Evlilik Sözleşmeleri Her İki Taraf İçinde Bağlayıcıdır!

evlilik sözleşmesi için nereye başvurulur

Evlilik Sözleşmeleri Her İki Taraf İçinde Bağlayıcıdır!

Son yıllarda ülkemizde artan boşanma davaları beraberinde evlilik sözleşmelerinin bağlayıcılığını gündeme getirmiştir. Özellikle Avrupa ve Amerika’da sıklıkla yapılan evlilik sözleşmesi ülkemizde de yapılması için Adalet Bakanlığı tarafından çeşitli çalışmalar başlatılmıştır. Evlilik sözleşmesi olarak ifade edilen anlaşma temelde mal paylaşımıdır. Evliliğin bitmesinin ardından özellikle çalışmayan kadınların maddi anlamda yoksun kalmamaları için evlilik sözleşmesi yapmaları oldukça önemlidir.

Evlilik sözleşmesi, taraflar arasında yapılan bir çeşit mal paylaşımı ve malların kontrol altına alınmasına yarayan bir anlaşmadır. Türkiye’de henüz yeni evlenecek çiftler arasında evlilik sözleşmeleri yaygın olarak kullanılmasa da ilerleyen dönemlerde, çeşitli devlet kurumlarının desteğiyle de evlilik sözleşmelerinin yaygınlaştırılacağı düşünülmektedir.

Evlilik sözleşmeleri yapıldığı ilk andan itibaren geçerli olmakla birlikte evliliğin bitmesinin ardından hükümleri geçerli olmaktadır. Bu yönüyle her iki tarafı da evlilik sözleşmeleri hukuki olarak bağlamaktadır. Evlilik sözleşmelerinde standart koşullar bulunmamaktadır. Eşler arasında ortaklaşa olarak evlilik sözleşmesinin şartları belirlenebilir.

Evlilik Sözleşmesi (Mal Rejimi) Nasıl Yapılır?

Evlilik sözleşmesi olarak bilinen sözleşme aslında mal rejimi sözleşmesidir. Eşler arasında güvensizliğin bir göstergesi olarak algılanan evlilik sözleşmesi aslında birçok açıdan kişilere avantaj sağlamaktadır. Son yıllarda ülkemizde artan boşanma davaları ve şiddetli geçimsizlik, evlilik sözleşmelerinin gündeme gelmesine neden olmuştur. Biten evliliklerden eşlerin sahip oldukları kendilerine ait malları geri almaları evlilik sözleşmeleriyle mümkün olmaktadır.

Mal rejimi sözleşmesi diğer bir adıyla evlilik sözleşmesi doğrudan noterlerde eşlerin belirleyeceği şartlara göre oluşturulabileceği gibi aile avukatı nezdinde de evlilik sözleşmeleri hazırlanabilir. Evlilik sözleşmelerinin alanında uzman bir aile avukatı tarafından düzenlenmesi tavsiye edilmektedir. Evlilik sözleşmelerinin maddelerini oluşturan belirli bir sıralama yoktur. Eşler kendi aralarında istekleri ve mal paylaşımı konusunda talepleri doğrultusunda evlilik sözleşmesinin maddelerini belirleyebilirler.

Evlilik sözleşmeleri hazırlandıktan sonra her iki tarafın imzasıyla birlikte noterlere sunulur. Noterde ilgili kişilerce onaylanan evlilik sözleşmesi, sözleşmenin bitmesine yönelik belirtilen hükümlere kadar saklanır. Sözleşmenin sona ermesinin ardından mal rejimi sözleşmesinde yer alan tüm hükümler iki tarafı da bağlamaktadır. Bu hükümlere uymayan kişilere yönelik yargı yolu da açıktır.

Uzman bir aile avukatı tarafından hazırlanmış evlilik sözleşmesi, noterde onaylanmadan önce taraflardan 3 adet fotoğraf ve kimlik belgeleri de istenebilmektedir. Her yönüyle bağlayıcılığı olan evlilik sözleşmesini evlenmeden önce yapmak mümkündür. Bunun yanı sıra evlilik sözleşmesi yapmadan evlenmiş kişilerin bu sözleşmeyi daha sonradan yapabilirler. Şuan için ülkemizde evlilik sözleşmeleri yasal bir zorunluluk değildir.

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri