Boşanma Avukatı Ankara Sincan

Boşanma Avukatı Ankara Sincan

Boşanma Avukatı Ankara Sincan; Türk Medeni Kanunu’nda evliliği sonlandıran haller
düzenlenmiştir. Boşanma da evlilik birliğini hukuki olarak sonlandıran durumlardan biridir.

Boşanma hükümleri Türk Medeni Kanunu’nun 161. ile 184. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Kanuna
göre boşanma sadece boşanma davası açılarak yani aile hakiminin kararı
neticesinde mümkün olmaktadır. Mahkemenin nihai kararı aleyhine olan taraf bu
karara karşı istinaf hakkına sahiptir. 

Türk Medeni Kanunu’na göre evlilik birliğinin sonlandırılması arasında yer alan boşanma yalnızca hakim kararı ile mümkün olan bir müessesedir. Aile mahkemesi tarafından verilen kararın kesinleşmesi ile mahkemece nüfus müdürlüğüne gidilir ve nüfus kayıtları yeniden düzenlenmektedir. Bu sayede boşanma gerçekleşmektedir.

Boşanmada tarafların sadece medeni durumlarını değiştirmeleri söz konusu değildir. Çünkü boşanma müessesinin kendi içinde pek çok maddi ve manevi sonucu bulunmaktadır. Bu noktada olası hak kayıplarının önüne geçişmesi ve boşanmanın sonuçlarının hakkaniyetli bir şekilde gerçekleşmesi için boşanma avukatı hukuki desteğine başvurulması oldukça önemlidir.

Boşanma süreci, çiftler için karmaşık ve duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Bu süreçte, hukuki prosedürleri doğru anlamak ve uygulamak büyük önem taşır.

Boşanma Davası Başvurusu Nasıl Olur?

Boşanma davası başvurusu, Aile Mahkemesine hitaben hazırlanan dava dilekçesi ile yapılır. Dilekçede, boşanma sebepleri, talepler ve deliller açıkça belirtilmelidir. Başvuru sırasında gerekli belgeler ve harç bedeli de sunulmalıdır.

Boşanma Davası Açmak İçin Nereye Gidilir?

Boşanma davası açmak isteyen kişiler, yerleşim yerlerindeki Aile Mahkemesine başvurarak dava sürecini başlatabilirler. Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi bu davalara bakmakla görevlidir.

Boşanma Davası Avukat Ücreti 2024

2024 yılı için boşanma davası avukatlık ücretleri, avukatın deneyimine, davanın karmaşıklığına ve bulunduğunuz şehre göre değişiklik gösterebilir. Ortalama olarak, anlaşmalı boşanma davalarında 20.000 TL ile 25.000 TL arasında, çekişmeli davalarda ise 25.000 TL ile 60.000 TL arasında değişebilir. Detaylı bilgi almak için avukatınızla görüşmek önemlidir.

Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Gerçekleşen Olaylar Nelerdir?

Boşanma davası açıldıktan sonra, mahkeme davayı değerlendirir ve tarafları duruşmaya çağırır. Dava sırasında, eşler arasındaki mal paylaşımı, nafaka, velayet gibi konular ele alınır. Taraflar, tanık beyanları ve deliller sunarak davanın seyrini etkileyebilirler.

Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Edinilen Mallar

Boşanma davası açıldıktan sonra edinilen mallar, dava tarihinden itibaren edinilmiş olduğu için mal paylaşımına tabi değildir. Ancak, boşanma davasının açıldığı tarihe kadar edinilen mallar, evlilik süresince edinilen mallar olarak kabul edilir ve mal rejimine göre paylaşılır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Açmak Kaç Para?

Boşanma davası açmanın maliyeti, harçlar ve masraflar dahil olmak üzere yaklaşık 4.000 TL ila 5.000 TL arasında değişebilir. Bu maliyet, dava türüne göre değişiklik gösterebilir. Avukatlık ücretleri bu maliyetlere dahil değildir.

Avukatsız Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Avukatsız boşanma davası açmak mümkündür. Bunun için gerekli olan belgelerle birlikte (nüfus cüzdanı fotokopisi, dava dilekçesi, varsa evlilik cüzdanı fotokopisi) ilgili Aile Mahkemesine başvuruda bulunabilirsiniz. Dilekçenizin doğru hazırlanması ve prosedürlerin eksiksiz yerine getirilmesi önemlidir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davaları, tarafların her konuda uzlaşması halinde genellikle 1 ila 3 ay içinde sonuçlanır. Mahkeme, tarafların protokolü kabul etmesi durumunda duruşmayı hızlı bir şekilde sonuçlandırabilir.

Boşanma Davası Açma Ücreti 2024

2024 yılı için boşanma davası açma ücreti, belirli harç ve masrafları içermektedir. Bu ücret, dava türüne (anlaşmalı veya çekişmeli boşanma) göre değişiklik gösterebilir. Adalet Bakanlığı’nın belirlediği harç tarifelerine göre bu ücretler belirlenir ve ortalama olarak 4.000 TL ila 5.000 TL arasında değişebilir. Tam ve güncel bilgi için ilgili mahkemenin veznesine danışmak faydalı olacaktır.

