süreç içerisinde araç değer kaybı davası başvurusunu ilgili mahkemeye yönelik olarak gerçekleştirmesi gerekir.

Araç Değer Kaybı  Eksper ve ücreti konusunda önceki makalemizi bilgi amaçlı okuyabilirsiniz. Bunun yanı sıra Araç Değer Kaybı konusu hakkında eksper danışmanlarımız ile kısa rapor hazırlanarak kısa sürede  sigorta şirketine başvuru yapılabilmektedir. Bu konuda avukat meslektaşlarımızda hukuki destek alınarak, hukuki boyutu avukat meslektaşlarımız dışında yetkisiz danışmanlık şirketleri ile hareket edilmesi durumunda hak kaybı yaşanabilmektedir.

Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır konusu hakkında daha geniş bilgi için sayafayı ziyaret edebilirsiniz…

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri