Yaralamalı Trafik Kazasında Yapılması Gerekenler

Yaralamalı Trafik Kazasında Yapılması Gerekenler

Yaralamalı Trafik Kazasında Yapılması Gerekenler

Karayollarında bulunan araç sayısının artışı ile birlikte trafik kazalarında da her geçen gün yüksek oranlarda artışlar yaşanmasına yol açıyor. Sürekli olarak trafik kazası mağdurlarının sayısında artış yaşanmasına yol açan trafik kazaları ölümlü veya yaralanmalı olabiliyor. Bu çerçevede de maddi hasara yol açabilecek şekilde meydana gelen bir trafik kazası halinde gerçekleştirilmesi gereken çok önemli huşular bulunmaktadır.

Yaralamalı trafik kazasında yapılması gerekenler arasında ilk sırada kazaya karışmış olan tarafların aralarında anlaşma sağlamaları ve bir ‘Kaza Tespit Tutanağı’ düzenlemeleri gerekir. Türkiye’ de 2008 senesinde geçilen bu yeni uygulama ile trafik polislerinin kazanın meydana geldiği noktaya gelmeleri ve müdahalede bulunmaları gerekliliği ortadan kaldırılıyor.

Özellikle de son derece yoğun bir trafik akışına sahip olan kent ve noktalarda bu küçük kapsamlı trafik kazalarının en hızlı şekilde çözüme kavuşturulması mümkün oluyor. Bu şekilde hem trafik kazasının taraflarının söz konusu mağduriyetlerini en etkin ve en hızlı şekilde giderebilme şansına sahip olabilmeleri hem de önemli trafik akışının söz konusu olduğu yolda trafik kazasının yaratmış olduğu trafik sorunlarının en kısa süre içerisinde ortadan kaldırılabilmesi sağlanıyor.

Yaralamalı Trafik Kazasında Kaza Tespit Tutanağı

Bazı trafik kazalarında yaralanma söz konusu olması halinde polis ekiplerinin gelmesi gereklilik teşkil edebilir. Bu hallerde taraflar tarafından düzenlenecek olan ‘Kaza Tespit Tutanağı’ belgesinin herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır.

Söz konusu Kaza Tespit Tutanağı belgesinin doldurulması esnasında kazanın yaşanmış olduğu tarih ve konum bilgisi, kazaya tanık olan kişilerin ifadeleri, trafik kazasında bulunan sürücülere ilişkin olarak sürücü bilgileri, araç bilgileri, her iki aracın zorunlu trafik sigortası poliçe bilgileri, kazanın yaşanış biçimi ile ilgili bilgiler, kazanın nasıl oluştuğunu gösteren taslak bir çizim ve her iki sürücünün  de kaza ile ilgili görüşleri tutanak içerisinde kesinlikle yer verilmesi gereken hususlar arasında yer almaktadır.

Bunun dışında her iki sürücünün de imzalarının mutlaka söz konusu tutanak içerisinde bulundurulması gerekirken, eğer sürücülerden birisinin imzalamamış olması durumunda söz konusu olan Trafik Kaza Tespit Tutanağı belgesinin herhangi bir geçerliliği söz konusu olamaz.

Trafik kazalarında sigorta hizmetleri ile ilgili olan işlemlere yönelik olarak sadece ‘ Kaza Tespit Tutanağı’ belgesinin düzenlenmesi yeterlilik teşkil etmediği gibi trafik kazasında hasar gören araçların birkaç açıdan olacak şekilde fotoğraflarının çekilmesi gerekmektedir. Bunun dışında kazaya karışan ve seyir halindeyken meydana gelen trafik kazasındaki sürücülerin alkol muayenelerinin yapılması ve kazaya karışan tüm araçlara ilişkin zorunlu trafik sigortası poliçesi, araç ruhsatı ve sürücülerin ehliyeti gibi belgelerin fotokopilerinin alınması gerekir.

Yaralanmalı trafik kazası sonrasında meydana gelen maddi ve manevi zararların karşılanması doğrultusunda da özellikle maddi tazminat davası ile manevi tazminat davası için ilgili kuruma başvuru gerçekleştirebilme şansı da bulunmaktadır. Bu şekilde hem maddi hem de bedensel bütünlüğü bozan mağduriyetlerin trafik kazasında kusurlu olan tarafın karşılaması sağlanabilmektedir.

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri