Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır? Türk Medeni Kanununun 161. Maddesinde eşlerden birinin zina etmesi durumunda diğer eşin boşanma davası açabileceği belirtilmektedir. Bu konuda dava açma hakkı olan bu davayı sebebi öğrendikten sonra altı ay içinde açması gerekmektedir. Bunun yanında zina eylemi üzerinden beş sene geçmeden önce zina aldatma halinde boşanma dava açılmalıdır. Aksi durumlarda dava düşecektir. Ayrıca zina konusunda affedilmesi durumunda dava açma hakkı bulunmamaktadır.
Yasalarda belirtilen zina konusunda bir açıklama net olarak getirilmemiştir. Ancak evli olan erkeğin bir başka kadınla cinsel ilişkiye girmesi ve evli olan kadının bir başka erkek ile cinsel ilişkiye girmesi zina olarak kabul edilmektedir. Bu durumun gerçekleşmesi bir kusur olarak kabul edilmektedir ve tazminat gibi yolları açmaktadır. Zina direkt olarak bir boşanma sebebi olmaktadır.
Zina Nedeniyle Boşanma Davası Şartları
Evlilik İlişkisinin Olması
Eşlerden birisinin diğer eşin zina yaptığını belirtmesi için iki tarafın evli olması gerekmektedir. Aralarında geçerli bir evlilik akdinin bulunması durumunda eşlerden birisi diğeri hakkında zina suçlaması yapabilmektedir. Evlilik öncesinden veya boşanma sonrasında eşlerden birinin bir başkası ile ilişki yaşaması zina olarak değerlendirilemez.
Bunun yanında boşanma davasının açılmış olması, gaiplik ve evlilik içerisinde yaşanan ayrılıklar durumunda da eşlerden birinin bir başkası ile cinsel ilişkiye girmesi zina olarak belirtilmektedir.
Başkası İle Cinsel İlişkide Bulunulması
Eşlerden birisinin diğeri hakkında zina sebebi ile boşanma davası açabilmesi için zina eyleminin gerçekleşmesi gerekmektedir. Zina eyleminin gerçekleşmesi ise cinsel ilişkiye girilmesi olarak belirtilmektedir. Bunun dışında sarılma, öpüşme, görüşme ve mektuplaşma gibi eylemler zina olarak değerlendirilmemektedir. Ancak Yargıtay bu konularda daha farklı değerlendirmeler yapabilmektedir. Cinsel ilişki dışındaki yakın münasebetleri haysiyetsiz yaşam sürme olarak değerlendirilerek boşan sebebi olarak görülmesini mümkün hale getirmektedir. Eşlerden birisinin başkası ile bir kere cinsel ilişkiye girmesi zina olarak değerlendirilmektedir.
Zina Edenin Kusurlu Olması
Zina eyleminin gerçekleşmesinin boşanma sebebi olabilmesi için irade ile bu eylemin yapılması gerekmektedir. Kaçırılma ve zorla ilişkiye girme gibi durumlar zina olarak değerlendirilmemektedir. Bu sebeple bu durumlarda bir zina sebebi ile boşanma davası açılmamaktadır.
Aldatmanın İspat Edilmesi
Yapılacak zina eylemi iki kişi arasında bir gizlilik ile yapılmaktadır. Suçüstü olmadığı sürece bunun ispat edilmesi konusunda mahkemenin ikna edilmesi zorluk olabilmektedir. Bu konuda kişinin zina yaptığını kabul etmesi mahkeme tarafında direkt olarak bir karar oluşmasına yetmeyecektir. Kişinin bu durumu kabul etmesi halinde bile yeterli delilin olmaması durumunda zinanın mahkeme tarafında kabul edilmemesi mümkün olabilmektedir.
Zina konusunda bir durumun kabul edilmesi için Yargıtayın bazı kararları emsal oluşturmaktadır. Yargıtay bir erkeğin eve uzun süreli olarak alınmasını zina konusunda bir karine olarak saymaktadır. Bunun yanında kadının başkasının arabasına binmesini, mesajlaşmasını ve telefon ile görüşmesini zina konusunda yeterli bir delil olarak görmemektedir.
Açılacak zina sebebi ile boşanma davasında zina ile suçlanan taraf zinayı reddetse bile boşanmayı kabul edebilmektedir. Zina eyleminden farklı olarak eşler arasında bir boşanmanın bu şekilde gerçekleşmesi mümkün olabilmektedir. Bu durumda anlaşmalı boşanma şartları geçerli olacak şekilde eşlerin boşanması sağlanabilmektedir.
Zinanın ispatlanamadığı durumlarda aile birliğinin temelden sarsılması nedeni ile boşanma kararı verilecektir. Zinanın yapılması davacı tarafından da gerçekleştirilmiş olabilmektedir. Bu durum boşanma ile alakalı olmamaktadır. Her iki durumda da mahkeme boşanmaya karar verebilecektir. Ayrıca davalı olan aldatan eş boşanma davası açarsa hayatın çekilmez bir hal alması gibi durumları mahkeme değerlendirmeksizin boşanmaya karar verebilmektedir.
Boşanma Davalarında Aldatma Nasıl Kanıtlanır?
Aldatma, boşanma davalarında kusur tespiti için önemli bir unsurdur ve çeşitli yollarla kanıtlanabilir. Mahkemede geçerli olabilecek deliller şunlardır:
Mesajlar ve E-postalar: Aldatmayı ispatlayan yazılı iletişimler.
Fotoğraflar ve Videolar: Aldatmanın fiziksel kanıtları.
Tanık İfadeleri: Olayları gözlemleyen kişilerin ifadeleri.
Dedektif Raporları: Özel dedektifler tarafından hazırlanan raporlar.
Aldatılan Eş Ne Zamana Kadar Dava Açabilir?
Aldatma nedeniyle boşanma davası açmak isteyen eş, aldatmayı öğrendiği tarihten itibaren 6 ay içinde dava açmalıdır. Ancak her halükarda aldatma olayının üzerinden 5 yıl geçmişse, dava hakkı düşer.
Aldatan Eş Boşanmak İstemezse Ne Olur?
Aldatan eş boşanmak istemese bile, aldatılan eşin davası devam edebilir. Mahkeme, delillere dayanarak evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını tespit ederse, boşanmaya karar verebilir. Aldatma ciddi bir kusur olarak kabul edildiğinden, aldatılan eşin davası güçlü bir şekilde desteklenmiş olur.
Aldatılan Kadın Ne Kadar Nafaka Alır?
Aldatılan kadın, nafaka talebinde bulunabilir. Nafakanın miktarı, kadının ekonomik durumu, yaşam standardı, ihtiyaçları ve aldatmanın evliliğe etkisi göz önünde bulundurularak mahkeme tarafından belirlenir. Genellikle nafaka, kadının yaşam standardını koruyacak düzeyde belirlenir.
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır İspatı Nasıl Olur?
Aldatmanın ispatı için kullanılabilecek deliller şunlardır:
Telefon Kayıtları: Telefon görüşmeleri ve mesajlaşmalar.
Sosyal Medya Etkileşimleri: Sosyal medya hesaplarındaki mesajlar ve etkileşimler.
Otel ve Restoran Faturaları: Şüpheli tarihlerde yapılan harcamalar.
Hediyeler ve Mali Kayıtlar: Aldatmaya işaret edebilecek mali belgeler.
Zina Davası 3. Kişiye Açılır mı?
Türk Medeni Kanunu’na göre zina nedeniyle boşanma davası, eşler arasında açılır. Aldatma fiilinde yer alan üçüncü kişiye doğrudan zina davası açılamaz. Ancak üçüncü kişiye karşı manevi tazminat davası açılması mümkün ancak yerleşik kararlarda olumlu sonuçlanmamaktadır.
Aldatma Sonucu Boşanma ve Mal Paylaşımı
Aldatma nedeniyle boşanma davalarında mal paylaşımı, eşlerin evlilik süresince edindikleri malların paylaştırılması esasına dayanır. Aldatma, mal paylaşımı üzerinde doğrudan bir etki yaratmaz, ancak tazminat talepleri gündeme gelebilir. Aldatılan eş, aldatma nedeniyle manevi tazminat talep edebilir.
