Evlat Edinmek Nasıl Olur?

evlat-edinme-nasil-olur

Evlat Edinmek Nasıl Olur? Hukuk sistemimize göre evlat edinme koşulları, pek çok aile tarafından merak edilmektedir. Nitekim kanunlarımıza göre; durumu evlat edindirilmeye müsait bir çocukla, yine aynı şekilde durumu evlat edinmeye uygun olarak görülen kişi veya eşler arasında birtakım hukuki prosedürler yerine getirilerek evlat edinme mümkün kılınmaktadır.

Bir nevi hukuki zeminde çocuk ebeveyn ilişkisinin kurulması anlamına gelen evlat edinmek nasıl olur, evlat edinmek isteyen kişi veya aileler neler yapmalıdır gibi soruların yanıtları ve bu konuya ilişkin bilinmesi gereken tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Evlat Edinme Nedir? Evlat Edinmek Nasıl Olur?

Evlat edinme şartları 2019 yılında da en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır, ancak söz konusu koşullara geçemeden önce evlat edinme kavramının hukuki alanda nasıl tanımlandığına bir göz atmak gerekmektedir.

Evlat edinme kavramsal olarak bir çocuğa biyolojik olarak can vermeyen fakat ona hem emeğini hem de sevgisini veren kişilerin annelik ve babalık görevlerini yerine getirmesidir. Bununla birlikte yukarıda açıkladığımız gibi kanunen uygun şartların her iki taraf için de oluşması durumunda hukuki çocuk – ebeveyn ilişkisinin kurulmasına evlat edinme denmektedir.

Evlat Edinme Koşulları Nelerdir?

Son dönemde özellikle internet üzerinden “Bebek evlat edinmek istiyorum” şeklinde taleplerini belirterek araştırma yapan kişiler, kanunen evlat edinme şartlarının nasıl olduğunu da merak etmektedir. Bu bağlamda 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan hükümlere göre düzenlenmiş olan yasal evlat edinme şartları şunlardan oluşmaktadır:

  • Eşlerin evlilik sürelerinin en az beş yol olması ve hem kadının hem de erkeğin otuz yaşından büyük olması
  • Evlat edinmek isteyen kişi ya da eşlerin evlat edinilen çocuktan en az on sekiz yaş büyük olması
  • Evlat edinilecek olan çocuğun, evlat edinen kişi veya aile tarafından en az bir yıl süreyle bakılmış ve eğitim görmüş olması
  • Ayırt etme gücüne sahip olan çocuğun rızasının bulunması
  • Çocuğun biyolojik olarak anne ve babası olan kişilerin rızasının bulunması (TMK 311. ve 312. maddelerindeki hükümler dışında)
  • Çocuğun vesayet altında olması durumunda vesayet dairelerinin ve yetkili makamların yazılı izninin olması
  • Evlat edinmek isteyen kişi veya ailelerin en az ilkokul mezunu olması

Evlat Edinmek İsteyenler Nereye Başvuru Yapmalıdır?

Evlat edinmek isteyen kişiler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine hazırladıkları dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Evlat edinmek nasıl olur ve evlat edinme dilekçesi nasıl hazırlanır konularında detaylı bilgilere ulaşmak için hukuk büromuzdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

AVUKATA SORU SOR

 

AVUKATA SORU SORUN

Bize Ulaşın




[recaptcha]

BİZE ULAŞIN

İletişim Bilgileri