Adli Tatilde Boşanma Davası Açılır mı?

Adli tatilde (20 Temmuz – 5 Eylül tarihleri arasında), acil olmayan davalar genellikle görülmez. Ancak, boşanma davası gibi bazı davalar adli tatilde de açılabilir ve mahkemenin yoğunluk durumuna göre aciliyetine karar verilebilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Dilekçesi

Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi, tarafların karşılıklı rızası ile hazırlandığından, evlilik birliğinin sarsıldığı ve tarafların boşanmayı kabul ettiklerini belirtmelidir. Velayet, nafaka ve mal paylaşımı gibi konularda anlaşmaya varılan protokol de dilekçeye eklenmelidir.

Aldatma Nedeniyle Boşanma Davası Nasıl Görülür?

Aldatma, boşanma davalarında sıkça görülen bir sebep olup, sadakat yükümlülüğünün ihlali nedeniyle açılabilir. Aldatma kanıtlandığında, mağdur taraf manevi tazminat talep edebilir. Bu tür davalarda delil sunumu ve tanık ifadeleri önemlidir.

Boşanma süreci, hukuki prosedürler ve masraflar açısından dikkatle ele alınması gereken bir süreçtir. Tarafların, boşanma öncesinde ve sırasında doğru bilgilendirilmesi, sürecin daha sağlıklı ve hızlı tamamlanmasına katkı sağlayacaktır. Boşanma Avukatı Sincan yardımı almak, bu sürecin daha az stresli ve daha düzenli geçmesine yardımcı olabilir.

Boşanma Davası Açmak İçin Ne Yapılır?

Eşinden boşanmak isteyen kadın ya da erkek, boşanma davasını ya kendisinin ya da eşinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yerde bulunan Aile Mahkemelerine açmak zorundadır. Söz konusu yerde aile mahkemesi olmaması durumundaysa o yerdeki aile mahkemesi sıfatıyla boşanma davasına bakmakla görevli Asliye Hukuku Mahkemesine dava açılmalıdır.

Boşanma davası
Boşanma davası

Boşanma davaları aile hukukunda anlaşmalı boşanma davaları ve çekişmeli boşanma davaları olarak ikiye ayrılmaktadır. Dolayısıyla boşanma davası şartları da davanın çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Çekişmeli boşanma davalarında boşanma kararı alınabilmesi için usulüne uygun olarak açılan boşanma davası olması gerekmektedir. Buna bağlı olarak boşanma nedenlerinden en az biri mevcut durumda bulunmalı, boşanma sebebi açık ve net bir şekilde belirtilmeli, boşanma nedenlerinin ispat edilmesi ve boşanma sürecinin usulüne uygun takip edilmesi koşulu bulunmaktadır. Boşanma davasına bakan hakimin boşanma davasında öne sürülen boşanma sebebi olarak gösterilen olayların varlığına vicdanen kanaat getirmedikçe tarafların boşanmasına yönelik karar vermemektedir.

Boşanmada Maddi Ve Manevi Tazminat

Boşanma davasında bir eşin maddi tazminat talebinde bulunabilmesi için kusursuz ya da diğer tarafa nazaran daha az kusurlu olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra dava dosyasında belirtilen boşanma nedeni ile mevcut menfaatlerin zedelenmiş olması da gerekli görülmektedir. Dolayısıyla maddi tazminatın amacı, boşanma sebebiyle ortaya çıkan zararın tazminidir. Bu durumda boşanma sebebi olarak gösterilen olayların eşin kişilik haklarına zarar vermiş olması durumunda o eş manevi tazminat da talep edebilmektedir.

Boşanma davasında tazminat talebi, uzman boşanma avukatı tarafından hazırlanan boşanma dilekçesi ile mahkemeye beyan edilmelidir. Dilekçede yer almayan boşanma talepleri için de dava sürecinde yeni tazminat talepleri oluşturulabilmesi mümkündür.

Boşanma avukatı Ankara Sincan bölgesinde şu davalarda aktif bir şekilde profesyonel hukuki hizmet vermektedir:

  • Çekişmeli Boşanma Davaları
  • Anlaşmalı Boşanma Davaları
  • Evlilik öncesi yapılan anlaşma ve sözleşmeler,
    mal rejimi sözleşmeleri
  • Boşanma Protokolleri
  • Evliliğin iptali halleri ve evlilik iptal
    davaları
  • Nafaka Davaları
  • Nafaka ve Tazminat Talepleri
  • 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin
    önlenmesi Hakkında Kanun gereği her türlü Koruma Tedbirleri
  • 9 -Velayetin Değiştirilmesi ve Kaldırılması
    Davaları
  • 10-Babalık Davaları
  • 11-Yabancı mahkemelerde verilen boşanma
    kararlarının yahut aile hukukunu ilgilendiren kararların Tanınması ve Tenfiz
    Davaları
  • 12-Mutlak Butlan ve Nisbi Butlan Halleri
  • 13-Mal paylaşımları ve rejimleri
  • 14- Yaş ve isim değiştirilmesi davaları
(22) Kez Görüntülendi

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




    [recaptcha]

    BİZE ULAŞIN

    İletişim Bilgileri