Aldatma Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Aldatma nedeniyle açılan boşanma davalarının süresi, mahkemenin iş yüküne, delillerin toplanmasına ve tarafların tutumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle 1-2 yıl arasında sonuçlanabilir. Anlaşmazlıkların çözülmesi ve delillerin değerlendirilmesi süreci uzatabilir.
Dava Hakkının Düşmesi Durumları – Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır
Hak Düşürücü Sürenin Dolması Durumu
Türk Medeni Kanunun 161. Maddesinin 2. fıkrasında davaya hakkı olan eşin dava sebebini öğrendikten altı ay sonraya ve her halde aldatma durumunda boşanma zina eyleminin gerçekleşmesi üzerinden beş yıl geçmesi durumunda dava hakkının düşeceği belirtilmektedir. Bu durumu açmak gerekirse, ilk altı aylık süre dava hakkı olan eşin zina eyleminin gerçekleştiğini öğrenmesi ile başlamaktadır. Evli olduğu kişinin zina yaptığını öğrendiği tarihten itibaren altı ay içerisinde zina sebebi ile boşanma davası açması gerekmektedir.
Bu altı aylık sürenin geçmesi ile dava açma hakkı bulunmayacaktır. İkinci olan beş yıllık süre ise zina eyleminin gerçekleşmesi ile alakalıdır. Aldatma nedeni ile boşanma, Zina eylemini öğrenen taraf bu eylemin üzerinden beş sene geçmiş ise bir hak talep edememektedir.
Zina eyleminin devam etmesi durumunda her zina fiili ile alakalı olarak farklı bir dava hakkı gündeme gelmektedir. Bu durumda ilk zina eylemi üzerinden beş sene geçmiş olsa bile, son zina eylemi üzerinden beş sene geçmemişse dava hakkı bulunabilmektedir.
Dava hakkı konusunda zaman nedeni ile hak kaybına uğrayan taraflar zina eyleminin gerçekleşmiş olmasının bir geçimsizliğe neden olması sebebi ile boşanma davası açabilmektedirler. Yaşanan zina olayı ile evliliğin sorun yaşaması ve evli kalmanın istenmemesi durumlarında boşanma davaları açılabilmektedir.
Af Edilmesi Durumları Nelerdir?
Türk Medeni Kanununun 161. Maddesi 3. Fıkrasında affeden eşin dava hakkının olmadığı belirtilmektedir. Eşlerden birisi diğerinin zina eylemi gerçekleştirdiğini öğrenmesinde sonra bu durumu affettiğini açıklaması ile bu konuda dava hakkı düşmüş olmaktadır. Tarafların eşlerini zina eyleminden önce böyle bir durumla ilgili affettiği veya edeceği yönündeki beyanları geçerli olmayacaktır. Bu durum sadece zina eylemi sonrasında ve öğrenilmesi ile mümkün olabilmektedir.
Affın açıklanmasında bir aldatma, kandırma ve baskının olmamış olması gerekmektedir. Böyle durumlarda da yapılacak geçersiz sayılacaktır. Eşin zinayı öğrenmesinden sonra beraber hayata devem ediyor olması af anlamına gelmemekte ve mahkeme tarafından kabul görmemektedir. Affın kişinin iradesi ile zina eyleminden sonra açıklanmış olması gerekmektedir.
Zina Aldatma Boşanma Yargıtay Kararı
1. Davacı-davalı erkek tarafından zina, (TMK m. 161), aksi halde evlilik birliğinin sarsılması (TMK m. 166/1) sebebine dayalı olarak terditli boşanma davası açılmış, davalı-davacı kadının bağımsız tedbir nafakası davası işbu boşanma davası ile birleştirilmiştir. Mahkemece, dava dilekçesi davalı-davacı kadına ilk duruşmada tebliğ edilmiş, davalı-davacı kadın tarafından yasal süresi içinde verilen cevap dilekçesi ön inceleme duruşmasında okunmuş ve fakat davacı-davalı erkeğe, davalı-davacı kadının cevap dilekçesi tebliğ edilmemiştir.
Cevap dilekçesi davacıya tebliğ edilir ve davacı tarafından cevap dilekçesinin tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde cevaba cevap dilekçesi; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci cevap dilekçesi verebilir (HMK m. 36/l). Dilekçelerin karşılıklı verilmesinden sonra ön inceleme yapılır (HMK m. 137/1). Açıklanan sebeplerle dilekçelerin karşılıklı verilmesi aşaması tamamlanmadan ön incelemeye geçilerek işin esası hakkında karar verilmesi doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince, gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına (TMK m. 186/1), geçimine (TMK m. 185/3), malların yönetimin eve çocukların bakım ve korunmasına (TMK m. 185/2) ilişkin geçici önlemleri kendiliğinden (re’sen) almak zorundadır (TMK m. 169). O halde; Türk Medeni Kanununun 185/3. ve 186/3. maddeleri uyarınca, tarafların ekonomik ve sosyal durumları da gözetilerek dava tarihinden geçerli olmak üzere davalı-davacı kadın yararına uygun miktarda tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
2. Kadın tarafından açılan dava zina hukuksal sebebine dayalıdır. Evlilik birliğinin derinden sarsılması nedenine dayalı bir davası bulunmamaktadır. Münhasıran özel boşanma sebebine dayalı olarak açılan bir boşanma davasında genel boşanma sebebine dayalı olarak karar verilmesi mümkün değildir. Zira hakim tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır. Ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Ne var ki erkeğin davası hakkında verilen boşanma kararı temyiz edilmeyerek kesinleşmiş olmakla kadının boşanma davası konusuz hale gelmiştir. O halde, kadının boşanma davasının konusuz kalması sebebiyle esası hakkında “bir karar verilmesine yer olmadığına” karar verilmesi, yargılama giderleri ile bunun kapsamına dahil olan avukat vekalet ücreti hakkında davanın açıldığı tarihteki haklılık durumu nazara alınarak hüküm tesis edilmesi gerekir.
Boşanma Avukatı ve diğer makaleler için göz atabilirsiniz.
0 SORULAR
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Size email olarak gönderdiğim davamda zaman aşımı söz konusumudur. teşekkürler….
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Acaba bu davayı avukatsız takip edebilirmiyim? Davanın dilekçe örneğini bulabilirmiyim..
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Bu davaların konusunda, zarar görmem nedeniyle maddi ve manevi tazminat Nasıl isterim..
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Bu dava için nasıl bir hazırlık aşaması vardır..Cevap verirseniz sevinirim..
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Sizden randevu almak istiyorum.Yardımcı olurmusunuz?
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Bu konu Hakkında güncel Yargıtay kararlarına ihtiyacım var, yardımcı olurmusunuz.
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Konuyla ilgili bilgi verirseniz ona göre bir yol izlemek isterim teşekkür ederim iyi çalışmalar.
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Bu duruma karşılık olarak dava açmak istiyorum.
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Bu dava Hakkında bazı sorular aklıma takıldı.
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Sayın avukat Mevcut davanın açma şartları nelerdir.?
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Davayı ben hangi mahkemede açabilirim.. Davanın yetkili mahkemesi neresidir.. Saygılarımla.
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Davanın açılabilmesi için avukata vekalet versek daha hızlı sonuçlanır mı?
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Merhabalar. Garip bir durumumuz var size danışmak istiyorum.
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Bu konuda dava dilekçesi nasıl yazılır nedeniler nasıl açıklanır.
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Makalede belirttiğiniz dava Nasıl açılır? Süreci Hakkı’nda bilgi verirmisiniz.
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır dava açarken izlenecek yol, dava açma masrafı nedir.
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Öncelikle bu bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Ankara dışına hizmetiniz var mı?
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Dava ve avukat masrafları konusunda bilgi verebilir misiniz?
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Bu davanın Masrafı ne kadar? Bu dava maliyetli mi bilgi verirseniz sevinirim.
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır bu konu hakkında geri dönüş yaparsanız sevinirim iyi çalışmalar.
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Bu dava açmak için bilmeniz gerekenler nelerdir. dava açmak için nasıl bir yol izlenir
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Konuyla ilgili bilgi verirseniz ona göre bir yol izlemek isterim teşekkür ederim iyi çalışmalar.
Aldatma Boşanma Davası Nasıl Açılır Davayı ben hangi mahkemede açabilirim.. Davanın yetkili mahkemesi neresidir.. Saygılarımla.