Taksitle Satış Sözleşmelerinde Cayma Hakkı Nasıl Kullanılır?

Taksitle Satış Sözleşmelerinde Cayma Hakkı Nasıl Kullanılır?

Taksitle Satış Sözleşmelerinde Cayma Hakkı Nasıl Kullanılır? Günümüzde tüketicilerin gerçekleştirdiği satın alımların büyük bir kısmı taksitli satışlar şeklindedir. Özellikle ürün veya hizmet bedelinin tek seferde ödenmesinin zorluğu ve bazı kampanyalarla sunulan faizsiz taksit imkânları, bu satışları tüketiciler için avantajlı hale getirmektedir.

Mevzuatta yapılan düzenlemelerle de taksitle satış sözleşmelerinde tüketicinin korunması için cayma hakkı özel olarak tanımlanmıştır. Bu yazımızda, taksitle satış sözleşmeleri ve tüketicinin cayma hakkı üzerine detaylı açıklamalara yer verilecektir.

Taksitle Satış Sözleşmesi Nedir?

Taksitle satış sözleşmesi, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da satıcı veya sağlayıcının malın teslimi veya hizmetin ifasını üstlendiği, tüketicinin ise bedeli kısım kısım ödediği sözleşme türü olarak tanımlanmıştır. Taksitle satışın temel özelliği, bedelin taksitler halinde ödenmesidir.

Taksitle satış sözleşmesinin geçerli olması için yazılı yapılması gerekmektedir. Yazılı olmayan taksitle satış sözleşmeleri geçerli sayılmayacaktır. Bu durumda, satıcı malı veya hizmeti sağlamak zorunda kalmayacağı gibi, tüketici de bedeli ödemek zorunda değildir.

Sözleşmeden Cayma Hakkı Nedir?

Sözleşmeden cayma, taraflardan birinin, sözleşmenin şartlarını yerine getirmeden tek taraflı olarak sözleşmeden çekilmesi anlamına gelir. Tüketici cayma hakkı, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da yer alan özel bir haktır. Tüketici, cayma hakkını kullanarak herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden çekilebilir. Bu hak, tüketicinin korunmasına yönelik olarak getirilmiş bir düzenlemedir.

Sözleşmeden Cayma Hakkı Nedir?

Tüketici, taksitle satış sözleşmesinden yedi gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir. Bu süre:

Hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde, sözleşmenin yapıldığı gün;

Mal teslimine ilişkin sözleşmelerde, malın tüketiciye veya belirlediği bir kişiye teslim edildiği gün başlar.

Tüketici, henüz mal teslim edilmeden de cayma hakkını kullanabilir. Cayma hakkı, tüketicinin bu iradesini içeren bildirimi satıcıya yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile iletmesi ile hukuken kullanılabilir.

Cayma Hakkının Kullanılamayacağı Haller

Her ne kadar cayma hakkı tüketiciye geniş bir hak tanısa da, bazı durumlarda cayma hakkı kullanılamaz. Bu durumlar şunlardır:

Tüketicinin, teslim aldığı malı olağan bir gözden geçirme dışında kullanmış olması.

Cayma hakkı süresi sona ermeden önce tüketicinin onayı ile hizmetin ifasına başlanmış olması.

Tüketicinin finansal kiralama işlemlerini kendisinin bulmuş olması.

Bu hallerde tüketici, cayma hakkını kullanarak sözleşmeden dönemez.

Cayma Hakkının Kullanılmasının Sonuçları Nelerdir?

Tüketicinin cayma hakkını kullanması durumunda, satıcı veya sağlayıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren yedi gün içinde aldığı bedeli ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belgeyi iade etmek zorundadır. Tüketici de cayma hakkını kullandığı tarihten itibaren yedi gün içinde malı satıcıya iade etmekle yükümlüdür.

Cayma hakkı durumunda, tüketici malın iade masraflarını üstlenmek zorundadır. Usulüne uygun kullanılan cayma hakkının satıcı tarafından kabul edilmemesi hukuka aykırıdır ve tüketici aleyhine bir sözleşme düzenlenmişse bu, haksız şart sayılacaktır.

Uyuşmazlık Halinde Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

Taksitle satış sözleşmesinden cayma durumunda bir uyuşmazlık çıkarsa, bu uyuşmazlığın çözümü tüketici hakem heyetleri veya tüketici mahkemeleri tarafından yapılır. 2024 yılı için tüketici hakem heyeti başvuru sınırı 104.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutarın altında kalan uyuşmazlıklar tüketici hakem heyetleri tarafından çözümlenirken, bu tutarı aşan uyuşmazlıklarda görevli mahkeme tüketici mahkemesi olacaktır.

Tüketici mahkemesine başvurmadan önce arabuluculuk aşaması zorunludur. Arabuluculuk sonucunda anlaşma sağlanamazsa, tüketici mahkemesine başvuru yapılabilir. Yetkili mahkeme, genel olarak davalının yerleşim yeri mahkemesi olsa da tüketicinin bulunduğu yer mahkemesi de yetkili kabul edilir.

(8) Kez Görüntülendi

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




    [recaptcha]

    BİZE ULAŞIN

    İletişim Bilgileri